Aplicare Adeziv

Alegerea adezivului pentru pergole și alte amenajări exterioare

Vara cu toții ne dorim să stăm afară, în natură, înconjurați de cât mai mult verde natural, iar cei care au spațiu în curte se gândesc să-și amenajeze un astfel de loc. Este perioada când comenzile pentru foișoare, pergole și alte amenajări cu lemn iau amploare. Despre pergole și foișoare am mai vorbit, dar fără a insista atunci pe lipirea lemnului care stă la exterior.

Elementele acestor construcții nu sunt întotdeauna dintr-o singură bucată de lemn. Acele grinzi ușoare care formează „acoperișul” pergolelor sau stâlpii de susținere sunt făcuți din straturi de lemn lipite între ele. Aceste elemente sunt uneori impregnate în autoclave înainte de execuția lucrării pentru a le crește rezistența la umiditate, insecte sau mucegaiuri. Pentru ca grinzile să rămână intacte lipitura nu trebuie să fie afectată de condițiile agresive din autoclavă. Cel mai des se folosesc adezivi poliuretanici, fiind foarte rezistenți la fierbere sau impregnare sub presiune. Dar nu sunt singurii adezivi ce pot fi folosiți în condiții agresive și cu siguranță nu singurii ce rezistă la umiditatea ridicată de la exterior și la acțiunea intemperiilor și a radiației UV.

pergole
sursa foto: facing.co.uk
Este nevoie de adezivi foarte rezistenți pentru construcția de pergole și alte amenajări la exterior

Pergolele, spre deosebire de foișoare, nu au acoperiș. Sunt folosite în gradină pentru a crea o alee cu pereți și acoperiș de verdeață, pentru a îngrădi un spațiu sau ca suport pentru plantele cățărătoare. Practic, sunt niște cadre prinse pe grinzi usoare pe care plantele se pot cățăra. În loc de acoperiș sunt grinzi transversale, de care plantele se agață umbrind și adăpostind locul.

Pentru ca pergola să reziste umidității plantelor, dar și a intemperiilor este nevoie ca lemnul să fie protejat cu ulei sau lac pentru exterior. Față de alte construcții de la exterior protecția la umiditate este foarte importantă pentru că prezența umidității este permanentă, fiind întreținută de plante.

Există și alte tipuri de amenajări pe care le găsim în grădină. Cu toate că sunt denumite diferit sunt foarte asemănătoare. De multe ori pergola poate fi confundată cu bolta, diferența fiind la acoperiș, pergola avându-l drept iar bolta curbat. Terasele sunt alte construcții asemanatoare pergolelor, deosebirea fiind că terasa este întotdeuna legată de casă.

Pentru toate aceste construcții îmbinăriile făcute prin lipire, mai ales cele ce formează grinzile sau stalpii, trebuie să fie foarte rezistente și durabile. Linia de lipire trebuie să fie elastică și impermeabilă, iar adezivul nu trebuie să „îmbătrânească” sub acțiunea razelor soarelui.

Spuneam că sunt mai multe tipuri de adezivi ce pot fi folositi la exterior. Să-i vedem pe cei mai folosiți.

pergole
sursa foto: wellcometofleet.com
Adezivi polivinilacetat PVA

Sunt adezivi tip aracet, adezivii specifici lemnului și cei mai folosiți, atât în industrie cât și ca adezivi de bricolaj. Au proprietăți adezive foarte bune, nu sunt toxici (nu emană formaldehidă) și înainte de a se întări se curăță ușor cu apă.

Există percepția că astfel de adezivi sunt numai pentru interior iar rezistența la umiditate este scăzută. Nu este așa. Sunt și variante cu rezistențe foarte bune la exterior și chiar la fierbere (clasele D3 si D4 de rezistență). De exemplu, Szolvegy Târgu Mureș are un adeziv monocomponent pe bază de polivinil acetat-Tiszabond 1kD4 – cu rezistență foarte bună la umiditate și la condițiile de exterior. Adezivul este mult mai elastic pentru că nu conține material de umplere și are grupuri reactive care permit o reticulare avansată ce conferă peliculei rezultate o rezistență mult mai bună.  Dacă pentru obținerea elementelor lipite se respectă toți pașii din fișa tehnică a produsului, ele pot fi tratate în autoclave cu rezultate foarte bune.

În ciuda faptului ca este un adeziv foarte rezistent pentru clasa lui el nu este recomandat pentru obținerea grinzilor de susținere. În aceste cazuri se recomandă adezivii poliuretanici.

Pentru a le creste rezistenta la umiditate si la conditiile de exterior unii adezivi PVA pot fi transformati in adezivi bicomponenti prin adaugare de catalizator. Acesta mareste considerabil reticularea, iar adezivul trece dintr-o clasa inferioara de rezistenta in clasa D4. Este si cazul adezivului TISZABOND 2kD4 caruia i-a fost acordat certificatul de calitate de catre Institut fur Fenstetechnik Rosenheim, Germania (Institutul pentru Tehnica Ferestrelor Rosenheim). Prin adaugarea de intaritor, adezivul din clasa D1 se transforma dintr-unul cu rezistenta foarte scazuta la umiditate, intr-un adeziv de clasa D4 rezistent si durabil, fiind o foarte buna alegere pentru fabricarea ramelor de ferestre.

Adezivi poliuretanici

Sunt cei mai rezistenți în timp și mai puternici adezivi pentru lemn. Sunt foarte versatili și pot fi folosiți pentru lipirea mai multor tipuri de materiale: lemn, sticlă, metal, ceramică, spumă poliuretanică, textile, plastic, piatră. Rezistă foarte bine la umiditate fiind foarte potriviți pentru utilizare atât la interior, în locuri cu umiditatea ridicată (baie, bucătărie), cât și la exterior (garduri, foișoare, pergole). Se folosesc la lipirea lemnului masiv, dar și a derivatelor din lemn.

Adezivii poliuretanici pot fi mono sau bicomponenți. In cazul celor monocomponenti reacția (uscarea adezivului – lipirea) este determinată de umiditatea din atmosferă. De aceea lipesc bine materialele care conțin umiditate în interior. În cazul lipirii unor materiale diferite (lemn-piatra, lemn-beton) cel puțin unul dintre materiale ar trebui să conțină umiditate.

Pentru obținerea grinzilor laminate care urmează a fi tratate în autoclave și impregnate cu substanțe care le fac rezistente la atacul ciupercilor, mucegaiurilor și al insectelor poate fi folosit Tiszapur D4 4401 Special, un adeziv poliuretanic monocoponent foarte rezistent în condiții extreme. Rezistența lemnului încleiat este foarte bună cu condiția ca încleierea să se facă conform indicațiilor și grinzile să aibă un timp de odihnă după lipire de 7 zile înainte de tratamentul în autoclavă.

Pentru a testa capacitățile adezivului cei de la Solvegy au îmbinat o grindă și au lăsat-o doar 4 zile înainte de a fi supusă la impregnare în autoclavă, nu 7 cât se recomanda în fișă. Apoi grinda a fost lăsată afară continuu timp de 2 ani. Lipitura s-a comportat foarte bine, iar lemnul impregnat nu și-a schimbat culoarea în timp.

pergole
test rezistenta
Adezivi pe bază de cianacrilați, așa-numiții Super Glue

Super Glue este o marcă de adeziv care a devenit sinonimă cu adezivul care lipește orice foarte repede. Acest tip de adezivi – cianacrilații – lipesc suprafețe foarte dure între ele, iar timpul de reacție este foarte scurt. Este cea mai potrivită alegere pentru reparații simple și rapide, dar nu cea mai buna pentru lucrari mari de tipul unei pergole.

Este foarte potrivit pentru lipirea pieselor mici.

Adezivi epoxidici

Sunt adezivi bicomponenți care reacționează după amestecarea celor 2 părți. Reacția este destul de lentă, iar partile care se lipesc trebuie ținute împreuna (prinse cu cleme) până la finalul reacției. La final se obține o lipitură foarte rezistentă în timp. Există variante care pot fi folosite doar pentru lipiri la interior și variante care se folosesc și pentru lipiri la exterior.

Dacă vă hotărâți să faceți o astfel de lucrare în grădină nu uitați să alegeți un adeziv cu foarte bună rezistență la umiditate, intemperii și radiație solară. Dacă veți cumpăra grinzi sau stâlpi stratificați nu uitați să vă asigurați că adezivul folosit pentru încleiere este rezistent la exterior. Și protejați întotdeauna lemnul cu ulei sau lacuri rezistente la exterior pentru a prelungi cât mai mult viața lucrării.

pergole
sursa foto: owtdoor.com

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian