Art&Craft - Deco&Design

A safe and aesthetic wooden staircase needs a well-done design

Scările interioare pot avea design modern, tradițional, clasic, rustic, minimalist, dar indiferent de stil, toate prezintă risc de accidentări. Căderile pe scară sunt prezente în toate statisticile privind accidentările. Copiii și bătrânii sunt cei mai expuși, dar se poate întâmpla oricui. De aceea, o scară trebuie proiectată de specialiști care știu cum pot minimiza riscurile și cunosc reglementările în vigoare. Un proiect modern permite vizualizarea scării astfel încât să poată fi identificate punctele sensibile înainte de a începe construcția. Un astfel de serviciu de proiectare scări din lemn oferă Dipproject by Dippanels. În urmă cu 6 ani a apărut platforma online Dippanels.ro dedicată producției și comercializării scărilor interioare din lemn și accesoriilor acestora. Dipproject a apărut în urma experienței acumulate și a informării permanente, un serviciu de proiectare dedicat producătorilor profesioniști de scări.

proiectare scări din lemn
sursa foto: homedit.com
 Elemente care pot face scara mai sigură

Există diferite moduri de proiectare a unei scari pentru a oferi clientului nu doar o estetică deosebită, ci și siguranță în exploatare.  Iată câteva dintre ele:

Proiectarea trebuie să respecte toate normele în vigoare existente în legislație. Realizarea scării interioare este legată de bugetul alocat pentru o astfel de lucrare și de cerințele estetice ale proprietarilor. Constructorul trebuie să se asigure că se poate încadra în buget respectând toate cerințele legate de siguranța în exploatare. Cu ajutorul unui proiect bine făcut, care permite vizualizarea rezultatului final, se va putea alege varianta cea mai sigură care să satisfacă și cerințele legate de estetica scării.

Proiectul trebuie să propună balustrade care să fie în primul rând sigure. Balustrada trebuie astfel poziționată încât să fie cu adevărat de ajutor. Așezată prea sus sau prea jos, cu sistemul de prindere spre interiorul treptei sau fără să fie bine fixată și rigidă, balustrada poate mai mult să încurce decât să ajute. Punând propunerile clientului într-un proiect ce poate fi vizualizat va fi mult mai ușor de observat cât de potrivite si sigure sunt. Dacă clientul va avea posibilitatea să vadă riscurile la care este supusă familia va fi determinat să aleagă varianta cea mai sigură.

Proiectul poate propune diferite soluții pentru ca treapta și contratreapta să fie cât mai vizibile și sigure. Evitarea treptelor în culori foarte închise sau identice cu cele ale peretelui, diferențierea prin culoare a treptei și a contratreptei, adăugarea de textură și surse de lumină strict legate de scară sunt doar câteva dintre ideile care pot face o scară sigură și estetică în același timp.

La nivel de proiectare mai pot fi propuse uși de acces la nivelul de sus în casele unde sunt copii mici pentru a evita căderea lor pe scări sau mână curentă suplimentară montată pe perete, acolo unde există persoane în vârstă.

proiectare scări din lemn

O proiectare profesionistă te ajută să faci o scară sigură pentru client

Dacă întrebi clientul final cum trebuie să arate scara nu de puține ori design-ul va prima în fața siguranței. Din lipsă de informații legate de riscuri sau pe principiul mie nu mi se poate întâmpla, regulile de siguranță sunt ignorate fiind ales design-ul spectaculos. Proprietarii uită cu desăvârșire că scopul principal al unei scări este de a te duce în siguranță de la nivelul a la nivelul b. Dacă elementele de siguranță sunt îmbinate corect cu cele de design poate rezulta o scară sigură și atractivă în același timp. Este ceea ce face o proiectare profesionistă de specialitate.

Alegând să externalizezi proiectarea scării vei beneficia de serviciile unor specialiști în astfel de lucrări care sunt la zi cu tot ce înseamnă reglementările pentru construcția scărilor și care au experiența necesară în ceea ce privește factorii de risc. Un serviciu de proiectare modern îți poate pune la dispoziție modele 3D sau VR (virtual reality) și astfel poți vedea cât de  sigură este scara si ce probleme pot apărea în timpul folosirii ei.

Prezentând proiectul într-un astfel de format, clientul va putea vedea mult mai ușor riscurile la care își expune familia alegând un model care nu oferă deplină siguranță. Vei reuși astfel să construiești o scară sigură și va fi imposibil ca beneficiarul scării să nu remarce și să aprecieze profesionalismul de care dai dovadă.

Dipproject îți pune la dispoziție modelele 3D și VR pentru o prezentare profesionistă la beneficiar

Dacă ai un atelier și construiești scări din lemn la comandă, Dipproject îți pune la dispoziție un astfel de serviciu de proiectare profesionist ce are la bază cea mai evoluată tehnologie în materie de proiectare a scărilor interioare. Va trebui să faci doar câteva măsurători simple în baza unui formular pe  care Dipproject îl pune la dispoziție. Vei primi proiectul realizat după toate normele în vigoare, în format 3D sau VR, astfel încât prezentarea la client să fie profesionistă și edificatoare.

Pe lângă aceste modalități de prezentare către client, Dipproject îți va pune la dispoziție și șabloanele pentru elementele scării sau programele de execuție, în funcție de dotările atelierului tău. Cei cu utilaje clasice de prelucrarea lemnului vor primi șabloanele la scara 1:1. Ele vor conține toate indicațiile privind prelucrările ulterioare: găurire, frezare, decupare. Șablonul va putea fi lipit direct pe panoul din lemn astfel încât decuparea să se facă fără greșeală. Vei obține elemente perfect executate care se vor îmbina fără cusur, rezultând o scară foarte sigură.

Atelierele ce au CNC în dotare vor primi fișierele DXF ale proiectului, cu toate detaliile de prelucrare aferente. Ele vor fi transformate prin postprocesorul existent obținând la final elementele prelucrate pentru o imbinare perfectă a scării.

Dipproject proiectează scările interioare din lemn urmărind normele de construcție în vigoare pentru ca, la final, scara să fie foarte sigură și ușor de folosit, atât de adulți, cât și de copii sau vârstnici. Pentru a obține o astfel de scară este nevoie de calcule specializate și o cunoaștere foarte bună a normelor și reglementărilor. Dipproject este certificată de Stair Builder and Manufacturing Asociasion USA (Asociația Producătorilor de Scări din SUA) și are la activ sute de ore de proiectare digitală în domeniul scărilor interioare.

proiectare scări din lemn

About the author

Mihaela Radu

Mihaela Radu is a chemical engineer but has a great passion for wood. She has been working in the field for more than 20 years, wood finishing being what defined her during this period. She gained experience working in a research institute, in her own company, as well as in a multinational. She wants to continuously share her experience with those who have the same passion - and more.

Add comment

Add a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Categories

Subscribe to newsletter

en_USEnglish