Idei de meșterit

Cum se pot scoate petele albe de pe mobilă

Spuneam la un moment dat că pentru blaturile de mese sau pentru mobilierul care stă în medii cu multă umezeală se recomandă lacuri mai rezistente, cum sunt cele cu catalizate. Când nu se folosesc astfel de materiale putem avea surpriza ca atunci când se pune ceașca fierbinte de cafea pe masă sau un pahar cu apă rece, care este lăsat mai multă vreme și condensul ajunge pe masă, să apară pete albe.  Petele pot apărea și dacă apa sau aburul vin în contact cu suprafața lacuită pentru mai mult timp. Cum nu este întotdeauna la îndemână să se refacă întreg mobilierul, se poate apela la câteva metode simple prin care se pot îndepărta parțial sau total petele albe.

petele albe
sursa foto: goodhousekeeping.com

Uneori pata albă este umezeală ce a ajuns în interiorul peliculei de lac. Ea poate fi eliberată dacă locul respectiv este încălzit. Se pune un șervet de bumbac pe locul afectat și se calcă pur și simplu cu fierul de călcat. Funcționează și mai bine dacă se eliberează și abur în timp ce fierul este plimbat pe suprafața petei. Metoda funcționează dacă suprafața este finisată cu lac. Dacă finisajul este făcut cu ceară sau shellac s-ar putea să faceți chiar mai rău, pentru că pelicula se înmoaie si se ia pe servet sau apar imprimări. De aceea este bine să încercați mai întâi într-un colț sa vedeți dacă finisajul cedează.

petele albe
sursa foto: youtube.com

Ca sursă de căldură poate fi folosit și uscătorul de păr. Cu el se încălzesc ușor marginile petei, după care pata se freacă cu o cârpă cu ceară sau ulei. S-ar putea să fie nevoie să repetați operația de mai multe ori.

petele albe
sursa foto: ringsdesign.dermasisfreetrial.com

Dacă suprafața este ceruită este posibil ca umiditatea sa fie prinsă în stratul de ceară. În acest caz se îndepărtează ceara cu alcool denaturat. Dacă ceara este colorată va fi o problemă pentru că va trebui curățată toată suprafața, după care se va recerui, altfel vor apărea diferențe de culoare. Dacă ceara este transparentă este suficient să se curețe numai zona afectată, după care se receruiește.

Tot cu alcool se pot scoate și petele superficiale. Trebuie să aveți răbdare însă pentru că nu iese din prima. Va trebui să reluați operația de câteva ori. Locul se freacă pur și simplu cu o cârpă de bumbac înmuiată în alcool.

petele albe
sursa foto: thisoldhouse.com

Dacă nu este vorba de umiditate prinsă în peliculă atunci s-ar putea ca lacul să fi fost deteriorat la suprafată si atunci partea stricată trebuie îndepărtată. Se poate face prin polișare. Puteți polișa locul cu pastă de dinți. Particulele fine din pasta de dinți vor îndepărta lacul distrus de la suprafață până se ajunge la stratul bun. După îndepărtare zona se șterge cu o cârpă înmuiată în ulei de măsline.

petele albe
sursa foto: engagementrings.hairbumbsrelief.com

Dacă pasta de dinți este mult prea fină puteți să faceți un ameste 1:1 cu praf de copt sau cu sare. Frecați locul cu amestecul, după care spălați și ștergeți bine. La final ceruiți ușor sau ștergeți cu o cârpă înmuiată în ulei de in sau de măsline.

Tot pentru îndepărtarea peliculei afectate se poate folosi un burete abraziv fin sau lână de oțel, după care se pulverizează pe suprafață un diluant greu volatil (sau o soluție formată din acetat de butil și alcool butilic – un egalizator). Pulverizarea se poate face cu un dispozitiv simplu ca acela pentru pulverizarea soluției pentru ferestre.

petele albe

Curățarea suprafeței se poate face și prin șlefuire urmată de polișare. Trebuie să știți însă că la final gradul de luciu pe suprafață va crește.

O metodă interesantă de care am auzit de curând este frecarea suprafeței cu maioneză. Recunosc că nu am încercat-o până acum, dar sunt tentată să o fac cât de curând. Promit să vă informez în legătură cu rezultatul imediat după testare.

petele albe
sursa foto: boredomtherapy.com

Metodele prezentate sunt practice și sunt rezultatul diverselor teste făcute de oameni pasionați. Pot însă să nu aibă întotdeauna un rezultat pozitiv, pentru că lacurile și celelalte materiale de finisare folosite pot reacționa foarte diferit. Este totuși mult mai bine să se încerce mai întâi rezolvarea problemei cu ajutorul lor decât să se treacă direct la îndepărtarea totală a finisajului și refacerea lui.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

15 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Bună ziua. Doresc și eu un sfat sau o informație dacă se poate. Știe cineva cum se poate scoate unele pete albe după suprafață mobilei cauzate din vărsarea unui pahar de țuică pe masa de mobilă , și alte pete albe cauzate de așezarea pe masa de mobilă a unei cratiță mai fierbinte (a rămas în urmă o suprafață mată) .Puteți să mă sfătuiți ce soluții să folosesc pentru îngrijirea ,întreținerea și lustruirea mobilierului. Vă mulțumesc frumos. Cu stimă și respect Cristache Boju.

  • La lustruirea cu shellac pe linga shellacul dizolvat in alcool etilic [politura] se foloseste pe linga ulei sicativ
    si praf de piatra ponce ce ajuta la inchiderea porilor si obtinerea unei pelicule consistente si catifelate.

    • Buna ziua!
      Fiind veche, masa a fost facuta cu lac nitrocelulozic sau shellac, produse care nu sunt rezistente la alcool.
      Pentru remediere ar trebui sa slefuiti usor zona alba cu un burete abraziv fin sau cu hartie abraziva cu granulatia 280 sau 320. In acea zona lacul este casant si o sa-l indepartati usor. Nu trebuie sa mergeti in adancime, chiar daca pelicula ramane in continuare usor alba. Dupa ce indepartati praful rezultat, spalati tot blatul cu apa si detergent de vase (cu carpa uda), stergeti bine si lasati sa se zvante pana a doua zi (astfel curatati suprafata de eventualele grasimi depuse in timp pentru ca lacul sa aiba aderenta). Apoi aplicati pe zona slefuita lac nitrocelulozic transparent (il gasiti im magazinele de bricolaj). Aplicarea o puteti face cu pensula, trafaletul sau chiar cu o carpa moale de bumbac (care nu lasa scame). Dupa uscare, daca totul este in regula, aplicati un strat final pe tot blatul mesei, pentru a obtine o suprafata uniforma. Suprafata iese foarte bine daca folositi un trafalete de burete rezistent la solvent. Exista in magazinele de bricolaj trafaleti mici, nu ca cei pentru perete. Eu ii folosesc si suprafetele ies uniforme.
      Succes!

  • Buna ziua,
    Aveti idee cum pot scoate o pata de apa care s-a impregnat in parchet, de la un ghiveci de flori ?

    Multumesc frumos,

    • Buna ziua!
      Depinde cat de adanc a intrat apa. Daca este doar la suptafata stratului de lac si se vede ca o ceata alba, se poate scoate daca calcati suprafata su fierul de calcat peste o fata de masa impaturita in 4 (ca la rufe). Treceti de cateva ori cu fierul dupa care ridicati fata de masa si lasati sa se raceasca si sa se evapore apa. Repetati de 2-3 ori.
      Daca apa a baltit o perioada mai lunga si lacul s-a scorojit, trebuie slefuita suprafata pentru a indeparta lacul afectat, dupa care aplicati cu pensula 2-4 straturi subtiri de lac pe baza de apa (pentru ca este compatibil cu majoritatea lacurilor). Lacul se aplica doar in zona afectata si in straturi mai multe, cu uscare intre ele (nu turnati lacul pentru a acoperi gaura pentru ca va crapa).
      Daca apa a ajuns la parchet si acesta va inceput sa-si scumpe culoarea, trebuie indepartat total lacul si slefuit si lemnul pentru a ajunge la culoarea initiala. Trebuie refacut intreg finisajul si nu se poate face doar pe locul afectat ci trebuie facut pe o suoprafata mai mare pentru ca totul sa arate bine la final. In acest caz este bine sa apelati la un specialist.
      Toate cele bune!

  • Mulțumesc frumos pt sfaturi. Sa va dea Dumnezeu multa sanatate si viață lunga. Am rezolvat o mare problema cu ajutorul dumneavoastre. Cu stimă si profund respect . George din Brasov.

    • Buna ziua,
      m-as bucurata tare mult, daca mi-ati putea da si mir un sfat. Am spalat o pata de pe masa cu un burete de bucataria si masa s-a albit in locul ala. As putea sa fac ceva sa dispara pata alba?
      Multumesc frumos!

      • Bună seara!
        Ați zgâriat lacul și a intrat apa. Ar trebui să încălziți zona cu un uscător de păr cu aer cald sau să călcați cu fierul încins peste o pătură subțire pusă peste locul respectiv. După ce treceți cu fierul încins peste pătură (sau un cearșaf împăturit în mai multe)de 2-3 ori, ridicați pătura să iasă aburul, ștergeți zona cu o cârpă moale curată, lăsați puțin să se zvânte și repetați. Treptat apa va ieși și pata albă se va reduce.
        Succes!

  • Va Multumesc foarte mult pentru sfaturi, D-na Mihaela Radu . Am reusit sa scot 3 pete albe de pe dinning table, cauzate de pahare. Sfat excellent!!! Il voi da mai departe 🙂

  • Buna ziua. Am sters canturile unui mobilier din mdf mat cu diluant (pt indepartarea lipiciului) si au ramas urme pe fetele usilor. Cum pot sa remediez situatia?
    Multumesc

    • Bună ziua!
      Dacă MDF-ul este vopsit și pata este opalescentă, puteți încerca să încălziți zona cu un uscător de păr sau să călcați cu fierul de călcat încins peste zona albită pe care ați pus o pătură subțire sau o față de masă împăturită. După ce treceți de câteva ori cu fierul încins, îndepărtați fața de masă, lăsați să se împrăștie aburul și ștergeți cu cârpa. S-ar putea să fie nevoie să repetați operația de 2-3 ori.
      Dacă pata este foarte albă și mai aspră la atingere, suprafața trebuie șlefuită pentru îndepărtarea zonei afectate și apoi se aplică, cu pensula, un strat de lac nitrocelulozic mat. Dacă a fost afectat de diluant cu siguranță a fost un astfel de lac, deci nu vor fi probleme de incompatibilitate. Dacă înainte ați folosit un produs de curățare gen Pronto, va trebui să șlefuiți toată suprafața pentru a îndepărta urmele de ceară. Altfel lacul nu va avea aderență.
      Cele 2 metode de remediere sunt descrise pe larg în articolul de mai jos.
      Dacă MDF-ul este înfoliat, probabil diluantul a atacat folia și nu poate fi remediată. Va trebui să vorbiți cu cel care a făcut mobilierul pentru a reface ușile.
      Câteva fotografii m-ar ajuta să înțeleg mai bine ce s-a întâmplat. Le puteți trimite pe mihaela.radu@cesbrands.ro.
      Toate cele bune!
      https://revistadinlemn.ro/2020/04/07/albirea-mobilei-din-cauza-dezifectantilor/

Categorii

Abonează-te la newsletter

Newsletter vineri dimineața
Informații și sfaturi de la experți

ro_RORomână