Holzarten

Linden - das Holz der Schnitzer

Lindenholz ist kein spektakuläres Holz wie ulm oder Akazie, dar este nedrept să-l ignorăm. Este la fel cum am neglija copilul cuminte și silitor, dând mai multă atenție celui inteligent, dar neastâmpărat. Pentru că teiul este un lemn care nu creează probleme, care se usucă fără deformări deranjante, fără să crape și care se prelucrează foarte ușor. Cu toate că are rezistența Eiche, este apreciat în primul rând pentru ușurința cu care poate fi sculptat. Sa vedem ce surprize mai ascunde teiul și lemnul de tei.

lemnul de tei

Bătrânul tei

Teiul este unul dintre copacii cei mai vechi de pe planetă. Se consideră că a apărut încă din cretacic, lemn de tei fosilizat descoperindu-se în mai multe locuri din emisfera nordică. Este un copac longeviv care poate trăi mai mult de 1000 de ani.  De exemplu, în grădina Kaiserburg in Nürnberg este un tei despre care se spune ca a fost sădit în urmă cu peste 1000 de ani de soția regelui Heinrich al II al Germaniei (Rex Romanorum). Și Slovenia are un tei celebru – Najevska lipa – ce are peste 700 de ani și care este folosit ca loc de întâlnire pentru diverse evenimente.

Cel mai cunoscut tei din România este Eminescu's Linden aflat în Grădina Copou din Iași. Este un simbol al orașului și are peste 500 de ani. Un alt tei celebru se află și la Bârnova, considerat a avea aproape 700 de ani sau în Maramureș. Aici se află Teiul Unirii, al lui George Pop de Băsești, considerat a avea peste 300 de ani. Legenda spune că la umbra acestui tei s-au întalnit cei care au pus la cale Marea Unire.

Teiul este considerat de oamenii satelor un lemn sfânt pentru că „acolo unde este un tei nu trăznește niciodată”. De aceea este folosit la construirea bisericilor sau a obiectelor folosite în biserică. De Rusalii, crenguțe de tei sfințite sunt puse la poartă pentru a apăra gospodăria de rele.

Linde

Există peste 30 de tipuri de tei în toată lumea, care diferă prin forma frunzelor, a florilor sau prin dimensiuni. Pe lângă acestea mai sunt și alte câteva specii hibride rezultate din încrucișarea primelor. Cel mai răspândit în Europa este Tilia europaea, un hibrid între Tilia cordata und Tilia platyphyllos. Dacă aveți curiozitatea să căutați informații în engleză despre tei trebuie să căutați Linde oder linden tree. Diferite tipuri de tei există în America de Nord, Orientul Mijlociu, China sau Japonia, arealul de dezvoltare fiind în emisfera nordică. Copacul crește până la înălțime de 20-40 m și diametrul de 1,5-2 m. Are o coroană bogată fiind apreciat pentru faptul că reține foarte mult praf din atmosferă (pe locul trei, după stejar și ulm). Florile – mici inflorescențe la capătul unei tije subțiri – sunt galbene și au un miros inconfundabil care învăluie orașele spre sfârșitul lui mai.

Teiul este foarte apreciat pentru puterile sale tămăduitoare. Cele mai cunoscute sunt utilizările florilor, ca remediu pentru tuse, răceală sau stări nervoase sau anxioase. Dar în farmacie, atât umană cât și veterinară, se folosește și lemnul sau scoarța copacului.

Merkmale von Lindenholz

Chiar dacă sunt atât de multe specii de tei, diferența între lemnul lor este insesizabilă. Culoarea este alb gălbuie spre crem, cu tente ușor roșiatice sau verzui. Se închide la culoare odată cu vârsta ajungând spre galben închis sau maro deschis. Alburnul nu se deosebește de duramen, iar inelele anuale sunt foarte puțin vizibile. Fibra este dreaptă, uniformă, omogenă și fină.

Densitatea lemnului de tei este de 560 kg/m³ când lemnul este uscat. Este un lemn ușor cu toate că are o rezistență foarte bună. Se usucă destul de repede, nu crapă, iar deformările în timpul uscării sunt foarte mici. Are însă o durabilitate medie spre mică, fiind atacat cu ușurință de ciuperci sau insecte. De aceea nu este un lemn recomandat pentru folosirea la exterior.

Lemnul de tei se prelucrează ușor, atât cu mașini cât și manual. La prelucrarea manuală trebuie folosite scule foarte bine ascuțite pentru că are tendința de scămoșare. Se lipește ușor cu adeziv și poate fi băițuit, gesiebt, geölt sau lăcuit fără probleme. Am menționat că teiul seamănă mult cu Pappel, diferența fiind dată de culoarea ușor roșiatică și fibra puțin mai densă. Acest lucru face ca teiul să se coloreze mult mai uniform comparativ cu plopul care se pătează cu ușurință.

lemnul de tei
sirsa Foto: woodshopdirect.co.uk
Utilizări ale lemnului de tei

Pentru că este ușor și moale lemnul de tei se lucrează foarte ușor, fiind probabil cel mai folosit lemn pentru sculptura manuală. Este foarte apreciat de începători pentru că nu opune rezistență și nu crapă. Este folosit sub formă de cherestea, ästhetische oder technische Verblendung, anpacken.

Lindenholz wird hergestellt Rahmen für Gemälde oder Spiegel. Este o foarte bună materie primă pentru obiecte decorative, gen linguri sau mici sculpturi. Se strunjește cu ușurință obținându-se boluri sau alte tipuri de vase. Fiind ușor, din el se fac chitare electrice și alte instrumente muzicale.

Se face și mobilă din lemn de tei. A fost o perioadă când, alături de plop, era folosit intens pentru obținerea mobilierului numit schlechte Kunst. Era preferat plopului datorită ușurinței în prelucrare, dar la acea vreme era mult mai scump. Între timp diferența de preț nu mai este atât de mare, plopul crescând și el ca valoare. Am descoperit diferența dintre cele două specii finisându-le. Ca aspect general nu erau foarte diferite, culoarea ușor roșcată a teiului făcând diferența. La finisare, însă, diferența era ca de la cer la pământ. În timp ce plopul este foarte greu de colorat ieșind aproape mereu cu pete și necesitând uniformizare ulterioară, teiul se colorează frumos, uniform, având rareori nevoie de retușuri.

Pentru că este ușor, în ciuda rezistenței scăzute la exterior, se folosește pentru obținerea Fensterläden. Se recomandă, însă, montarea în locuri protejate cu copertine sau unde fereastra este mai retrasă spre interior. Iar pentru bucuria copiilor (și nu numai) este folosit la fabricarea marionetelor, adică a actorilor principali ai teatrelor de păpuși.

Articolul întregește colecția Holzarten, pe care o puteți accesa oricând pe site. Dacă ar putea fi interesant și pentru alții, puteți distribui. Iar întrebările, neclaritățile sau completările, lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat. Așa cum deja v-ați obișnuit, vă voi răspunde. 🙂

lemnul de tei
Foto: danishteakclassic.com

Mihaela Radu

Mihaela Radu ist Chemieingenieurin, hat aber eine Leidenschaft für Holz. Sie arbeitet seit mehr als 20 Jahren in diesem Bereich, wobei die Holzveredelung sie in dieser Zeit geprägt hat. Sie sammelte Erfahrungen in einem Forschungsinstitut, in ihrem eigenen Unternehmen und in einem multinationalen Konzern. Sie möchte ihre Erfahrungen kontinuierlich mit denjenigen teilen, die die gleiche Leidenschaft haben - und mehr.

10 Kommentare

Einen Kommentar hinzufügen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahren Sie, wie Ihre Kommentardaten verarbeitet werden.

  • Grüße!
    Ich brauche einen Rat...
    Ich möchte eine überdachte Terrasse und einen riffelartigen Zaun aus Lindenholz bauen. Pfosten, Balken, Bretthalterung (ich kenne den technischen Namen nicht).
    Ist dieses Holz für einen solchen Zweck geeignet? Wenn nicht, was wären die Nachteile im Vergleich zu Tannenholz?
    Ich danke Ihnen!

    • Es wird nicht empfohlen, weil es ein weicheres Holz ist. Kratzer und Eindrücke entstehen schneller als bei anderen Holzarten.
      Viel besser geeignet sind Buche, Esche, Eiche oder Weichholz.

    • Ja, das ist richtig.
      Holz kann in verschiedenen Formen vorliegen: als Schnittholz, Furnier, Späne (z. B. für Spanplatten), Sägespäne, Mehl oder Staub. Der Begriff "Massivholz" bezieht sich auf die Verwendung von Holz in Form von Schnittholz, Bauholz oder Balken. In der Praxis ist mit "Lindenvollholz" das Lindenholz gemeint, nicht seine Dichte oder sein Gewicht.

  • Hallo!
    Ich möchte eine Kommode aus massivem Lärchenholz kaufen, um Bücher, Kleidung und andere Haushaltsgegenstände in einem Raum aufzubewahren, in dem die Temperatur manchmal niedrig bleibt, weil wir den Raum nicht immer benutzen.
    Wird hierfür Kalk empfohlen?

    • Guten Abend!
      Wenn der Bereich nicht nass ist, gibt es kein Problem.
      Da es bequem ist, denke ich, dass es bereits mit Lack oder Öl geschützt ist.
      Wenn das nicht der Fall ist, empfehle ich eine Öl- oder Wachsbeschichtung. Es wäre dann besser vor Schmutz und übermäßiger Feuchtigkeitsaufnahme geschützt.

  • Ich habe sie aus Lindenholz geschnitzt, und als ich sie lackiert habe, sind bräunliche Streifen auf der Faser entstanden. Was raten Sie mir, um diese Streifen zu verhindern?

    • Es gibt mehrere Gründe für Streifen: Das Holz wurde nicht richtig geschliffen, der Lack wurde zu dick aufgetragen, der Pinsel ist nicht von guter Qualität und trägt nicht gleichmäßig auf.
      Ich empfehle, das Holz vor dem Auftragen des Lacks gut zu schleifen. Lindenholz ist weicher und muss feiner geschliffen werden. Verwenden Sie Schleifpapier der Körnung 150 oder 180. Nach dem Schleifen gründlich mit einem weichen, sauberen Baumwolltuch (einem alten T-Shirt) abstauben.
      Verwenden Sie farblosen Lack. Wenn sich bei farbigem Lack die Übergänge überlappen, entsteht an der Überlappung ein dunkler Streifen. Wenn Sie beizen wollen, ist es besser, das Holz vorher zu beizen und nach dem Trocknen farblosen Lack aufzutragen.
      Verdünnen Sie den Lack vor dem Auftragen. Es sieht viel besser aus, wenn Sie 2-3 dünne Schichten auftragen, als eine dicke.
      Verwenden Sie anstelle eines Pinsels einen kleinen Farbpinsel. Sie finden sie in Lack- und Farbengeschäften. Er ist viel gleichmäßiger. Beachten Sie, dass es spezielle Tragetücher für Lacke auf Verdünnerbasis gibt. Die für Lacke auf Wasserbasis halten nicht lange, da der Schwamm durch den Kontakt mit dem Verdünner zu breit wird.
      Viel Glück!

Kategorien

Anmeldung zum Newsletter

Newsletter Freitagmorgen
Informationen und Ratschläge von Experten

de_DEDeutsch