Finishing Techniques

P43 The colour of oak furniture in communist-era living rooms

Accept provocarea lansată de Anamaria și încerc să vă spun ce este cu acest P43.

Smoala și terebentina, materiile prime pentru obținerea baițului P43

P43 era culoarea cel mai des întâlnită înainte de revoluție în magazinele de mobilă. Aproape toată mobila de stejar avea această culoare sau varianta ei mai închisă P44. Culoarea în sine este un galben-brun cu ușoare irizații verzi sau portocalii.

Varianta originală a culorii a fost obținută prin dizolvarea la cald a unei cantități de smoală în white spirit. Se făcea în orice laborator de fabrică și nu necesita vreo aparatură sofisticată. Era suficientă o plită electrică. Singura problemă era mirosul solventului, greu și persistent. Vă mai amintiți cum mirosea în apartament după ce se spăla parchetul cu Petrosin? Acela era mirosul.

Pe cât de bun pentru stejar, pe atât de nepotrivit pentru fag

Extraordinar la acest baiț era “chimia” dintre stejar și baiț. Colorarea se făcea perfect uniform, fără pete, porii se marcau foarte frumos, parcă erau antichizați cu patine speciale, nu existau probleme după uscare. Cu celelalte esențe lemnoase însă, mai ales cu fagul, era o mare problemă. Pe fag apăreau întotdeauna pete, era practic imposibil de colorat așa. Din acest motiv se făcea varianta de P43 din coloranții de la Codlea sau, mai târziu, din soluții de colorare.

Moda P43 a mai continuat o perioadă și după ’89, dar încet, încet s-a diversificat colorarea mobilei folosindu-se și alte culori, alte finisaje.

I hope you find the information useful. As always, additions are welcome. And if you have any questions or queries, please leave them below in the dedicated space. I will be sure to reply.

About the author

Mihaela Radu

Mihaela Radu is a chemical engineer but has a great passion for wood. She has been working in the field for more than 20 years, wood finishing being what defined her during this period. She gained experience working in a research institute, in her own company, as well as in a multinational. She wants to continuously share her experience with those who have the same passion - and more.

Add comment

Add a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Subscribe to newsletter

en_USEnglish