Essences de bois

Sapin de montagne - symbole de Robin des Bois et bois aux reflets soyeux

Una dintre speciile preferate de lutieri este paltinul de munte. Și nu doar pentru proprietățile lui acustice deosebite ci și pentru culoarea deschisă, fibra fină și ondulată ce-i dă un aspect de mătase. Modul de tăiere și defectele de creștere contribuie și ele la dessin naturel deosebit și unic. Este denumit frecvent paltinul care cântă și cei cu înclinații spre misticism cred că poate face legătura cu lumea spiritelor. În munții noștri cresc unele dintre cele mai apreciate exemplare pentru sonoritatea specifică. Pentru aceste motive, dar și alte aspecte interesante, articolul de mai jos este dedicat paltinului.

palindromes
source de la photo : littleguitarworks.com

L'arbre de Robin des Bois

Cel mai cunoscut exemplar de paltin de munte este în Anglia și a joué în film alături de Kevin Costner în Robin Hood – Prințul hoților. Există acolo o secvență renumită cu un paltin singuratic între două dealuri. Este cel mai fotografiat arbore din Anglia și se află lângă Zidul lui Hadrian, lângă Crag Lough, în Northumberland. Paltinul are câteva sute de ani și a avut alături și alți frați care însă au dispărut de-a lungul timpului. A părut și în videoclipul lui Bryan Adams (Everything I do, I do it for you), dar și în câteva seriale. În mai 2003 a fost din nou héros, un elicopter prăbușindu-se la nici 30 m de el.

În 2016 a fost nominalizat la competiția Arborele Anului din Anglia, alături de alți 200 de arbori. A câștigat competiția și astfel a participat în 2017 la competiția Arbre européen unde a ieșit pe locul 5. Primul loc în Anglia i-a adus un premiu de 1000 de lire folosite pentru a-i analiza starea de sănătate și pentru a-i proteja rădăcinile, tot mai expuse de multele vizite.

Din familia arțarului, asemănător însă și cu platanul

Denumirea latină a paltinului de munte este Acer pseudoplatanus. Une partie de la famille Sapindaceaecomme Acer, la fel ca arțarul. De altfel, érable mai este denumit și paltin de câmp (Acer platanoides). În literatura de specialitate găsiți paltinul de munte cu denumirile érable sycomore ou Sycomore européen (en anglais), acier de montagne (italien), érable sycomore (franceză) sau bergahorne (germană).

Paltinul este nativ în centrul și estul Europei și în vestul Asiei. În secolele XV-XVI a ajuns și în nordul continentului fiind adus în Anglia de francezi. Prin anii 1700-1800 a fost aclimatizat și în Suedia, iar după 1800 a ajuns și în SUA. S-a adaptat foarte bine zonelor respective fiind acum socotită în unele părți specie invazivă. În România crește în zona colinară și cea montană ajungând până la 1500-1600 m altitudine.

Paltinul este un foios care crește înalt de 30-40 m, uneori și 50 m, cu un diametru de 1-1,2 m. Rădăcina este puternică și înfiptă adânc în pământ. Tulpina este dreaptă și scurtă, cu scoarță cenușie și netedă la tinerețe. După 30-40 de ani, scoarța începe să se îngroașe, să dezvolte crăpături și să se exfolieze în plăci neregulate, la fel ca sycomore. Coroana este largă și neregulată. Frunzele sunt mari (12-20 cm), palmat-lobate, zimțate, cu sinusuri înguste și ascuțite. Pe dos sunt mate și păroase la început, spatele frunzei fiind unul din modurile de a deosebi paltinul de arțar, care are frunza lucioasă pe dos. Florile apar după înfrunzire, sunt verzi-gălbui grupate în ciorchini atârnători. Fructele sunt disamare cu aripi de 3-6 cm unite în unchi ascuțit.

Paltinul crește repede în prima parte a vieții, la 30 de ani fiind asemănător cu fagul la 60. După 30 de ani apar fructele care sunt împrăștiate cu ușurință de vânt. Trăiește în mod obișnuit până la 400-500 de ani, dar sunt exemplare care depășesc cu mult această vârstă.

Lemnul de paltin: proprietăți, caracteristici

Paltinul este una din puținele specii unde este folosit lemnul de alburn. În secțiune transversală nu se vede întotdeauna diferența dintre alburn și duramen. Zona de alburn este lată, culoarea fiind de la alb-gălbuie spre crem, la brun auriu sau roșcat. Duramenul este brun roșcat mai închis. Inelele anuale sunt vizibile. Fibra este fină, uniformă și dreaptă. Cele mai apreciate însă sunt exemplarele unde fibra este ondulată, uneori chiar foarte pronunțat. Acest tip de paltin este denumit și paltin creț. Porii sunt difuzi, mulți, așezați uneori radial. Razele medulare sunt vizibile cu ochiul liber, sunt atât înguste, cât și largi, distanțate normal. Ele sunt cele care dau luciul natural specific paltinului. Tăierea radială pune în evidență razele medulare.

Paltinul este lemnul ale cărui defecte sunt de fapt calități. Pe lângă fibra ondulată și creață, lemnul poate conține noduri mici care, în funcție de tăiere, pot da furnire cu aspect deosebit (ochi de pasăre, coadă de păun).

Densitatea paltinului în stare anhidră este 615 kg/³, iar duritatea Janka 4680 N. Pentru a-și păstra culoarea deschisă alb-crem se recomandă tăierea arborelui iarna, debitarea imediată și uscarea în uscătoare. Altfel este posibil ca lemnul să se păteze cu propria sevă. Se lucrează bine, atât cu scule de mână, cât și mecanice. Se recomandă scule bine ascuțite și viteză nu prea mare poate a nu arde lemnul. Se strunjește, se sculptează și se încleiează bine. Este bine ca înainte de băițuire să se aplice un izolator pentru că are tendința să se păteze. Dacă este finisat transparent, fără colorare, are tendința de îngălbenire în timp.

Nu este rezistent la exterior și la umiditate. Este de înțeles având în vedere că se folosește alburnul, fără rezistență la exterior.

palindromes
source de la photo : hullforest.com

Paltinul românesc învață să cânte la Reghin

Lemnul de paltin se folosește la fabricarea mobilierului, al obiectelor decorative sau a cutiilor. Este o materie primă apreciată pentru furnire estetice. Furnirul de paltin cu desen deosebit este des folosit pentru a decora mașini de lux sau yahturi. Datorită culorii deschise este folosit la intarsii. Din paltin se fac boluri, linguri și alte obiecte folosite la bucătărie. Este și un foarte bun lemn de foc, dar și materie primă pentru obținerea hârtiei.

Cea mai importantă utilizare a paltinului este însă la obținerea instrumentelor muzicale (viori, violoncel, viole). Din acest punct de vedere este o specie cu pedigri fiind apreciată de maeștrii lutieri europeni. Se folosește în special pentru a face spatele, lateralele și gâtul instrumentelor. Cel mai apreciat este paltinul cu fibra ondulată pentru efectul vizual deosebit. Nu este însă doar estetic ci are și proprietatea de a propaga sunetele. Lemnul cu inele anuale înguste este folosit pentru obținerea sunetelor înalte (viori), iar cel cu inele anuale late pentru sunete joase (violoncel, contrabas). De asemenea, paltinul are capacitatea de a pune în valoare sunetele, le dă claritate. La fabrica de instrumente muzicale Hora, de la Reghin, se lucrează cu paltin românesc cu calități deosebite. Despre Hora și instrumentele fabricate acolo puteți afla mai multe ici.

Despre legătura dintre aspectul paltinului și proprietățile lui acustice și elastice găsiți ici un studiu detaliat făcut de un colectiv de profesori și cercetători români. Una dintre concluzii stabilește legătura dintre ondulația fibrei și lungimea de undă a sunetului. O fibră cu ondulația pronunțată va avea lungimea de undă mai mică, iar la ondulație mai discretă, lungimea de undă va fi mai mare.

palindromes
source : hora.ro

Mă simt într-un fel legată sentimental de această specie pentru că ea a declanșat pasiunea mea pentru lemn. În primele 2-3  săptămâni de la angajarea în ICPIL (Institutul de cercetări și proiectări pentru industria lemnului) am văzut câteva mostre de lemn pe care se aplicare un lac lucios care punea în valoare desenul natural. Mostrele erau pentru lucrarea unei colege, iar mie mi s-a părut că nu am văzut niciodată ceva mai frumos. Cele mai frumoase dintre ele erau cele făcute cu furnir de paltin creț și paltin măzărat.

Sper să considerați utile informațiile de mai sus. Ca de obicei, completările sunt binevenite. Iar dacă aveți întrebări sau neclarități, lăsași-le mai jos, în spațiul dedicat. Sigur voi răspunde.

A propos de l'auteur

Mihaela Radu

Mihaela Radu est ingénieur chimiste, mais elle a une grande passion pour le bois. Elle travaille dans ce domaine depuis plus de 20 ans, la finition du bois étant ce qui l'a définie pendant cette période. Elle a acquis de l'expérience en travaillant dans un institut de recherche, dans sa propre entreprise et dans une multinationale. Elle souhaite continuer à partager son expérience avec ceux qui ont la même passion - et plus encore.

10 commentaires

Ajouter un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les spams. Découvrez comment les données de vos commentaires sont traitées.

  • Je me passionne de plus en plus pour le travail du bois, j'essaie progressivement d'acheter des outils, je regarde youtube, je lis des sites comme celui-ci. Je n'en fais pas mon métier, c'est juste un hobby.
    Mais je ne veux pas être mal comprise, mais des articles comme celui-ci me rendent encore plus confuse.
    Où puis-je trouver du bois en Roumanie ?
    Ma plus grande frustration en tant qu'amateur novice est l'accès aux essences de bois.
    Je n'ai pas d'argent et je ne sais pas quoi faire avec des mètres cubes de noyer, de sapin, de chêne, etc.
    Dans les magasins de construction et de bricolage, on trouve 90% d'épicéa et de sapin et le reste de chêne et de hêtre UNIQUEMENT comme marches, contremarches et balustres pour les escaliers. ATAT.
    Où puis-je trouver du bois dur "à la pièce" ?
    La deuxième frustration concerne les outils traditionnels. Il est impossible de trouver de vrais ciseaux et de vraies règles dans le commerce. Il n'y a que des outils bon marché, stupides, non affûtés, en mauvais acier, qui ne s'affûtent pas ou fondent au bout de 10 minutes.
    Un article intéressant, agrémenté d'images extérieures. Qu'en est-il de nous ?

    • Je comprends tout à fait votre frustration car j'ai le même problème. J'utilise des images extérieures parce que j'ai du mal à les trouver ici. C'est ce que nous essayons de faire avec le magazine. Lentement, les choses commencent à bouger et il n'y aura bientôt plus de magasins spécialisés dans les bois spéciaux, où l'on pourra acheter de petites quantités. Si vous avez lu les articles sur le bricolage, vous avez vu certains des outils que nous utilisons pour nos projets. Certains d'entre eux proviennent du marché aux puces de Bucarest. Peut-être que cela vous aidera à trouver les outils nécessaires.
      Je vous souhaite beaucoup de succès !

    • Le bois à la planche que vous pouvez obtenir chez Holver http://www.holver.ro/Ils sont chers et ils feront des histoires si vous n'en prenez qu'un morceau, mais ils ne refusent pas. Sinon, vous pouvez en trouver dans tous les bureaux forestiers locaux - des grumes ou du bois coupé. Vous pouvez aussi couper vous-même à la tronçonneuse ce que vous trouvez chez un ami ou un parent, ou ce qui est déjà tombé.
      Les bons outils en Roumanie se vendent http://www.finetools.ro/ ou l'Europe - https://www.fine-tools.com/ ou https://www.dictum.com/en/.

  • Bonjour ! Vous avez mélangé plusieurs essences de bois qui sont également visiblement différentes même sur les photos proposées. Vous avez mélangé l'érable sycomore (Acer pseudoplatanus) avec différentes formes d'érables sur les photos - il semble s'agir de l'érable à sucre Acer saccharum (celui qui sert à faire du sirop) et de l'érable à grandes feuilles Acer macrophyllum ou même d'une photo de sycomore américain Platanus occidentalis. Les noms locaux et régionaux et le mélange de noms d'espèces avec des noms de variantes morphologiques pour la même espèce sont les raisons pour lesquelles il est bon d'utiliser des noms latins. Sinon, on perd une occasion de clarifier la situation et de promouvoir une utilisation correcte des différentes essences de bois.

    • Merci pour cette clarification. Votre suggestion d'utiliser le nom latin pour mieux identifier l'espèce est très utile. J'apporterai les modifications nécessaires.

  • Félicitations pour l'article, mais j'ai une question. D'après ce que j'ai entendu, l'anche n'est utilisée dans les instruments de musique que comme partie esthétique "inférieure", et non comme résonateur. Les petits anneaux annuels réguliers dont vous parlez sont-ils en épicéa ?

    • Le palissandre frisé est également un bois résonant. Il est utilisé pour fabriquer des instruments à cordes (violon, alto, violoncelle), mais j'ai aussi lu des hochets en palissandre. A Hora-Reghin, nous utilisons également du bois de palissandre creux.
      Merci pour votre appréciation.
      Tous nos vœux de réussite.

  • Cela fait des années que je cherche des informations sur le bois de paltin que j'ai connu dans ma jeunesse au CPL d'Arad, où j'utilisais ce bois pour la sculpture. Malheureusement, personne ne connaît cette espèce, mais j'ai rencontré un ingénieur forestier qui, à ma grande surprise, a affirmé que le paltin était le même que l'érable. Pouvez-vous le confirmer ?
    Et il serait très utile de mettre une photo de l'arbre vivant que vous décrivez.
    Merci beaucoup !

Catégories

S'abonner à la lettre d'information

Lettre d'information du vendredi matin
Informations et conseils des experts

fr_FRFrançais