Vremea frumoasă s-a instalat deja și e timpul să ne gândim la lemnul care stă afară, adică la pergole, garduri, jardiniere, mobilă de grădină. El trebuie protejat de soarele verii ce va să vină, dar și de ploi, vânt, insecte, mucegaiuri, deci, de toate agresiunile la care va fi supus.
Cu toate că s-a născut afară, după ce este tăiat și prelucrat, lemnul trebuie protejat pentru că altfel intemperiile și soarele îi vor schimba culoarea naturală, insectele îl vor ataca, la fel va face și mucegaiul albastru, iar toate aceastea îi vor grabi îmbătrânirea și distrugerea. Nu toate speciile de lemn sunt la fel de afectate de factorii de mediu. Speciile mai taninoase rezistă mai bine la exterior, pentru că au impregnantul lor natural care le apără. Este cazul exoticului teak, dar și al salcâmului nostru care are rezistență foarte bună la exterior.
Pentru exterior poate fi folosit lemn care a fost deja tratat cu impregnanți. Sunt tratamente industriale care constau în impregnarea lemnului sub presiune, în autoclave, cu substanțe chimice care-l fac rezistent la acțiunea insectelor și a mucegaiurilor, dar și la putrezire (lemnul băgat în pământ). Acest lemn are uneori culoarea verde sau verde albăstrui din cauza substanțelor chimice cu care a fost tratat. Este folosit la construcții importante, pentru stâlpii de telegraf, structuri de rezistență, dar poate fi folosit și la lucrări obișnuite (pardoseli exterioare). Este mai scump decât un lemn netratat, dar mai rezistent. Poate fi colorat și finisat fără probleme.
De multe ori însă este preferat lemnul netratat pentru lucrări exterioare, protejarea lui făcându-se după executarea lucrării. Se folosesc impregnanți colorați și lacuri rezistente la exterior, lazuri, impregnanți cerați, sau vopsele rezistente la exterior. Trebuie știut că lemnul folosit la exterior nu are aceeași umiditate ca cel folosit la interior (8-12%). Pentru exterior se folosește lemn cu umiditate mai mare, ajungând la 16-18% (depinde mult de umiditatea din zona respectivă).
Coloarea lemnului care stă afară trebuie făcută cu coloranți rezistenți la exterior. Coloranții obișnuiți nu rezistă acțiunii radiației UV și sunt distruși în timp. Dacă este direct în bătaia soarelui se decolorează în mai puțin de 1 an. Folosirea impregnanților colorați garantează rezistența culorii în timp.
Protejarea împotriva umiditații și a intemperiilor se face cu materiale care fac peliculă. Este bine să nu faceți economie și să le folosiți pe cele făcute special pentru a fi folosite la exterior. Aceste lacuri trebuie să fie elastice, să nu crape atunci când lemnul variază dimensional în funcție de umiditatea exterioară.
Lacurile mai mate sunt mai rezistente în timp decât cele lucioase. Nu sunt recomandate însă nici lacurile foarte mate (sub 10-15 gloss) pentru că au o cantitate mare de agent de mătuire care le fac mai poroase, existând riscul pătrunderii apei pe sub ele. De asemenea, sunt mult mai rezistente lacurile puțin colorate (miere) decât cele total incolore.
Există situații când lemnul, cu toate că este afară, nu este direct expus soarelui și intemperiilor, cum este cazul sageacurilor sau când protecția lui nu trebuie să fie chiar ca a unui mobilier (garduri, pergole de exemplu). În acest caz se folosesc lazuri, sau impregnanți cerați. Lazurile sunt practic lac și impregnant la un loc. Fiind produse colorate trebuie avut grijă la aplicare pentru a nu avea neuniformități. Dacă se aplică mai multă cantitate într-un loc și mai puțină în altul apar diferențe de culoare.
Să vă spun sincer eu consider impregnanții cerați cele mai bune și mai simplu de folosit materiale pentru finisări fără peliculă. Sunt formulați cu coloranți rezistenți la exterior și cu ceară. Pentru un lemn care stă continuu sub acțiunea directă a intemperiilor lipsa peliculei este un lucru bun. Variațiile dimensionale mari pot duce la crăparea peliculei și atunci nu mai vorbim de protecție. Ceara împiedică apa să intre în lemn, dar îl și lasă să se miște în voie.
În concluzie, dacă vreți să finisați mobila de grădină, mese folosite la exterior, bănci, dar și uși și ferestre, faceți întâi impregnarea lemnului, iar după uscare aplicați 1-2 straturi de lac pentru exterior. Dacă vreți sa protejați gardul, sageacul pergola, sau vreți o mobilă mai rustică, folosiți impregnanți cerați. Lazura o puteți considera o formă de protecție cu impregnant și lac, unde stratul de lac este mai subțire.
Produsele de finisare pentru exterior sunt simplu de folosit, pot fi aplicate cu pensula sau cu trafaletul și cel mai important, sunt pe bază de apă. Un motiv în plus de luat în considerare dacă vă gândeați să vă protejați mobilierul de grădină sau gardul. Veți fi foarte mulțumiți de rezultat și veți face și o activitate relaxantă. Așa că, spor la treabă!
Uleiul de in nu este o solutie potrivita pentru protejarea mobilierului din lemn care sta la exterior ?
Buna ziua,
Uleiul de in era folosit pentru protectie in trecut. Acum el nu mai este o alternativa pentru ca nu are rezistenta la radiatia UV, iar daca nu i se adauga solventi (nu este sicativat) de tipul white spirit sau alti derivati de petrol, se usuca foarte greu (uneori si saptamani). Nici pentru pardoseli (deck-uri) nu este recomandat pentru ca nu are rezistenta la abraziune.
Toate cele bune!
Buna ziua!Va rog sa ma ajutați cu un răspuns!Am construit fundația gardului și acum trebuie sa montam lemnul care l-am cumpărat acum 2 luni din târg și l-am lăsat la uscat ferit de razele soarelui.Puteti va rog să-mi Spune-ți cu ce sa îl dam sa reziste am vrea sa fie și colorat.Cu ce sa îl dam:grund,lac sau imperegnanti cerati?Va mulțumesc!
Buna ziua,
Dupa parerea mea cea mai buna solutie pentru garduri este impregnantul cerat. Protejeaza si nu face pelicula, asa ca daca lemnul se variaza dimensional cu umiditatea din atmosfera nu crapa si nu se scorojeste. Dezavantajul este ca finisajul trebuie improspatat, in functie de cat de mult l-a spalat ploaia, la 1-2 ani. Lacul poate rezista mai mult timp, dar daca apar crapaturile, trebuie curatat complet pentru ca altfel scorojirea lui continua. La impregnantul cerat este suficient sa mai dati un strat peste cel vechi.
Toate cele bune!
Buna ziua , am construit o cabana pe piloni din stejar pe care i-am bătut in pământ 3 m . Nu am protejat lemnul cu nimic . Ce pot sa folosesc pentru al protejat .
Buna ziua!
Stejarul este un lemn rezistent la exterior si nu va putrezi curand. Problema este exact la suprafata, unde lemnul este expus aerului si apei care se acumuleaza. Trebuie sa faceti in asa fel incat apa sa se scurga, sa nu balteasca. Ori asezati pamantul in panta usoara, ori puneti nisip si piatra la baza.
Pentru pilonul expus soarelui si intemperiilor recomand lazurile colorate pe baza de uleiuri. Cele in care exista si ulei de tung dau o rezistenta foarte buna la experior. Pigmentii din lazura colorata (nu vopsea, care acopera in intregime lemnul) dau rezistenta la radiatia UV.
Toate cele bune!
Buna ziua,
In urma cu trei ani, am folosit, pentru protejarea unei prispe din lemn, ulei de motor nears, iar pentru protejarea unui gard din lemn (o suprafata mare) am folosit ulei de motor ars. Am vazut ca recomandati folosirea impregnantului cerat. Este o solutie buna si in cazul acesta (utilizarea anterioara a uleiului de motor)? Daca nu, imi puteti recomanda alt tip de produs? Mentionez ca doresc sa obtin o culoare cat mai apropiata de cea a a lemnului natural, la prispa; la gard nu mai este posibil, as dori doar sa nu devina negru. VA MULTUMESC MULT!
Buna ziua!
In general recomand impregnantii cerati si lazurile colorate pe baza de ulei pentru ca nu formeaza pelicula care se scorojeste in timp, cand apa de la intemperii intra prin fisurile aparute in pelicula. Sunt protectii bune, care trebuie insa intretinute la 2-4 ani, in functie de calitatea lor.
In 3 ani se presupune ca uleiul cu care ati protejat lemnul a fost deja spalat de ploaie asa ca puteti folosi impregnanti cerati, atat pentru prispa, cat si pentru gard. Daca vreti sa scapati de negreala data de uleiul ars de motor, trebuie sa slefuiti lemnul. Sub stratul de gudron veti descoperi lemn curat.
Pentru a proteja lemnul este nevoie de un produs care sa asigure 2 tipuri de protectie – la intemperii si la radiatia UV. Uleiul si ceara sunt foarte bune ca protectie impotriva apei. Ca sa reziste la radiatia UV ele trebuie sa fie colorate, chiar daca sunt transparente. Pigmentii din interiorul produselor pentru bexterior sunt cei care stau in calea radiatiei UV. De aceea, produsele pentru exterior nu sunt total transparente si incolore. Cu cat cantitatea de pigment din interior este mai mare cu atat protectia este mai buna, deci vopselele (care acopera total lemnul) sunt mai rezistente decat lazurile (colorate, dar transparente). De aceea, pentru a rezista in timp, trebuie sa gasiti pentru lemnul prispei o lazura in culoarea apropiata de cea de lemn (pin, douglas, castan deschis). Daca lasati culoarea lui naturala – protejata doar cu ulei de in – fara alt colorant, lemnul va ingalbeni foarte repede, dupa care va trece in gri.
Aveti mai jos 2 link-uri care va pot fi de ajutor.
Toate cele bune!
https://revistadinlemn.ro/2018/06/25/8-cele-mai-frecvente-intrebari-despre-protejarea-lemnului-la-exterior/
https://revistadinlemn.ro/2018/08/03/12-reguli-simple-pentru-a-avea-constructii-din-lemn-rezistente-la-exterior/
Buna ziua,
Va multumesc mult pentru raspunsul detaliat si profesionist.
Va doresc o zi frumoasa!
Cu respect,
Paula Spatarelu Iancu