Finisare DIY

Vopsele cretoase Annie Sloan – ghidul începătorului

Pentru revopsirea unor piese mai vechi de mobilier, o foarte bună soluție sunt vopselele cretoase Annie Sloan. Cred eu că vopsele cretoase este o traducere, mai bună decât vopsele de cretă, pentru denumirea în engleză a vopselei chalk paint. Vopselele – marcă înregistrată Annie Sloan – au aspect ca de cretă, dar ca proprietăți sunt mult mai complexe. Iar atuul lor principal este ușurința cu care se folosesc. Dar ca orice început, oricât de simplu ar fi, are nevoie de câteva îndrumări și cel mai bun mod de a transmite acest lucru este prin schițarea unui ghid al începătorului.

Modul simplu în care se folosesc aceste vopsele a fost o surpriză și pentru mine. Obișnuiam să spun, când cineva mă întreba cum poate schimba culoarea unei mobile vechi, că trebuie mai întâi bine șlefuită pentru ca noul strat de vopsea să aibă aderență. De asemenea, când piesa vopsită era din PAL, recomandam un strat inițial special care să asigure aderența la suport. Cu vopsele cretoase nu mai există astfel de probleme. Există aderență la orice suport fără o pregătire specială. Iar prin orice suport înțeleg lemn, metal, sticlă, piele, ceramică, materiale textile, plastic.

vopsele cretoase
candelabru de metal vopsit cu Annie Sloan
sursa foto: tammydamore.com

Dar să vedem de ce este nevoie pentru a transforma o piesă veche de mobilier în una cu aspect nou, reinventat:

1. Entuziasm.

Este primul lucru spus de un distribuitor Annie Sloan atunci când am întrebat de ce este nevoie pentru a începe să lucrăm cu vopsele cretoase. Așa este, e nevoie în primul rând de entuziasm și mai ales de unul de durată. Oricât de simplu ar fi, vopsitul acasă înseamnă deranj și transformarea nu se întâmplă doar mișcând din nas, ca în filmele cu Samantha. Este nevoie de entuziasm care să reziste și atunci când lucrurile devin mai puțin plăcute – spălat pensule, curățat picăturile de vopsea căzute pe jos. În plus, fiecare lucru se face în etape și este nevoie de răbdare pentru a ajunge la final. Dacă-ți pierzi entuziasmul după primul strat de vopsea, proiectul este ratat.

vopsele cretoase annie sloan

2. Adună materialele de care ai nevoie.

Pe timpul transformării vei avea nevoie de o serie de materiale pe care trebuie să le aduni din vreme. Nimic nu este mai neplăcut decât să te oprești din vopsit pentru a pleca să cumperi ceva ce-ți lipsește. Așa că, asigură-te că ai:

  • Pensule. Atât pensulă lată pentru aplicarea vopselei cât și rotundă pentru aplicarea cerii. Informații mai multe despre pensulele Annie Sloan găsești aici. Dacă în ceea ce privește aplicarea vopselei sunt mai îngăduitoare și-ți spun că poți cumpăra orice pensulă lată cu condiția să fie bună, în ceea ce privește pensula rotundă fă un efort și cumpără pensula specială de la Annie Sloan. Vei vedea diferența mai ales dacă obiectul ales pentru vopsit nu are suprafețele perfect drepte (părți în relief, sculptură sau caneluri).
  • Vopsele cretoase Annie Sloan. Începeți cu o singură culoare, maximum 2. Calculați suprafața de vopsit și gândiți-vă că aveți nevoie de 70-75 ml/mp/strat. Dacă diferența dintre vechea culoare și cea nouă nu este mare, un singur strat va fi suficient. Dacă însă există o diferență mare între vechi și nou sau dacă trebuie să acoperiți o culoare foarte închisă cu una deschisă, luați în calcul 2 straturi de vopsea pentru o acoperire bună.
  • Ceară transparentă Annie Sloan. Finisajul se protejează cu ceară transparentă așa că este absolut necesară la final. Pentru început luați o cutie mică pentru că nu veți avea un consum mare. Nu încercați încă de la început ceara colorată folosită pentru patinare. Făceți-vă mâna cu ceară transparentă și apoi treceți la nivelul următor.
  • Cârpe de bumbac care nu lasă scame. Din experiența proprie vă spun că cele mai bune pentru astfel de operații sunt vechile tricouri de bumbac (de calitate bună) pe care le-ați scos din uz. Ideale sunt tricourile albe, dar sunt bune și cele colorate dacă știți că nu iese culoarea. Cârpele vor fi folosite la îndepărtarea surplusului de ceară și pentru lustruirea cerii. Vei avea nevoie și pentru șters pete, șters pe mâini, curățat pensule.
  • Bureți abrazivi. Contrar a ceea ce știai, nu ai nevoie de ei pentru a șlefui suprafața înainte de vopsire, nici pentru a șlefui între straturi. Sunt necesari dacă dorești efectul numit distressed, deci achiziționarea este opțională.
  • Tije de lemn pentru amestecarea vopselei, un cuțit cu lama scurtă, un briceag pentru deschiderea cutiilor.
  • Role de hârtie adezivă pentru a delimita părțile pe care nu doriți să le vopsiți. Se găsesc în orice magazin de bricolaj și sunt foarte ușor de folosit.
  • Vas pentru a ține pensulele în apă (dacă nu le spălați imediat). După ce ați terminat de aplicat vopseaua spălați pensulele cu apa. Așa le veți prelungi viața.
  • Mănuși de protecție. Puteți vopsi foarte bine și fără, pentru că vopseaua nu este deloc periculoasă și se spală cu apă. Dar, este bine să aveți și mănuși.
3. Pregătește locul unde vei face transformarea.

Va trebui să ai un loc unde să lucrezi și când îl alegi ține cont de următoarele recomandări:

  • Alege locul la interior. Vopsele chalk paint sunt total non-toxice și cu emisie foarte mică de compuși organici volatili (COV) și nu este nicio problemă să le folosiți în interior. Utilizarea la interior ferește suprafața de eventualele gâze care se pot lipi de ea în timpul uscării și de praf.
  • Alege un loc cât mai luminat. Ideal este să fie lumină naturală, dar dacă ferestrele nu sunt suficient de mari, asigurăte ca ai lămpi care să-ți dea lumina necesară.
  • Asigură-te că locul este ventilat (și se crează curenți de aer), iar dacă nu trebuie ajută cu un ventilator. Ventilația este foarte importantă pentru uscarea vopselelelor pe bază de apă.
  • Protejează podeaua. Chiar dacă nu prea ai probleme de scursuri folosind vopsele cretoase Annie Sloan, nu se știe niciodată când se poate întâmpla un accident. În magazine se găsesc folii pentru protecție (bune și dacă te apuci de zugrăvit).
chalk paint
sursa foto: bentleyblonde.com
4. Alege obiectul pe care vrei să-l transformi, dar nu te arunca să-l iei pe cel mai greu și complicat.

Când alegi piesa pentru transformare nu merge încă de la început spre cea mai complicată variantă. Chiar dacă sunt ușor de folosit, este bine să te convingi întâi de acest lucru și să te asiguri că-ți place ceea ce faci. S-ar putea ca durata procesului, etapele, deranjul, să te dezamăgească și să te oprești. Află întâi ce înseamnă o transformare și fă-o în cel mai simplu mod, începând cu obiecte simple, mai mici, ușor de manipulat, cu suprafețe cât mai netede.

vopsele cretoase
sursa foto: thethinkingclosed.com
5. Curăță înainte obiectul pe care vrei să-l vopsești.

Rămân la ceea ce am spus inițial, că vopsirea cu vopsele cretoase Annie Sloan se face fără a șlefui înainte obiectul. Însă orice obiect folosit are depus pe suprafață un strat de murdărie. Dacă obiectul a fost folosit în bucătărie acel strat este combinat și cu grăsimi. Înainte de a începe să vopsiți spălați suprafața cu apă și detergent (apă și săpun) și ștergeți apoi cu cârpa.

6. Documentează-te!

Toți cei care vând vopsele cretoase, produse Annie Sloan în general – stockists cum îi găsiți pe site-ul Annie Sloan – sunt pregătiți pentru a vă da toate informațiile necesare. Nu ezitați să le cereți, chiar și atunci când cumpărați online. Distribuitorii Annie Sloan vă vor răspunde cu plăcere la întrebări legate de produse și modul lor de folosire. Informații gasiți și pe site-urile lor. De exemplu, pe allmycrafts.ro, site-ul primului distribuitor Annie Sloan în România, puteți găsi referiri la cele mai frecvente întrebări primite de la cei care vor să vopsească cu vopselele Annie Sloan. O sursă foarte bună de informații și inspirație sunt cărțile scrise de Annie. Dacă aveți posibilitatea nu ezitați să cumpărați, veți afla multe lucruri interesante.

7. Nu sări etapele, înaintează pas cu pas.

Transformările cu ajutorul produselor Annie Sloan pot fi spectaculoase. Există ceruri colorate, ceruri-patine care dau mobilei aspect prețios, foițe metalice și tehnici prin care se obțin efecte deosebite. Nu trece direct la ele. Învață să folosești mai întâi vopselele și ceara. După ce afli despre ce e vorba, îți faci mâna și capeți curaj, poți trece la etapele următoare. Dacă sari etape, lucrurile s-ar putea să nu iasă cum ți-ai fi dorit și să fi dezamăgit.

vopsele cretoase

Acesta este ceea ce numesc eu ghidul începătorului atunci când vorbim despre vopselele Annie Sloan. Pentru cei care au nevoie de mai mult de atât pentru a căpăta curaj voi reveni în curând cu o transformare a unui obiect simplu de mobilier făcută cu ajutorul vopselelelor cretoase și a cerii transparente și urmând pașii din ghid.

vopsele cretoase
sursa foto: youtube.com

Spor la treabă și succes!

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

15 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    • Buna dimineata.
      In ce sens nu exista? Ati facut comanda pe site-ul almycrafts.ro sau la telefonul de contact mentionat in site, mentionand codurile din ultimul paragraf al articolului si nu ati primit reducerea?

    • Buna ziua!
      Poate fi vopsit cu vopselele Annie Sloan. Este insa obligatoriu ca stratul de vopsea sa fie protejat cu 2-3 straturi de lac. Altfel, nu rezista.
      Toate cele bune!

    • Buna ziua!
      Daca folositi vopsele Annie Sloan, nu. Trebuie doar sa o degresati bine inainte (stearsa cu carpa cu apa si detergent sau apa si sapun, apoi cu carpa cu apa curata si la final cu carpa uscata. Folositi carpe moi de bunbac).
      Daca mobila este lucioasa trebuie sa aveti rabdare. Aplicati intai un strat subtire, lasati sa se usuce, dupa care aplicati inca un strat.
      Toate cele bune!

  • Mulțumesc pentru postare, stimată doamnă. Mi-ați clarificat într-un mod foarte precis anumite lucruri despre care nu știam nimic. Când voi avea suficient curaj ( și ceva bani ) voi cumpăra chalk paint și voi revopsi vechea mobilă de bucătărie. Multă sănătate vă doresc, spor și succes în munca pe care o desfășurați!

  • Buna ziua. Am descoprit recent vopseaua cretoasa. Am o intrebare.Se poate vopsi mobila furniruita? Trebuie slefuita?
    Multumesc.

    • Bună ziua!
      Da, se poate. Nu este însă important furnirul ci lacul de deasupra. În principiu, cu vopsea cretoasă poate fi acoperit orice fel de lac, fără șlefuire. Trebuie însă foarte bine degresată suprafața. Pentru asta se spală cu apă și detergent de vase, apoi se șterge foarte bine și se lasă să se zvânte. Se aplică apoi vopseaua cretoasă. Trebuie mai multă răbdare dacă lacul este lucios pentru ca primul strat aderă mai greu.
      Peste vopselele cretoase trebuie aplicat un strat de ceară pentru a le fixa și finisajul să fie rezistent.

Categorii

Abonează-te la newsletter

Newsletter vineri dimineața
Informații și sfaturi de la experți

ro_RORomână