Anwendung des Klebstoffs - Sonstiges

Bienenstöcke aus Holz: Bestandteile, Auswahl des Holzes, Verleimung, Verarbeitung

Am ajuns să scriu despre stupi în urma unei discuții despre adezivi. Matefy Csaba de la Szolvegy Târgu Mureș îmi spunea că au adezivi Tiszabond foarte potriviți pentru astfel de construcții. Până să-mi atragă atenția asupra acestui lucru nu m-am gândit că este nevoie de materiale cu rezistență foarte bună la exterior. Stupii stau de primăvara până toamna afară, în câmp, așa că trebuie să fie foarte rezistenți. În plus, protejarea lor trebuie făcută cu materiale care să nu afecteze albinele și mierea. Și uite așa am început să mă documentez și înainte de a vă spune despre adezivi pentru stupi, vă voi spune ce am aflat despre stupii din lemn și fabricarea lor.

Ce este un stup și cum au apărut stupii de lemn

Pot să vă spun, dupa câteva zile de documentare despre stupi, că albinăritul este un domeniu foarte complex. Are propriul limbaj (aveam uneori senzația că am nevoie de translator), reguli clare și o mulțime de invenții și inovații mai mult sau mai puțin controversate. Așa că este foarte greu, ca necunoscător al domeniului, să intri în amănunte pentru că probabilitatea de a spune ceva greșit este foarte mare. Voi rămâne așadar la informațiile de ordin general.

Holzbienenstöcke
Bildquelle: ziarulunirea.ro

Albinele nu au trăit întotdeauna în stupi de lemn construiți de oameni și pe care îi vedem în perioada aceasta pe lângă lanurile de rapiță sau lizierele de salcâmi. În trecut, erau libere în natură și își făceau cuibul în scorburile copacilor, crăpăturile stâncilor sau în alte locuri ferite de soarele arzător, de vânt și intemperii. Oamenii au descoperit mierea produsă de albine în aceste cuiburi și au început să o recolteze, operație în urma căreia adăpostul era distrus.

„Dedulcindu-se” la miere, oamenii au început să urmărească albinele și să se gândească la o modalitate de a le construi adăposturi pentru a le fi mai ușor să ajungă la miere. Primele adăposturi au fost construite din nuiele și lut, numite știubeie sau buduroaie. Albinele își construiau in interior cuiburi din faguri de ceară prinși de pereți. Din păcate și aceste cuiburi erau distruse când se aduna mierea.

Abia la începturile anilor 1800, în Rusia, a fost construit primul stup din lemn cu rame mobile care permitea recoltarea mierii fără distrugerea stupului. De atunci construcția stupului a fost îmbunătățită continuu, apărând modele și materiale noi de construcție. Indiferent de variantele de stupi apărute, elementele de bază au rămas aceleași.

Holzbienenstöcke
Bildquelle: de.wikipedia.org
Elemente der Komponenten

Die wichtigsten Elemente eines Bienenstocks sind:

  • Capacul – un cadru de lemn cu tăblie, acoperit cu tablă galvanizata, care acoperă întregul stup
  • Podișor hrănitor – este un dispozitiv astfel construit încât să poata fi pus siropul de zahăr pentru hrana albinelor iarna sau în perioadele ploioase lungi. Construcția lui depinde de tipul stupului;
  • Ramele – cadre din lemn pe care se fixează fagurii artificiali din ceară de albine si pe care se vor dezvolta fagurii cuibului;
  • Corpul – este practic cutia în care sunt toate celelalte elemente ale stupului, fără capac și fund. Practic, cei 4 pereți lateriali așezați și îmbinați în funcție de tipul stupului;
  • Fundul – protejează partea de jos a stupului si este astfel construit pentru a lăsa loc albinelor să intre și să iasă din stup. Locul se cheama urdiniș și trebuie să aibă o anumită dimensiune pentru că, dacă este prea mic, albinele îl închid cu ceară, iar daca este prea mare, formează faguri;
  • Dispozitiv de împachetare
  • Diaphragma

Din punct de vedere al aspectului și al modului de construcție sunt 3 tipuri principalele de stupi: verticali, orizontali și micști. Aceștia au dimensiunile stabilite foarte clar, fiind standardizate încă din anii ’50. Există și alte tipuri de stupi (multi-etajat, dadant), iar pe forumurile apicultorilor sunt intens dezbătute avantajele și dezavantajele folosirii unuia sau altuia. Fiecare apicultor leagă performanțele tipurilor de stupi de propriile realizări, ceea ce mă face să cred că părerile lor sunt destul de subiective. De reținut că în fabrici stupii nu se construiesc după proiectele apicultorilor ci după standarde recunoscute.

Holzbienenstöcke
Bildquelle: fabricadestupi.ro

Holzbienenstöcke

Wie man das Holz für den Bienenstock auswählt

Pentru construirea stupilor pot fi folosite diverse esențe de lemn în funcție de disponibilitate și tara unde sunt construiți. Alegerea se face în funcție de cost, de greutate și de disponibilitate. La noi cel mai mult se folosește lemnul de rășinoase (molid și brad) si lemnul de tei. Din punct de vedere al albinelor orice lemn masiv poate fi folosit neexistând studii care să demonstreze că ar fi deranjate de lemnul taninos sau exotic.

Cei ce au ca business fabricarea stupilor din lemn folosesc la construcția lor Massivholzplatten aus Massivholz. Das Holz ist îmbinat în dinți pentru prelungirea elementelor, iar acestea sunt apoi lipite, în prese, cu feuchtigkeitsbeständiger Klebstoff.

Exista tutoriale care prezintă construcția unui stup folosind Sperrholz oder andere Holzderivate. Trebuie știut că este posibil ca aceste derivate să emane Formaldehyd, substanță nocivă pentru albine. Emisia de formaldehidă apare de la adezivii ureoformaldehidici folosiți la obținerea panourilor derivate din lemn.

Holzbienenstöcke
Bildquelle: kaptarak.hu

Holzbienenstöcke

Caracteristicile adezivilor folosiți la construcția stupilor

Adezivii folositi la obtinerea stupilor trebuie să fie din gama celor pentru exterior, adică în Klasse D3 oder D4. Cerința este să fie rezistenți la umiditate, impermeabili și elastici.

Spuneam la început că totul  a pornit de la discuția avută cu directorul de la Szolvegy Târgu Mures. Trebuie să mărturisesc că la început nu înțelegem interesul pentru acest segment de piață considerând consumul mult prea mic. Mă gândeam că este vorba de încleierea elementelor, operație cu consum foarte mic, chiar și acesta înlocuit uneori de capse sau șuruburi.

După ce am realizat că în producția de serie se folosesc panouri din lemn am înțeles importanța adezivului. Alegerea unuia fără rezistență la umiditate sau mai puțin elastic poate periclita viața familii de albine. Iarna sau în perioadele foarte umede adezivul poate ceda și apa poate pătrunde în stup. Iar un adeziv fără elasticitate poate fi o sursă de crăpături sub soarele torid al verii.

Szolvegy recomandă producătorilor de stupi din lemn Tiszabond D3D Klebstoff, foarte elastic, impermeabil și rezistent la cicluri repetate îngheț-dezgheț. Au ofertă și pentru adeziv D4 – adezivul poliuretanic monocomponent Tiszabond 1kD4D, cu proprietăți și rezistențe foarte bune la exterior, dar mai scump decât cel D3D. Totuși, cantitatea de adeziv folosita la obținerea unui stup este mică, diferenta de preț per stup este devine nesemnificativă.

Holzbienenstöcke
Bildquelle: highlandwoodworking.com
Fertigstellung der Bienenstöcke

Puțini apicultori aleg să folosească stupi ficși. Cantitatea de miere colectată de la stupii ce stau într-un singur loc, chiar dacă zona are o floră foarte bogată, este mult mai mică decât cea colectată în apicultura pastorală. În acest caz stupii sunt mutați din loc în loc, acolo unde există flori ce trebuie polenizate. Activitatea începe în aprilie, odată cu înflorirea lanurilor de rapiță si continua până în octombrie.

În tot acest timp stupii stau afară, iar finisajul trebuie să-i protejeze cât mai bine. Lemnul este acoperit cu Außenbeständige Lacke auf Wasserbasis, în culori deschise, pastelate. Pigmenții conferă rezistență la radiația UV, iar culorile deschise nu favorizează absorbția radiației ce ar duce la creșterea temperaturii în interiorul stupului. Deasupra sunt acoperiți cu tablă, reducând foarte mult posibilitata ca apa să pătrundă în stup.

Holzbienenstöcke
Bildquelle: de.wikipedia.org
Construcția stupilor ca proiect DIY

Pe lângă fabricile care construiesc stupi sunt mulți pasionați care doresc sa-i facă singuri. Pentru ei există o mulțime de tutoriale si planuri de construcție. Dacă sunteți o astfel de persoană puteți găsi inspirație hier.

Totuși, inainte să vă apucați de construit stupi si de albinărit este bine să vă documentați cât mai bine. Este o treaba foarte serioasă, albinele sunt sensibile și dintr-o mică greșeală poate muri o întreagă familie. Sunt însă mulți albinari dispuși să împărtășească din popria experiență, așa că nu pot decât să vă urez succes!

Holzbienenstöcke
Bildquelle: wickes.co.uk

 

Mihaela Radu

Mihaela Radu ist Chemieingenieurin, hat aber eine Leidenschaft für Holz. Sie arbeitet seit mehr als 20 Jahren in diesem Bereich, wobei die Holzveredelung sie in dieser Zeit geprägt hat. Sie sammelte Erfahrungen in einem Forschungsinstitut, in ihrem eigenen Unternehmen und in einem multinationalen Konzern. Sie möchte ihre Erfahrungen kontinuierlich mit denjenigen teilen, die die gleiche Leidenschaft haben - und mehr.

1 Kommentar

Einen Kommentar hinzufügen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahren Sie, wie Ihre Kommentardaten verarbeitet werden.

Kategorien

Anmeldung zum Newsletter

Newsletter Freitagmorgen
Informationen und Ratschläge von Experten

de_DEDeutsch