Mobilier

Stiluri în mobilă – Neogotic

În prima jumătate a secolului al XIX-lea, arhitecții și designerii au început să-și caute inspirația în stiluri arhitecturale mai vechi și multe dintre acestea au cunoscut o perioadă de renaștere. Ele pot fi grupate, în linii mari, în două mari curente, neoclasic și neogotic. Stilul neogotic are ca inspirație elemente din arhitectura gotică a secolului al XII-lea. A apărut în Anglia, în jurul anului 1840, ca o reacție împotriva stilului neoclasic adoptat la acea vreme de multe state europene și a dominat restul secolului, până la final.

camera neogotic
sursa: cesupils.lv

 

Stilul neogotic în arhitectură

În arhitectură stilul a prins imediat, începând să se construiască case din piatră și cărămidă în stilul castelelor și catedralelor din secolul al XII-lea. În America, unde lemnul era foarte accesibil și se putea construi mai repede și mai ușor cu el, au apărut vile și cabane din lemn în stil neogotic. Avântul luat de industria de prelucrare a lemnului, datorită apariției mașinilor acționate de forța aburului, a înlesnit decorarea acestor case cu elementele caracteristice stilului.

Foarte multe clădiri în stil neogotic au fost construite în Europa și în întreaga lume în acea perioadă. Printre cele mai cunoscute sunt Palatul Westminster din Londra, a cărui construcție a început în 1840 și Domul din Koln, construit între anii 1842 și 1880.

Și la noi au fost construite clădiri în stil neogotic. Palatul lui Cuza de la Ruginoasa, care inițial a fost construit în stil neoclasic, a fost refăcut între anii 1847 și 1855 în stil neogotic.

westminster-palace
Palatul Westminster www.britain-magazin.co.uk
palatul-cuza-de-la-ruginoasa
Palatul Cuza de la Ruginoasa www.trilulilu.ro

 

Elemente caracteristice ale stilului

Mobila în stil neogotic este grea, complicată, cu bolți ascuțite asemănătoare ferestrelor catedralelor gotice și sculpturi apăsătoare. Ea te duce cu gândul la religie datorită asemănării cu mobilierul din catedrale.

Lemnul folosit este și el greu – nuc, stejar, palisandru – iar culorile mai mult închise. Picioarele meselor, ale scaunelor, sunt drepte, rotunjimile dispar. Sunt imitate arcele ferestrelor și turnurile catedralelor în designul scaunelor, paturilor, dulapurilor și meselor.

Apar decorațiuni specifice stilului și anume frunze, arce, rozete, garguie, animale reale sau imaginare, figuri deformate. Specifice sunt elementele așezate ca frunzele trifoiului, cu trei frunze, patru petale sau cinci arce. Specific este și clopoțelul cu trei sau patru petale și centrul gol. Desenele cuprinzând aceste elemente sunt de la cele mai simple până la foarte complicate și încărcate.

Grea este și tapițeria. Se folosește foarte multă catifea, brocart și piele.

Stilul neogotic nu a fost foarte iubit din cauza rigidității, a prețiozității și a lipsei de confort. Scaunele arătau mai mult a tronuri iar mesele erau mari și grele, cu dimensiuni greu de ignorat. În contextul modern, stilul este important pentru forța pe care o degajă, pentru design și pentru puritatea formelor sale geometrice.

dulap neogotic
dulap neogotic www.1stdibs.com
detaliu oglinda 4 petale
1stdibs.com
elemente 2
rubylane.com
gotic modern
pat în stil gotic modern www.housetohome.com

 

Puteți descoperi stiluri mai vechi sau mai noi în ciclul Stiluri în mobilă.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

1 comentariu

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

Newsletter vineri dimineața
Informații și sfaturi de la experți

ro_RORomână