La prima vedere, arderea lemnului poate fi un subiect care, dacă nu sperie, sigur întristează. În această idee chiar am avut la un moment dat un articol despre protejarea lemnului împotriva focului prin tratare cu substanțe ignifuge. Și totuși, cum am ajuns de la protecția împotriva focului la protecție și colorare cu ajutorul lui? De ce afirm ca îi faci bine lemnului dacă-l arzi? Este ceea ce intentionez să vă spun în continuare.
Protejarea lemnului cu ajutorul focului a fost descoperită de japonezi în anii 1700 (după unele documente chiar înainte). Metoda se numește Shou Sugi Ban (în traducere, scândură de cedru arsă) sau Yakisugi. Ei au văzut că arzând suprafața scândurii de cedru (sugi) până la carbonizare lemnul devine foarte rezistent la intemperii, putrezire și atacul insectelor, devenind astfel foarte potrivit pentru folosirea la exterior. Metoda a fost intens folosită până în urmă cu 100 de ani când, apariția materialelor moderne de construcție (cimentul și mai târziu, plasticele), combinată cu o lipsă a lemnului autohton în acea perioadă, a dus aproape la dispariția ei.
În anii 2000 tehnica a fost redescoperită și a intrat rapid în atenția designerilor și arhitecților din Europa și America de Nord. Entuziasmul a fost atât de mare încât lemnul ars a depășit faza de garduri și placarea caselor și a ajuns să fie folosit foarte mult în interior, la pardoseli, decorarea pereților, dar și la obținerea mobilei. Au aparut producători care obțin industrial lemn ars, prelucrându-l apoi pentru a-i spori frumusețea.
Practic metoda constă în arderea lemnului folosind diverse procedee (arzător cu gaz, ardere cu flacără directă dând practic foc lemnului, etc), stingerea focului și răcirea suprafeței folosind apa și curățarea suprafeței arse. Acest ciclu poate fi reluat de mai multe ori până se ajunge la rezultatul dorit. Curățarea suprafeței se face cu perii de sârmă și poate fi făcută numai superficial sau în profunzime.
Lemnul astfel ars poate fi folosit la construcția caselor, a gardurilor sau pentru alte întrebuințări la exterior. Stratul de carbune are o bună protecție împotriva radiațiilor UV, considerându-se că un astfel de lemn poate rezista fără nici un fel de întreținere între 80 și 100 de ani. Lemnul poate fi folosit ca atare sau, după periere, poate fi tratat cu ulei.
Plecând de la etapele de bază ale metodei s-au dezvoltat tot felul de tehnici care permit obținerea de suprafețe cu diverse texturi și culori. Arderea poate fi făcută cu diferite grade de profunzime. Răcirea cu apă poate fi făcută și ea în diverse feluri: turnând direct o cantitate mare de apă pe scândură sau picurând încet apa. Se obțin astfel structuri diferite ale lemnului ars, controlând spargerea stratului de „cărbune” de deasupra.
Și curățarea lemnului poate duce la apariția diverselor efecte. El poate fi curățat numai pentru a îndepărta stratul de funingine de deasupra și a ajunge la partea arsă stabilă, sau poate fi îndepărtată și acea parte, mai mult sau mai puțin, în funcție de desenul dorit. Se poate obține așa strukturiertes Holz.
Cum rezultă structurarea? Lemnul timpuriu, fiind mai moale și mai afânat, arde mai repede spre deosebire de cel târziu. Când este îndepărtată arsura prin periere cu peria de sârmă, în zona de lemn timpuriu va fi îndepărtat mai mult material și astfel lemnul târziu va ieși în evidență.
Tot prin felul în care este curățat lemnul ars se poate face și colorarea lemnului. Periind lemnul, partea care se curăță prima este cea de lemn târziu, unde apare culoarea naturală a lemnului, iar în rest rămâne culoarea neagră a cărbunelui. Lemnul va avea astfel un aspect patinat.
Dar cel mai spectaculos este atunci când se combină arsura cu baițul. Lemnul se periază pentru a îndepărta parțial partea arsa și se aplică pe suprafață un baiț. Zona arsă nu absoarbe culoare, rămânând neagră, spre deosebire de zona unde s-a ajuns la lemn și unde baițul este absorbit normal, colorând lemnul. Combinația dintre culoarea aplicată și negrul de cărbune este cu adevarat spectaculoasă.
Dacă la început metoda a fost aplicată pe cedru japonez, ea a fost extinsă treptat și pe alte esențe. Cel mai bine însă arată pe harziges Holz (brad, pin, molid, douglas) și mai ales când acesta este tăiat astfel încât să aibă fladere.
Colorarea prin ardere se poate face și fără ca lemnul să fie carbonizat. Prin ardere superficială, lemnul timpuriu va fi primul care își va schimba culoarea, scoțând astfel în evidență desenul natural al lemnului. Arderea se face cu o torță simplă cu gaz, nefiind necesare instalații complicate cu multă putere și mult mai periculoase.
După ce a fost astfel colorat, lemnul poate fi protejat prin aplicare de lacuri sau, mult mai bine, prin aplicarea Öle.
Metoda a depășit acum cu mult utilizarea ca protecție la exterior intrând în domeniul designului interior, dar și în cel al mobilei sau al obiectelor de decor. Efectele speciale ce se pot obține controlând cu atenție arderea, perierea sau colorarea au permis folosirea ei la decorarea unor obiecte mai speciale, cum sunt cutiile de bijuterii sau chiar chitarele electrice.
Aceasta este o metodă de colorare pe care o puteți folosi și voi în proiectele diy. Este bine să nu uitați însă că lemnul arde cu ușurință și să fiți foarte atenți când faceți acest lucru. Iar dacă nu aveți condițiile sau îndemânarea necesară este mai bine să lăsați colorarea prin ardere pe mâna profesioniștilor.
O altă metodă interesantă cu rezultate spectaculoase, dar și extrem de periculoasă, este elektrische Holzfeuerung. Nu o recomand, dar cred că orice informație este bine-venită chiar dacă nu o punem în practică.
Super!!! Vielen Dank für so viele Informationen!!!! Unbezahlbar!
Interessant! Vielen Dank für die Informationen!
Äußerst interessanter Artikel, danke für diese unschätzbaren Lektionen!
Ich kann es kaum erwarten, es auszuprobieren!
Ich danke Ihnen für Ihre Wertschätzung und dafür, dass Sie uns folgen.
Alles Gute!
Schön detailliert mit Bildern, herzlichen Glückwunsch zu dem Artikel. Auch wenn ich es schon wusste, habe ich Ihre Meinung gerne gehört.
Ich danke Ihnen.
Wäre dieses Verfahren für einen Harzzaun empfehlenswert? Seicht gereinigt und mit Leinöl versehen.
Nach welchem Zeitraum sollte die Ölschicht erneuert werden?
Es ist ein sehr gutes Schutzsystem für den Außenbereich und kann auch auf Weichholz angewendet werden. Je ausgeprägter die Verbrennung ist, desto größer ist die Widerstandsfähigkeit. Die Holzkohle auf der Oberfläche schützt sehr gut.
Wenn Sie viel reinigen und dann Leinöl auftragen, müssen Sie die Oberfläche je nach Stärke der Verwitterung alle 1-3 Jahre neu lackieren. Wenn Sie mehr Brandflecken auf der Oberfläche lassen, hält sie länger.
Alles Gute!
Vergessen Sie nicht, das gedruckte Wood Magazine zu abonnieren! Für nur 58 Lei/Jahr können Sie sich über Neuigkeiten auf dem Gebiet informieren, Handwerksideen oder Geschäftsgeheimnisse entdecken. Wir erinnern Sie daran, dass sich der Inhalt des gedruckten Magazins von dem auf der Website unterscheidet. Einzelheiten finden Sie unter dem nachstehenden Link.
Ich danke Ihnen!
https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/
Haben Sie eine Ahnung, in welchem Jahrhundert diese Methode in Rumänien aufkam? Und jetzt gibt es Häuser mit geräuchertem Dachboden/Dachbalken oder verbrannten Schindeln. Toller Artikel. Danke
In Frankreich werden Dächer, Außenverkleidungen und Möbel aus Holz hergestellt, das bei sehr hohen Temperaturen in der Tiefe verbrannt wird. Interessanter Artikel.