Aplicare Adeziv Fabricare case din lemn

Ce adeziv se folosește pentru structurile lamelare ale caselor din lemn

Casele din structuri prefabricate, cele care se fac în bună parte în fabrică, au pereții făcuți pe o structură din lemn. Fiecare perete este format dintr-o ramă din stâlpi verticali și grinzi orizontale, rigidizată cu panouri OSB sau alte panouri structurale. Pentru a fi foarte stabile și rezistente ramele se fac din elemente laminate, adică din structuri obținute prin suprapunerea și încleierea mai multor straturi de lemn, proces asemănător obținerii panourilor de masiv. Pentru o lipire sigură și rezistentă se folosesc adezivi D4 pentru lemn, adică un adeziv foarte rezistent la umiditate și condiții de exterior. De constanța calității adezivului depinde obținerea unor case trainice și de aceea între producătorul de case și cel de adeziv se stabilesc parteneriate de lungă durată. O demonstrează și parteneriatul de peste 10 ani între Szolvegy – producător de adezivi și Dimmer, unul dintre cei mai cunoscuți producători de case din structuri prefabricate.

adezivi D4 pentru lemn
Elemente lamelare prelucrate pe CNC la Dimmer
Ce sunt elementele laminate și cum se obțin

Se numesc laminate pentru că suprapunerea tuturor elementelor din lemn se face paralel cu fibra, nu perpendicular, ca în cazul placajului. Scopul obținerii lor este eliminarea defectelor lemnului și stabilizarea lui. Comparativ cu un stâlp sau o grindă dintr-o singură bucată de lemn, la cele lamelare nu există riscul apariției crăpăturilor, deformărilor sau variației dimensionale.

După ce cheresteaua a fost debitată și uscată în uscătoare, fiecare element este analizat pentru a i se identifica nodurile căzătoare sau crăpate și alte posibile defecte, care sunt apoi îndepărtate. Bucățile de lemn rămase sunt de dimensiuni prea mici pentru a putea fi folosite la obținerea unor stâlpi, de aceea sunt frezate la capete pentru a fi îmbinate în dinți. Îmbinarea în dinți permite obținerea unor elemente lungi cu rezistență foarte bună. Dinții rezultați în urma prelucrării măresc suprafața de contact dintre cele doua elemente și transformă o lipire de capete de fibră într-una de fibre paralele, mult mai rezistentă.

Pe muchia laterală a fiecărui astfel de element prelungit se aplică adeziv și apoi, mai multe elemente asemănătoare sunt puse în presă, muchie peste muchie, formand practic un panou de elemente lipite pe părțile laterale. Adezivul se aplică în exces astfel încât, prin presare, excesul să iasa în exterior. Este un mod de control că există adeziv pe toată suprafața. După timpul necesar reacționării adezivului, panoul este scos din presă, șlefuit și calibrat pentru a îndepărta adezivul intărit la exterior și debitat pentru obținerea grinzilor și a stâlpilor.

adezivi D4 pentru lemn
eliminarea defectelor – Dimmer
adezivi D4 pentru lemn
În presă
Calitățile adezivului folosit la obținerea elementelor laminate

Adezivul folosit atât la îmbinarea în dinți cât și la cea pentru formarea panoului trebuie să fie foarte rezistent. De aceea se folosesc adezivi D4 pentru lemn, cei mai buni adezivi din punct de vedere al rezistenței la umiditate și în condiții de exterior. La Dimmer se folosește TISZAPUR D4, un adeziv poliuretanic.

Adezivii poliuretanici sunt cei mai durabili și mai puternici adezivi pentru lemn. Sunt versatili, putând lipi, pe lângă lemn, sticlă, metal, ceramică, spumă poliuretanică, textile, plastic sau piatră. Rezistă foarte bine la umiditate fiind foarte potriviți pentru utilizare atât la interior, în locuri cu umiditatea ridicată,  cât și la exterior. Pot încleia în egală măsură lemnul masiv sau derivate din lemn.

Adezivul TISZAPUR D4 folosit de Dimmer pentru obținerea elementelor laminate este monocomponent. Reacția de formare a peliculei are loc cu ajutorul umidității din atmosferă și din lemn. Este mai simplu de folosit decât adezivii poliuretanici clasici, în două componente (adeziv și întărior), cu condiția să fie ferit de umezeală când nu se lucrează cu el, adică ambalajul să fie închis ermetic. Pelicula adezivă rezultată aderă foarte bine la suprafața lemnului, este foarte elastică, rezistentă la apă și la acțiuni mecanice și foarte durabilă.

Pentru a se asigura că este cea mai bună variantă pentru obtinerea unor structuri pentru case, firma Szolvegy a testat încleierea în condiții mai grele decât cele recomandate de fișa tehnică a produsului. Au fost realizate grinzi care au fost testate în autoclave, la temperaturi ridicate și au fost lăsate apoi afară, timp îndelungat, atât în condiții de iarnă cât și de vară. Grinzile au rezistat foarte bine tuturor acestor încercări.

adezivi D4 pentru lemn
Aplicarea adezivului – Dimmer
Un parteneriat bazat pe calitatea produsului furnizat și respectarea tehnologiei recomandate

Testele la care au fost supuși adezivii, controlul permanent și aleatoriu al calității adezivilor fabricați sunt motivul pentru care, în peste 10 ani de colaborare, nu au existat probleme de calitate. Vreau totuși să menționez că, oricât de bun ar fi un adeziv, dacă nu este bine și corect aplicat, dacă nu se respectă timpii de priză sau de odihnă, dacă nu este corect depozitat și nu se respecta termenele de valabilitate, rezultatele nu vor fi cele așteptate. Trebuie să existe colaborare între cele două părți pentru a evita neplăcerile. Adezivul, în lipsa unei aplicări corecte, își pierde calitățile oricât de bun ar fi el.

Dimmer produce case din lemn de foarte mulți ani și bună parte din ele au fost făcute în țări din Europa. Românii au fost mai reticenți la acest tip de construcție, în special din cauza lipsei informației în domeniu. Din fericire, de câțiva ani a început și la noi construcția lor și numărul celor care aleg sa-și facă așa casa crește continuu. Asta și pentru că au apărut tot mai multe informații despre eficiența energetică a caselor cu pereți prefabricați, a timpului scurt de lucru și a lipsei de deșeuri din șantier.

Iar unul din motivele rezistenței și durabilității lor este și folosirea unor adezivi cu bune proprietăți de încleiere, rezistenți în timp și în condiții extreme și constanți în calitate.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

6 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • Sunt curios care este durata de viață a magazinului într-o grindă de lemn stratificat. Mă puteți ajuta?

   • Buna ziua!
    Citisem primul mesaj si incepusem deja sa ma gandesc la un magazin cu o singura grinda, dar de ce doar una si ce fel de magazin. Interesant cat de repede zboara gandul. Noroc ca a venit imediat urmatorul mesaj si m-a adus inapoi, pe pamant. 🙂
    Adezivul este poliuretanic, deci…material plastic. Cu siguranta lemnul va putrezi inainte sa se deterioreze adezivul. Daca lipirea este bine facuta, adezivul s-a absorbit suficient in lemn, s-au respectat toate indicatiile privind incleierea, problemele nu vor aparea de la adeziv.
    Probleme cu adezivii apar cand se folosesc la exterior adezivii formulati pentru interior. Un adeziv recomandat doar pentru incleierea mobilierului de interior se va deterioara foarte repede in conditiile de umiditate si radiatie solara de la exterior. Nu este cazul adezivilor poliuretanici D4, asa cum este cel din articol.
    Toate cele bune!

    • Mulțumesc frumos pentru răspuns. Adică este plauzibil ca o grindă stratificată să trăiască sute de ani dacă este protejată de putrezire.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian