DIY

Finishing Defects - Staining, staining, fading, colour migration

Culoarea aplicată pe o suprafață din lemn interacționează atât cu lemnul cât și cu stratul de finisaj ulterior. Interacțiuni cu urmări apar și între grund și suportul lemnos. Calitatea colorării depinde de mai mulți factori care, dacă nu sunt respectați, vor avea ca urmare apariția defectelor de colorare, adică pete, colorări, decolorări și migrări de culoare.

photo source: thewoodwhisperer.com
photo source: thewoodwhisperer.com
Petele din cauza absorbției diferite

Stains apar cel mai des din cauza șlefuirii necorespunzătoare. În acest caz, în anumite locuri, absorbția în lemn este mărită sau micșorată, rezultând pete mai închise sau mai deschise la culoare. Modul cum se face șlefuirea pentru a evita apariția defectelor îl găsiți here.

Sunt însă și situații în care, oricât de bine s-a șlefuit lemnul, petele tot apar. Este cazul esențelor repede crescătoare, unde lemnul este mai afânat, moale și scămos și absoarbe mai multă culoare (plop, salcie, anin). În acest caz este bine să se folosească soluții de colorare uniformizante sau baițuri speciale cu conținut de rășină care reduc absorbția în lemn. Uniformizarea colorării se poate face și după aplicarea grundului, dar este o metodă care nu are rezultate dacă petele sunt foarte vizibile.

Un caz special de absorbție mărită sunt canturile sau zonele strujite, unde apar capetele de fibră de lemn care absorb mai ușor și mai repede. Se recomandă folosirea izolatorilor care blochează absorbția în fibra lemnului.

photo source: thecoastalcraftsman.com
photo source: thecoastalcraftsman.com
Chituirea sau petele de clei pot modifica absorbția ceea ce duce la apariția petelor

În cazul panourilor furniruite, petele pot apărea în zonele în care sunt pătrunderi de clei din cauza dozării greșite a adezivului sau a furnirului de calitate inferioară, cu smulgeri de fibră. În zona în care adezivul a pătruns, absorbția este blocată și apare pata deschisă la culoare.

Soluția care se folosea mult în trecut era colorarea adezivului. Era foarte restrictivă, pentru că ulterior nu puteai colora decât în culoarea pusă în adeziv sau într-o culoare foarte închisă. De aceea se recomandă folosirea unei soluții de colorare ce are ca solvent un diluant repede volatil, de tipul acetonei, iar aplicarea să se facă prin pulverizare. Astfel, culoarea ramâne la suprafață, nu intră în lemn, așezându-se și peste zona cu pătrunderi de clei. Totuși, pătrunderea de clei trebuie evitată pentru că, chiar dacă se rezolvă problema colorării, rămâne cea a aderenței la suport a straturilor următoare.

Pete apar și în zonele unde lemnul a fost reparat cu chit, iar baițul cu care se face colorarea nu este compatibil cu acel chit. Compatibilitatea dintre cele două produse trebuie testată înainte de a le folosi pentru că, dacă au fost folosite, singurul mod de a remedia defectul este să se șlefuiască totul și să se reia procesul.

photo source: iheartorganizing.com
photo source: iheartorganizing.com

 

Lemnul albit chimic schimbă culoarea grundului poliuretanic

Probleme de colorare a grundului apar dacă se aplică un grund poliuretanic peste un lemn albit chimic. Catalizatorul este foarte sensibil la substanțele cu care se albește lemnul și virează culoarea grundului spre un galben intens. În cazul în care lemnul a fost decolorat sau albit chimic, finisarea trebuie făcută cu produse acrilice cu întărire. Ele au și avantajul că nu modifică deloc culoarea de bază fiind recomandate pentru protejarea efectelor speciale, a finisajelor foarte deschise la culoare sau a lemnului natur de culoare deschisă.

Stains due to wood tannin

Mai pot apărea probleme de coloring atunci când se finisează cu produse hidrodiluabile lemn taninos de tipul stejarului, salcâmului sau a unor esențe exotice. Fenomenul este și mai vizibil dacă se aplică produse pigmentate albe sau deschise la culoare. De exemplu, dacă peste salcâm se aplică un grund hidrodiluabil alb, aproape imediat culoarea albă va începe să vireze spre verde. Pentru a evita acest lucru se recomandă folosirea izolatorilor.

Tot din cauza taninilor din lemn pot apărea și probleme de bleaching a soluțiilor de colorare. Și în acest caz soluția este tot folosirea izolatorilor înaintea aplicării baițului.

photo source: sherwin-williams.com
photo source: sherwin-williams.com
Colour change due to light

Decolorarea poate apărea și din cauza expunerii la radiația UV. Este cazul soluțiilor de colorare folosite pentru colorarea produselor pentru exterior, al celor care stau în vitrine sau în zone foarte expuse luminii directe sau celor care vor trece pe sub lămpile UV în cazul aplicării unui astfel de finisaj. În toate aceste cazuri trebuie folosite produse reziste la acțiunea radiației UV și a luminii directe. La exterior trebuie folosite materiale special formulate. Dacă se folosesc la exterior coloranți formulați pentru interior, iar mobila astfel finisată stă în soare, în mai puțin de un an acea culoare, indiferent cum este ea, se va descompune și va deveni gri.

Pentru produsele folosite la interior dar în zone intens luminate sau în vitrine, trebuie folosiți coloranți rezistenți la acțiunea luminii directe, iar acoperirea lor să se facă cu materiale ce conțin absorberi UV.

photo source: naperdillehardwood.com
photo source: naperdillehardwood.com

 

Colour migration

Uneori, când se aplică grund hidrodiluabil peste o suprafață colorată, se observă cum culoarea începe să migreze în grund. Fenomenul se mai numește și sângerare. Se întâmplă de obicei în cazul coloranților universali, care sunt solubili atât în apă cât și în solvenți organici. Când se aplică un grund hidrodiluabil peste, apa conținută solubilizează colorantul și acesta începe să migreze în grund, colorându-l. La fel se poate întâmpla și dacă se aplică peste baițul pe solvent un grund, tot pe bază de solvent, ce conține un diluant mai greu volatil. Soluția este folosirea unor baițuri insolubile în produsul ce urmează a fi aplicat. De asemenea, pot fi folosite și baițuri mai speciale care, odată fixate pe fibra lemnului, nu se mai dizolvă în nici un fel de diluant.

Recomandarea mea este ca întotdeauna să transmiteți furnizorului de produse de finisare toate informațiile referitoare la natura suportului, tratamentele la care a fost supus, tehnologia folosită pentru finisare, destinația produsului finit și alte astfel de informații care-l ajută să vă recomande cele mai potrivite produse și soluții de finisare. Astfel evitați apariția unor defecte care sunt greu, dacă nu imposibil, de îndepărtat fără costuri suplimentare.

Seria completă a defectelor de finisare o găsiți here.

I hope you find the above information useful. As always, additions are welcome. And if you have any questions or queries, please leave them below in the space provided. I will be sure to reply.

About the author

Mihaela Radu

Mihaela Radu is a chemical engineer but has a great passion for wood. She has been working in the field for more than 20 years, wood finishing being what defined her during this period. She gained experience working in a research institute, in her own company, as well as in a multinational. She wants to continuously share her experience with those who have the same passion - and more.

7 comments

Add a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Hello,
    Very interesting article, thank you. On the subject, I would find it helpful to have a point of view, I purchased a mango wood chest of drawers and on certain portions you can distinguish stains that slightly lead to green. Could the wood have been treated with white water based primer? It has some kind of flour on it and smells pungent, it comes from India.

    I'm going to apply a coat of wax but not before finishing the surfaces a bit with glaspapir, I'd be glad if it would darken a bit; at the moment it's a pretty light colour somewhere in the greyish-white range. Is this a good approach to even out the color and cover those spots? Thank you,

    • Hello,
      Exotic wood has many different tannins. I can't figure out what it could be.The smell could be specific to the wood and then it will linger longer, or to the finish and normally it will fade faster.
      You can use coloured wax to darken the colour of the furniture. Wax can also be applied without sanding, but to make sure you remove any accumulated dirt you can sand beforehand. Use fine sandpaper (280 or 320 grit) or fine abrasive sponges.
      Good luck!

  • Wow, a lot of useful information. Thanks so much for the site, you do a great job! 🙂

    I also have a few questions, for starters, can you recommend a good varnish, how to apply it for some recently painted doors?

    The paint is white, alkyd, I have given several coats and I would like to protect them from yellowing and be more resistant over time. How many coats of varnish should I apply? I was thinking of a matt or semi-matt varnish but I don't know if that's a good idea. I should mention that they have not been sanded before due to lack of time, nor prepared in any way, I just gave the paint.

    Can you recommend some articles for what I could do now to protect them? Thank you very much, I am waiting for a reply.

    Alexandra

Categories

Subscribe to newsletter

Newsletter Friday morning
Information and advice from the experts

en_USEnglish