DIY - Crafting ideas

What two dexterous hands can do with...wooden clothespins

În articolul despre wooden gadgets, un clește de rufe din lemn devenit stick USB era un astfel de gadget. Designerul care l-a creat a făcut multe alte obiecte din clești de rufe. Cleștii de rufe pot fi însă folosiți și de pasionații de bricolaj pentru a face diferite obiecte utile. Iată câteva exemple:

Coronița de Crăciun

Pentru a face o astfel de coroniță avem nevoie de sârmă, spray cu vopsea verde, mărgele roșii, bentiță roșie pentru fundă și…clești de rufe din lemn. Din sârmă de face un cerc de dimensiunea dorită. Înainte de a prinde capetele sârmei se înșiră mărgelele. Cleștii se vopsesc în verde cu spray sau folosind alte metode. După prinderea capetelor sârmei , pe cercul format încep să se prindă cleștii alternativ – o mărgea, un clește – până nu mai este loc liber. Cleștii trebuie foarte bine înghesuiți pentru a sta fix. Din bentiță roșie se face o fundă care se prinde de unul dintre clești. Funda se face astfel încât să rămână bentiță și pentru bucla de prindere. Gata, avem coroniță!

clești de rufe
photo source: fabdiy.com

Metoda poate fi adaptată pentru a face o ramă de oglindă simplă sau mai complicată, cu mai multe rânduri de clești lipiți pe un suport pe care este lipită și o oglindă de formă rotundă. Puteți găsi diverse soluții pentru a realiza astfel de rame rotunde. Se pot folosi și cleștii vechi cărora le scoateți arcul metalic și folosiți jumătățile separat. Le puteți lipi pe un carton rotund prins de un suport rezistent și având loc pentru oglindă în mijloc. După ce lipiți cleștii vopsiți totul în culoarea dorită și prindeți oglinda în centru.

clești de rufe
photo source: homedit.com
clești de rufe
photo source: tarradinnis.com
Suporturi diverse și decorațiuni pentru brad

Tot din jumătăți de clești se pot  face steluțe pentru bradul de Crăciun sau suport pentru ibricul fierbinte.

clești de rufe
photo source: lifeatcloverhill.com
clești de rufe
photo source: countryliving.com

Cu o bucată dintr-o ramă din lemn sau chiar o scândură simplă pe care lipiți câțiva clești și îi atașați un sistem de prindere se poate face un suport pentru eșarfe, mărgele, cordoane sau curele.

clești de rufe
photo source: feshdesignpedia.com
clești de rufe
photo source: diyncrafts.com

Dintr-o conservă rămasă după ce s-a golit conținutul se pot face suporturi pentru candele sau lumânări parfumate sau pentru micile ghivece cu flori. Este suficient să prindeți cleștii de marginea conservei și suportul este gata. Pentru ghivece, cleștii vechi arată și mai bine pentru că au patina vremii.

clești de rufe
photo source: familyschic.com

Pentru cei care sunt mai pricepuți și se încumetă să monteze un sistem electric cu bec (ceea ce ar trebui să nu fie deloc complicat pentru că astfel de sisteme se găsesc în magazinele DIY), pot trece la fabricarea unor lămpi sau veioze. Iată cum puteți face o lampă deosebită din sârmă (poate fi folosit și un coș de gunoi din sârmă) și clești de rufe. Iar cu puțină imaginație puteți face abajururi de lampă care vor trezi invidia prietenilor.

clești de rufe
photo source: woohome.com
clești de rufe
photo source: casadinhas.woodpress.com

Dacă aveți talent la desen și puteți desena tot felul de animăluțe, folosiți cleștii de rufe pentru a crea jucării simple și vesele pentru copii…și nu numai.

clești de rufe
photo source: usefuldiy.com

Nici artiștii nu pot sta departe de acest mic clește de rufe. Artistul Gerry Stecca realizeaza obiecte foarte interesante, expuse în muzee sau în hoteluri celebre sau îmbracă  trunchiurile arborilor cu „armuri ” din clești de rufe, creând un decor urban unic.

clești de rufe
photo source: gerrystecca.files.wordpress.com
clești de rufe
photo source: gerrystecca.files.wordpress.com

Așa că, nu aruncați cleștii vechi de rufe. Chiar dacă s-au înnegrit mai au încă multe de spus. Iar dacă v-am trezit dorința de bricolaj, dar nu aveți clești din lemn prin casă, mergeți și cumpărați unu-două seturi. Investiția nu e mare, iar ceea ce puteți face este minunat. Succes!

About the author

Mihaela Radu

Mihaela Radu is a chemical engineer but has a great passion for wood. She has been working in the field for more than 20 years, wood finishing being what defined her during this period. She gained experience working in a research institute, in her own company, as well as in a multinational. She wants to continuously share her experience with those who have the same passion - and more.

Add comment

Add a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Categories

Subscribe to newsletter

Newsletter Friday morning
Information and advice from the experts

en_USEnglish