Idei de meșterit

Și pasionații de bricolaj pot aburi și curba lemnul

Lemnul are elasticitatea  și plasticitate naturală. Supus unor tratamente devine foarte flexibil, poate fi modelat în diverse forme, iar când condițiile încetează îți păstrează noua formă. Un astfel de tratament este aburirea despre care am vorbit în articolul despre scaunul Thonet. M-am gândit să revin asupra ei pentru a vă arăta că nu este nevoie de o fabrică pentru a obține lemn aburit, iar obiectele ce se pot obține sunt pur și simplu fermecătoare.

Spuneam că pentru a-l face mai flexibil lemnul trebuie aburit. Pentru aceasta, trebuie avute în vedere elasticitatea lui naturală și modul cum a fost tăiat. Elasticitatea se exprimă prin modulul de elasticitate, care reprezintă forța necesară deformării lemnului (până la apariția rupturii), raportată la suprafață. Cu ajutorul modulului de elasticitate putem observa diferențele dintre specii din punct de vedere al elasticitatii. Lemnul este cu atât mai flexibil cu cât forța necesară deformării este mai mică.

lemn aburit
sursa foto: wood-database.com

Elasticitatea depinde și de densitatea lemnului – cu cât este mai dens cu atât este mai puțin flexibil, dar și de direcția fibrei. O bucată de lemn este mult mai elastică în lungul fibrei, decât perpendicular pe fibră.

lemn aburit
sursa foto: woodweb.com

Trebuie știut de asemenea că, odată ce începe răcirea lemnului îndepărtând sursa de abur, lemnul revine la elasticitatea inițială. Asta înseamnă că trebuie modelat sub forma dorită imediat ce iese de la abur și ținut sub această formă până la răcirea totală. Este necesar ca lemnul să fie pus foarte repede în matrițe sau să fie îndoit după un șablon și ținut acolo până se răcește.

lemn aburit
sursa foto: circletreestudio.com

Știind acestea putem incepe să construim propria instalație de aburire a lemnului. Este nevoie de apă, o sursă pentru a o încălzi la fierbere, o incintă pentru lemn și o modalitate de a aduce aburul în incinta respectivă. Cred că cel mai simplu este să vedeți schema de mai jos.

lemn aburit
sursa foto: wonderfulwoodworking.com

La prima vedere pare complicată, dar nu este așa. Nu vă gândiți că totul trebuie să fie foarte etanș sau că trebuie să aveți în interiorul cutiei sisteme care să elibereze uniform aburul. Se poate începe cu instalații mai simple pe care să le perfecționați în timp. Cutia de mai jos vi se mai pare la fel de complicată?

lemn aburit
sursa foto: popularwoodworking.com

Pentru ca lemnul să devină elastic trebuie să-l țineți la abur o oră pentru fiecare 2,5 cm grosime, la o temperatură a aburului de 100-105 grade C. Știu, pare mult, dar nu o luați ca literă de lege, se poate și puțin mai repede. Plus că 2,5 cm grosime este destul de mult. Dacă începeți cu bucăți de cherestea mai subțiri timpul se va reduce considerabil.

Pentru cei care s-au speriat, considerând că totul este foarte complicat, există și metode mai simple. În filmul de mai jos veți vedea cum folosind pur și simplu o pungă de plastic în locul cutiei de lemn a reușit să curbeze o bucată de lemn destul de lungă.

Din lemn aburit se pot obține piese de mobilier minunate. Există tâmplari celebri, ca Mike Jarvi, care reușesc lucruri incredibile. Măsuța de mai jos este făcută dintr-o singură bucată de lemn care a fost tratată cu abur.

lemn aburit
sursa foto: makenzine.com

Și nu este singurul. Designeri celebri obțin piese care pot fi considerate, pe bună dreptate, adevărate opere de artă.

lemn aburit
sursa foto: janwaterston.co.uk

Nu știu dacă v-am convins, dar de un lucru sunt sigură: pe mulți dintre voi v-am făcut să visați. Și v-am și convins că parcă nu mai este așa dificil să-ți faci singur, acasă, măcar un baston. Nu-i asa? 🙂

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

10 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Io am tot incercat sa indoi brad la abur, si nu-mi iese. Aparent, la brad fibra se rupe inainte sa se indoaie, la orice incercare de indoire mai ampla. Aveti ceva sfaturi?

    • Buna seara,
      Din pacate, merge mai greu la lemnul mai putin omogen, mai afanat. In literatura de specialitate termenul folosit pentru astfel de esente este spongiase. Mult mai bine se comporta fagul, de exemplu. Inainte de ’89 la combinatul de la Comanesti se faceau scaune curbate numai din fag. Avea cea mai scazuta rata de rupere. Incercati cu fag.
      Am citit de curand ca se poate obtine lemn elastic daca se aburesc astfel de esente spongiase si apoi se preseaza. Inca nu sunt foarte edificata asupra procesului, trebuie sa gasesc si alte surse. Dupa ce aflu mai multe va spun.
      Toate cele bune!

  • Merge la aproape orice esenta –APROAPE-conditia ca forma ( cea in care punem materialul la presat ) sa fie din metalcel mai bine din fonta groasa ) iar aceasta sa fie foarte bine icalzta …aproape de temperatura aburului….

    • Merge la aproape orice esenta –APROAPE-conditia ca forma ( cea in care punem materialul la presat ) sa fie din metalcel mai bine din fonta groasa ) iar aceasta sa fie foarte bine icalzta …aproape de temperatura aburului….Stimata D-na Radu…felicitari pentru tot ceea ce face domnia ta …multe mi-au folosit …le-am salvat ca atare…si pentru mai tarziu…CU PERMISUNEA DOMNIEI TALE ,DESIGUR,AS DORI DACA SE POATE O ADRESA PERSONALA DE E-MAILL…MULTUMESC …O zi minunata …si succes …multa sanatate,,,din Iasi de la …mos Costicaadresa mea este :
      constantin_cascaescu@yahoo.com

  • In cazul tratarii cu abur, imi imaginez ca umiditatea lemnului va creste. In acest caz, dupa ce se monteaza, nu vor apare deformatii sau fisuri datorate reuscarii libere a reperului curbat?

    • Buna ziua,
      Nu apar astfel de probleme pentru ca umiditatea vine practic fortat din exterior si tinde sa plece cat mai repede. Nu este apa din structura interna a lemnului care, atunci cand iese, creaza tensiuni in urma carora apar crapaturile. Lemnul aburit incepe sa piarda apa si implicit elasticitatea, imediat cum este scor din instalatia de aburire. De aceea este foarte important ca el sa fie bagat imediat in presa (imediat insemnand secunde). Daca pentru a-l baga in presa este nevoie de mai mult timp (o presa mai complicata) recomandarea este sa fie indoit cu mana si tinut asa pana cand este imobilizat in presa.

  • Chiar ma bucur ca ati pus un clip al lui Louis Sauzedde . Desi omul nu este tamplar (mai degraba dulgher, desi datorita vastei experiente si simtului tehnic se apropie foarte mult), are o charisma extraordinara si m-am trezit pierzand multe ore urmarindu-i filmuletele dar invatand in acelasi timp foarte mult de la el.

Categorii

Abonează-te la newsletter

Newsletter vineri dimineața
Informații și sfaturi de la experți

ro_RORomână