Cum Să... Finisare DIY Tehnici de Finisare

Am trepte de brad nemontate încă. Ce materiale să folosesc pentru a le colora stejar, iar fibra să rămână vizibilă?

O astfel de întrebare am primit drept comentariu la unul dintre articole. Pentru că necesita un răspuns mai elaborat am considerat că poate fi de folos și altora care se confruntă cu probleme de colorare a lemnului și nu știu ce să aleagă dintre nenumăratele produse pe care le găsesc în magazinele de profil, fizice și online. În prezentarea situației se făcea referire la faptul că lemnul – masiv de brad – stătuse ani de zile la uscat afară, era brut, netratat și nevopsit. Sfaturile cerute erau legate atât de colorarea, cât și de protejarea treptelor ce urmau să fie montate pe o scară interioară cu trafic scăzut.

colorare trepte scară din lemn de brad

Cu ce se colorează lemnul pentru ca fibra să rămână vizibilă

Metoda clasică de a proteja lemnul astfel încât fibra să rămână vizibilă este cu baițuri pe bază de coloranți și lacuri transparente. Baițurile pe bază de coloranți sunt soluții de colorare obținute din diluanți sau apă și coloranți solubili. La aplicare direct pe lemn, sunt absorbite și scot în evidență desenul lui natural. Spre deosebire de aceste soluții, există baițuri obținute cu pigmenți. Aceștia nu se dizolvă în apă sau în diluant, rămân în suspensie, iar când sunt aplicați pe lemn rămân la suprafață, colorându-l mai uniform, dar mai puțin spectaculos, fibra fiind mai puțin vizibilă. Colorarea semitransparentă cu pigmenți se folosește, în special, la exterior (lazuri) pentru că pigmenții, pe lângă uniformizare, asigură și rezistența finisajului la radiația UV. De asemenea, se folosesc când lemnul absoarbe diferit și se pătează sau când obiectul, în cazul de față scara, este făcut din elemente diferite din lemn, iar un baiț obișnuit ar scoate în evidență în mod neplăcut diferențele dintre ele.

Baițurile din coloranți pot fi pe bază de apă sau pe bază de solvent. Baițurile pe bază de apă se absorb mai bine în lemn și pun mai bine în evidență fibra. Dezavantajul este că, absorbind apă, fibra lemnului se ridică și va fi nevoie de o șlefuire ulterioară mai energică pentru a obține o suprafață fină la atingere. Baițurile pe bază de solvent se absorb mai puțin în lemn și dau un aspect mai tern. Fibra se ridică, însă, mult mai puțin. Indiferent de tipul baițului, dacă este aplicat în exces și este urmat de ștergere cu cârpa, desenul natural al lemnului va fi marcat.

În cazul menționat se va folosi un baiț culoare stejar. Treptele nu sunt montate, așa că se poate folosi un baiț pe bază de solvent, evitând ridicarea fibrei, fără a aduce mirosul persistent de diluant în casă. Astfel de baițuri se găsesc în magazinele de bricolaj sau în cele care au materiale de finisare pentru lemn. Sunt mai multe tipuri de baiț de stejar, de aceea este bine să verificați culoarea înainte de a-l folosi. Există stejar închis, deschis, mediu, auriu, antic, etc. Verificați eticheta și cumpărați-l pe acela care are doar colorant și solvenți. Dacă vreți ca fibra lemnului să fie pusă în evidență, nu cumpărați baițuri în care sunt pigmenți sau adaosuri importante de rășini.

După aplicarea și uscarea baițului, se aplică primul strat de lac, fără a șlefui, chiar dacă fibra lemnului s-a ridicat și se simte neplăcut. În această fază șlefuirea poate strica uniformitatea culorii. Se șlefuiește după uscarea primului strat de lac. Fiind trepte, recomandată este folosirea unui lac de parchet, pe bază de solvent sau de apă. Aplicarea lui poate fi făcută cu trafaletul. Dacă folosiți lac pe bază de solvent, alegeți un trafalet cu burete rezistent la solvenți.

Colorarea se poate face și cu lac colorat

Pentru cei care vor să scape mai ușor, fără multe straturi și materiale, există varianta folosirii unui lac de parchet colorat stejar. Atenție, lac nu vopsea, pentru ca fibra lemnului să rămână vizibilă. În general, lacurile colorate din comerț au durități potrivite pentru mobilier. Dacă doriți un lac mai dur, îl puteți face singuri. Baițul trebuie să fie compatibil cu lacul respectiv (apă cu apă și solvent cu solvent). La cele pe bază de solvenți verificați înainte compatibilitatea. Este posibil ca unii coloranți să nu fie solubili în toți solvenții din compoziția diluantului lacului și culoarea să se schimbe.

Pentru a colora lacul se adaugă până la 10% baiț. Nici dacă baițul este foarte diluat nu este bine să adăugăm mai mult pentru că se diluează lacul și aplicarea se va face mai greu (apar scursuri). Este bine să facem culoarea mai deschisă decât cea dorită, iar culoarea finală să rezulte din straturile succesive aplicate.

Aplicarea trebuie făcută cu atenție și uniform pentru a nu apărea dâre de culoare. De asemenea, culoarea se va închide cu fiecare strat aplicat. Pentru a evita acest efect se pot aplica 1-2 straturi colorate, până se ajunge la culoarea dorită, după care se continuă cu lac transparent.

colorare trepte scară din lemn de brad

Șlefuirea, foarte importantă pentru a obține o colorare uniformă și o suprafață plăcută la atingere

Succesul colorării lemnului masiv este condiționat de șlefuirea lui corespunzătoare. Șlefuirea corectă înaintea aplicării baițului va face lemnul să absoarbe uniform, iar colorarea va fi uniformă, fără pete. Dacă lemnul este foarte rugos, șlefuirea lui se face succesiv cu 2 granulații diferite, de exemplu întâi cu o hârtie cu granulația 120, apoi 150 sau întâi 150, apoi 180.  După șlefuire, lemnul se desprăfuiește foarte bine înaintea aplicării soluției de colorare.

La fel de importantă este și șlefuirea între straturile de lac. Ea asigură, pe lângă finețea suprafeței și o bună aderență între straturile de lac. Șlefuiți după uscarea totală a primului strat de lac. La colorare fibra lemnului se ridică puțin, iar după aplicarea lacului, această fibră ridicată devine foarte dură și zgârie. Pentru îndepărtarea ei și obținerea unei suprafețe plăcute la atingere suprafața se șlefuiește cu hârtie abrazivă cu granulația 280 sau 320 sau cu burete abraziv fin. Nu șlefuiți după baiț pentru că stricați uniformitatea culorii.

Chiar daca culoarea va fi identică cu a stejarului, aspectul final al bradului colorat nu va fi de stejar

Trebuie să atrag atenția asupra unui aspect pe care l-am întâlnit de multe ori. Cei care folosesc baiț stejar, nuc sau mahon pentru a colora lemnul de rășinoase (molid, pin, brad, larice), se așteaptă ca la final lemnul să arate ca cel de stejar, nuc sau mahon. Nu va arăta la fel pentru că desenul natural făcut de fibră este diferit, iar lemnul de rășinoase nu are pori. Lipsa acestora face că aspectul să fie foarte diferit.

Așadar, chiar dacă baițul folosit pentru colorarea treptelor din brad este stejar, scările nu vor arăta la final ca unele de stejar ci ca unele de brad colorat brun-gălbui.

Aclimatizarea lemnului la interior

Și încă un aspect la care trebuie să fiți atenți când folosiți parchet sau trepte de lemn care au stat mult afară sau depozitate în spații cu umiditate diferită de cea din interior. Înainte de a începe finisarea și montajul, elementele din lemn trebuie ținute câteva zile în interior pentru ca umiditatea lor să ajungă în echilibru cu umiditatea din interior. Se evită astfel apariția tensiunilor în lemn după finisare, care pot face lemnul să se miște, iar lacul să crape.

Sper să considerați utile informațiile. Dacă aveți neclarități sau întrebări, lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat. Vă voi răspunde cu siguranță.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

5 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Sper sa scrieti un articol, in viitor, despre cum putem face un lemn total impermeabil. Ce solutii avem pe piata, in Romania, astfel incat sa ramana vizibila fibra si sa fie si sanatos pentru lemn in timp.

    • Bună ziua!
      Am mai scris despre protejarea lemnului la apă și cu alte ocazii. Depinde unde va fi folosit acel lemn.
      Am să revin asupra subiectului, dar aș vrea să știu unde va sta acel lemn pentru a știi ce condiții trebuie să îndeplinească materialele folosite. Este foarte greu de găsit un material universal valabil.
      Toate cele bune!

  • Doamna Radu va multumesc foarte mult pentru acest articol! Imi este foarte util pentru ca sunt intr-o situatie similara. Cu toate astea va rog sa imi dati un sfat.
    Am achizitionat trepte si contra-trepte din stejar prefabricate de la magazinele de profil. toate aceastea sunt finisate dar nu au aplicat nici un strat protector. Doresc sa mi le montez singur si vrea sa fiu sigur ca dupa ce le montez acestea au aspectul frumos ca de mobila. Anumite trepte si contra-trepte urmeaza sa mai fie debitate inainte de montaj.
    1. Sa le tratez complet inainte de debitare si montaj? Baitz si lac pentru parchet pe baza de solvent. Treptele vor putea fi vopsite perfect pe banc si vopseaua va fi uniforma singura treama este la zonele debitate.
    2 Sa le tratez complet dupa montaj? in felul acesta nu mai exista riscuri de afectare tratamentului la debitare, dar exista riscul zgarierii sau murdariiri lemnului la montaj. De asemenea procesul de vopsire prezinta riscuri la plinte si la imbinarea contratreptelor cu treapta.
    3. Ma gandesc la un mix din cele 2 de mai sus. Si anume aplicarea a 2 straturi de baitz (la culoarea dorita) urmate de debitare si instalare, iar odata cu montarea lor aplicarea unui strat sau 2 de lac pentru parchet.
    Opinia dumneavoastra m-ar ajuta foarte mult.
    Nici unul din meseriasi nu a vrut sa imi spuna cum sa fac pentru ca asa au motivat pretul urias de montaj.

  • buna ziua,

    Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat cu privire la lacuirea unor trepte din lemn de brad.

    Avem treptele montate in casa de aprox 12 ani si au fost baituite si lacuite.
    Acum am vrut sa reimprospatam aerul locuintei 🙂 asa ca am slefuit treptele (cu granulatie 80) si am vrea sa le lacuim dar sa putem pastra culoarea naturala de lemn de brad proaspat slefuit … si nu de lemn de brad umed (asa cum se intampla in general – chiar daca le lacuiesti cu lac transparent … culoarea devine putin galbuie … in loc de crem deschis)

    Ce ne recomandati ?
    Multumim frumos !
    Liviu Georgescu

    • Bună ziua!
      Din păcate, nu veți putea păstra culoarea obținută imediat după șlefuire. Lemnul de brad îngălbenește în mod natural, își schimbă culoarea indiferent cu ce este acoperit.
      Ceea ce puteți face este să reduceți această schimbare și să nu adăugați și tenta ușor gălbuie pe care o au unele lacuri.
      În privința lacurilor, cele care păstrează cel mai bine culoarea naturală sunt lacurile acrilice pe bază de solvent (numite și lacuri cu efect natural). Le găsiți la distribuitorii de produse profesionale pentru lemn – Sayerlack (Golda), ICA (Lomilux), Sirca, Renner, Remmers (Golda), Milesi. Tot la ei găsiți și absorberi UV. Sunt produse care se adaugă în cantități mici în lacuri și reduc din îngălbenirea naturală a lemnului care se datorează luminii. Nu folosiți însă lacuri speciale pentru exterior pentru că acestea sunt puțin colorate și schimbă tenta lemnului.
      O altă soluție este ca lemnul să fie acoperit cu un baiț de culoarea lemnului (cea crem deschis dorită de dumneavoastră), o tentă foarte deschisă care să acopere imperceptibil lemnul. Trebuie folosite baițuri uniformizante (le găsiți tot la distribuitorii de mai sus). Apoi aplicați lac nu efect natural. Așa, schimbarea culorii lemnului va fi foarte mică și greu de observat.
      Succes!

Categorii

Abonează-te la newsletter

Newsletter vineri dimineața
Informații și sfaturi de la experți

ro_RORomână