Nu întotdeauna se poate face mobila dintr-o singură bucată de lemn masiv. Mai ales dacă mobila este de dimensiuni mai mari. Soluția poate veni de la panourile obținute din lemn masiv îmbinat, numite covor de masiv. Este vorba de fâșii înguste de lemn a căror îmbinare se face atât în lungime, cât și pe lățime.
Cum se obțin panourile din lemn masiv
Pentru a prelungi elementele de lemn masiv se poate face îmbinare în dinți sau îmbinare dreaptă. Elementele se pregătesc la capete, se încleiează, de obicei cu adeziv la rece și se țin în prese. În cazul îmbinării pe lățime, elementele pe care s-a aplicat adeziv sunt puse unul langă altul, după care sunt puse în presă, la rece, până la întărirea adezivului. După ce sunt scoase din presă panourile sunt șlefuite pentru a îndepărta surplusul de adeziv și pentru a fi calibrate.
Aceste panouri din lemn masiv îmbinat sunt o variantă de lemn masiv foarte folosită în industrie. Din cauza alăturării mai multor bucăți de lemn care se pot comporta diferit, în timpul finisarii pot apărea unele probleme. În cele ce urmează veți găsi câteva sfaturi pentru obținerea unor finisaje fără defecte.
Beizen von Massivholzplatten
Die Färbung covorului pot apărea pete din cauza absorbției diferite. Bucățile de cherestea provin din trunchiuri diferite și au densități diferite. În timpul colorării, baițul este absorbit în mod diferit rezultând o colorare neuniformă. Absorbția baițului scoate în evidență și îmbinările în dinți.
Pentru a reduce absorbția se pot folosi baițuri pe bază de solvent rapid care se evaporă repede, iar baițul nu se duce în profunzimea lemnului. Este o metodă la îndemână, dar din ce în ce mai greu de utilizat din cauza cerințelor de mediu legate de emisia de flüchtige organische Verbindungen (VOCs).
Pentru a elimina problema COV-urilor se pot folosi baițurile hidrodiluabile. Este știut însă că baițurile hidrodiluabile se absorb în profunzime, punând în evidență desenul lemnului. În cazul unui covor de masiv care absoarbe diferit nu este cea mai bună variantă. De aceea este bine ca baițurile să fie diluate cu un amestec de apă și rășină specială care reduce absorbția, obținându-se astfel o colorare uniformă.
Tot pentru un aspect uniform colorarea se poate face cu grund colorat, cu recomandarea de a controla foarte bine cantitatea de colorant din grund și grosimea stratului aplicat pentru ca finisajul să nu aibă aspect de plastic.
Un alt inconvenient al folosirii panourilor din lemn masiv îmbinat este discontinuitatea desenului. Dacă la lemnul masiv colorarea este făcută în așa fel încât să scoată în evidență desenul natural al lemnului, în cazul panourilor se alege de obicei o colorare discretă, uniformizantă.
Dacă soluția de colorare nu este compatibilă cu adezivul folosit la încleiere, în lungul îmbinării apare a linie fină albă. Defectul nu este foarte frecvent pentru că adezivii folosiți de obicei la încleiere sunt compatibili cu majoritatea soluțiilor de colorare. Pentru cazurile rare când nu există compatibilitate se recomandă folosirea unui izolator înainte de colorarea panoului.
Defecte ce pot apărea după lăcuire
În urma aplicării materialelor peliculogene pot apărea găuri fine de-a lungul liniilor de lipire. Defectul seamănă cu căderea în pori a finisajului și apare din cauza cantității mici de adeziv aplicată. Pentru a se evita apariția găurilor adezivul se aplică în exces. Când elementele de masiv sunt strânse în presă pentru a forma panoul excesul trebuie să iasă în afară. Acest exces este îndepărtat prin șlefuire.
Dacă totuși defectul apare, înainte de începerea finisării panourile se chituiesc cu un chit compatibil cu soluția de colorare și grundul ce urmează a fi aplicat. Dacă totuși găurile fine au fost observate la finalul finisării se poate încerca remedierea folosind chituri de retuș de aceeași culoare cu panourile. Soluția este valabilă pentru defecte foarte mici, altfel chitul mai mult va înrăutății situația.
Panourile de masiv sunt o soluție foarte bună pentru mobila din masiv. Sunt stabile, se prelucrează ușor, iar dacă sunt respectate câteva reguli finisajul poate fi foarte reușit.
Welche Lösungen empfehlen Sie für die Endbearbeitung einer Massivholzplatte, die als Küchenarbeitsplatte verwendet wird? Wir empfehlen kein Massivholz für dieses Teil, aber es wird darauf bestanden und es gibt viele Anfragen. Mir ist keine praktikable Lösung bekannt, die mittelfristig - nach 2-3 Jahren - keine Verformungen in real genutzten Küchen zeigt. Ich spreche nicht von Museumsküchen, in denen nicht gekocht wird, sondern von solchen mit Spüle und Herd oder Backofen, die täglich und häufig benutzt werden.
Ich verstehe, dass es um die Holztischplatte in einer funktionalen Küche geht. In diesem Fall sollten Sie einen härteren Polyurethan-Lack mit hoher Kratzfestigkeit verwenden (wie Parkettlack). Dennoch sollten sich die Kunden bewusst sein, dass sie nicht direkt mit einem Messer auf der Arbeitsplatte schneiden können, ohne Spuren zu hinterlassen. Lack, der mit einer Spritzpistole ohne spezielle Technik aufgetragen wird, hat seine Grenzen. Eine sehr hohe Beständigkeit könnte man mit einem UV-härtenden Lack erreichen, aber dafür braucht man eine UV-Leitung. Ich empfehle die Verwendung von Polyurethanlack mit dem Katalysator 100%, aber informieren Sie Ihre Kunden, wie die Platte zu verwenden ist (keine direkten Schnitte). Der Lack widersteht ohne Probleme auch der Feuchtigkeit in einer Arbeitsküche und heißen Flüssigkeiten (heiße Töpfe). Da das verwendete Holz Eiche ist (so vermute ich 🙂 ), wird die Arbeitsplatte mit der Zeit eine gute Beständigkeit aufweisen. Ich hoffe, ich habe die Frage richtig verstanden. Viel Glück!