Técnicas de acabado

Situaciones en las que el lago no tiene la culpa de la mala calidad del acabado

De ce nu iese finisajul cu toate că folosesc produse bune de finisare? Pentru că sunt mai multe aspecte care trebuie avute în vedere pentru a obține un finisaj de calitate. De exemplu, condițiile din mediul de lucru sunt foarte importante. Nu este suficient doar să se folosească materiale foarte bune și să se respecte tehnologiile de aplicare. Trebuie să avem și condițiile de lucru necesare pentru a obține finisaje de calitate.

Praful, dușmanul finisajului lucios

Finisarea trebuie făcută în spații special amenajate, departe de surse de praf. Praful din zonele de producție și de șlefuire este dușmanul finisajului.

polvo de película

Conform tehnologiilor de lucru, după aplicare, materialele peliculogene au nevoie de timp de uscare până să devină peliculă. Acest timp de uscare are mai multe etape: uscarea la praf, uscarea la amprentă, uscarea la șlefuire, uscarea pentru ambalare.

Timpul de uscare la praf este timpul în care pelicula se usucă superficial. Dacă este praf în zonă, în acest interval de timp, praful se va depune și va fi înglobat în peliculă. Cu cât gradul de luciu al lacului este mai mare cu atât impuritățile din peliculă sunt mai vizibile. Praful înglobat în stratul de lac final face ca tușeul peliculei să se schimbe și să devină rugos.

Influența temperaturii asupra calității peliculei

Temperatura este un alt factor de care trebuie ținut cont pentru un finisaj de calitate. În fișele tehnice ale produselor se recomandă ca temperatura în zona de finisare să fie de 18-20°C. Mici variații de la aceste temperaturi sunt acceptate, dar este foarte greu de obținut un finisaj perfect dacă, de exemplu, se lucrează la 8-10°C iarna sau la 38-40°C vara. Dacă temperatura este foarte scăzută, vâscozitatea lacului va crește. La aplicare, lacul va fi diluat cu un procent mai mare de solvent. Când se va usca, materialul rămas pe placă va fi mai puțin, deci, în final va rezulta o peliculă mai subțire. Temperatura scăzută duce și la scăderea aderenței la suport. Dacă temperatura este ridicată, diluantul se va evapora foarte repede, pelicula va fi rugoasă, cu bule de aer incluse sau va prezenta aspect de coajă de portocală.

piel de naranja
defecto de piel de naranja

guitarra de piel de naranja

Este bine ca, în timpul lucrului, temperatura ambiantă, a materialelor de finisare și a suportului lemnos să aibă aceleași valori sau să fie într-un interval strâns.

Ventilația în spațiul de lucru

Alți factori care influențează calitatea finisării sunt ventilația din zona de finisare și exhaustarea. Ventilația este foarte importantă mai ales în cazul folosirii produselor pe bază de apă. Lipsa ei duce la creșterea timpului de uscare și uneori la un aspect lăptos al peliculei din cauza imposibilității evaporării totale a apei. Exhaustarea face ca lucrul să se desfășoare într-un mediu curat și sigur, având cu siguranță ca efect îmbunătățirea calității finisajului.

Polișarea, necesară pentru a ajunge la un grad de luciu foarte înalt

Cel mai bine se vede influența mediului de lucru la finisajul lucios. Finisarea cu luciu înalt sau cu luciu oglindă, este cea realizată cu lac cu grad de luciu peste 95. De multe ori, pentru a ajunge la luciul dorit, este necesară lustruirea ulterioară (pulido) a peliculei de lac. Acest lucru se face cu ajutorul pastelor abrazive. Lustruirea îndepărtează praful sau alte impurități prinse în peliculă, micile denivelări, zgârieturi sau coaja de portocală. Astfel, reflecția luminii este perfectă, iar luciul de cea mai bună calitate. Prin lustruire se reușește uneori să se crească spectaculos gradul de luciu.

înainte de lustruire
după lustruire

Legat de această operațiune, am aflat de la directorul tehnic al unei fabrici de instrumente muzicale că a reușit să ridice gradul de luciu al unei chitare. de la 65-68 la 95, doar prin lustruire.

Este foarte bine să folosiți produse de calitate, dar nu trebuie să așteptați ca acestea să facă minuni. Ele sunt numai o parte din procesul de finisare. Pentru un finisaj de calitate trebuie acordată atenție și mediului de lucru, instalațiilor și utilajelor folosite, dar și modului în care oamenii își fac treaba.

M-aș bucura dacă mi-ați spune ce probleme „inexplicabile” ați avut în timpul finisării. Poate, împreună, reușim să găsim explicațiile.

Mihaela Radu

Mihaela Radu es ingeniera química, pero su pasión es la madera. Lleva más de 20 años trabajando en este campo, siendo el acabado de la madera lo que la ha definido durante este periodo. Ha adquirido experiencia trabajando en un instituto de investigación, en su propia empresa y en una multinacional. Desea seguir compartiendo su experiencia con quienes sienten la misma pasión, y mucho más.

4 comentarios

Añade un comentario

Este sitio utiliza Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

  • Hola,
    He barnizado el parquet de una habitación siguiendo todos los pasos necesarios, operación completada con la aplicación de barniz en dos capas con lijado intermedio. La primera capa se aplicó con brocha y la segunda con llana barnizadora. Desgraciadamente el brillo no es el esperado y en algunos lugares tiene aspecto de piel de naranja (donde se ha superpuesto el trafaletti). Les ruego me indiquen cómo puedo corregirlo y cómo -y con qué- se puede pulir la superficie para obtener un mayor brillo.
    Gracias, señor,
    Sandu

    • Hola,
      El grado de brillo también se ve influido por esta piel de naranja. Este aspecto de la película se debe a una capa de barniz demasiado gruesa. Creo que debería haberse diluido más. Tanto más cuanto que es más visible donde se han superpuesto las capas (estoy seguro de que el barniz está un poco espesado en las zonas donde no se han superpuesto las capas, pero no es tan visible). Para que quede más brillante primero hay que quitar la piel de naranja y luego pulir. Básicamente, hay que lijar primero con papel de grano 600-800, y luego pulir con pastas abrasivas de grano superior a 1000 (2000-4000). Hay varias empresas que venden este tipo de pastas. (3M por ejemplo). El lijado y el pulido deben realizarse mecánicamente. Es imposible obtener un brillo constante en todo el suelo a mano.

Categorías

Suscribirse al boletín de noticias

Boletín de noticias del viernes por la mañana
Información y asesoramiento de expertos

es_ESEspañol