DIY-Verarbeitung - Veredelungstechniken

Techniken zur Erzielung eines edlen und eleganten Finishs auf Holz

Wir sehen oft ein dekoratives Objekt, ein ramă de tablou sau de oglindă sau o piesă de mobilier și ne vine greu să credem că este din lemn, aspectul fiind prețios, delicat și elegant. Finisajul făcut cu mare grijă, produsele de calitate folosite pentru protejarea lui, utilizarea unor Schlittschuhe pentru obținerea de efecte speciale fac de multe ori dintr-un obiect din lemn simplu și banal, unul prețios. În cele ce urmează am să vă spun despre tehnici de finisare pentru obținerea obiectelor din lemn cu aspect elegant, precum și care sunt cele mai potrivite materiale pentru un finisaj prețios.

Pregătirea lemnului înainte de aplicarea materialelor

Există tipuri de mobilier – cum este rustikal oder die antiquiert – unde o zgârietură, o lovitură sau o teșitură în lemn nu sunt atât de deranjate. De multe ori un astfel de defect duce chiar la efectul contrar, sporind autenticitatea obiectului. La mobilierul sau obiectele cu aspect elegant acest lucru este de neacceptat. Pregătirea lemnului pentru mobila de acest gen se face cu exigență maximă. Schleifen se face conștiincios, cu foarte mare atenție, folosind hârtie de finețe mai mare (200-220). Se recomandă șlefuirea umedă pentru a descoperi eventualele zgârieturi fine care s-ar vedea numai după băițuire.

Suprafețele trebuie să fie perfecte, impecabile. Dacă s-au făcut reparații, trebuie să fie invizibile. Când finisajul este transparent lemnul trebuie ales cu cea mai mare grijă astfel încât desenul lui natural să se îmbine perfect, să fie continuu. Rareori sunt acceptate colorațiile naturale. Încă din stadiul de mobilă în alb, totul trebuie să fie cât mai aproape de perfecțiune.

tehnici de finisare
Bildquelle: magnitude-hf.com
Colorarea și vopsirea lemnului

Uniformitatea este una dintre cerințe și este puțin probabil să iasă din aplicarea unui singur strat de colorare. Lemnul are un mod propriu de a absorbi culoarea, iar diferența de nuanțe din desen influențează această uniformitate.

De obicei, se aplică un prim strat de baiț, într-o culoare mai deschisă decât cea pe care vrem să obținem în final. Apoi se uniformizează făcând încă o trecere peste stratul inițial. Normung se poate face și după aplicarea grundului, uneori fiind chiar mai indicat așa. Grundul pune mai bine în evidență diferențele de colorare, uniformizarea facându-se mai eficient.

Uniformitate se obține folosind și soluții de colorare speciale, uniformizante. Sunt baițuri care nu sunt foarte transparente și nici nu se absorb în profunzime tocmai pentru a nu pune în evidență desenul natural al lemnului, cu tot cu imperfecțiunile lui.

De multe ori se alege vopsirea lemnului. În acest caz colorațiile naturale din lemn nu mai deranjează. Este chiar o metodă de a crește valoarea lemnului cu anumite defecte de colorare. Prin vopsire fibra lemnului este acoperită total. Nu sunt acoperite însă găurile și zgârieturile așa că suprafața trebuie să fie și de această dată perfectă.

Pentru a da un aspect prețios se pot folosi Metallic-Farben. Atenție însă la alegerea și îmbinarea lor pentru că un astfel de mobilier nu trebuie să fie țipător. Chiar dacă sunt alese culorile tari acestea pot fi atenuate cu ajutorul patinelor. Pot fi folosite patine deschise la culoare, albe sau gri, dar și cele clasice, nuc sau nuc închis. Sunt folosite mai mult pentru a crea umbre, a domoli avântul culorii pentru că prețiozitatea este obținută din efectul metalizat.

tehnici de finisare
Bildquelle: magnitude-hf.com
Grunduirea și lăcuirea

Daca este transparent, un astfel de finisaj trebuie să aibă profunzime, să fie bogat și clar în transparență. Pentru a nu părea sărăcăcios este nevoie de cel puțin 2 straturi de grund și asta numai dacă se folosește un grund cu corp mare. De obicei se aplică 3 chiar 4 straturi, cu șlefuire între ele, pentru a obține o suprafață fină, dreaptă și plăcută la atingere. Grundul trebuie să fie de bună calitate, cu transparență foarte bună pentru a da senzația de profunzime.

Șlefuirea între straturi este foarte importantă pentru că asigură finețea și tușeul plăcut al finisajului. Este operațiunea prin care se îndepărteaza fibra ridicată a lemnului și eventualele imperfecțiuni ale straturilor de grund (coajă de portocală, înțepături sau zgârieturi fine de la șlefuire). Șlefuirea înainte de stratul de lac se face cu hârtie abrazivă cu granulația minimum 320, cea mai potrivită fiind cea de 400. Mobilierul elegant se finisează cu lac cu luciu mai mare, 50-70 gloss. Este un luciu elegant, fără agresivitate. Acoperite cu un astfel de lac micile rizuri de la șlefuirea cu o hârtie nepotrivită devin foarte vizibile.

Lacul pentru mobilierul elegat este situat în zona semilucios-lucios. Un Glanzgrad mai mic, 20-35 gloss, plasează mobla în zona celei obișnuite, iar luciul înalt, 90-100 gloss, o face prea agresivă, îi „știrbește” eleganța. Lipsa luciului, atât de apreciată la mobila cu aspect natural, nu este o alegere bună în acest caz.

Tușeul lacului trebuie să fie plăcut și mătăsos. Uneori, pentru a îmbunătăți tușeul, se aplică un strat de ceară peste lac și se lustruiește. Ceara contribuie atât la tușeu cât și la luciu.

tehnici de finisare
Bildquelle: thegrupeezz.com
Schlittschuhlaufen, Spezialeffekte

Obiectele de decor și mobilierul elegant au de multe ori patine aplicate discret care le dau profunzime sau luciri metalice discrete. Sunt aplicate peste grund pentru a putea controla cantitatea și a putea îndepărta surplusul.

Patinele în culori închise – nuc sau negru – sunt folosite pentru a marca profilele sau sculpturile și a le da profunzime. Cele aurii, argintii sau bronz dau acel aspect prețios. Dacă se dorește un obiect care sa fie in totalitate intr-o culoare metalizata sa folosesc vopsele metalizate, nu patine. Patinele sunt pentru tușe și accente, pentru a evidenția ceva. Este bijuteria de pe mâna unei femei sau cercelul din ureche. Nu contează cantitatea ci calitatea.

 

tehnici de finisare
Bildquelle: mcmobili.it

Mobila clasică elegantă se potrivește foarte bine caselor spațioase, înalte. Materialele și decorațiunile care o însoțesc trebuie să fie de aceeași calitate. Draperiile, perdelele, pernele decorative, covorul trebuie să fie și ele la înălțime. Mobilierul clasic elegant este folosit și pentru a crea o atmosferă plăcută, primitoare în hotelurile și pensiunile de lux sau restaurantele elegante. Este de fapt cel care imprimă stilul locului.

tehnici de finisare
Bildquelle: magnitude-hf.com
tehnici de finisare
Bildquelle: mcmobili.it

Mihaela Radu

Mihaela Radu ist Chemieingenieurin, hat aber eine Leidenschaft für Holz. Sie arbeitet seit mehr als 20 Jahren in diesem Bereich, wobei die Holzveredelung sie in dieser Zeit geprägt hat. Sie sammelte Erfahrungen in einem Forschungsinstitut, in ihrem eigenen Unternehmen und in einem multinationalen Konzern. Sie möchte ihre Erfahrungen kontinuierlich mit denjenigen teilen, die die gleiche Leidenschaft haben - und mehr.

4 Kommentare

Einen Kommentar hinzufügen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahren Sie, wie Ihre Kommentardaten verarbeitet werden.

  • Hallo,
    Bitte helfen Sie mir mit einigen Ratschlägen.
    Ich habe einen ovalen Tisch aus massiver Eiche der Serie CHATEAUX DINING ROOM, den ich vor 20 Jahren bei ALPROM Pitesti gekauft habe.

    http://www.alprom-sa.ro/download/catalog_2015.pdf

    Es ist ein tolles Objekt, aber die Tischplatte ist durch den vielen Gebrauch gealtert.
    Es ist glänzend transparent geworden und nicht mehr temperatur- und farb-/flüssigkeitsbeständig.
    Ich habe keine Kratzer, Flecken oder andere Defekte, außer dass der Lack im Laufe der Zeit nachgelassen hat.

    Bitte empfehlen Sie mir Verfahren und/oder Produkte, mit denen ich sie aufbereiten kann, um das Originalbild zu erhalten.

    Herzlichen Dank für Ihre Hilfe,
    Liliana Cotet
    Tel. 0740670711

    Bitte empfehlen Sie eine Methode zur Wiederaufbereitung.

    • Guten Abend!
      Nach dem, was du mir erzählst, verstehe ich nicht, wie sich der See verwandelt hat. Hat er seine Transparenz und seinen Glanz verloren? Außerdem finde ich es sehr seltsam, dass er bis jetzt temperaturbeständig war und jetzt nicht mehr. Denn wenn er eine hohe Beständigkeit hatte, bedeutet das, dass der Decklack beständig war (härtender Lack - Polyurethan, Polyester usw.). Oder ein solcher Lack verschwindet nicht mit der Zeit durch Abnutzung. Wenn es sich jedoch um einen gewöhnlichen Nitrozelluloselack handelte, könnte er im Laufe der Zeit seine Eigenschaften verlieren, hätte aber vorher eine niedrige Temperaturbeständigkeit und Patina gehabt.
      Wenn Sie sich für die erste Option entscheiden - harter Lack, der im Laufe der Zeit seine Eigenschaften verloren hat - können Sie den Glanz durch Polieren wiederherstellen. Sie sollten einen Fachmann für den Außenbereich hinzuziehen. Dies kann mit einer Poliermaschine mit kreisenden Bewegungen (Orbitalpoliermaschine), Poliermittel und einer Orbitalpaste geschehen.
      Wenn der See schwächer war, müssen Sie die Oberfläche gründlich mit Wasser und Spülmittel reinigen. Wischen Sie sie ab und lassen Sie sie abspülen. Dann tragen Sie Wachs auf die gesamte Oberfläche auf, lassen es 1-2 Stunden einwirken und polieren es dann mit einem sauberen Baumwolltuch. Sie erhalten eine sehr schöne Oberfläche mit einem seidigen Glanz. Die Oberfläche ist nicht beständig gegen heiße Gegenstände, heißen Kaffee oder Alkoholflecken.
      Wenn die Oberfläche feine Kratzer aufweist und die Lackschicht dick genug ist, können diese durch Schleifen mit einem Schleifpapier der Körnung 240 oder 280 entfernt werden, wonach die Oberfläche poliert wird.
      Alles Gute!

  • Guten Abend,
    Ich baue einen Buchenholztisch (durchgehende Lamellen), für die Küche, mit welcher Grundierung und welchem Lack, um ihn zu schützen, Highlight?

    • Guten Abend.
      Um das Holzdesign hervorzuheben, sollten Sie das Holz zunächst beizen. Buche ist ein eher unangenehmes Holz, das leicht abfärbt. Verwenden Sie eine lösemittelhaltige Holzbeize oder tragen Sie zunächst eine dünnere Schicht Beizgrundierung auf. Auf diese Weise erhalten Sie eine gleichmäßige Beize.
      Sieht sehr schön aus, wenn man es mit Öl und Wachs behandelt, aber die Beständigkeit ist sehr gering. Für eine gute Beständigkeit verwenden Sie Polyurethanlacke oder einen Lack mit Härter. Die Oberfläche ist resistent gegen Kratzer, Wasser, Kaffee oder andere heiße Flüssigkeiten und Alkohol.
      Es liegt an Ihnen, wie Sie Ihr Essen gestalten. Eine Öl- und Wachsoberfläche ist rustikal und natürlich. Eine mit Lack hat einen Schutzfilm und kann verschiedene Glanzgrade sowie eine gute Beständigkeit haben. Aber wir dürfen nicht vergessen, dass Tische in der Vergangenheit nur glasiert waren und jahrzehntelang benutzt wurden. Sie haben mit der Zeit eine Patina bekommen, die heute sehr geschätzt wird und die wir mit verschiedenen Materialien zu erreichen versuchen. Auch hier kommt es sehr darauf an, welche Art von Tisch Sie herstellen.
      Viel Glück!

      Vergessen Sie nicht, das gedruckte Wood Magazine zu abonnieren! Für nur 58 Lei/Jahr können Sie sich über Neuigkeiten auf dem Gebiet informieren, Handwerksideen oder Geschäftsgeheimnisse entdecken. Wir erinnern Sie daran, dass sich der Inhalt des gedruckten Magazins von dem auf der Website unterscheidet. Einzelheiten finden Sie unter dem nachstehenden Link. 
      Ich danke Ihnen!https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

Kategorien

Anmeldung zum Newsletter

Newsletter Freitagmorgen
Informationen und Ratschläge von Experten

de_DEDeutsch