Încheiam articolul de săptămâna trecută, cel despre comparația între lemnul de foioase și cel de rășinoase, spunând că speciile de rășinoase sunt greu de diferențiat, dar nu imposibil și că am să revin cu o comparație între lemnul de brad și cel de molid. Acest moment a venit, iar comparația se va referi la speciile pe care le găsim și în țară, adică abies alba (brad) și picea abies (molid). De altfel, molidul este cea mai răspândită specie de lemn de la noi, reprezentând 22% din suprafața forestieră a țării, bradul reprezentând numai 5%.
În stare de copac este mai ușor de făcut diferența între ele . Există elemente clare care le diferențiază, printre care:
- frunzele (acele), dispuse de-o parte și de alta a ramurei la brad și în jurul ei la molid. De asemenea, frunza de brad este albicioasă pe spate și are o dungă care o împarte în 2, pe când frunza de molid este verzui închis și nu are acea dungă. Strânse în palmă, frunzele de molid înțeapă pe când cele de brad, nu.
- scoarța, care este gri alburie la brad și gri roșiatică la molid.
- coroana, rotunjită la vârf și cu ramurile orizontale la brad și ascuțită la vârf și ramurile lăsate în jos, la molid.
- conurile, în sus la brad și în jos la molid.
Problema se complică atunci când este vorba de lemn, furnir sau cherestea. Dacă sunt 2 bucăți de lemn și trebuie să vedem care este brad și care molid, poate fi mai simplu (nu mult mai simplu), pentru că există elemente de diferențiere pe care o să le vedem mai jos. Foarte greu, uneori imposibil fără a ne ajuta de microscop sau măcar o lupă foarte bună, este să identificăm dacă este brad sau molid bucata de cherestea pe care o avem în mână.
Primul element care diferențiaza speciile este culoarea. Comparând 2 bucăți de cherestea tăiate tangențial, vedem că bradul are o culoare alb-gri, cu tonuri de gri și gri-roșcat,
iar molidul este albicios spre gălbui, culoare care se închide în timp.
În secțiune, ambele au inele anuale distincte, dar trecerea de la lemnul târziu la cel timpuriu se face gradual la molid
și semigradual la brad.
Ce le deosebește însă fundamental și este cel mai important element de identificare este prezența canalelor rezinifere, greu vizibile cu ochiul liber. În imaginea microscopică însă observăm prezența lor la molid
și absența la brad.
În secțiune transversală, canalele se văd ca mici puncte luminoase în lemnul târziu de molid, iar în secțiunea longitudinală, ca linii scurte. Uneori, în canalele rezinifere se formează acele pungi de rășină, atât de deranjante în producție încât se alege varianta scoaterii lor. La brad, rășina există numai sub coajă, dar poate apărea accidental atunci când acesta suferă o traumă mecanică, fiin un mod de a vindeca rana. La tăiere, molidul degajă un miros plăcut de rășină, care nu se simte la tăierea unui brad.
Fibra amândurora este dreaptă și uniformă, mai fină la molid și medie la brad. Ambele se prelucrează ușor, atât manual cât și mecanic și se finisează fără mari probleme. O problemă o pot reprezenta nodurile, destul de multe la molid și unele căzătoare. Din punct de vedere estetic însă, nodurile pot aduce un plus de valoare, prezența lor fiind apreciată de multi.
La brad pot exista unele probleme de pătări la colorare din cauza fibrei mai afânată. La colorarea cu baițuri obișnuite, ambele specii se colorează negativ (lemnul târziu, mai închis la culoare, absoarbe mai puțin și devine mai deschis și invers, astfel încăt, imaginea după colorare este ca negativul unei fotografii).
Ca utilizare, ambele specii sunt folosite pentru obținerea hârtiei, a panourilor derivate din lemn (placaj, PAL, MDF) sau ca pom de Crăciun. Sunt folosite în construcții, atât la structura de rezistență,
cât și efectiv la constructia totală a unei case din bușteni
o travi
ed elementi elaborati.
Lemnul de brad si molid se poate folosi la obținerea ușilor, a ferestrelor, dar și la construcția gardurilor sau a foișoarelor. Bradul se comportă foarte bine la exterior, fiind foarte puțin influențat de umiditate.
L'abete rosso, a differenza dell'abete, viene utilizzato per la produzione di strumenti musicali, ca lemn de rezonanță. Cu molid se obțin cutii de rezonanță pentru viori, viole, chitări.
Cu toate că, la nivel mondial, cel mai mult este folosit pinul pentru obținerea mobilei, se folosesc cu succes atât bradul cât și molidul. Cel puțin la noi, molidul fiind în cantitate mare, se face destul de multă mobilă din el.
Spuneam că bradul este mai afanat si din acest motiv, oricât de bine ar fi șlefuit, nu se obțin suprafețe de foarte bună calitate pentru a obține o mobilă cu finisaj deosebit. Totuși, atunci când este vorba de mobilă de designer, orice este posibil.
În concluzie, lemnul de brad și cel de molid se aseamănă destul de mult. Cele mai importante elemente pentru identificare sunt culoarea și prezența sau absența canalelor rezinifere. Sper că, atunci când veți fi puși în situația de a le recunoaște, informațiile de mai sus să vă fie de folos.
Grazie mille per l'articolo! Voglio acquistare alcuni mobili in legno di abete rosso per il mio salotto e volevo davvero imparare e conoscere questo legno.
Quanto resiste l'area richiesta? Si scurisce rapidamente?
Grazie!
I legni teneri si scuriscono con il tempo, ingialliscono. La finitura a cera non li protegge da questo ingiallimento. A seconda del luogo in cui si trova il mobile (più vicino alla finestra o in un luogo più protetto), l'ingiallimento sarà più rapido o più lento, ma il tutto avviene abbastanza rapidamente (si parla di mesi).
Complimenti, tanto di cappello, un articolo molto bello che vale la pena di leggere e per nulla noioso, con descrizioni e immagini descrittive ben organizzate e facilmente permeabili per chiunque.
Io come persona che lavora nel campo del marketing, quindi con poche conoscenze rispettivamente di ingegneria e meno sulla struttura del legno, accedendo a questo articolo l'ho fatto solo per l'identificazione con l'aiuto di internet della differenza tra abete e abete rosso necessaria per una mia piccola costruzione in futuro (casa sull'albero in legno per bambini), che è stata realizzata grazie a voi, grazie per il vostro commento.
Mi congratulo anche per il fatto che l'articolo si basa sulla passione per il legno e non su alcun intento commerciale, essendo molto sicuro che le informazioni contenute nell'articolo si basano su una moltitudine di studi in questione, che sono partiti dalla "sete di conoscenza" e sono quindi condivisi con altre persone con "sete di conoscenza".
Grazie...
Bell'articolo !!!Chiaro, conciso, ben presentato anche per i duri d'orecchi come me, che da tanto tempo cammino in montagna e non ho dato importanza alle due essenze, anche se in casa abbiamo delle pannellature fatte da mio marito, che ha voluto masticare con la mano tutti gli elementi dell'articolazione senza chiodi, e raccolgo annualmente gemme/ rametti di abete (abete rosso) per lo sciroppo della tosse.
Mi sarebbe piaciuto vedere queste piccole differenze, cioè le loro gemme, ero entrato nel sito per trovare la differenza tra le gemme delle due specie, perché si dice che le gemme di abete sono quelle con efficacia nella tosse, nel raffreddore, non quelle di abete rosso. È così? Ora sono davvero confuso. Che tipo di gemme abbiamo raccolto per tanto tempo?
Quindi devo cercare le due specie, dal colore del tronco e dal tipo di aghi, sentirli e annusarli, naturalmente anche in questo dettaglio ci dovrebbero essere differenze quando si fa lo sciroppo per la tosse.
Ma per la tettoia, sapevo che era consigliabile che fosse di pino, per resistere nel tempo, all'umidità! Che dettaglio confortante, non è vero?
con grande rispetto,
stefana
Sono lieto di essere stato utile. D'ora in poi lo sciroppo per la tosse sarà sicuramente come dovrebbe essere. 🙂
Per quanto riguarda il coparseu, penso che vada bene se ci sbagliamo ancora. Fino ad allora scegliamo bene.
Grazie per il vostro apprezzamento.
Tutto il meglio!
Mihaela
Salve, vorrei sapere dove posso trovare una tavola (un set) di abete rosso e abete per provare a costruire un violino.
Grazie Daniela
Ciao!
A Holver si trovano piccole quantità di legno di diverse specie.
Tutto il meglio!
Non dimenticate di abbonarvi alla rivista cartacea Wood Magazine! Per soli 58 lei/anno potrete conoscere le novità del settore, scoprire idee artigianali o segreti del mestiere. Vi ricordiamo che il contenuto della rivista cartacea è diverso da quello del sito web. I dettagli sono riportati nel link sottostante.
Grazie!
https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/
Possiedo una scrivania in legno massiccio di Juniororban, ma sono insoddisfatto perché ogni chiodo o graffio diventa visibile, il legno utilizzato è troppo morbido?
Quale vernice dovrei usare per proteggerlo?
Grazie in anticipo!
Salve.
La specie di legno utilizzata è troppo tenera (tiglio, pioppo, abete) o la finitura non è resistente ai graffi (cera, olio, vernice senza resistenza).
È possibile verniciare con una vernice ad indurimento chimico (tipo A+B). Le più resistenti sono le vernici poliuretaniche a base di solvente, ma esistono anche vernici a base d'acqua abbastanza resistenti. È bene sapere che tipo di finitura ha perché, se è a cera, nessuna finitura (tranne la cera) ha aderenza.
Per assicurarsi che la nuova finitura faccia presa, è necessario rimuovere il vecchio strato carteggiando o con uno sverniciatore, quindi applicare la vernice resistente.
Tutto il meglio!
[...] è un sandwich composto da tre strati, due esterni in legno di abete rosso e uno interno in compensato OSB [...]