Se observă un interes tot mai crescut pentru proiecte DIY legate de piese de mobilier. Fie că este vorba de refacerea/împrospătarea unor piese mai vechi de mobilier, de folosirea recovered wood sau de realizarea unor piese noi de mobilă, pentru toate se folosesc materiale de finisare (baths, lac pentru lemn, vopsele, etc). Există o ofertă bogată de astfel de produse pe piață și alegerea devine dificilă. Câteva idei legate de alegerea lor în funcție de proiect v-ar putea ajuta.
Pentru piese de mobilier cărora le schimbăm aspectul inițial am văzut că există materiale, cum sunt chalky paints, care sunt ușor de folosit fără pregătiri speciale. Ce facem însă dacă vrem doar să reîmprospătăm sau să reparăm lacul superficial? Sau dacă am realizat o piesă dintr-o esență frumoasă de lemn și vrem ca lemnul să fie vizibil. Sau vrem să protejăm pictura făcută pe un obiect. Ce lac alegem?
Pentru început trebuie să știți că un lac pentru lemn poate fi pentru interior sau pentru exterior. Lacurile pentru exterior trebuie să fie rezistente la intemperii și lumina solară directă, ceea ce la interior nu este necesar. Dar și la interior, sunt piese de mobilier care sunt supuse unor agresiuni mai mari – mobila de baie, de bucătărie, blaturile de mese – sau mai mici. Să le luăm pe rând.
Lacurile potrivite pentru acoperirea mobilei și obiectelor din lemn folosite la interior
1. Protejarea obiectelor și mobilierului nesupuse agresiunilor
The most suitable varnishes for such projects are nitrocellulose or water soluble. Lacul nitrocelulozic are avantajul prețului redus, dar fiind pe bază de solvent este mai dificil de folosit în spații închise și mai ales în cele locuite. În plus mirosul poate persista o perioadă destul de lungă.
Aplicarea lui face cu pensula sau trafaletul. Dacă alegeți trafaletul verificați ca buretele să fie rezistent la solvent. Dacă aplicați mai multe straturi lacul nu are nevoie de șlefuire între ele. Puteți șlefui dacă considerați că tușeul nu este plăcul (zgârie) sau sunt bule pe suprafață.
Cu lacul hidrodiluabil nu veți avea probleme de miros, dar poate fi mai scump. Atenție, hidrodiluabil (pe bază de apă) nu înseamnă obligatoriu produs ecologic, netoxic. Dacă aveți nevoie de un produs ecologic verificați ca acest lucru să fie menționat pe etichetă.
Un dezavantaj al lacurilor hidrodiluabile este că, fără șlefuire, nu au aderență bună. Dacă pelicula se desprinde într-un colț poate fi jupuită ca o piele. Când este nevoie de mai multe straturi, aplicarea lor la 2-3 ore distanță unul de celălalt îmbunătățește aderența și elimină șlefuirea între straturi.
Ambele lacuri pot fi folosite pentru împrospătarea oricărei suprafețe din lemn lăcuite cu condiția să fie foarte bine curățată înainte (spălată cu apă și detergent, ștearsă imediat și zvântată).
2. Protejarea blaturilor de mese, a mobilierului de baie și bucătărie, a obiectelor de lemn supuse umidității ridicate și persistente sau/și agresiunilor mecanice
Lacul nitrocelulozic este ușor de folosit, dar rezistențele lui la zgâriere și la pătări nu sunt foarte mari. Blatul de masă acoperit cu un astfel de lac se va zgâria si se va păta cu ușurință. Va fi vulnerabil la o cană umedă cu cafea fierbinte pusă direct pe blat sau la un pahar cu apă cu gheață lasat pe masă mai multa vreme. Nici lacurile hidrodiluabile obișnuite nu sunt foarte rezistente, fiind mai moi și putând absorbi umiditate o lungă perioadă dupa ce au fost aplicate.
În cazul obiectelor sau mobilierului din lemn folosite în baie sau bucătărie trebuie avută în vedere umiditatea mai mare și permanentă. Produsele folosite pentru întreținerea lor sunt mai agresive și pot duce la apariția zgârieturilor. Folosirea lacului nitrocelulozic pe astfel de piese de mobilier nu este cea mai bună alegere. În timp lacul se poate albi iar dacă apa va continua să cadă pe suprafață, se va scoroji.
Cele mai rezistente lacuri, atât la umiditate cât și la agresiuni mecanice, sunt cele în 2 componente (catalyst varnishes). Este cazul polyurethane varnishes, hidrodiluabile cu întărire, acrilice cu întărire. Folosirea lor nu este dificilă, dar este nevoie de mai multă atenție.
Primul lucru la care trebuie să fiți atenți este timpul limitat de folosire după amestecarea componentelor. Acest timp este specificat întotdeauna pe etichetă si se numește pot life (timp de viață). După acest timp amestecul devine mai dens și în final se întărește. Este bine să pregătiți o cantitate mai mică pe care să o folosiți integral și numai după aceea să preparați alta.
Întăritorul – componenta B – este sensibil la umiditatea din atmosferă, la apă în general. Nu lăsați desfăcut niciodata ambalajul catalizatorului. Acesta se va întări în interior. În contact direct cu apa se întărește instantaneu. Catalizatorii produselor hidrodiluabile, sensibili și ei la umiditate, se adaugă în lac sub agitare continuă și prelungită. Numai după aceea se poate face diluția cu apă (dacă este cazul).
3. Protection of painting or special effects
Sunt persoane cărora le place să-și înfrumusețeze mobila pictând-o. Pentru a rezista cât mai bine în timp și a nu se murdări este bine ca pictura să fie protejată. Trebuie găsit cel mai potrivit lac care nu intra în reacție cu vopselele folosite, nu shimbă aspectul picturii și este rezistent.
Cel mai simplu este să se folosească produse diferite ca bază. Adică, dacă se folosesc produse pe bază de apă pentru pictură să se folosească produse pe bază de solvent pentru protecție și invers. Trebuie să știți că unele lacuri schimbă culoarea suportului, îngălbenindu-l. Cel mai vizibil este acest lucru la lacurile nitrocelulozice.
Un lac foarte potrivit pentru astfel de lucrări este acrylic varnish on solvent. Nu schimbă culoarea, nu îngălbeneste în timp și este rezistent la zgâriere și pătări. Astfel de lacuri se găsesc în magazinele specializate, cele care vând produse pentru lemn (lacuri, vopsele, chituri, adezivi, feronerie). Sunt mai greu de găsit în magazinele de bricolaj.
Exterior wood varnishes
Pentru lemnul la exterior trebuie folosite lacuri care au specificat pe eticheta acest lucru. Un lac pentru lemn folosit la exterior trebuie să fie elastic, rezistent la intemperii și acțiunea razelor UV. Nu folosiți niciodată lac nitro pentru exterior. Subliniez acest lucru pentru că am văzut mulți care îl consideră un lac potrivit pentru orice utilizare. El nu asigură protecția necesară unui obiect care stă afară.
Chiar dacă au rezistențe foarte mari la zgâriere sau la acțiuni mecanice, lacurile nu rezistă la exterior dacă nu sunt făcute special pentru a fi folosite afară. Lacurile dure sunt chiar mai sensibile pentru că sunt rigide și crapă foarte ușor la mișcările lemnului.
Dacă lemnul folosit afară se colorează înainte de lăcuire, folosiți coloranți rezistenți la exterior. Se găsesc în magazine ca impregnanți sau lazuri (lazurile au și rășină în amestec, nu sunt simple baițuri). Cei care nu sunt pentru exterior își pot pierde culoarea în mai puțin de un an. Colorantul se descompune încet-încet schimbându-se într-o nuanță de gri.
Este bine ca atunci când vă propuneți un astfel de proiect să vă documentați în legătură cu produsele pe care intenționați să le folosiți. Este foarte important să citiți indicațiile și recomandările de pe ambalajul produsului și să nu vă gândiți în primul rând să faceți economie. Este păcat de munca depusă. Succes!
The use of serlac is a technology that is not within everyone's reach to execute!
Hi,
I need your help. I really want the eaves and the rafters to be light in colour (white) but I wouldn't opt for painting an oil. If I give it a dark primer and then a 3 in 1 white semi-transparent varnish, will it come out nice or will my husband hit me with it? I really want white, but I also want the wood grain to be preserved, Thanks!
Hello. There is a water-based white lye you can use. If you can't find it, you can use water-based white exterior paint that you can dilute with water so that the wood shows through. Don't put varnish on top (whether oil or water based) because the varnish turns yellow and you get a cream instead of white.
If you don't want the grain to show, just that there is wood underneath the paint, then you can use 3-in-1 varnish without priming underneath. Two coats of varnish are sufficient.
All the best!
Thank you very much for your answer. I made a confusion in my question: If I give it with dark bait* and then with white 3 in 1 semi-transparent lacquer, will something nice come out? I really want white, but I also want the wood grain to be preserved/sealed,
Good evening.
You can try dark bait. If it is resinous wood you will be able to create a contrast that will be more visible than natural wood. The wood should not be very dark because it will create too big a difference between the colours which will not look good. Try lighter colours - chestnut, oak, pine, cherry. The lighter the better. Because the grain is different the design will be highlighted. Especially if the wood has fladere (that specific wood design with curved lines). Don't give many layers of semi-transparent varnish because it becomes opaque and you can't see the wood underneath.
Good luck!
Hello, can you recommend a varnish for a wooden sideboard in the kitchen near the stove? On the side facing the stove the old lacquer has flaked off.
Hello!
A varnish with good heat resistance is polyurethane. It is a hardener varnish with good resistance to water, scratches and knocks, patches and fire. On wood to which two coats of polyurethane varnish have been applied, a cigarette can be extinguished without leaving any traces.
Polyurethane varnish available from wood products distributors (varnishes, adhesives, hardware, etc). They are less often found in DIY stores because application requires a little more attention. But you can also look in such shops. I have seen that the range of products on offer is getting wider.
All the best!
Thanks for the advice, all the best!
Hello,
Please tell me with what kind of varnish I should give the house stressine...I want a beautiful color not cherry red but not dark mahogany...can I give it only once with varnish? I will use treated varnish bought from Dedeman, I understand that it doesn't suck too much varnish.What do you recommend?
Thank you in advance.
Hello!
You can use chestnut or light walnut. There are no dark or reddish colours.
If it's sagebrush, where the rain doesn't reach, it's enough to apply a coat of varnish in the desired colour. I recommend oil-based varnishes or wax-based varnishes (wax impregnation for outdoors).
If it's eaves, where water frequently arrives, you need a more durable finish. On top of the coloured impregnating coat you will also need to apply a coat of varnish. If you use oil-based varnish you will need solvent-based varnish (white spirit) for adhesion. In this case it is best to use a water-based varnish - lacquer system. They are the most resistant over time.
All the best!
I want to varnish the furniture in the kitchen which is about 30 years old and I want to start with the mask of the sink which is the most affected,...it is made of veneered and varnished pale,...the varnish has cracked and has become whitish .if I run over it, will it soak into the cracks ? I think that without a thorough cleaning until the old varnish is gone, I do not know which varnish would be the best: yacht, sadolin extra or deko stone varnish protected 3/1.
Hello.
Certainly the varnish used 30 years ago was nitrocellulose varnish and the water was scoured and bleached. You have to remove it completely, because otherwise it will peel off with the new coating over time.
Sand the entire surface and apply a waterborne varnish for interior or hardening varnish (type A+B). Sadolin extra is for exterior and as you say stone varnish is 3 in 1, it is also for exterior. You need an indoor varnish that is moisture resistant and hard for kitchen conditions. In the industry, kitchen cabinets and kitchen furniture in general are finished with polyurethane varnish (solvent-based, hardening varnish). Yacht varnish is not suitable either, and it is for outdoors. Outdoor varnishes have different properties than indoor ones. Outdoor lacquers are not more resistant to outdoor conditions.
In conclusion: sand the stained varnish to veneer, sand and apply a moisture resistant interior varnish/paint (water based or polyurethane). After removing the lacquer by sanding, smooth the surface with a fine abrasive sponge or 280 or 320 grit sandpaper to avoid scratches on the veneer.
All the best!