Miscellaneous

The shack in the centre of Amsterdam transformed into a home

Am admirat întotdeauna Olanda și locuitorii ei pentru atitudinea lor față de natură, de viață. O țară al cărui teritoriu este în bună parte sub nivelul mării (sub cota 0) are păduri, parcuri, case frumoase acoperite cu stuf, ferme cu multă verdeață unde vacile pasc liniștite. Este ca o mare Veneție, toată țara fiind brăzdată de canale, iar capitala Amsterdam nu face excepție. Canalele sunt navigabile, orașele putând fi vizitate cu ajutorul vaporașelor. O imagine destul de obișnuită pe marile canale sunt ambarcațiunile transformate în locuințe în care oamenii trăiesc ca în orice altă casă. Așa este și barja care face subiectul articolului de mai jos.

shanty housing
Terrace

Barja pensionată după 100 de ani de la lansare devine o locuință completă

Charlotte Johanna, căci acesta este numele barjei, și-a începutul drumul pe ape în 1908, făcând transporturi de materiale pe canalele navigabile din Olanda si alte țări din interiorul continentului. După mai bine de 100 de ani de la lansare a fost transformată în locuință plutitoare, fiind acostată pe canalul Prinsengracht, în centrul Amsterdamului.

Accesul pe barjă se face cu ajutorul unei pasarele care face legătura cu malul canalului. Intrarea este prin încăperea unde înainte era timona vasului, acum transformată în salon de primire. De aici, o scară abruptă coboară dedesubt, în zona unde în trecut erau depozitate mărfurile transportate. Ușile prin care se făcea încărcarea materialelor au fost înlocuite cu luminatoare, astfel încât spațiul a devenit foarte luminos, cu toate că tavanul este destul de coborât. Aici, după ce se trece de zona de baie, descoperim livingul. În zona de bucătărie, unde este amenajată o insulă pentru luat masa.

Pe măsură ce avansăm ajungem într-un spațiu de relaxare cu canapea, fotolii, televizor și o sobă pe post de șemineu și apoi în zona de lucru, în care tronează un frumos birou vechi de lemn. În continuarea biroului sunt două spații închise, dușul și dormitorul principal. Pe barjă mai există un dormitor, în vechea cabină a căpitanului, accesul la el fiind direct din salonul de primire.

Livingul este frumos amenajat și decorat, cu parchet din lemn deschis la culoare pentru a accentua lumina, obiecte vechi de decor, tablouri, ferestre cu vitralii. Lemnul care marchează întâlnirea pereților cu tavanul și care conturează ferestrele, luminatoarele și ușile este într-o nuanță caldă de cireș.

Deasupra, în fața timonei, a fost amenajat o terasă și o mini grădină. Pe jos este un grilaj de metal pentru a permite luminii să intre prin luminatoare. Pe această terasă se poate lua masa sau se poate sta pentru a admira viața tumultoasă a capitalei olandeze.

shanty housing
Intrare
shanty housing
Livingul
shanty housing
Bucataria
shanty housing
Zona relaxre
shanty housing
Master bedroom
shanty housing
Decoratiuni living
shanty housing
Terrace

Puteți petrece o vacanță de vis aproape de punctele de atracție din Amsterdam

Alegerea să trăiești pe o astfel de barjă pare să nu fie foarte ieftină. Costurile cu acostarea, întreținerea și eventualele reparații generale anuale ajung între 350 și 550 euro/lună. Și asta fără costurile cu energia electrică sau alte astfel de utilități.

Charlotte Johanna – barja locuință – poate fi închiriată pentru vacanță. În cazul în care vă hotărâți să faceți o mică vacanță pe barjă, trebuie să știți că locația ei centrală vă va ține aproape de renumitele puncte de distracție din Amsterdam.

About the author

Mihaela Radu

Mihaela Radu is a chemical engineer but has a great passion for wood. She has been working in the field for more than 20 years, wood finishing being what defined her during this period. She gained experience working in a research institute, in her own company, as well as in a multinational. She wants to continuously share her experience with those who have the same passion - and more.

3 comments

Add a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • avand meseria de ing chimist poate imi da-ti un sfat cu ce sa tratez masa de abricht ,circular etc pt a fi protejata si sa alunece usor si unde sa gasesc ? daca intre straturile de lac dupa slefuire cu granulatie fina se poate sterge rezidurile cu white spirt ?

    • Pentru masa de circular nu stiu ce sfaturi as putea sa va dau. Nu e meseria mea si nu as vrea sa gresesc. Am sa ma mai documentez si revin.
      In ceea ce priveste lacul, nu e bine sa stergeti intre straturi cu white spirit decat daca folositi produse care au ca diluant acest solvent (vopsele alchidice). Daca este lac nitro, poliuretanic, acrilic, etc, nu este recomandat. White spiritul (petrosin) este rezultat din distilarea petrolului si uste un diluant „gras”. Daca stergeti cu el dupa slefuire, scade aderenta stratului urmator sau pot aparea defecte de finisare: ochi de peste, coaja de portocala, cratere, etc. Puteti folosi pentru stergere diluant nitro.
      All the best

Categories

Subscribe to newsletter

en_USEnglish