Aplicare Adeziv

Adeziv pentru exterior cu rezistență crescută la umiditate

Un adeziv care să asigure o lipire foarte rezistentă la umiditate a elementelor din lemn este foarte necesar pentru că umiditate crescută poate fi atât la interior cât și la exterior. Piesele de mobilier din baie sau bucătărie, tot ce înseamnă amenajări cu lemn în aceste zone, trebuie să reziste la o umiditate mai mare decât cea din alte încăperi. La fel ușile, ferestrele sau mobila de grădina au nevoie ca elementele să rămână lipite chiar dacă sunt bătute de ploi. Un adeziv cu astfel de rezistență este un adeziv D4. El este încadrat în această categorie datorită calităților lui. Despre acest tip de adezivi intenționez să vă spun mai multe în cele ce urmează.

Ce este un adeziv D4 și prin ce este diferit de unul D3

Vă spuneam de curând despre un adeziv D3 îmbunătățit pentru a fi folosit în condiții de iarnă. Indicativul D3 înseamnă, conform standardului  european DIN EN 204, că poate fi folosit pentru construcții interioare expuse pe termen scurt la umiditate sau la mediu umed, pentru construcții exterioare în zone cu climă blândă, pentru îmbinarea treptelor, a ușilor sau ferestrelor montate în zone protejate de intemperii.

Spre deosebire de D3, adezivul D4 este folosit la îmbinări ce au nevoie de o rezistență mult mai mare la umiditate. Poate fi folosit atât la interior (baie, bucătărie) cât și la exterior (mobilă de grădină). Este un adeziv foarte potrivit pentru fabricarea panourilor din masiv, a lemnului stratificat, a ferestrelor și ușilor folosite la exterior. Un astfel de adeziv este Tiszabond 1kD4-D cod 4133 de la Szolvegy Târgu Mureș.

adeziv D4

Principalele caracteristici ale adezivului Tiszabond 1kD4-D 4133

Adezivul este unul monocomponent fiind o dispersie apoasă de poliacetat de vinil (aracet). Are aderența la suport îmbunătățită, ceea ce duce la o calitate a lipirii mult superioară.

Filmul format după întărirea adezivului este transparent și foarte elastic ceea ce este un mare avantaj pentru producătorii de panouri îmbinate. În ce constă acest avantaj? Pe lângă faptul ca filmul de adeziv nu este vizibil la îmbinări, crește substanțial timpul mediu de utilizare a sculelor (rindelelor, mașinilor de rindeluit).

Filmele dure formate atunci când se folosesc adezivi neelastici agresează sculele și le scurtează viața. Când filmul este elastic duritatea este mai mică și sculele au mai puțin de suferit.  Elasticitatea filmului de adeziv Tiszabond se datorază faptului că adezivul nu conține umplutori (cretă, în general).

Dar principala caracteristică este rezistența la umiditate. Filmul de adeziv format are o impermeabilitate foarte bună fiind, conform DIN EN 204, un adeziv D4. Rezistența la umiditate este comparabilă cu a unui adeziv D4 cu întăritor. În ciuda faptului că este monocomponent se întărește după un timp scurt de presare, rezultând o lipire solidă, fermă.

adeziv D4
lipit cu adeziv exterior Tiszabond
Unde poate fi folosit adezivul Tiszabond 1kD4-D 4133 si unde nu

Adezivul poate și trebuie să fie folosit pentru încleierea elementelor de lemn care se folosesc la interior, în medii cu umiditate foarte ridicată (băi, bucătării). Creșterea temperaturii în aceste zone amplifică efectele umidității.

Este foarte potrivit pentru lipirea lambriurilor, treptelor din lemn sau parchetului laminat.

Este recomandat pentru obținerea panourilor de masiv si pentru lipirea furnirului pe panourile de lemn sau PAL.

Fiind rezistent la condițiile externe poate fi folosit la încleierea lemnului stratificat pentru obținerea ferestrelor, la obținerea panourilor pentru uși din lemn folosite la exterior. Este de asemenea recomandat pentru încleierea elementelor de mobilier de grădină.

Există însă un domeniu unde adezivii pe bază de polivinilacetat nu sunt recomandați. Este vorba despre obținerea grinzilor de susținere. Constructorii trebuie să diferențieze grinzile de susținere de celelalte grinzi, iar producătorii NU trebuie să folosească adezivi tip aracet la fabricarea lor. Pentru lipirea acestor grinzi de susținere, Szolvegy recomandă adezivi poliuretanici monocomponenți D4 (1kD4 PU) atestați pentru acest scop.

Ce trebuie să știți când folosiți acest adeziv

Obișnuiesc să spun că orice produs, chiar dacă este foarte bun, nu face niciodată minuni. De aceea, pentru a avea o lipire rezistentă la umiditate perfectă trebuie ținut cont de mai mulți parametrii:

  • suprafețele de lipit trebuie să fie netede și fără impurități sau substanțe grase;
  • temperatura mediului ambiant, a adezivului și a lemnului nu trebuie să fie mai mică de 10°C
  • umiditate relativa a aerului trebuie să fie de 60-70% la o tempratură a mediului de 20-22°C sau 45-55% la o temperatură de 23-25°C
  • umiditatea lemnului trebuie să fie de 8-10% atunci când elementele încleiate se folosesc la interior și 11-15% pentru elemente folosite la exterior;
  • cantitatea aplicată depinde de capacitatea de absorbție a lemnului și trebuie să fie cuprinsă între 120 și 180 g/m².

Variația acestor parametri influențează timpii de reacție ai adezivului.

În ceea ce privește presarea, creșterea temperaturii accelerează procesul de întărire a adezivului. De exemplu, încleierea unor elemente de lemn dur (stejar, frasin) are loc în 17 min. la 20°C, dar scade la 9 min. la 50°C, ajungând la 6 min.la 70°C.

Teste cu rezultate foarte bune, peste așteptări chiar, i-au convins pe producători că sunt pe drumul cel bun

Cei de la Szolvegy își doresc să stabilească cu clienții parteneriate de durată. De aceea sunt întotdeauna preocupați să ofere, pe lângă cele mai bune servicii (stoc permanent, transport ritmic cu mașini încălzite, suport tehnic) și cele mai bune produse. De aceea obișnuiesc să testeze produsele înainte de a le pune pe piață în condiții mult mai dure decât cele cerute de standarde.

Vă spuneam acum ceva timp că un adeziv monocomponent cu proprietăți similare celor bicomponente, a fost testat la fierbere 8 ore în loc de 2. În cazul adezivului 1kD4-D 4133 au împins din nou limitele. Au fabricat, prin îmbinare în dinți și stratificare, o grindă lungă de 4 m cu secțiunea de 40×30 cm, care a fost tratată termic (fiartă) în autoclava la 3 zile după lipire și nu la 7 zile, așa cum este recomandat. Apoi a fost lăsată afară, în aer liber, timp de 2 ani.  Grinda a rezistat foarte bine, ceea ce a fost o surpriză chiar și pentru poducători.

adeziv D4
grinda testata folosind adeziv exterior Tiszabond 1kD4-D

Uitam să vă spun un avantaj foarte important. Adezivul este disponibil și la ambalaje mici de 10, 5 și chiar 0,750 kg. Asta nu înseamnă că, dacă aveți nevoie de 32 kg, 130 kg sau chiar 1100 kg, nu găsiți și așa.  Nu vă rămâne decât să vă hotărâți.

 

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Abonează-te la newsletter

ro_RORomână