Técnicas de acabado

10 recomendaciones para películas de barniz perfectas sobre madera

Când se postează pe grupurile de profil fotografia unei piese de mobilier foarte bine finisată, prima întrebare este ce fel de lac s-a folosit. Dacă ar fi numai calitatea lacului, probabil că am vedea peste tot doar mobilă foarte bine finisată. Pentru a obține pe lemn o peliculă de lac foarte bună este nevoie însă de mai mult decât un material de top. Importante sunt pregătirea materialelor, cantitatea aplicată, condițiile de lucru, șlefuirea și încă altele. Fiecare dintre ele poate face ca pelicula să nu arate bine, chiar dacă lacul ales a fost de cea mai bună calitate. Ce trebuie să aveți în vedere pentru a obține pe lemn o peliculă de lac perfectă, descoperiți în recomandările de mai jos.

1. Șlefuirea lemnului

Șlefuirea lemnului este una dintre cele mai importante etape ale finisării. Cu cât i se acordă mai mult timp și atenție, cu atât rezultatul final va fi mai bun. Operația are scopul de a îndepărta eventualele zgârieturi, imprimări, pătări apărute în timpul etapelor anterioare. Uneori, pentru a le vedea mai bine, se șlefuiește umectând suprafața cu apă sau solvent. Chiar dacă nu sunt vizibile la șlefuire, ele se vor vedea la colorarea lemnului sau când se aplică primul strat de grund. Astfel de defecte devin cu atât mai vizibile cu cât lacul final este mai lucios. Umectarea le va evidenția și vor putea fi îndepărtate.

Un alt scop al șlefuirii este uniformizarea fibrei lemnului pentru o colorare fără pete și aderența bună a stratului de grund. Materialul abraziv retează fibra egal, suprafața devenind din ce în ce mai plăcută la atingere pe măsură ce hârtia abrazivă va fi mai fină. Se folosește hârtie de șlefuit pentru lemn, ultima granulație recomandată fiind 180. Folosirea unei hârtii prea fine poate scădea aderența straturilor următoare din cauza prafului de lemn fin format care intră în fibre și blochează absorbția.

reglas para películas de barniz perfectas

2. Condițiile de aplicare

Temperatura, umiditatea aerului și praful din spațiul unde se aplică materialele de finisare influențează aspectul final.
Temperatura optimă recomandată de producători pentru aplicare este 18-20°C. Mici abateri sunt acceptate pentru că nu au urmări vizibile, dar la diferențe mai mari încep problemele. Temperatura prea mică nu lasă lacul să se întindă, va avea nevoie de mai mult diluant, rezultatul fiind o peliculă mai subțire. Temperatura prea mare va usca lacul prea repede și nu-i va da timp suficient să se așeze. Rezultatul va fi peliculă cu coajă de portocală. De asemenea, pelicula se va usca înainte ca aerul și solventul să iasă, ceea ce va da un aspect zgrunțuros.

Humedad influențează uscarea, mai ales dacă produsele sunt pe bază de apă. Umiditatea optimă este 55-60%, dar nu trebuie să scadă sub 40% sau să fie mai mare de 65-70%. Umiditatea prea mică grăbește uscarea, oar prea mare, o încetinește.

Praful este cel mai mare dușman al lacurilor. În timpul uscării, praful este prins în peliculă, iar rezultatul va fi o peliculă neplăcută la atingere și defecte pe suprafață. Cu cât el lago es más brillante, cu atât praful prins se va vedea mai bine. Lăcuirea nu se face în același spațiu în care se fac prelucrările mecanice. O ușoară suprapresiune în locul de aplicare va ține praful la distanță. Este principiul pe care sunt construite cabinele de pulverizare presurizate.

3. Aclimatizarea materialelor, pregătirea lor

Este foarte important ca lemnul și materialele de finisare să fie la temperatura mediului de lucru. Dacă sunt depozitate în spații cu alte temperaturi, ele trebuie aduse în zona de finisare și lăsate câteva ore să se aclimatizeze. Temperatura diferită va face ca pelicula să nu se întindă bine, să aibă aer inclus sau aderența să fie scăzută.

Toate materialele de finisare de amestecă foarte bine înainte de folosire în ambalajul original. În caz contrat pot apărea diferențe de vâscozitate, nivel de brillo sau culoare. Dacă se folosesc lacuri cu catalizator, se respectă rețeta dată de producător. Înlocuirea cu alte materiale similare poate schimba proporția.

4. Alegerea corectă a materialelor

Nu toate materialele sunt la fel. Există diferite tipuri de lacuri, nu doar mărci diferite. Sunt lacuri pentru interior sau exterior, lacuri rezistente la abraziune, umiditate sau temperaturi ridicate, lacuri mai mult sau mai puțin dure. Dacă un lac arată foarte bine pe o masă sau o piesă de mobilier, nu înseamnă că va fi potrivit și pentru pardoseală sau scări.

Dacă mobila sau obiectele pe care le faceți sunt destinate comerțului, folosiți lacuri profesionale. Sunt mai restrictive, dar rezultatele sunt mult mai bune. Lacurile pentru bricolaj, cele care se găsesc de obicei în magazinele DIY sunt făcute în special pentru amatori. Se aplică mai ușor, nu cer condiții deosebite, dar nici rezultatele nu sunt spectaculoase.

5. Más fino, tan importante como el lago

Chiar dacă pare greu de crezut, diluantul poate face diferența între o peliculă de lac foarte bună și una proastă. Mai ales în cazul lacului, alegerea diluantului este importantă. Lacul, ca ultim strat, nu se mai poate șlefui pentru a îndepărta eventualele defecte. De aceea trebuie să se întindă bine, să aibă timp să se usuce și să aibă gradul de luciu dorit. Toate acestea pot fi reglate cu ajutorul diluantului.

Și produsele pe bază de apă se comportă mai bine dacă se folosesc diluanți speciali în locul apei. Este mai scump, dar fibra lemnului nu se va ridica la fel cum se ridică dacă diluați grundul cu apă, iar șlefuirea va fi mult mai ușoară.

Dacă lăcuirea obiectelor din lemn nu este un hobby, recomandarea mea este să apelați tot la produsele profesionale și în cazul diluanților. Îmbunătățirea calității peliculei va fi vizibilă.

reglas para películas de barniz perfectas

6. Pentru ca lacul să arate bine aplicați înainte grund

Se poate să aplicați și mai multe straturi succesive de lac, dar pelicula nu va arată la fel de bine ca atunci când se aplică înainte 1-3 straturi de grund. Grundul asigură o mai bună aderență la lemn și poate fi șlefuit astfel încât să se obțină o suprafață plană pe care lacul să se întindă perfect.

O peliculă formată din grund și lac este mai groasă decât una de lac pentru că grundul are de obicei mai multă rășină. Este făcut așa pentru a permite șlefuirea fără să dispară stratul cu totul. Lacurile, mai ales cele profesionale sunt făcute pentru a da proprietăți peliculogene, nu grosime. Ele dau gradul de luciu, tușeul și rezistența la abraziune, pătări, frecare, umiditate.

7. Nu aplicați straturi groase

Întotdeauna este mai bine să aplicați 2-3 straturi subțiri decât unul gros. Este una dintre regulile importante  ale finisării. Straturile groase au tendința să crape din cauza tensiunilor care apar în urma uscării. Un strat de lac nu trebuie să aibă mai mult de 150 g/m², cu excepția cazului în care producătorul spune altceva. Aplicând straturi groase există și riscul să apară scursuri pe muchiile sau lateralele obiectului, greu de îndepărtat și cu aspect urât.

8. Cumplimiento de los tiempos de secado

Nu grăbiți uscarea, nu veți obține o peliculă bună. Lacul are nevoie de timp pentru a se întinde bine și pentru ca diluantul și aerul să iasă din peliculă. Grăbirea uscării poate duce la apariția cojii de portocală și bule prinse în peliculă. În loc de tușeu plăcut veți avea unul zgrunțuros. Pelicula va pierde din transparență, iar în cazul lacurilor pe bază de apă poate deveni opalescentă.

Respectarea timpilor de uscare a materialelor este esențială pentru obținerea unor rezultate de calitate. Un grund care nu se usucă bine se șlefuiește greu și prost și lacul nu se va așeza bine pe el, ceea ce poate afecta gradul de luciu.

9. Șlefuirea între straturi

La fel ca șlefuirea lemnului, este foarte importantă. Șlefuirea între straturi asigură suprafața plană pentru întinderea perfectă a lacului și îndepărtarea defectelor apărute în etapele intermediare: praf și bule prinse în peliculă, scursuri, coaja de portocală.

Pentru a șlefui grundul se folosește hârtie abrazivă mai fină, minimum 280. În cazul aplicării unui lac foarte lucios deasupra, hârtia abrazivă trebuie să fie de minimum 400 pentru a nu se vedea rizurile fine pe care materialul abraziv le face. Lipsa agentului de mătuire din interior face ca lacul să fie foarte transparent.

reglas para películas de barniz perfectas

10. Utilización de aparatos adecuados

Este greu de obținut o peliculă foarte bună dacă aplicarea se face cu pensula. Aplicarea cu pistola pulverizadora face ca pelicula să fie mai bine întinsă și mai uniformă. Investiția într-un pistol de pulverizare performant, profesional, se amortizează repede pentru că defectele se reduc și calitatea crește. Pentru a-și păstra performanțele trebuie curățat în permanență și întreținut.

Espero que la información le resulte útil. Como siempre, cualquier aportación será bienvenida. Y si tiene alguna duda o pregunta, déjela a continuación en el espacio previsto para ello. Le responderé con mucho gusto.

Mihaela Radu

Mihaela Radu es ingeniera química, pero su pasión es la madera. Lleva más de 20 años trabajando en este campo, siendo el acabado de la madera lo que la ha definido durante este periodo. Ha adquirido experiencia trabajando en un instituto de investigación, en su propia empresa y en una multinacional. Desea seguir compartiendo su experiencia con quienes sienten la misma pasión, y mucho más.

2 comentarios

Añade un comentario

Este sitio utiliza Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Categorías

Suscribirse al boletín de noticias

Boletín de noticias del viernes por la mañana
Información y asesoramiento de expertos

es_ESEspañol