paneles

Acabado de tableros articulados de madera maciza

Nu întotdeauna se poate face mobila dintr-o singură bucată de lemn masiv. Mai ales dacă mobila este de dimensiuni mai mari. Soluția poate veni de la panourile obținute din lemn masiv îmbinat, numite covor de masiv. Este vorba de fâșii înguste de lemn a căror îmbinare se face atât în lungime, cât și pe lățime.

sursa foto: plus.google.com
fuente de la foto: plus.google.com
Cum se obțin panourile din lemn masiv

Pentru a prelungi elementele de lemn masiv se poate face îmbinare în dinți sau îmbinare dreaptă. Elementele se pregătesc la capete, se încleiează, de obicei cu adeziv la rece și se țin în prese. În cazul îmbinării pe lățime, elementele pe care s-a aplicat adeziv sunt puse unul langă altul, după care sunt puse în presă, la rece, până la întărirea adezivului. După ce sunt scoase din presă panourile sunt șlefuite pentru a îndepărta surplusul de adeziv și pentru a fi calibrate.

Aceste panouri din lemn masiv îmbinat sunt o variantă de lemn masiv foarte folosită în industrie. Din cauza alăturării mai multor bucăți de lemn care se pot comporta diferit, în timpul finisarii pot apărea unele probleme. În cele ce urmează veți găsi câteva sfaturi pentru obținerea unor finisaje fără defecte.

sursa foto: arsap.fordaq.com
fuente de la foto: arsap.fordaq.com
Teñido de tableros de madera maciza

En colorear covorului pot apărea pete din cauza absorbției diferite. Bucățile de cherestea provin din trunchiuri diferite și au densități diferite. În timpul colorării, baițul este absorbit în mod diferit rezultând o colorare neuniformă. Absorbția baițului scoate în evidență și îmbinările în dinți.

Pentru a reduce absorbția se pot folosi baițuri pe bază de solvent rapid care se evaporă repede, iar baițul nu se duce în profunzimea lemnului. Este o metodă la îndemână, dar din ce în ce mai greu de utilizat din cauza cerințelor de mediu legate de emisia de compuestos orgánicos volátiles (COV).

Pentru a elimina problema COV-urilor se pot folosi baițurile hidrodiluabile. Este știut însă că baițurile hidrodiluabile se absorb în profunzime, punând în evidență desenul lemnului. În cazul unui covor de masiv care absoarbe diferit nu este cea mai bună variantă. De aceea este bine ca baițurile să fie diluate cu un amestec de apă și rășină specială care reduce absorbția, obținându-se astfel o colorare uniformă.

Tot pentru un aspect uniform colorarea se poate face cu grund colorat, cu recomandarea de a controla foarte bine cantitatea de colorant din grund și grosimea stratului aplicat pentru ca finisajul să nu aibă aspect de plastic.

Un alt inconvenient al folosirii panourilor din lemn masiv îmbinat este discontinuitatea desenului. Dacă la lemnul masiv colorarea este făcută în așa fel încât să scoată în evidență desenul natural al lemnului, în cazul panourilor se alege de obicei o colorare discretă, uniformizantă.

Dacă soluția de colorare nu este compatibilă cu adezivul folosit la încleiere, în lungul îmbinării apare a linie fină albă. Defectul nu este foarte frecvent pentru că adezivii folosiți de obicei la încleiere sunt compatibili cu majoritatea soluțiilor de colorare. Pentru cazurile rare când nu există compatibilitate se recomandă folosirea unui izolator înainte de colorarea panoului.

sursa foto: woodpan.com
fuente de la foto: woodpan.com
sursa foto: glopan.com
fuente de la foto: glopan.com
Defecte ce pot apărea după lăcuire

În urma aplicării materialelor peliculogene pot apărea găuri fine de-a lungul liniilor de lipire. Defectul seamănă cu căderea în pori a finisajului și apare din cauza cantității mici de adeziv aplicată. Pentru a se evita apariția găurilor adezivul se aplică în exces. Când elementele de masiv sunt strânse în presă pentru a forma panoul excesul trebuie să iasă în afară. Acest exces este îndepărtat prin șlefuire.

Dacă totuși defectul apare, înainte de începerea finisării panourile se chituiesc cu un chit compatibil cu soluția de colorare și grundul ce urmează a fi aplicat. Dacă totuși găurile fine au fost observate la finalul finisării se poate încerca remedierea folosind chituri de retuș de aceeași culoare cu panourile. Soluția este valabilă pentru defecte foarte mici, altfel chitul mai mult va înrăutății situația.

sursa foto: korturk.com
fuente de la foto: korturk.com

Panourile de masiv sunt o soluție foarte bună pentru mobila din masiv. Sunt stabile, se prelucrează ușor, iar dacă sunt respectate câteva reguli finisajul poate fi foarte reușit.

Mihaela Radu

Mihaela Radu es ingeniera química, pero su pasión es la madera. Lleva más de 20 años trabajando en este campo, siendo el acabado de la madera lo que la ha definido durante este periodo. Ha adquirido experiencia trabajando en un instituto de investigación, en su propia empresa y en una multinacional. Desea seguir compartiendo su experiencia con quienes sienten la misma pasión, y mucho más.

2 comentarios

Añade un comentario

Este sitio utiliza Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

  • ¿Qué soluciones recomiendan para el acabado de un panel de madera maciza utilizado como encimera de cocina? No recomendamos la madera maciza para esta parte, pero se insiste y hay muchas peticiones. No conozco una solución viable que a medio plazo - 2-3 años no muestre alabeo en cocinas usadas de verdad. No hablo de cocinas de museo, donde no se cocina, sino de aquellas con fregaderos y fogones u hornos de uso diario y frecuente.

    • Entiendo que se trata del tablero de madera de una cocina funcional. En este caso, debería utilizar un barniz de poliuretano más duro con alta resistencia al rayado (como el barniz para parquet). Aun así, hay que tener en cuenta que no se puede cortar directamente con un cuchillo sobre la encimera sin dejar marcas. El barniz aplicado con pistola, sin tecnología especial, tiene sus límites. Se podría conseguir una resistencia muy alta si se aplicara un barniz endurecedor UV, pero para ello se necesita una línea UV. Mi recomendación es que utilices barniz de poliuretano con catalizador 100% pero que informes a tus clientes de cómo utilizar la encimera (sin cortes directos). El barniz resiste sin problemas también a la humedad de una cocina en funcionamiento y a los líquidos calientes (ollas calientes). Como la madera utilizada es roble (por lo que sospecho 🙂 ) la encimera tendrá una buena resistencia con el paso del tiempo. Espero haber entendido bien la pregunta. ¡¡¡Suerte!!!

Categorías

Suscribirse al boletín de noticias

Boletín de noticias del viernes por la mañana
Información y asesoramiento de expertos

es_ESEspañol