Finisare DIY

Renaissance Wax – ceara restauratorilor, dar nu numai

Acum ceva ani, discutând cu cineva care făcea restaurări, a venit vorba despre o ceară pe care o folosea și care îi plăcea foarte mult, dar care, din păcate, era foarte scumpă. Se numea Renaissance Wax si era un produs foarte apreciat de cunoscători. Trezindu-mi curiozitatea am încercat să aflu cât mai multe despre acest produs minune. Timpul a trecut și informația a rămas acolo, undeva, într-un sertar al minții și a fost reactivată când am văzut, pe un site de profil, o discuție între persoane pasionate de lemn. M-am gândit că poate sunt și alții dornici să știe mai mult despre Renaissance Wax, așa că m-am hotărât să vă spun câte ceva din ce am aflat.

Nu este o ceară obișnuită folosită la finisarea lemnului. A fost formulată la începutul anilor ’50 de tehnicieni și muzeografi de la British Museum. Aceștia, în urma unor întâlniri cu reprezentanți din lumea artelor, au ridicat problema lipsei unui produs de conservare care să fie cât mai inert și să protejeze cât mai bine. Cerurile folosite până atunci, ceara de albine și de carnauba, fie conțineau acizi, fie deveneau acide în timp.

renaissance wax
sursa foto: 4shingbanjos.com

Produsul inventat de tehnicienii muzeului are la bază ceruri microcristaline stabile provenite din rafinarea petrolului brut. Spre deosebire de parafină, și ea obținută tot din petrol brut, este mult mai fină, cristalele fiind foarte mici. Are pH neutru și conține ceară de polietilenă, fiind foarte stabilă în timp.

renaissance wax
sursa foto: picreator.co.uk

Renaissance Wax protejează produselele împotriva umezelii și a acțiunii corozive a oxigenului din aer. De asemenea, le protejează de eventualele contaminari din cauza atingerilor diverse și repetate. Cu ea pot fi tratate tot felul de materiale: metal, lemn, pietre prețioase, fildeș, marmură, piele, bronz, sidef, hârtie, carton. Este un produs de polișare folosit în restaurarea obiectelor vechi și pentru întreținerea celor din muzee. Așa sunt protejate arme vechi, armuri, monede, mobilă veche, bijuterii, tezaure, documente scrise pe piele, hârtie sau carton și alte astfel de obiecte, mărturii ale vremurilor apuse.

renaissance wax
sursa foto: antiquebronz.co.uk

În timp însă ceara nu a rămas numai la anticari. Ea a ajuns și la pasionații de lemn care, în ciuda prețului nu tocmai mic, o folosesc pentru a proteja obiectele făcute. Poate fi aplicată direct pe lemn sau peste alte straturi de finisaj: ulei, rășină epoxidică, lacuri. Cantitatea aplicată trebuie să fie foarte mică, iar la 5 minute după, se lustruiește foarte bine.

renaissance wax
sursa foto: yoyospin.com

Atât aplicarea cât și lustruirea se poate face cu cârpe moi și fine de bumbac. Dacă obiectul o cere, lustruirea se poate face și cu perii. După lustruire ceara devine perfect transparentă, incoloră și nu-și schimbă culoarea în timp, protejând și obiectul pe care a fost aplicată (nici el nu-și schimbă culoarea). Este ca o sticlă protectoare cu filtre UV.

renaissance wax
sursa foto: njwoodturners.com

În cazul lemnului cu pori mari (nuc, stejar), trebuie avut mare grijă la cantitatea depusa pe lemn. Ea trebuie să fie foarte mică pentru că există riscul ca ceara să intre în pori și să rămână albă pentru că nu poate fi lustruită.

Aplicată direct pe lemn poate schimba puțin culoarea lemnului, dar își revine imediat ce diluantul s-a evaporat (de-a lungul unei zile sau peste noapte). Este foarte bună pentru protejarea lemnului recuperat din construcții vechi, care are acea culoare gri specifică de lemn îmbătrânit de vreme. Ceara păstrează culoarea și o protejează.

renaissance wax
sursa foto: martinebourdon.com

Dacă este aplicată peste ulei este bine ca stratul de ulei să fie lăsat să se usuce foarte bine timp de 2, chiar 3 săptămâni. Proprietățile sigilante ale cerii pot împiedica solventul să se evapore și astfel să apară probleme în lemn.

renaissance wax
sursa foto: olderthendirt.proboards..com

Cu Renaissance Wax pot fi protejate și instrumentele muzicale. Este un foarte bun mod de a evita transmiterea transpirației celui care o folosește asupra lor, prelungindu-le astfel viața.

Suprafețele tratate se pot curăța cu cârpa udă, fără teama că ar putea fi deteriorate. O reîmprospătare poate fi făcută și după 5 ani de la prima aplicare. Am citit despre oameni care au protejat obiecte și după 20 de ani erau la fel de frumoase ca în prima zi.

renaissance wax
sursa foto: restexpress.co.uk

Renaissance Wax este în primul rând un produs de protecție. Nu este acea ceară colorată cu care se finisează rustic grinzile din mansardă sau pardoseala de lemn din living. Este incoloră, inertă, neutră, elastică și adezivă, cu foarte bune proprietăți de lustruire, astfel incat un produs tratat să aibă aceeași frumusețe și după foarte mulți ani.

renaissance wax
sursa foto: conservationresources.com

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

2 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    • Buna ziua,
      Incercati pe finetools.ro sau in magazinele cu produse destinate artistilor, restauratorilor si muzeografilor. Pe finetools.ro aveau intr-o vreme si cantitati mai mici (200 g).
      Toate cele bune!

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomână