Aplicare Adeziv

TISZABOND D3 Greenbond, adeziv cu conținut de biomasă rezistent la umiditate

Szolvegy, producător și distribuitor al adezivilor TISZABOND, anunță intrarea în gama de produse a primului adeziv cu conținut de rășină obținută din biomasă. Este un prim pas al procesului de înlocuire treptată a rășinilor obținute din petrol cu cele din surse regenerabile. Este nevoie de cât mai mulți astfel de pași, fie ei cât de mici, pentru a stopa schimbările climatice generate de emisiile foarte mari de bioxid de carbon. Încălzirea globală nu este o glumă, iar vara aceasta a demonstrat-o. Temperaturile record de 48-49°C înregistrate în sudul Spaniei, la umbră, ne arată că este nevoie de măsuri urgente. Din fericire, la nivel european există încă din 2019 un acord – European Green Deal – care-și propune ca Europa să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050.

Pactul verde european

Comisia Europeană și-a propus prin Pactul verde (European Green Deal), prezentat pe 11 decembrie 2019, să devină liderul global al economiei sustenabile și competitive. Obiectivul principal este ca Europa să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050. Propunerile pactului urmăresc ca toate sectoarele economiei Uniunii Europene să atingă obiectivele climatice într-un mod echitabil, rentabil și competitiv, construind astfel un nou model economic.

Pactul a fost susținut de toate cele 27 state membre. Ca un prim pas până la neutralitatea din 2050, statele membre s-au angajat să reducă emisiile până în 2030 cu cel puțin 55% comparativ cu nivelul din 1990. Acest lucru va crea noi oportunități pentru inovare, investiții și locuri de muncă și va duce la reducerea emisiilor și a dependenței energetice externe. Dar mai ales, va îmbunătăți sănătatea și bunăstarea cetățenilor uniunii.

Printre temele pactului se află transformarea transportului de orice fel într-unul durabil, crearea de locuri de muncă verzi, creșterea eficienței energetice a clădirilor, construirea pentru un stil de viață mai ecologic, reducerea gazelor cu efect de seră prin curățarea sistemului energetic, lucrul cu natura pentru a ne proteja planeta și sănătatea. În cea din urmă temă se înscrie și înlocuirea materialelor obținute prin procesarea resurselor fosile (petrol, gaze naturale, cărbuni) cu cele obținute din surse regenerabile (deșeuri agricole, forestiere, urbane).

Adeziv D3 cu conținut de biomasă

Preocuparea pentru atingerea obiectivelor climatice a fost prezentă și la Ligna 2023. Una dintre temele principale a fost bioeconomia, adică economia bazată pe resurse regenerabile, nu pe materii prime fosile și minerale. Companiile au înțeles că schimbarea nu mai poate fi amânată și au alocat resurse importante cercetării, dezvoltării și inovației.

Pe drumul acestei schimbări se află și Szolvegy prin introducerea în gama de produse a adezivului TISZABOND D3 3105 GREENBOND. Adezivul conține 5% rășini obținute din biomasă. Așa cum recunoaște cu onestitate producătorul, procentul poate părea neînsemnat. Este însă important pentru că arată preocuparea pentru schimbare. De asemenea, arată și că este posibil să se obțină rășini cu proprietăți adezive foarte bune pornind de la materii prime regenerabile, nu de la petrol. Este o limită depășită, iar de acum va fi mult mai ușor ca acest procent să crească.

TISZABOND D3 3105 GREENBOND este un adeziv de dispersie pe bază de acetat de polivinil care conține grupe reactive și o serie de aditivi care împiedică sedimentarea și îmbunătățesc aderența. Un procent de 5% din rășină este obținută din materii prime provenite din surse regenerabile (biomasă). Adezivul este în clasa D3 de rezistență la umiditate. Poate fi folosit la interior în medii cu umiditate crescută (baie, bucătărie), la exterior în mediu protejat sau cu expunere scurtă la umiditate și în construcții, la îmbinarea lemnului cu alte materiale cu porozitate (fixarea treptelor pe scări de beton, montarea ușilor și a ferestrelor, etc). Nu este recomandat pentru încleierea structurilor expuse permanent la apă (bărci, nave) și a celor expuse permanent la încărcarea statică (acoperișuri de susținere).

Adezivul se folosește nediluat. Doar dacă este nevoie se poate adăuga max. 10% apă. Trebuie știut că diluarea crește timpul de uscare și scade grosimea peliculei adezive. De aceea este bine de folosit nediluat, agitarea energică înainte de folosire contribuind la fluidizare. Se aplică manual cu pensula, rola sau spatula sau mecanic. Suprafețele ce urmează a fi lipite se curăță de praf, iar lemnul trebuie să aibă umiditatea în intervalul 8-10%. Temperaturile mediului, lemnului și adezivului trebuie să fie cât mai apropiate și în jurul valorii de 15°C.

Biomasa, sursă de energie verde și materie primă pentru obținerea rășinilor industriale

Din punct de vedere biologic, biomasă reprezintă orice fel de materie organică. Termenul a fost adoptat pentru a defini o materia primă verde din care se poate obține energie sau care poate fi prelucrată pentru a obține diferite rășini folosite în industrie. Biomasa a fost obținută și dezvoltată pentru prima dată ca sursă alternativă de energie în 1973, când prețul petrolul a crescut foarte mult din cauza războiului arabo-israelian.

Pentru formarea biomasei se folosesc deșeurile din agricultură, silvicultură și industriile conexe precum și partea biodegradabilă a deșeurilor industriale și urbane. Sunt doar deșeuri și reziduuri ce nu pot fi folosite pentru consumul uman sau animal. Folosirea biomasei duce la reducerea consumului de petrol – combustibil și materie primă pentru o gamă largă de rășini – și a emisiei de bioxid de carbon.

Biomasa este o materie primă regenerabilă și durabilă. Deoarece provine din materie organică vie, ea crește în mod natural, absorbind o cantitate de dioxid de carbon din atmosferă în timpul vieții. Când este prelucrată, bioxidul de carbon eliberat este compensat de cel absorbit în timpul creșterii. Astfel, amprenta generală de carbon este redusă.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian