Vorbind despre mobilier de tot felul, case din bușteni sau pe structură din lemn, blaturi de mese din lemn și rășină epoxidică, pardoseli, uși, ferestre și câte și mai câte, am uitat de una dintre cele mai vechi utilizări ale lemnului, aceea de lemn de foc. Până acum ceva vreme arderea lemnului în sobe, în cuptoare sau sub pirostrie era o normalitate. Bunica din partea tatălui nu a gătit niciodată altfel decât la foc de lemne. Cu toate că mare parte dintre cei din sat trecuseră la gătitul pe aragazul alimentat de butelie, bunicului nu-i plăcea gustul mâncării gătită astfel. Așa că bunica făcea mâncarea pe pirostria pusă în fața cuptorului, la foc de lemne. Gustul era într-adevar unic. Marea bucurie a noastră, a nepoților, era să dăm iama prin oale. După ce terminam de mâncat, eram toți murdari de funingine de la tuciuri, dar ce mai conta!?
Să revenim la proprietățile combustibile ale lemnului. Oare toate speciile ard la fel? Dacă lemnul este atât de diferit de la specie la specie și chiar în interiorul aceluiași copac, oare căldura este la fel indiferent de lemnul care se arde? De ce uneori focul se aprinde greu și iese mult fum? La ce temperatură se aprinde lemnul de foc? Cum fac să am o ardere eficientă a lemnului? Sunt convinsă ca mulți dintre voi v-ați pus aceste întrebări și încă multe altele, ca și mine, de altfel. Consider că sunt moduri mult mai bune de a valorifica lemnul decât ca lemn de foc, dar tot apreciez pizza făcută în cuptor cu lemne și focul trosnind în sobă într-o zi de iarnă 🙂.
Ce este Puterea Calorifică a Lemnului?
Atunci când arde, lemnul produce energie. Simțim această energie ca degajare de căldură. Cantitatea de căldură pe care o degajă lemnul prin ardere reprezintă puterea lui calorifică. Puterea calorifica este cantitatea de căldură degajată la arderea unui kg de lemn de foc. Se măsoară în kcal/kg, în kJ/kg sau kWh/kg, valorile fiind diferite în funcție de unitatea de măsură. Puterea calorifică determină eficiența cu care diferite tipuri de lemn pot încălzi spațiul dorit.
Puterea calorifică este dependentă de conținutul de umiditate al lemnului și este invers proporțională cu aceasta. Adică este mai mică cu cât umiditatea lemnului este mai mare. Lemnul verde, proaspăt tăiat, degajă mai puțină căldură comparativ cu cel bine uscat. Puterea calorifică maximă este determinată la umiditate 0% (puterea calorică absolută). Cum este aproape imposibil să obții o astfel de umiditate în condiții normale de depozitare a lemnului de foc, umiditatea la care se face referință este cea de 15%, stabilită în mod natural de lemn la uscarea în mediul ambiant. Se recomandă însă ca înainte de a fi pus pe foc, lemnul să fie ținut în interior, lângă sobă sau șemineu min. 24 de ore. Umiditatea va scădea în acest interval și lemnul va arde mai bine, mai eficient.
Puterea calorifică – influențată de specia de lemn și de structura internă a lemnului
Puterea calorifică a speciilor de lemn este diferită de la specie la specie. Ea depinde de:
- conținutul de celuloză și lignină. Lignina are puterea calorifică 6000 kcal/kg iar celuloza și hemiceluloza 4150 kcal/kg. Asta înseamnă că lemnul de foc cu conținut mai mare de lignină (lemn de rășinoase) degajă o cantitate de căldură mai mare.
- densitate – Densitatea lemnului de foc este foarte importantă. Cu cât lemnul este mai dens cu atât puterea calorică va fi mai mare. De aici și diferențele între baza trunchiului unui copac – mai dens, cu putere calorică mai mare – și vârful lui – mai afânat, arde mai repede și degajă mai puțină căldură.
- Conținutul de apă la tăiere – Este foarte important să știm cât de multă apă a avut lemnul în momentul tăierii pentru că, în urma uscării, apa lasă goluri, rezultând un lemn mai afânat. Lemnul care la tăiere are 35-40% umiditate (ex. lemn de stejar) va fi mult mai dens la 15% umiditate decât un lemn care a avut la tăiere un conținut de apă de 60-65% (ex. plop, salcie).
În ciuda acestor deosebiri, nu există o diferență foarte mare între puterea calorifică a speciilor cănd este raportată la masă. Nu într-atât încât să consideri că pui degeaba în foc un fel de lemn pe când un alt lemn de foc îți va încălzi casa imediat. Diferența sesizabilă este dată de umiditate, viteza de ardere, raportul dintre suprafață și volum, factori de care ne vom ocupa imediat. Dar mai întâi câteva exemple de puteri calorifice determinate la 15% umiditate. Nu toate sursele dau aceleași valori, dar ele sunt destul de apropiate.
- Pin – 4000 kcal/kg
- Molid – 3725 kcal/kg
- Mesteacăn – 3700 kcal/kg
- Salcâm – 3575 kcal/kg
- Fag – 3550 kcal/kg
- Cireș – 3550 kcal/kg
- Stejar – 3450 kcal/kg
- Plop – 3200 kcal/kg
În exemplele de mai sus, puterea calorifică a lemnului respectiv este raportată la masa lui. Dacă raportarea se face însă la unitatea de volum, lemnul dens – stejar, salcâm, fag – va fi cel cu puterea calorifică mai mare.
Inflamabilitatea lemnului. Factorii care influențează arderea
Raportul dintre suprafață și volum
Lemnul arde pentru că este un material inflamabil. Pentru a se aprinde are nevoie de o sursă de foc. Un lemn cu densitate medie și umiditate de 12-15% se aprinde la 300ºC. Inflamabilitatea lemnului crește direct proportional cu raportul dintre suprafață și volum. De aceea lemnele subțiri, vreascurile se aprind mai repede decât o buturugă. Tot în această idee, suspensia de praf de lemn în aer poate fi un amestec exploziv. Arderea lemnului are loc dinspre exterior spre interior. Un lemn subțire se va aprinde mai repede și va arde repede, pe când unul mai gros va menține arderea mai mult timp.
Umiditatea
Umiditatea este un alt factor care influențează arderea. Lemnul ud arde mai greu pentru că trebuie eliminată mai întâi apa. Puterea calorică a lemnului ud este mai mică pentru că o parte din energie se cosumă pentru a evapora apa. Prima dată este eliberată apa liberă și apoi apa legată de structura lemnoasă. Apa dispare treptat pe măsură ce focul avansează spre interior. Eliminându-se rapid se creează tensiuni și lemnul crapă împrăștiind scântei. Cu cât este mai dens, mai dur, cu atât tensiunile vor fi mai mari, crescând și probabilitatea să sară scântei.
Circulația aerului
Arderea lemnului este un proces oxidativ. Pentru a fi întreținut este nevoie de aer (în special, de oxigenul din aer). De aceea un foc acoperit se stinge iar când apare o sursă de aer, focul se întețește (ca atunci când se deschide ușa sau fereastra în incinta unde un foc arde mocnit). S-a determinat că pentru arderea unui kg de lemn este nevoie de 0,6 kg de aer. Datorită cantității mai mari de aer prezent în vasele mari, foioasele ard mai bine decât rășinoasele, cele din urma avand vase foarte subțiri și închise la capete (traheide). Lemnul cu porii mari arde mai bine decât cel cu porii mici. În acest proces intervine însă și densitatea lemnului. Cu cât este mai dens, cu atât va aprinde mai greu și va arde mai încet, degajând căldură o perioadă mai lungă.
Ce specii ard mai eficient
Rășinoasele ard mai încet și degajă căldură mai multă (din cauza conținutului mai mare de lignină). Un alt motiv pentru care rășinoasele dau mai multă căldură este conținutul de rășini considerat a fi un adevărat combustibil. Foioasele tinere sau cele mai puțin dense ard mai repede și degajă căldură mai puțină. Pe măsură ce densitatea lor crește, vor degaja o cantitate mai mare de căldură comparativ cu un volum similar de lemn de rășinoase.
Arderea lemnului – pentru căldură, pentru protecția și colorarea lui
Arderea lemnului pentru căldură sau pentru gătit este de fapt o combustie, având în vedere că este totală. Am mai scris despre arderea lemnului, dar atunci era vorba despre protecție și colorare. Cei interesați de metoda japoneză Shou Sugi Ban de protecție a lemnului aflat la exterior sau de evidențierea desenului natural al lemnului prin ardere, găsesc informații aici.
În urma combustiei totale a lemnului de foc, la randament maxim, rezultă apă, bioxid de carbon și cenușă. Cenușa reprezintă între 0,5 și 1% din volumul lemnului uscat. Dacă lemnul de foc este prea ud și prea gros sau aerul insuficient (tirajul nu este bun, lemnul a fost aranjat astfel încât să nu permită fluxul de aer), arderea este incompletă și rezultă gaze periculoase (monoxid de carbon, monoxid de azot) și fum. Fumul este carbon (cărbune) antrenat de aer sau vapori de apă înainte să fie complet ars și transformat în bioxid de carbon.
Căldura dată de arderea lemnului nu este una uscată pentru că în timpul procesului se elimină apă – atât cea existentă în lemn, cât și cea din arderea totală a masei lemnoase. De aceea, în spațiile unde există o sobă sau un șemineu pe lemne, căldura este plăcută și nu avem senzația de uscăciune a nărilor.
Deșeuri de lemn – materie primă pentru materiale combustibile
Este posibil să folosim lemn drept combustibil și fără arderea truchiurilor de copac, a lemnului de foc in general. Deșeurile rezultate din prelucrări – rumeguș, praf de lemn – pot fi procesate și transformate în sursă de energie. În urma procesării rezultă brichete sau peleți care se folosesc pentru alimentarea cazanelor și a sobelor care produc căldură. În ultima vreme peleții au devenit preferații pentru că sunt ușori și au dimensiunile de 10 ori mai mici decât brichetele, putând fi transportați pneumatic către zona de ardere.
Obținerea, atât a brichetelor cât și a peleților, se face prin presarea deșeurilor de lemn în dispozitive speciale, fără adaos de adeziv. Lipirea se face datorită umidității lemnului. De aceea lemnul trebuie să aibă umiditatea între 12 și 15%. Dacă este mai umed trebuie uscat înainte pentru că altfel se desfac. De asemenea, pentru o lipire bună, nu trebuie să existe coajă în amestec. Procesele tehnologice și instalațiile sunt diferite, brichetele obținându-se la presiune mai mică decât peleții.
Cu toate că este un subiect atât de comun, sper să fi venit cu informații noi, utile pentru voi. Dacă considerați că ar interesa și pe alții, puteți distribui. Dacă aveți comentarii, întrebări sau completări, vă rog să le lăsați mai jos, în spațiul dedicat.
Numa’ o completare – lista de capacitati calorice pe kilogram data mai sus poate sa induca in eroare, de-aia cre’ ca sunt utile cateva explicatii.
Anume, lemnul de foc nu se vinde la kilogram ci la metru ster sau cub, care-s unitati de volum, nu de masa. Chiar daca capacitatea calorica raportata la masa, pentru lemnul de rasinoase, e mai ridicata decat cea a lemnului de foioase, in mod normal, daca luam in calcul diferenta de densitate, raportat la volum capacitatea calorica mai ridicata o au lemnele de foioase. Un metru ster/cub de rasinoase are o greutate de obicei sub trei sferturi din cat are un metru ster/cub de foioase. Aia face ca in afara unor specii moi, putin dense, de foioase, gen salcie sau plop, la metru ster/cub sa fie intotdeauna mai avantajos de ars, dpv al caldurii degajate, lemnul de foioase. In fapt, lemnul de foc cu cea mai mare densitate volumica de energie disponibila prin ardere e salcamul, chiar daca densitatea energetica de masa a salcamului e sub cea a majoritatii rasinoaselor. (Mai exista un lemn care foarte probabil are densitate calorica volumica si mai mare decat salcamul, desi n-am gasit date despre el – lemnul de corn. Doar ca ala nu prea e folosit ca lemn de foc, si la cat de dens e – se scufunda in apa – ma astept sa ia foc extrem de greu.)
In alte surse am gasit alte valori ale Puterii calorifice inferioare
Puterea calorifică inferioară specifică la cateva tipuri de lemne (UMIDITATE 15% !!!)
SALCaM Cca. 6,3 kwh/kg (5.420 kcal/kg)
CARPEN Cca. 5,3 kwh/kg (4.560 kcal/kg) …
MOLID, BRAD Cca. 4,5 kwh/kg (3.870 kcal/kg)
PIN Cca. 4,4 kwh/kg (3.784 kcal/kg)
ARTAR, MESTEACAN Cca. 4,2 kwh/kg (3.612 kcal/kg)
FAG Cca. 4,1 kwh/kg (3.526 kcal/kg)
STEJAR Cca. 3,7 kwh/kg (3.180 kcal/kg)
PLOP Cca. 3,1 kwh/kg (2.666 kcal/kg)
Aveti date si despre lemnul de smochin? Mi s-a spus ca nu e bun de foc dar nu pot sa cred…
Bună seara!
Din informațiile noastre, lemnul de smochin poate fi ars cu condiția să fie îndepărtate imediat frunzele de pe ramuri și să fie bine uscat. Frunzele și seva conțin furanocumarine, substanțe toxice care irită pielea la atingere. Fiind mai mult un arbust, lemnul de foc este format din multe crengi și trunchiuri subțiri care pot avea și frunze. Acestea trebuie îndepărtate înainte ca lemnul să fie pus la uscat. Lemnul arde repede, iar temperatura de ardere este ridicată. Nu degajă căldură timp îndelungat.
Este și unul dintre cele mai aromate lemne folosite pentru afumarea alimentelor, degajând rapid o aromă dulceagă și florală. Se folosește mai ales pentru afumarea cărnii de pasăre și a fructelor de mare. Și în acest caz seva trebuie să fie total îndepărtată prin uscare, iar lemnul nu trebuie să aibă frunze.
Lamurirea, cred ca a fost foarte utila, atat pentru Iuliana, cat si pentru cei care v-au citit articolul prezentat.
[…] https://revistadinlemn.ro/2019/06/27/lemn-de-foc-putere-calorica/ […]
Multumim de info! foarte util!
as vrea sa-mi spuneți dacă brichetele cilindrice sau tip ”caramidă” sunt indicate pentru incălzire cu sobe de teracotă clasice…Multumesc.
Pot fi folosite în sobele de teracotă clasice, dar încărcarea trebuie să fie mai mică, 1/4 max 1/3 din încărcarea cu lemn. Pentru că rezultă mai multă cenușă curățarea trebuie făcută mai des. La obținerea brichetelor se folosesc mai multe tipuri de lemn. De aceea este posibil să fie mai multe depuneri pe tot traseul de evacuare a gazelor de ardere și coșul va trebui inspectat și curățat mai des.
Bună ziua,
Vă rog să mă ajutați cu înțelegerea unui principiu/ aspect practic descris mai jos.
Diferența de putere calorifică între lemnul de foioase (esență tare) și cel de rășinoase (esență moale) este relativ apropiată când ne referim masa lemnului, în aceleași condiții de umiditate (toate variază undeva intre aprox. 3500-4000 kcal/kg), rezultând totuși că rășinoasele au totuși o putere calorifică cu aprox. 10% mai mare decât a foiaselor.
Când ne referim la densitatea lemnului, foiasele au o masă cu aprox 35% mai mare decât a rășinoaselor.
Dacă vom considera ambele aspecte de mai sus, rezultă că pentru același volum de lemn cumpărat din comerț (lemnul de foc sa zicem că putem să-l luam la plasă sau la palet) vom avea un câștig de energie de aprox. 25% (35-10) mai mare la foioase (esența tare).
Având în vedere că lemnul de esență tare se găsește la vânzare la un preț dublu față de cel de esență moale (eu am găsit cu 700 vs 350) înțelegerea mea este că e mai convenabil să cumpăr pentru încălzirea cu lemne un lemn de esență moale unde voi avea un câștig dacă vom considera câți bani dai pe unitatea de energie de care vei beneficia.
Vă rog să comentați/confirmați înțelegerea mea.
Vă mulțumesc.
Bună ziua!
Raționamentul este corect. În ecuație intră însă și viteza de ardere. De ea depinde timpul cât rămâne jarul în sobă. Lemnul dens arde în general mai încet, ceea ce înseamnă că jarul foioaselor dense durează mai mult în sobă (fagul, de exemplu). Ca urmare, pentru a păstra același confort se va arde o cantitate mai mare de lemn.
La lemnul de foc, foarte important este și conținutul de umiditate. Dacă lemnul are umiditate mare o parte din energia calorică va fi consumată pentru îndepărtarea apei prin evaporare.
Într-adevăr, diferența de la simplu la dublu poate înclina balanța spre lemnul de esență moale. Dar ar trebui să știți ce fel de lemn este acela (rășinoase sau plop, de exemplu), cât de ud este, dacă este lemn tânăr, mai puțin dens sau lemn ajuns la maturitate.
Toate cele bune!
Stimată doamnă…
Dumneavoastră nu vorbiți limba română… Corect…
Sau… Mai bine zis dumneavoastră nu v-ați născut vorbind limba română… Ci… Orice altă limbă…
Oricum nu limba română…
Dumneavoastră ați scris așa…
1)…. ” S-a determinat că pentru arderea unui kg. de lemn este nevoie de 0,6 kg. de aer „… … ???… Serios…
Dumneavoastră calculați aerul…
LA KILOGRAM…??? Ce idioțenie…
Noi ceilalți măsurăm aerul… ÎN METRI CUBI…
2)…. ” În urma combustiei totale, LA RANDAMENT ESTE MAXIM, rezultă cenușă, bioxid de carbon și apă „…???
Textul vă aparține dumneavoastră… Însă literele de tipar le-am folosit eu pentru a sublinia idioțenia formulării…
Așa că una din două… Ori…
1…. NU STĂPÂNIȚI LIMBA ROMÂNĂ
2…. FOLOSIȚI TRADUCERE AUTOMATĂ
… Pentru că vă este LENE sa traduceți dumneavoastră personal…
… Că sa nu mai zic că arderea sau COMBUSTIA că de… Ne-am modernizat și ne este rușine să nu folosim… Anglicanisme…
Arderea lemnului este totală… DOAR… În sobele rusești în clopote… Adică Soba Model KUZNEȚOV…
În orice altă sobă arderea… NU ESTE COMPLETĂ…