Come... - Deco&Design - Mobili

Come dimensionare e posizionare i mobili e gli elettrodomestici in cucina per facilitarne l'uso

Chiar dacă este vorba tot de mobilier, amenajarea unei bucătării este mult mai complicată decât cea a unui dormitor sau a unui living. Pentru că aici avem sursă de apă, aparatură diversă, surse de căldură, iar toate acestea trebuie să fie integrate perfect cu mobilierul. În bucătărie se gătește și de aceea spațiul trebuie să fie confortabil, eficient și sigur. Designul este important, dar și mai important este ca mobilierul să fie ușor de folosit, accesul la dulapuri și aparate să fie ușor, iar timpul petrecut la masă să nu fie o corvoadă. De-a lungul timpului s-au făcut studii , s-au stabilit reguli care permit obținerea unui mobilier cât mai ergonomic pentru ca gătitul să se facă în siguranță, iar timpul petrecut în bucătărie să fie cât mai plăcut. Despre câteva dintre aceste reguli va fi vorba în cele ce urmează.

Dulapurile și blaturile de lucru trebuie să aibă înălțimea și dimensiunile potrivite

Înălțimea blaturilor de lucru și a dulapurilor este foarte importantă pentru ca activitatea în bucătărie să se desfășoare plăcut și în siguranță. Blatul și dulapurile trebuie să fie la o înălțime confortabilă care să permită lucrul fără ca spatele sau brațele să fie afectate. Trebuie să fie suficient spațiu între dulapurile poziționate față în față astfel încât să poată fi folosite concomitent, iar accesul la polițele din partea de sus sau dulapurile suspendate trebuie să fie ușor, fără ca cel care o face să se ridice pe vârfuri.

Idealul este ca mobilierul să fie dimensionat în raport cu înălțimea celui care folosește bucătăria. Având în vedere că în bucătăriile obișnuite pot avea acces mai multe peroane, s-au stabilit câteva reguli generale care să fie satisfăcătoare pentru o majoritate cât mai largă. Astfel, înălțimea dulapurilor care se sprijină pe pardoseală este între 85 și 90 cm, iar adâncimea lor este de 60 cm. Între dulapuri și corpurile suspendate se lasă un spațiu de 55-60 cm, adâncimea celor de sus este de 30 cm, iar accesul la ele trebuie să fie simplu. Dacă există dulapuri față în față, între ele trebuie să fie o distanță minimă care să permită lucrul a două persoane în același timp.

Chiuveta și plita trebuie prevăzute în ambele părți cu blaturi de lucru de 60 cm. Dacă una dintre părți este la perete, cealaltă trebuie să aibă 90 cm. Înălțimea minimă la care se montează chiuveta este de 85 cm. Spațiul dintre cuptor și dulapul de pe peretele opus trebuie să permită deschiderea completă a ușii cuptorului și aplecarea persoanei care gătește. Masa trebuie să aibă înălțimea de 75-80 cm, iar scaunele trebuie alese astfel cei de la masă să stea comod. Mai multe despre cum se aleg masa și scaunele aflați qui.  Pentru masa de bar înălțimea recomandată este de 110 cm, iar a scaunelor aferente, de 75 cm. Cum trebuie ales un scaun pentru a fi comod și sigur, aflați qui.

Regola del triangolo

Una dintre cele mai importante reguli de amenajare în bucătărie este regula triunghiului. Ea stabilește raportul dintre zonele de lucru din bucătărie și a rămas la fel de actuală cu toate că a fost stabilită în urmă cu mai bine de 80 de ani. Aceasta regulă spune că cele 3 zone principale din bucătărie – zona de gătit (aragazul), cea de pregătit alimentele (chiuveta) și cea de depozitat (frigiderul) – formează un triunghi care, pentru buna desfășurare a activității, trebuie să fie liber. De asemenea, laturile acestui triunghi nu trebuie să fie mai mici de 110-120 cm și nici mai mari de 270-300 cm. Spațiul liber și distanțele nu foarte mari de deplasare sunt cele care asigură eficiența activității în bucătărie.

Cele trei zone se mai numesc zona caldă, zona umedă și zona rece. Zona caldă cuprinde plita, cuptorul și cuptorul cu microunde. Pentru o activitate eficientă ele trebuie așezate cât mai aproape una de cealaltă și cu spații de-o parte și de alta care să permită așezarea în siguranță a cratițelor și tăvilor. Zona umedă cuprinde, pe lângă chiuvetă, scurgătorul de vase, mașina de spălat vase și coșul de gunoi. Pentru coșul de gunoi zona ideală este sub chiuvetă, iar accesul trebuie să fie cât mai facil. Zona fredda cuprinde și dulapuri de depozitare, rafturi pentru condimente, partea de cămară. Dacă este posibil, unul dintre blaturile de lucru poate fi amenajat aproape de această zonă pentru ca acces la alimente să fie cât mai facil.

Și montarea aparaturii trebuie făcută după reguli clare

Plita, hota, cuptorul, cuptorul cu microunde, frigiderul, chiuveta sunt aparate nelipsite din bucătărie. Mobilierul se proiectează în funcție de cum vor fi ele poziționate și uneori chiar existe corpuri făcute special pentru ca aparatul să fie montat în interior. Deoarece apropierea dintre ele poate crea probleme, s-au stabilit și în acest caz câteva reguli:

  • chiuveta nu se așază lângă plită. Între ele trebuie să existe min.60 cm,
  • plita nu se așază lângă frigider. Dacă bucătăria este foarte mică și poziția frigiderului este foarte aproape de plită, între ele va fi montat un mic perete izolator,
  • în cazul plitei de gaz, hota se montează la min.65 cm și max. 80 cm înălțime,
  • dacă plita este electrică, hota se poate monta la o distanță minimă de 55 cm. Distanța maximă rămâne aceeași,
  • mașina de spălat vase trebuie montată la o distanță maximă de chiuvetă de 90 cm. La fel se montează și mașina de spălat rufe,
  • trebuie evitată poziționarea frigiderului lângă surse de căldură (calorifer, sobă).
Accesibilitate și ergonomie

Mobilierul de bucătărie trebuie gândit și montat astfel încât să fie accesibil și să răspundă nevoilor celor care o folosesc. Dacă în casa respectivă există cerințe speciale trebuie să se țină cont de ele. La o bucătărie folosită în special de o persoană în vârstă, de exemplu, trebuie să se țină cont de cât de ușor funcționează sertarele și ușile, cât de simplu se ajunge la dulapurile suspendate sau în adâncimea dulapurilor de jos. Dacă persoana se mișcă mai greu, folosește un baston sau chiar un scaun rulant, spațiile dintre dulapuri trebuie să fie mai mari, blatul de lucru trebuie să fie la înălțimea necesară pentru a se lucra din scaun, iar acesta trebuie să intre cu ușurință sub masă.

O bucătărie ergonomică este un spațiu confortabil în care se lucrează ușor, sigur și eficient. Mâinile nu trebuie să obosească în timp ce toacă alimentele, spatele nu trebuie să fie încordat. Dacă mobilierul de serie are dimensiunile deja stabilite conform regulilor menționate mai sus, cel personalizat poate fi adaptat nevoilor clientului. Este cea mai sigură cale de a obține un mobilier ergonomic care va putea fi folosit fără a simți disconfort sau presiune.

Spațiile de depozitare

Modul cum se face depozitarea este de bază în funcționarea corectă a bucătăriei. De exemplu, obiectele folosite frecvent trebuie depozitate în zone ușor accesibile, iar cele mai grele, cum ar fi oalele și tigăile, trebuie depozitate la înălțimea taliei sau mai jos. Dulapurile și sertarele trebuie să se deschidă simplu și ușor pentru a fi accesate cu ușurință.

Organizarea bucătăriei ține în principal de cel care o exploatează, dar proiectantul trebuie să gândească spațiile și dotările pentru a fi utile și simplu de folosit.

Spero che le informazioni siano utili. Come sempre, le aggiunte sono benvenute. E se avete domande o dubbi, lasciateli qui sotto nello spazio dedicato. Non mancherò di rispondere.

Mihaela Radu

Mihaela Radu è un ingegnere chimico ma ha una passione per il legno. Lavora nel settore da più di 20 anni e la finitura del legno è ciò che l'ha definita in questo periodo. Ha acquisito esperienza lavorando in un istituto di ricerca, nella propria azienda e in una multinazionale. Vuole condividere continuamente la sua esperienza con chi ha la stessa passione, e non solo.

Aggiungi commento

Aggiungi un commento

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.

Categorie

Iscriviti alla newsletter

Newsletter venerdì mattina
Informazioni e consigli dagli esperti

it_ITItaliano