Der Verlust von Material ist eines der Hauptprobleme bei aplicării prin pulverizare a materialelor de finisare. Această pierdere nu se reduce numai la costul efectiv al lacului care nu mai ajunge pe lemn ci și la costurile cu exhaustarea pentru a îndepărta materialele de finisare și diluanții din mediul de lucru. Cum aceste costuri sunt departe de a fi mici, producătorii de echipamente și pistoale de pulverizare își îmbunătățesc continuu produsele astfel încât pierderile să fie cât mai mici.
Sprühsysteme mit dem besten Materialtransfer
Cu toate că am putea crede că numai pentru pompe foarte scumpe sau linii automatizate de pulverizare există pistoale care au un transfer foarte bun de material, nu este așa. Sunt și pistoale manuale care reduc pierderile. Important este modul cum lucrează pistolul și tehnologia pentru care a fost construit.
Pistoalele de pulverizare recunoscute pentru pierderea redusă de material sunt:
- HVLP
- Elektrostatik-Pistolen
- Airless-Pistolen
Pentru fiecare dintre aceste tipuri de pistoale de pulverizare există un mod anume prin care se face transferul de material pe obiectul ce urmează a fi finisat astfel încât pierderile să fie cât mai reduse. Să le luăm pe rând.
HVLP oder Hochvolumen-Niederdruck
Acest tip de pulverizare este de fapt o pulverizarea convențională modificată. În cazul pulverizțrii convenționale materialul este împins prin duza pistolului cu ajutorul aerului comprimat ce are o presiune de 3-5 bari. În momentul ieșirii din pistol se creaza un nor de particule fine din care numai o mică parte ajunge pe obiect, restul fiind acel „overspray” de care probabil ați mai auzit, adică pierderi. Pierderile de material cresc cu creșterea presiunii iar sub presiunea de 2,5 bari nu se mai obțin pelicule uniforme. La pulverizarea convențională pierderile pot ajunge până la 75%.
HVLP-Pistolen sunt modificate astfel încât materialul să poata fi pulverizat la o presiune mică, de până la 0,7 bari. Materialul aplicat trebuie să aibă o viscozitate mai scăzută decât n cazul pulverizarii convenționale, ceea ce duce la folosirea unei cantități mari de diluant. Pierderile se reduc, pelicula obținută este uniformă și de calitate, dar productivitatea este scăzută.
Este un tip de pistol potrivit pentru a fi folosit la finisări ocazionale, într-un atelier, acolo unde nu este volum mare de muncă. De reținut că veți avea nevoie de o cantitate mai mare de diluant.
Pulverizarea electrostatică
Pulverizarea în câmp electrostatic se bazează pe mișcarea particulelor fine de lac de-a lungul liniilor unui câmp electromagnetic format între pistolul încărcat cu sarcini negative și obiectul din lemn încărcat cu sarcini pozitive. Particulele de lac încărcate electric sunt atrase spre obiect după liniile de forță ale acestui câmp, cedează sarcina electrică și sunt reținute pe suprafața. Obiectul este legat la pământ astfel încât sarcina electrică se descarcă în pământ și nu există pericolul de electrocutare.
Pentru a avea efect electrostatic optim umiditatea lemnului trebuie să fie de 10-12%, iar cea a aerului nu mai jos de 60-70%. Se știe că lemnul nu este un foarte bun conducător de electricitate. Pentru a-i crește conductivitatea poate fi tratat cu soluții saline sau este ținut o perioadă scurtă de timp în încăperi speciale cu abur.
Când se folosesc pistoale electrostatice pentru aplicarea materialelor de finisare consumul este redus cu 50 până la 80% comparativ cu pulverizarea convențională. Datorită încărcării electrice, chiar dacă pulverizarea este făcută din fața obiectului, particulele se așează și pe spatele lui, fiind atrase de câmpul electromagnetic format.
Airless-Spritzen
Pulverizarea airless se mai numeste și pulverizare de înaltă presiune. Principiul de funcționare este următorul: cu ajutorul unei pompe de înaltă presiune materialul este împins (fără ajutorul aerului comprimat) și obligat să treacă printr-o duză specială. Presiunea la intrarea în duză ajunge la 90-360 bari. Duzele atomizează lacul ce urmează a fi pulverizat iar jetul iese fără a fi forțat de aerul comprimat și neamestecat cu aer.
Es ist ein sehr geeignetes System für Fabriken und bringt viele Vorteile mit sich:
- hohe Produktivität,
- posibilitate de a folosi materiale de acoperire cu viscozitate ridicată,
- Reduzierung der Materialverluste,
- eficiență a transferului de material
Dezavantajul este că, fiind parte din sistemul care face posibilă pulverizarea fără aer, duza este fixă și nu se poate ajusta lățimea jetului. Pentru ca jetul să fie modificat duza trebuie schimbată. Pentru o linie de pulverizare sau pentru aplicări cu mare randament, în care parametrii sunt fixați de la început și rămân neschimbați o lungă perioadă, acest dezavantaj nu este foarte important.
Eine Airless-Pistole, die Sie interessieren könnte
Este cunoscut faptul cț nu se poate obține o calitate foarte înaltă a suprafețelor finisate cu ajutorul pistoalelor airless. Totuși Derselbe Kreml a reușit să depășească această problemă cu pistolul airless SFLOW™ 275 & 450. Duza specială face o atomizare foarte bună a materialului și astfel se obțin suprafețe finisate de foarte bună calitate. Pistolul are și o foarte bună eficiență a transferului de material ce poate ajunge la 81%.
În plus pistolul este fiabil si rezistent, cu un design ergonomic ce permite o prindere foarte confortabilă. Fiind proiectat special pentru aplicări manuale de mare productivitate, manevrarea lui se face cu ușurință iar declanșatorul nu este obositor pentru deget, putând fi acționat cu 2 sau 4 degete.
Dacă vreți să reduceți pierderile de material, să obțineți o peliculă de calitate și să aveți și productivitate mare puteți vedea pistolul ca pe o alternativă. Îl găsiți la Falk Beratung, distribuitorul Sames Kremlin în România.
Kommentar hinzufügen