Deco&Design Finisare DIY Tehnici de Finisare

Tencuieli și vopsele naturale pe bază de var, ideale pentru dormitoare și camerele copiilor

Varul este un material cu o mulțime de calități, pe nedrept dat uitării. Cu toate că a fost o perioadă când nimeni nu concepea curățenia generală fără var, acum este înlocuit de alte materiale și puțini s-ar gândi la varianta var dacă ar trebui să zugrăvească. Cu atât mai mult dacă ar trebui să finiseze lemnul. Și totuși se folosesc încă astfel de grunduri și vopsele pentru pereti, tavane sau pardoseli pentru a obține un mediu sănătos, foarte potrivit pentru copii, persoane alergice sau cu afecțiuni respiratorii. Haideți să facem cunoștință, mai pe îndelete, cu varul.

A fost odată…

A fost odată un sat din Bărăgan unde primăvara toate casele erau scuturate, măturate și văruite, pe dinăuntru si pe dinafară, să fie curate, aranjate și să miroasă frumos de Paște. Unde pomii erau curățați de uscături, trunchiurile erau văruite până la 1 m de sol, iar uscăturile de la pomi și din grădină erau adunate în mijlocul grădinii unde se făcea un foc mare, purificator. Și mirosea frumos, a primăvară și curat!

Din fericire nu era doar un singur sat în Bărăgan ci multe sate de aici și de aiurea. Din păcate, nu știu în câte dintre aceste sate se mai pot fac astfel de activități și câți se mai bucură de mirosul de proaspăt și curățenie pe care îl dădeau pereții proaspăt văruiți.

Bătrânii noștri știau, fără lecții de chimie sau biologie, că varul este un antiseptic natural, că pe pereții văruiți nu apar ciupercile și mucegaiurile, iar cei din casă se îmbolnăvesc mai greu de „piept” (probleme respiratorii). Știau și că pomii văruiți nu vor fi atacați de insecte. Însă a început să ne deranjeze faptul că varul de pe perete se mai lua uneori pe haine, că era mai greu de lucrat cu el și am inventat produse noi, mai simplu de utilizat, mai rezistente, dar nu întotdeauna la fel de sănătoase. Varul a iesit încet-încet din ideea noastră de curățenie și am uitat cât de multe calități are. Cred că nu este târziu să ne reamintim calitățile varului și pe cât posibil, să începem să-l folosim din nou.

vopsele pentru pereti
undeva, în Bărăgan
Ce este varul și cum se folosește

Varul poate fi considerat cel mai versatil material de construcții al lumii civilizate. Egiptenii, mayasii, grecii, romanii l-au folosit ca liant în mortare, tencuieli sau vopsele, construcțiile rezistând foarte bine în timp. Dacă la început era mai mult material de amestec, de la jumătatea mileniului trecut (anii 1500) a fost folosit și pentru finisări interioare și exterioare ale pereților. A fost folosit de Leonardo da Vinci, de Michelangelo și Rafael, fiind menționată folosirea lui pentru lucrări ale vremii.

Utilizarea intensă a continuat până după al doilea război mondial, când a fost pus în umbră de apariția cimentului, material mai dur care se întărea mult mai repede ca varul. Acum însă, varul revine datorită proprietăților sale.

Varul pe de perete, după uscare, este la fel ca roca naturală din care se fabrică materialul de finisare – carbonat de calciu CaCO3. Procesul de obținere și de folosire a varului este comparabil cu un cerc. Carbonatul de calciu este o rocă naturală formată cu milioane de ani în urmă din scoicile și cochiliile vietăților marine. Se mai numește și piatră de var. Pentru a putea fi folosită, este arsă la temperaturi de 800ºC și transformată în oxid de calciu CaO – varul nestins, o substanță instabilă în prezența apei.

În reacție cu apa varul nestins se „stinge”, transformându-se în hidroxid de calciu Ca(OH)2 – varul stins. Reacția este foarte violentă, cu degajare puternică de căldură, procedeul putând fi destul de periculos dacă cel ce face stingerea varului nu are experiență. Varul stins se folosește pentru tencuială și pentru obținerea laptelui de var, care se aplică ca strat final de finisaj. Odată aplicat, varul (hidroxidul de calciu) reacționează încet cu bioxidul de carbon din aer și revine la forma inițială de carbonat de calciu CaCO3, stratul solid și dur care rămâne pe perete. Și astfel cercul se închide. Varul este considerat un material natural cu balanță zero de bioxid de carbon tocmai pentru că ceeea ce se degajă la producerea lui se consumă la întărire (uscare).

vopsele pentru pereti
sursa foto: muddymortars.co.uk
Beneficiile folosirii varului la finisarea pereților casei

Pe lângă balanța zero de bioxid de carbon, varul mai are și alte avantaje. Are pH alcalin ceea ce face ca ciupercile și mucegaiul să nu se dezvolte, aerul din încăperile văruite fiind foarte sănătos. Se recomandă folosirea lui pentru acoperirea pereților în camerele copiilor, ale persoanelor cu probleme respiratorii sau cu alergii.

Pereții văruiți permit trecerea vaporilor de apă acționând ca o barieră permeabilă. Astfel umiditatea nu rămâne blocată în interiorul peretelui ceea ce împiedică deteriorarea clădirii (zidăriei sau a lemnului din structură).

Se amestecă bine cu lutul, gipsul și cimentul fiind un foarte bun liant pentru aceste materiale.

Este alb având o ușoară strălucire naturală. Datorită acestei culori luminoase dă senzația de curățenie. Dar poate fi amestecat cu pigmenți pentru a fi colorat, dacă vă doriți pereți altfel decât albi.

Și nu în ultimul rând, varul nu arde. Este un material ignifug protejând suportul pe care este depus.

Punctul slab este că, la uscare, varul se contractă și pot apărea crăpături. De aceea trebuie aplicat în strat subțire, iar stratul următor se aplică numai după uscarea totală a celui anterior. Acest lucru duce la un timp de lucru mai îndelungat comparativ cu alte materiale.

vopsele pentru pereti
sursa foto: muddymortars.co.uk
Produse naturale moderne cu aceleași calități, dar fără probleme de aplicare sau crăpare

Utilizarea produselor naturale la construcția și finisarea caselor este o tendință în creștere în ultima vreme. Varul este și el vizat, dar utilizarea nu mai presupune stingerea lui, așa cum se făcea odată. Varul este gata de folosire – la fel ca vopselele moderne – sau sub formă de praf care se amestecă cu o cantitate bine determinată de apă pentru a obține tencuieli rezistente și sănătoase.

Naturalpaint este una dintre firmele care își propun întoarcerea spre produsele naturale sănătoase. Pe lângă izolații naturale pentru case din lemn și cărămidă sau ceruri și uleiuri naturale pentru lemn, în portofoliul firmei și-a făcut loc și varul. În varianta glet, tencuială sau vopsea, varul păstrează toate calitățile celui folosit în trecut, adăugând altele noi cu ajutorul procesului de fabricație. De exemplu, adăugarea de celuloză – un liant natural – face ca tencuiala să fie mult mai bine fixată și nu se mai prinde cu ușurință pe haine atunci când ne sprijinim de perete.

Proprietățile antiseptice ale produselor din var de la Naturalpaint sunt confirmate și de Revista Oko-test, din Germania, revistă care se concentrează pe respectarea mediului. Această revistă testează produsele existente pe piață dându-le calificative. În cazul vopselei pe bază de var calificativul a fost Sehr Gut (foarte bună).

Așa că există posibilitatea de a ne întoarce la var fără munca și riscurile pe care le implica acest lucru în trecut.

Cum arată varul pe lemn. Finisajul limewash

Tot din trecut vine și finisajul limewash pentru lemn. Când văruiau, bunicii nu se limitau la pereții de lut ci acopereau și tavanul sau parsoselile făcute din scânduri geluite. Ba uneori chiar și mobila. Varul proteja lemnul împotriva atacului insectelor, stiau asta de la pomii din grădină. În timp, varul se tocea și începea să se vadă lemnul de sub el. Acesta aeste aspectul finisajului limewash.

Unii îl consideră a fi identic cu whitewash, alții îl văd diferit. Din punctul meu de vedere este diferit, whitewash fiind varianta mai soft, mai puțin rustică, mai elegantă. Limewash (var spălat, în traducere) păstrează rugozitatea varului având un aspect mai puțin elaborat, mai brut.

Aspectul poate fi obținut folosind vopsele de var sau alte materiale care să nu aibă o granulație foarte fină. După aplicarea materialului și prelucrarea pentru obținerea efectului dorit, finisajul se fixează cu ceară transparentă. În felul acesta va fi si protejat, putând fi întreținut mai ușor.

Pentru a reproduce efectul limewash se poate folosi și ceară albă. Conținutul de pigment alb sau de carbonat de calciu din ceară trebuie să fie mare pentru ca acoperirea să fie foarte bună. Este un material foarte bun pentru marcarea porilor mari ai lemnului. Pentru un rezultat bun aplicarea se face în exces, după care excesul se șterge cu cârpa.

vopsele pentru pereti
sursa foto: mrangelmovie.com

Varul este un material a cărui revenire în viața noastră are numai efecte benefice. Folosit la zugrăvirea pereților îi apără de ciuperci și mucegai, îi lasă să „respire” permițând umidității să treacă și restabilind echilibrul, îmbunătățește aerul din încăpere, făcându-l mai ușor respirabil pentru cei cu probleme respiratorii sau alergii. Iar lemnul este apărat de insecte cu „prețul” unui finisaj foarte interesant – limewash.

Vă gândiți să zugraviți și nu sunteți hotărât asupra vopselelor de perete? Varul poate fi soluția!

vopsele pentru pereti
sursa foto: mrangelmovie.com

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

6 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian