Vara cu toții ne dorim să stăm afară, în natură, înconjurați de cât mai mult verde natural, iar cei care au spațiu în curte se gândesc să-și amenajeze un astfel de loc. Este perioada când comenzile pentru foișoare, pergole și alte amenajări cu lemn iau amploare. Despre pergole și foișoare am mai vorbit, dar fără a insista atunci pe lipirea lemnului care stă la exterior.
Elementele acestor construcții nu sunt întotdeauna dintr-o singură bucată de lemn. Acele grinzi ușoare care formează „acoperișul” pergolelor sau stâlpii de susținere sunt făcuți din straturi de lemn lipite între ele. Aceste elemente sunt uneori impregnate în autoclave înainte de execuția lucrării pentru a le crește rezistența la umiditate, insecte sau mucegaiuri. Pentru ca grinzile să rămână intacte lipitura nu trebuie să fie afectată de condițiile agresive din autoclavă. Cel mai des se folosesc adezivi poliuretanici, fiind foarte rezistenți la fierbere sau impregnare sub presiune. Dar nu sunt singurii adezivi ce pot fi folosiți în condiții agresive și cu siguranță nu singurii ce rezistă la umiditatea ridicată de la exterior și la acțiunea intemperiilor și a radiației UV.
Este nevoie de adezivi foarte rezistenți pentru construcția de pergole și alte amenajări la exterior
Pergolele, spre deosebire de foișoare, nu au acoperiș. Sunt folosite în gradină pentru a crea o alee cu pereți și acoperiș de verdeață, pentru a îngrădi un spațiu sau ca suport pentru plantele cățărătoare. Practic, sunt niște cadre prinse pe grinzi usoare pe care plantele se pot cățăra. În loc de acoperiș sunt grinzi transversale, de care plantele se agață umbrind și adăpostind locul.
Pentru ca pergola să reziste umidității plantelor, dar și a intemperiilor este nevoie ca lemnul să fie protejat cu aceite o barniz de exterior. Față de alte construcții de la exterior protecția la umiditate este foarte importantă pentru că prezența umidității este permanentă, fiind întreținută de plante.
Există și alte tipuri de amenajări pe care le găsim în grădină. Cu toate că sunt denumite diferit sunt foarte asemănătoare. De multe ori pergola poate fi confundată cu bolta, diferența fiind la acoperiș, pergola avându-l drept iar bolta curbat. Terasele sunt alte construcții asemanatoare pergolelor, deosebirea fiind că terasa este întotdeuna legată de casă.
Pentru toate aceste construcții îmbinăriile făcute prin lipire, mai ales cele ce formează vigas sau stalpii, trebuie să fie foarte rezistente și durabile. Linia de lipire trebuie să fie elastică și impermeabilă, iar adezivul nu trebuie să „îmbătrânească” sub acțiunea razelor soarelui.
Spuneam că sunt mai multe tipuri de adezivi ce pot fi folositi la exterior. Să-i vedem pe cei mai folosiți.
Adhesivos de polivinilacetato PVA
Sunt adezivi tip aracet, adezivii specifici lemnului și cei mai folosiți, atât în industrie cât și ca adezivi de bricolaj. Au proprietăți adezive foarte bune, nu sunt toxici (nu emană formaldehidă) și înainte de a se întări se curăță ușor cu apă.
Există percepția că astfel de adezivi sunt numai pentru interior iar rezistența la umiditate este scăzută. Nu este așa. Sunt și variante cu rezistențe foarte bune la exterior și chiar la fierbere (clasele D3 si D4 de rezistență). De exemplu, Szolvegy Targu Mures are un adeziv monocomponent pe bază de polivinil acetat-Tiszabond 1kD4 – cu rezistență foarte bună la umiditate și la condițiile de exterior. Adezivul este mult mai elastic pentru că nu conține material de umplere și are grupuri reactive care permit o reticulare avansată ce conferă peliculei rezultate o rezistență mult mai bună. Dacă pentru obținerea elementelor lipite se respectă toți pașii din fișa tehnică a produsului, ele pot fi tratate în autoclave cu rezultate foarte bune.
În ciuda faptului ca este un adeziv foarte rezistent pentru clasa lui el nu este recomandat pentru obținerea grinzilor de susținere. În aceste cazuri se recomandă adezivii poliuretanici.
Para aumentar su resistencia a la humedad y a las condiciones exteriores, algunos adhesivos de PVA pueden transformarse en adhesivos de dos componentes añadiendo un catalizador. Esto aumenta considerablemente la reticulación y el adhesivo pasa de una clase de resistencia inferior a la clase D4. Este es también el caso de TISZABOND 2kD4 caruia i-a fost acordat certificatul de calitate de catre Instituto de Fenstetecnia de Rosenheim, Alemania (Instituto de Tecnología de Ventanas de Rosenheim). Al añadir endurecedor, el adhesivo de clase D1 pasa de ser un adhesivo muy poco resistente a la humedad a un adhesivo de clase D4 fuerte y duradero, lo que lo convierte en una muy buena opción para la fabricación de marcos de ventanas.
Adhesivos de poliuretano
Sunt cei mai rezistenți în timp și mai puternici adezivi pentru lemn. Sunt foarte versatili și pot fi folosiți pentru lipirea mai multor tipuri de materiale: lemn, sticlă, metal, ceramică, spumă poliuretanică, textile, plastic, piatră. Rezistă foarte bine la umiditate fiind foarte potriviți pentru utilizare atât la interior, în locuri cu umiditatea ridicată (baie, bucătărie), cât și la exterior (garduri, foișoare, pergole). Se folosesc la lipirea lemnului masiv, dar și a derivatelor din lemn.
Adezivii poliuretanici pot fi mono sau bicomponenți. In cazul celor monocomponenti reacția (uscarea adezivului – lipirea) este determinată de umiditatea din atmosferă. De aceea lipesc bine materialele care conțin umiditate în interior. În cazul lipirii unor materiale diferite (lemn-piatra, lemn-beton) cel puțin unul dintre materiale ar trebui să conțină umiditate.
Pentru obținerea grinzilor laminate care urmează a fi tratate în autoclave și impregnate cu substanțe care le fac rezistente la atacul ciupercilor, mucegaiurilor și al insectelor poate fi folosit Tiszapur D4 4401 Especial, un adeziv poliuretanic monocoponent foarte rezistent în condiții extreme. Rezistența lemnului încleiat este foarte bună cu condiția ca încleierea să se facă conform indicațiilor și grinzile să aibă un timp de odihnă după lipire de 7 zile înainte de tratamentul în autoclavă.
Pentru a testa capacitățile adezivului cei de la Solvegy au îmbinat o grindă și au lăsat-o doar 4 zile înainte de a fi supusă la impregnare în autoclavă, nu 7 cât se recomanda în fișă. Apoi grinda a fost lăsată afară continuu timp de 2 ani. Lipitura s-a comportat foarte bine, iar lemnul impregnat nu și-a schimbat culoarea în timp.
Adezivi pe bază de cianacrilați, așa-numiții Super Glue
Super Glue este o marcă de adeziv care a devenit sinonimă cu adezivul care lipește orice foarte repede. Acest tip de adezivi – cianacrilații – lipesc suprafețe foarte dure între ele, iar timpul de reacție este foarte scurt. Este cea mai potrivită alegere pentru reparații simple și rapide, dar nu cea mai buna pentru lucrari mari de tipul unei pergole.
Es muy adecuado para pegar piezas pequeñas.
Adhesivos epoxídicos
Sunt adezivi bicomponenți care reacționează după amestecarea celor 2 părți. Reacția este destul de lentă, iar partile care se lipesc trebuie ținute împreuna (prinse cu cleme) până la finalul reacției. La final se obține o lipitură foarte rezistentă în timp. Există variante care pot fi folosite doar pentru lipiri la interior și variante care se folosesc și pentru lipiri la exterior.
Dacă vă hotărâți să faceți o astfel de lucrare în grădină nu uitați să alegeți un adeziv cu foarte bună rezistență la umiditate, intemperii și radiație solară. Dacă veți cumpăra grinzi sau stâlpi stratificați nu uitați să vă asigurați că adezivul folosit pentru încleiere este rezistent la exterior. Și protejați întotdeauna lemnul cu ulei sau lacuri rezistente la exterior pentru a prelungi cât mai mult viața lucrării.
Añadir un comentario