În 4 și 5 octombrie 2019 a avut loc la Gheorgheni un workshop cu tema „Finisarea lemnului și a pereților cu produse naturale Kreidezeit”, organizat de Naturalpaint, distribuitorul acestor produse în România. Invitat special și coordonator al activităților desfășurate a fost Martin Krampfer, specialist în vopsele și materiale de construcții naturale și consilier atestat în protecția mediului pentru meșteșugărit. Participanții au aflat despre istoria firmei Kreidezeit, materiile prime folosite la fabricarea produselor, tehnologiile prietenoase cu mediul și au învățat tehnici de finisare a lemnului și pereților. Pentru aplicațiile practice s-au folosit uleiuri, ceruri, pigmenți, vopsele pe bază de var și materiale pentru efecte speciale, toate marca Kreidezeit.
Despre Kreidezeit
Prezentarea lui Martin a avut și o scurtă istorie a firmei, din care am aflat despre Gert Ziesemann, fondatorul firmei. Totul a început de la dorința lui de a vopsi pereții casei sale cu un produs sănătos, bazic, diferit de cele acide folosite în mod curent. În anii ’80, deversările de reziduuri acide în Marea Nordului reprezentau o importantă problemă de mediu. Gert a făcut o vopsea din brânză proaspătă, borax și cretă cu care a vopsit pereții casei și a fost foarte mulțumit. De aceea, s-a gândit să dea rețeta și altora. A fost atât de bine primită încât a început să producă vopseaua acasă și să o vândă în târgurile de weekend și la cele cu produse ecologice. Se întâmpla în 1987.
În 1992, după prezența într-o emisiune televizată unde explica modul în care se pot obține vopsele altfel decât din petrol și substanțe chimice toxice, mica sa afacere a luat avânt. A început să se dezvolte ceea ce a dus la nevoia unui spațiu de producție mai mare. După ce a trecut printr-un hambar pentru animale, în 2002, mica fabrică s-a mutat într-un vechi gater din Sehlem, cumpărat de Gert. Acesta este locul unde se află și acum fabrica. Produsele fabricii au ajuns cunoscute în toată lumea fiind folosite în case obișnuite, dar și la restaurarea unor castele din Japonia sau a unor obiective turistice din Olanda sau Germania.
Produsele sunt apreciate oriunde în lume pentru că sunt fabricate în exclusivitate folosind materii prime naturale și tehnologii ecologice. De altfel, principiul firmei este: „Ceea ce nu se poate produce într-un mod prietenos cu mediul, nu se fabrică”. Materialele au toate componentele declarate prin voința producătorului, fără să existe această obligație și sunt total inofensive astfel încât, eventualele scurgeri accidentale din ambalaje, nu trebuie raportate.
Prima zi dedicată finisării lemnului cu produse naturale Kreidezeit
După ce ne-a spus despre începuturile Kreidezeit, Martin a explicat și demonstrat cum materiale obișnuite din jurul nostru pot deveni lianți pentru pigmenți. L-am văzut folosind berea și oul ca liant. Pigmenții naturali amestecați doar cu apa și aplicați pe lemn pentru a-l colora, se iau pe mână după uscare. În schimb, amestecați cu bere sau cu ou, rămân mult mai bine fixați pe lemn. Oul funcționează și ca emulgator, permițând amestecarea uleiului cu apa și pigmenții, transformandu-le astfel în vopsea. Toate aceste informații și multe altele au fost descoperite studiind vechile rețete folosite de maeștrii pictori de catedrale și biserici.
Au fost luate pe rând în discuție, uleiurile, cerurile, lazurile și vopselele Kreidezeit folosite pentru diferite scopuri. Am văzut cum se aplică uleiul și ceara pentru podele, lazurile și vopselele pentru lemnul folosit la exterior, uleiul fără solvent, săpunul de Marsilia și alte produse de protecție și întreținere.
Iar după ce a povestit totul despre materiale, ne-a lăsat să ne „jucăm” cu ele aplicându-le pe bucăți de lemn pregătite special de Naturalpaint. Martin a fost asaltat de întrebări și astfel partea practică s-a întins mult peste ora stabilită ca sfârșit al primei zile de workshop. Totuși, pentru a reuși să acoperim tot programul propus pentru a doua zi, am încheiat ziua aplicând stratul de amorsă peste bucățile de gips carton ce urmau să fie acoperite cu tencuieli și vopsele.
A doua zi – finisarea pereților
Programul a început la 9 dimineața, cu o oră mai devreme pentru a reuși să terminăm la timp. Nu ne-a ieșit nici de data aceasta.😊 Ziua a început tot cu expunerea teoretică, în care s-au prezentat tencuielile și vopsele de var, amorsele pe bază de caseină, dar și beneficiile pentru sănătate pe care le aduce folosirea acestor produse la finisarea caselor. Am discutat despre Tadelakt – tencuiala tradițională marocană – și am văzut cum se face „sigilarea” pereților cu ajutorul săpunului pentru a fi rezistenți la umezeală, în zone cum sunt băile sau dușurile.
Partea a doua a zilei a fost din nou dedicată aplicațiilor practice. Fiecare a putut „să-și facă mâna” exersând tehnicile de aplicare cu unelte specifice puse la dispoziție de organizatori. De departe cele mai atractive și spectaculoase au fost efectele speciale, când biluțe roșii de sticlă sau coajă de nucă pisată au fost amestecate în vopsele înainte de aplicare. Participanții au fost ca niște copii cu jucării noi și parcă se întreceau cine face mai bine și mai frumos. Socializarea a fost un alt punct bun al întâlnirii, cei care folosiseră în trecut produsele Kreidezeit împărtașind din experiența lor și celorlalți.
A fost un eveniment cu multe informații și multă activitate practică, care a părut a fi un câștig pentru participanți. În ciuda vremii urâte din prima zi, cu ploaie multă și frig, nu au regretat decizia de a veni. În spațiul unde s-a desfășurat workshop-ul a fost cald și bine (cu cafea și cronțonele 😉) și au putut afla multe despre produsele naturale Kreidezeit, foarte apreciate de utilizatorii lor.
Participanții apreciază astfel de evenimente, fie că au mai participat la workshop-uri Naturalpaint, fie că a fost pentru prima dată, toți au fost încântați că pot învăța lucruri noi despre materiale naturale, sănătoase. Unii sunt chiar nerăbdători să participe la următorul workshop care va avea loc cât de curând. Vom reveni și noi cu detalii imediat ce aflăm data și locul de desfășurare. Așa că, stați pe-aproape!
Bună.. sunt din zona Suceavei , unde aș putea găsi produsele de ceară și uleiuri ect kreideizeit mulțumesc. Va urmăresc cu mare plăcere (faceți o treabă excepțională de bună)
Buna seara!
Multumim pentru aprecieri!
In Suceava exista distribuitor Naturalpaint unde puteti gasi produsele Kreidezeit. Firma se numeste Pro Ambient. Datele de contact sunt in link-ul de mai jos.
Toate cele bune!
https://www.naturalpaint.ro/distribuitori.html
Mulțumesc mulțumesc!
Mulțumesc pentru acest articol. Am vrut să particip la atelier, dar momentan nu am putut. Îmi pare foarte rău că l-am ratat, de aceea vă mulțumesc pentru acest articol în care am aflat câte ceva din cele ce s-au întâmplat.
Cu placere!
Imi pare rau ca nu ati putut participa. Au fost multe de invatat si toti participantii au avut posibilitatea sa intrebe tot ce voiau sa stie despre produsele Kreidezeit. Poate data viitoare! 🙂
Toate cele bune!