Aplicare Adeziv Idei de meșterit Mobilier

De ce se folosesc adezivi poliuretanici pentru lemn structural sau utilizat în condiții extreme

Pentru că un adeziv poliuretanic este foarte rezistent la umiditate, atât de rezistent încât este foarte posibil ca lemnul să putrezească, iar linia de lipire să rămână intactă. Pentru că lemnul încleiat poate fi tratat în autoclave, la temperaturi și presiuni ridicate. Pentru că tocătoarele end grain încleiate cu adeziv poliuretanic pot fi spălate în mașina de spălat vase. Pentru că lemnul încleiat poate fi fiert în apă câteva ore fără să se desfacă în părți componente. Pentru că poate fi folosit la obținerea structurilor din lemn folosite la construcția caselor. Cred că ați înțeles deja că atunci când lemnul încleiat are nevoie de rezistență ridicată, atât mecanică cât și la tratamente extreme, o alegere foarte bună este adezivul poliuretanic. Să vedem de ce este atât de rezistent și cum trebuie folosit pentru a obține rezultatele dorite.

adeziv poliuretanic szolvegy tiszabond
secțiune grindă sursă: woodproducts.fi

CE este un Adeziv Poliuretanic

Adezivul sub formă lichidă conține grupări uretan (obținute, la fel ca la lacurile poliuretanice, din reacția unui poliol cu un izocianat) care prin polimerizare, formează adezivul solid care lipește elementele ce trebuie încleiate. Rezistența crescută vine de la reticularea avansată obținută în urma polimerizării. Adezivii poliuretanici pot fi bi- sau mono-componenți. La cei bi-componenți reacția este declanșată de amestecul cu un întăritor, pe când cei mono-componenți reacționează cu umiditatea din atmosferă.

UNDE, la ce fel de proiecte este recomandată folosirea adezivilor poliuretanici

Pot lipi lemn, metal, ceramică, plută, plastic, piatră și alte tipuri de materiale. Sunt folosiți în domenii ca producția de mobilă și tâmplărie, construcții, industria auto, încălțăminte, montare parchet sau placare case. Datorită rezistenței ridicate a legăturii formate sunt preferați mai ales în industrie, dar sunt folosiți și pentru proiecte de bricolaj care au cerințe mai speciale privind rezistența. Din punct de vedere al rezistenței la umiditate adezivii poliuretanici sunt încadrați în clasa D4.

Există mai multe tipuri de adezivi poliuretanici, fiecare formulat pentru domeniul lui de utilizare. Înainte de polimerizare au culoarea albă sau maronie, iar după întărire devin transparenți, în general. Cei folosiți pentru încleierea lemnului sunt foarte elastici, fiind potriviți pentru montarea parchetului sau încleierea grinzilor. În urma reacției de polimerizare volumul adezivului crește, de aceea poate fi folosit și pe suprafețe cu mici găuri sau imperfecțiuni, pe care le umple în urma expandării. Timpul de reacție poate fi, de la 20-30 minute, până la ore. După timpul inițial de lipire, când obiectul este scos din presă, urmează un timp de definitivare a reacției în urma căruia legătura atinge rezistența maximă. Acest timp poate fi de ordinul zilelor.

adeziv poliuretanic szolvegy tiszabond

CÂND să folosești un Adeziv Poliuretanic

Așa cum am menționat și la început, sunt aleși pentru rezistența foarte bună a legăturii formate între elementele lipite. Ca și cei epoxidici, adezivii poliuretanici sunt adezivi structurali, dar spre deosebire de epoxidici, au rezistența mult mai bună la exterior. Reacționează chiar și în medii foarte umede (în apă), iar filmul adeziv rezistă la temperaturi, umiditate și presiune ridicate.

Se aleg adezivii poliuretanici când este nevoie de:

  • Rezistență ridicată la intemperii și radiația solară
  • Rezistență ridicată la îmbătrânire
  • Rezistență structurală ridicată
  • Rezistență mare la impact și forfecare
  • Proprietăți bune pentru lipirea pe suprafețe mari (parchet, dușumele).

Cu adezivii poliuretanici pentru lemn se lucrează simplu, fără cerințe de aparatură sau condiții speciale și pot fi folosiți pentru suprafețe/materiale diferite, atât la interior, cât și la exterior.

CUM se aplică adezivii poliuretanici

În industria lemnului se folosesc mai mult adezivii mono-componenți. Se aplică la temperatura camerei, temperatura minimă de aplicare fiind, la fel ca și la adezivii PVA, de 5-10°C. Spre deosebire de adezivii PVA însă, nu au cerințe speciale legate de rezistența la îngheț. După aplicarea adezivului, elementele trebuie puse în contact. Faza deschisă nu trebuie să dureze mult pentru că, atunci când  reacționează, adezivul are tendința de a-și mări volumul (degajează bioxid de carbon formând o spumă). În funcție de tipul adezivului, faza deschisă poate fi între 10 și 30 minute.

Aplicarea adezivului se face cu pensula, rola sau pistolul. Dacă unul din elmente s-a murdărit, poate fi șters imediat cu acetonă, alcool sau diluant universal. Adezivul uscat se îndepărtează ușor cu racleta, daltă sau prin șlefuire. Pentru lipire este nevoie ca elementele să fie fixate împreună cu ajutorul clemelor sau a presei. Nu este nevoie de o presiune mare ci doar ca elementele să fie în contact direct și uniform. Presiunea uniformă împiedică apariția unor spații goale care vor fi umplute prin expandarea adezivului. Va rezulta un aspect uniform, dar încleierea va fi mai puțin rezistentă în spațiul în care adezivul este expandat.

Afinitatea pentru umiditate face ca adezivii să fie foarte sensibili la umezeală. Ambalajul nu trebuie ținut deschis multă vreme și odată deschis, timpul de viață va scădea foarte mult. Nu cumpărați adezivul în ambalaje mari dacă nu aveți în plan să-l folosiți în timp scurt, pentru că cel nefolosit se va întări și nu va mai putea fi folosit. Umiditatea din lemn este necesară la întărirea adezivului poliuretanic. Lemnul foarte uscat va avea nevoie de umezire înainte de aplicarea lui. Tot preferința pentru umiditate îl face greu de îndepărtat de pe piele. Purtați mănuși atunci când lucrați cu adeziv poliuretanic!

adeziv poliuretanic szolvegy tiszabond

TISZAPUR este adeziv poliuretanic folosit la obținerea structurilor de rezistență pentru case

TISZAPUR D4 4401 Special, distribuit de firma Szolvegy de la Târgu Mureș, este un adeziv poliuretanic foarte rezistent ce poate fi folosit pentru obținerea grinzilor și stâlpilor folosiți la construcția caselor pe structură de lemn. Și-a dovedit calitățile în timp, fiind folosit de mai bine de 15 ani de constructorul de case Dimmer la obținerea structurilor laminate din lemn. Rezistența ridicată la impact și forfecare, elasticitatea crescută fac ca structurile obținute să fie foarte solide și elastice în același timp. Este genul de adeziv care rezistă mai mult decât lemnul încleiat.

Adezivul este monocomponent, de culoare maronie, devenind transparent după polimerizare. Cantitatea aplicată nu trebuie să depășească 250 g/m². Timpul de întărire în presă este între 8 și 12 ore, în funcție de cantitatea aplicată. După scoaterea din presă panourile trebuie lăsate între 24 și 48 de ore pentru definitivarea reacției. După acest timp lipirea ajunge la rezistența maximă.

Tiszapur D4 Special poate fi folosit pentru obținerea mobilierului sau amenajărilor de la exterior, a grinzilor și structurilor de rezistență ale caselor, la încleierea lemnului ce urmează a fi tratat în autoclave, la lipirea parchetului și a treptelor de scări, la încleierea bărcilor sau a elementelor imersate în apă. În cazul tratării în autoclavă, este recomandată o perioadă de min.7 zile între ieșirea din presă și începutul tratamentului la temperatură și presiune.

Adezivii poliuretanici sunt varianta sigură în cazul în care lemnul trebuie să suporte presiuni mari și forțe de forfecare, acțiunea agresivă a unor medii permanent umede sau acțiunea degradantă a radiației UV. Când nu sunt cerințe speciale, chiar dacă este vorba de medii umede precum baia sau bucătăria, adezivii PVA rămân cei mai potriviți pentru încleierea lemnului.

adeziv poliuretanic szolvegy tiszabond
presă lemn laminat Dimmer

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

2 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

Newsletter vineri dimineața
Informații și sfaturi de la experți

ro_RORomână