Kunst&Kunsthandwerk

Wo sind die schönen (und friedlichen) Holzspiele von früher?!

Mă întreb mereu unde au dispărut acele jocuri din lemn frumoase și liniștite din era „pre-digitală”. Jocurile de table, de exemplu, jucate ore în șir pe plajă, la Eforie Sud, de tata împreună cu vreun prieten făcut ad-hoc cu ocazia trezitului la ora 6.00 pentru a apuca loc pe nisip. După felul în care jucau – plini de energie și vociferări – aveai impresia că nu era nimic mai important pe plajă la ora aceea decât jocul lor. Și totuși e un joc pașnic, nu se întâmplă nimic mai mult decât ” 6-6, poartă-n casă” și maximum de „ți-am dat marț. Acum vorbesc cu nepotul meu, care de felul lui este întruchiparea pacifismului, care-mi spune (râzând în hohote la fața mea ușor schimbată de absurdul situației) cum urmează să elimine pe nu-știu-cine în nu-știu-ce joc și cum, dacă reușește să „cumpere” o armă mai puternică, îi elimină pe toți. Nu-i așa că vă gândiți cu nostalgie la jocurile acela liniștite? Să ne amintim de câteva dintre ele.

Holzspiele

Schachtel mit Tischen era celebră. Se și vindea peste tot, la munte sau la mare, cutii făcute de meșteri locali. În interior avea desenul specific pentru jocul de table, iar pe exterior era tabla de șah.

Holzspiele
Bildquelle: pinsdaddy.com
Holzspiele
Bildquelle: chessbazaar.com

În cutie, amestecate, erau pulurile de table și piesele de șah, frumos lucrate și șlefuite pentru a fi plăcute la atingere. Erau meșteri care-și arătau măiestria cu piesele de șah, dar și la cele de table se vedea un meșter iscusit. Piesele de șah însă lăsau imaginația mai liberă și găseai câte un joc în care piesele erau mai elaborate, mai deosebite. Era o adevărată bucurie să dai peste așa ceva.

Holzspiele
Bildquelle: siammandalay.com

Cu aceeași recuzită se putea juca Frau. Erau folosite piesele de la table pe tabla de șah. Erau și jocuri de sine stătătoare de dame, dar le găseai mai rar.

Dann war es der Dominostein. Cutii frumoase din lemn și piese dreptunghiulare cu diverse numere încrustate la fel ca pe zaruri. Din păcate, nu-mi mai amintesc cum se juca. Era ceva mai mult decât simpla înșiruire a pieselor și dărâmarea lor conform „principiului dominoului”. Din câte îmi amintesc eu era joc în toată regula, care se juca în minimum 2 persoane și unde se adunau niște puncte.

Holzspiele
Fotoquelle: uncommongoods.com

Înțeleg că tot din trecut vine și jenga. Trebuie să recunosc că am aflat de el de curând, dar mi-a plăcut cum arată și felul simplu, dar inteligent în care se joacă. Cu ceva vreme în urmă îmi spunea Călin de la Eiche massiv despre jocul făcut de Nicu Rosioru pentru un prieten. Era ziua lui și știindu-l pasionat, Călin a ales să-i facă cadou un joc jenga personalizat. A ieșit foarte bine și prietenul a fost încântat.

Holzspiele

De la Călin am aflat prima dată de Nicu Roșioru, după care l-am cunoscut la târg. Cu agitația de acolo nu prea am avut timp să stăm de vorbă. Acum câteva zile, venind în București la un posibil client (Nicu este din Râmnicu Vâlcea), a trecut și pe la noi. A venit și cu câteva jocuri de jenga făcute de el. Nu știți câtă muncă este într-un astfel de joc! Fiecare piesă este șlefuită manual, iar muchiile sunt teșite. În plus cutia este făcută în așa fel încât desenul lemnului să se continue pe laturi. Chiar mi-a plăcut modul cum sunt realizate și faptul că sunt finisate cu natürliches Öl.

Nicu Rosioru

Holzspiele

Unul dintre jocuri m-a atras în mod deosebit. Părea patinat, dar mi-a spus că este lemn vechi dintr-o construcție veche de 100 de ani. Patina era naturală, porii lemnului fiind marcați de trecerea timpului. Pentru a-l face să arate așa Nicu a îndepărtat cu foarte mare atenție stratul de deasupra (este vorba de ceva sub un mm). A avut grijă să nu intre mai adânc în lemn pentru a nu pierde efectul. Dar a reușit.

Holzspiele

Es kam mit Boxen de jocuri din mai multe esențe. A fost chiar interesant să indentific lemnul. Trebuie să recunosc că nu am reușit să identific Kastanieaber bei Kirsche mi-a ieșit. Lemnul folosit este de cea mai bună calitate, astfel că jocurile arată mai mult decât simple… jocuri.

Holzspiele

Cu toate că face și mobilă, lui Nicu îi place să facă mai ales jocuri. Pe lângă jenga a făcut și jocuri din lemn „x și 0”.

Holzspiele

Este chiar pasionat de jocuri din lemn și-mi povestea că are o mulțime de idei și vrea să încerce să le facă pe toate. Sper să reușească, pentru că cele de până acum au ieșit foarte bine.

Holzspiele
Bildquelle: etgames.co.uk

Mihaela Radu

Mihaela Radu ist Chemieingenieurin, hat aber eine Leidenschaft für Holz. Sie arbeitet seit mehr als 20 Jahren in diesem Bereich, wobei die Holzveredelung sie in dieser Zeit geprägt hat. Sie sammelte Erfahrungen in einem Forschungsinstitut, in ihrem eigenen Unternehmen und in einem multinationalen Konzern. Sie möchte ihre Erfahrungen kontinuierlich mit denjenigen teilen, die die gleiche Leidenschaft haben - und mehr.

Kommentar hinzufügen

Einen Kommentar hinzufügen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahren Sie, wie Ihre Kommentardaten verarbeitet werden.

Kategorien

Anmeldung zum Newsletter

Newsletter Freitagmorgen
Informationen und Ratschläge von Experten

de_DEDeutsch