Finisare DIY Tehnici de Finisare

Baiț, lazură sau vopsea?!

La BIFE SIM 2016 am cunoscut o mulțime de oameni interesanți. Printre ei și o pereche de tineri din Ovidiu, Constanța. Au început prin a ne mulțumi că suntem în spațiul online pentru că au de unde afla tot felul de informații legate de lemn. Tineri întreprinzători au un mic atelier de tâmplărie și pare că le răspunsesem la multe întrebări și aflaseră informații noi despre lemn. (Între timp afacerea lor a crescut. Ei ne-au ajutat să scriem, în ediția tipărită în septembrie 2018 a Revista din Lemn, despre tranziția de la un atelier de tâmplărie la o mică fabrică de mobilă.) Și pentru că tot ajunseseră la noi la stand, tânărul m-a rugat atunci să-i răspund la o întrebare. Care este diferența dintre baiț, lazură și vopsea?  În mod sigur și alte persoane ar dori să știe care sunt diferențele dintre aceste materiale pentru colorarea lemnului, așa că voi menționa și aici ceea ce am răspuns atunci.

materiale pentru colorarea lemnului
sursa foto: amonnproficolor.com

 

Baițul pentru lemn – colorează și lasă fibra lemnului vizibilă

Baițul este numele dat soluțiilor transparente care colorează lemnul. Este adaptarea cuvântului german „beize”, care înseamnă „pată”. Foarte multe cuvinte tehnice provin din limba germană, considerată limba tehnicii în trecut.

Baițul este soluția obținută printr-una dintre modalitățile următoare:

 • dizolvarea coloranților solizi în apă sau în solvenți organici
 • diluarea cu apă sau solvenți organici a concentratelor de culoare lichide, până la intensitatea dorită.

Baițurile colorează lemnul astfel încât fibra și desenul natural rămân vizibile fiind chiar puse în valoare. Amănunte privind tipurile de baiț și metodele de aplicare găsiți aici.

materiale pentru colorarea lemnului
sursa foto: organicnaturalpaint.co.uk

 

Lazura – colorează și protejează lemnul exterior fiind semitransparentă

Lazura sau lazur, este numele dat unor materiale ce colorează lemnul aflat la exterior. Termenul vine tot din germană și definește un material care colorează lemnul, dar oferă și protecție. Sunt soluții de colorare semitransparente, denumite uneori și impregnanți pentru exterior, care au în componență coloranți, rășini și aditivi rezistenți la acțiunea radiației UV, intemperiilor, mucegaiului și ciupercilor, uneori și a insectelor.

Deci lazura nu este un baiț simplu, un amestec de apă și colorant, ci un produs mai complex, care colorează și protejează lemnul folosit la exterior. Lemnul poate fi acoperit doar cu lazură sau cu lazură și materiale peliculogene (lacuri) rezistente la exterior.

materiale pentru colorarea lemnului
sursa foto: shop.pontarolo.com

 

Vopseaua – colorare opacă și protecție asemănătoare lacului

Vopseaua este materialul de colorare opac care acoperă lemnul total și îl protejează împotriva agenților fizici și chimici, a șocurilor mecanice, etc. Dacă vopseaua este lucioasă se mai numește și email. Este practic un lac care are în compoziție un procent mai mare de paste colorante pe bază de pigmenți (20-40%), lacul puerzându-și astfel total transparența. Vopseaua are toate caracteristicile obișnuite ale unui lac – grad de luciu (gloss), rezistențe fizice, chimice, mecanice.

Este folosită pentru a colora și proteja lemnul sau plăcile derivate din lemn, furniruite sau nu. Există vopsele pentru interior și pentru exterior, în funcție de bazele și pastele colorante folosite la obținerea lor.

materiale pentru colorarea lemnului
sursa foto: zainpro.com

 

În concluzie, baițul, lazura și vopseaua sunt materiale pentru colorarea lemnului și a plăcilor derivate din lemn. Diferența dintre ele este dată de transparență, consistență și uneori, de domeniul unde sunt folosite.

Sper să considerați utile informațiile de mai sus. Ca de obicei, completările sunt binevenite. Iar dacă aveți întrebări sau neclarități, lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat. Sigur voi răspunde.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

306 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • Dacaamungard inițial colorat cu vopsească apa , pot folosi latura peste deoarece a a cam degradat după 3 ani ? Va mulțumesc .

  • Cel mai indicat pentru garduri sunt impregnantii cerati. Ei coloreaza si protejeaza lemnul fara a forma o pelicula care crapa in timp (unele chiar destul de repede).
   In cazul in care ati dat vopsea ar trebui sa folositi tot o vopsea pe baza de apa. Slefuiti insa putin inainte pentru a avea aderenta. Daca a fost destul de bine „spalata” de vreme si a cam fost indepartata, puteti folosi impregnanti cerati sau alte tipuri de lazuri.

 • Sarutmana, am taiat un dud si am facut doua scaune cu spatar rustice, o masa si o banca (busteni practic). Cum ar fi cel mai bine sa le protejez impotriva vremii si a insectelor? Ar trebui sa le las sa se usuce intai? Trebuie sa dau si peste coaja cu ceva? Va multumesc 🙂

  • Buna seara,
   In mod normal ar fi trebuit lasat la uscat inainte de lucra ceva cu el. Il puteti lasa la uscat si acum, dar vor aparea crapaturi. E bine sa lasati coaja pe el pentru a impiedica iesirea rapida a apei. Daca puteti, tineti obiectele la o temperatura cat mai constanta (beci ar fi ideal), ferite de lumina puternica a soarelui. Impotriva insectelor si mucegaiului puteti aplica substante insectofungicide. Ar trebui sa se gaseasca la magazinele DIY. Acum, fiind inca ud, va absorbi putin, dar tot va fi protejat.
   Daca doriti il puteti proteja cu ceara sau ulei de in, dar nu cu lacuri. Lacurile fac pelicula si acum, cand lemnul este inca ud, se misca si pelicula crapa. Ceara si uleiul lasa lemnul sa se miste si impiedica iesirea rapida a apei (care duce intotdeauna la crapaturi).
   Toate cele bune!

 • Baițul este numele generic dat soluțiilor transparente pentru colorarea lemnului.

  Daca este transparenta cum se mai coloreaza?

  • Transparent nu inseamna incolor. Aplicand un bait pe lemn se coloreaza lemnul fara a-l acoperi, fibra lui se vede. Dupa uscare se aplica lac si rezulta un finisaj colorat transparent.

    • Numai daca aplicati tot vopsea pe baza de ulei si numai daca nu ati aplicat o cantitate mare de ulei. Daca lemnul absoarbe mult ulei vara, cand este foarte cald, uleiul se dilata si tinde saiasa afara, impingand si stratul de vopsea de deasupra.

 • Saru-mâna! Sunt îngrozit de o situație, un magazin de specialitate mi-a recomandat ecolazura extra de la Köber cod ig8289 pe stejar închis pentru ceva obiecte de exterior (scaune, băncuțe, mese) si pentru o protecție și mai buna mi-a recomandat si ecolacul de parchet parkettlack tot de la Köber cod L8301WL ținând cont ca obiectele vor sta numai si numai afara și vor fi utilizate ca atare. După aplicarea a celor 3 straturi de lazura pe lemnul uscat și finisat culoarea era foarte foarte frumoasa și după 8 ore i-am aplicat 3 straturi de ecolac pentru parchet conform instrucțiunilor de pe cutie la interval de doua ore. La 12 ore după m-am îngrozit sa văd ca lacul se exfoliaza la o apăsare mai pronunțată cu unghia devenind realmente albicios și inestetic. Am fost la magazin și s-au scuzat ca ecolacul trebuia dat direct pe lemn, nu peste lazura, adică sunt incompatibile. Pe ecolac scrie ca se aplica pe suprafețe lemnoase și nelacuite sau deja acoperite. (Ce înseamnă deja acoperite) Nici nu stiu ce sa fac in situația de fata, pentru ce este conceput acest lac? Scrie ca suprafața poate fi supusa unui trafic ușor peste 8 ore și a traficului normal peste 3 zile. Am sa îl mai las 3 zile dar cred ca îl las degeaba și soluția bănuiesc ca este îndepărtarea lacului cu hârtie abraziva și totodata se curată și lazura pentru ca am încercat de proba. In speranța ca am ajutat cu ceva ca alții sa numai procedeze ca mine și sa meargă pe varianta simpla fără N straturi protectoare ca uite ce se întâmpla. Am ignorat varianta Sadolin (cei mai buni pe domeniu protecție si culoare lemn) din cauza costurilor și am mers pe cea medie, m-a costat și mai mult ca a trebuit sa iau si ecolacul, am pierdut și bani și munca. Toate bune!

  • Imi pare rau ca ati trecut printr-o astfel de experienta. Lacul de parchet nu este recomandat la exterior pentru ca este dur si are elasticitatea redusa. Daca ramaneati la lazura era suficient. Lacul nu adera la stratul de lazura, se desprinde si intre cele 2 straturi intra aer, din cauza aceasta se albeste. Situatia nu se va ameliora in timp, de aceea va recomand sa indepartati stratul de lac prin slefuire. Trebuie indepartat total, pentru ca altfel tot ce veti da deasupra se va exfolia. Folositi lazura si nu dati straturi multe. Multe straturi nu inseamna protectie ci un strat gros care crapa mai repede. Cel mai bine este ca finisajul sa fie ingrijit an de an. Sunt variante de intretinere care va ajuta sa prelungiti mult viata obiectelor tinute afara.
   Este bine sa nu ignorati produsele de calitate, chiar daca vin la pachet cu un pret mare.

 • Buna ziua,

  Imi puteti spune va rog, ce este recomandat pentru mobila de bucatarie din lemn masiv, vopsire sau baituire?

  Va multumesc

  • Asta depinde de ce vreti dumneavoastra, pentru ca exista produse rezistente pentru orice tip de finisare.
   Daca faceti baituire si se aplica apoi lacuri transparente va bucurati de frumusetea lemnului, pentru ca baitul va scoate in evidenta desenul lemnului colorandu-l iar finisajul transparent va da rezistenta si va lasa sa se vada fibra lemnul.
   Cu vopsea acoperiti lemnul si dupa arerea mea, este pacat. In general, mobila de bucatarie vopsita este facuta din MDF nu din lemn masiv. Se poate aplica un finisaj opac, dar in strat subtire. Este modul in care se fac unele finisari rustice. Lemnul (mai ales cel de brad) este acoperit cu un strat de culoare alba, crem sau gri. Daca se aplica si patine efectul este si mai frumos.
   Mai multe despre mobila de bucatarie puteti gasi in link-ul de mai jos.
   https://revistadinlemn.ro/2017/03/27/sugestii-pentru-un-mobilier-de-bucatarie-rezistent/
   Toate cele bune!

 • Buna Ziua

  Eu doresc sa colorez si sa protejez niste ferestre si am tot citit articolele dumneavoastra dar nu am inteles foarte bine ordinea operatiilor:

  1 Grunduire
  2. Bait
  3. Lazura
  4. Lac

  Intreb deoarece am gasit lazura aceasta: https://www.dedeman.ro/sibiu/ecolasure-extra-kober-wenge-0-75l/p/5007480 si la specificatii tehnice scrie ca „Necesita grunduire prealabila: Da”.

  Din cate am inteles pentru culoare trebuie sa ma decid intre bait si lazura si pentru exterior este de preferat lazura (in sensul ca ambele coloreaza lemnul).

  In concluzie ma intereseaza oridinea corecta a operatiilor de colorare si protejare necesare pentru niste fereste din lemn.

  • Un ciclu obisnuit de finisare transparenta inseamna bait (solutia care coloreaza lemnul), grund (solutie transparenta asemanatoare lacului care se prinde foarte bine de lemn si se slefuieste usor) si lac (transparent si el, cu proprietati superficiale: rezistenta la zgariere, tuseu placut, grad de luciu, etc).
   Lazura este un fel de lac colorat pentru exterior. Verificati daca produsul cumparat este culoarea pe care o doriti. Daca vreti ca ferestrele sa fie colorate in profunzime, trebuie sa aplicati in prim strat de colorant pentru exterior (este foarte important sa fie rezistent la actiunea soarelui). Dupa uscare aplicati grundul recomandat de producatorul lazurii si in final lazura.
   Daca considerati ca este suficienta culoarea lazuri, atunci aplicati 1-2 straturi de grund, dupa care aplicati lazura.
   Este bine sa respectati indicatiile producatorului. El stie cel mai bine cum trebuie aplicate produsele.
   Succes!

   • Multumesc frumos de raspuns eu ininte sa citesc raspunsul acesta asociam Lazura cu Baitul si nu cu Lacul. Colorarea in profunzime sper ca am inteles corect va referiti la Bait. Ca si conculuzie eu am inteles ca am urmatoarele optiuni (cu respectarea indicatiilor producatorului):

    Toate variantele sunt pentru exterior.

    Varianta 1:
    a) 1-2-3 straturi de Grund (+slefuire)
    b) 1-2 starturi de Lazura
    In varianta aceasta Lazura este cea care da culoarea

    Varianta 2
    a) 1-2 straturi Bait („colorare in profunzime”) – pe varianta aceasta Baitul coloreaza lemnul
    b) 1-2 straturi de Grund (+slefuire)
    c) 1-2 straturi de Lac (lac transparent)

    Varianta 3
    a) 1-2 starturi de Bait („colorare in profunzime”) – pe varianta aceasta Baitul coloreaza lemnul
    b) 1-2 straturi de Grund (+slefuire)
    b) 1-2 starturi de Lazura (acuma daca si Lazura este colorata va acoperi culoarea baitului , daca este transparenta sa va comporta ca si un Lac transparent)

    Eu doresc sa va intreb deasemenea care dintre variante le-ati alege dumneavoastra pentru ferestre de lemn expuse la soare/radiatii, diferente de temperatura de la -30C – +40C, apa/ploaie/zapada. Imi doresc sa aibe un aspect placut si sa fie rezistente in timp precum ferestrele acoperite cu vopsea pe baza de ceva ulei ma gandesc.

    Deasemenea ce mi-ati recomanda oare sa aleg produse pe baza de apa sau de solvent sau de etc.

    Va multumesc frumos!

    • Eu as merge pe ultima varianta, cu conditia ca baitul aplicat ca prin strat (un strat este suficient) sa fie rezistent la exterior (puteti gasi astfel de produse in comert si cu denumirea de impregnanti).
     Lazura nu este ca o vopsea care acopera total. Este un lac colorat transparent. Faptul ca este colorat este foarte bine, pentru ca pigmentii din interior il fac mai rezistent in timp comparativ cu lacul transparent incolor.
     Acum se folosesc foarte mult produsele pe baza de apa. Ele sunt produse de ultima generatie. Sunt produsele foosite de toate fabricile mari care fac ferestre din lemn de tipul termopan.
     Succes!

     • daca folosesti lazura colorata de ce mai e necesar baitul? am o cabanuta de lemn de brad uscat si vreau sa o protejez pe exterior. ma gandesc sa dau doar grund + lazura de culoarea stejarului (e cea mai deschisa)

     • Nu mai este necesar, grund și lazură colorată este suficient.
      Baițul aplicat direct pe lemn pune în valoare mai bine desenul lui natural. Îl și colorează, dar dacă se folosește o culoare asemănătoare lemnului (pin, în cazul cabanei de care vorbiți), culoarea nu este atât de vizibilă, dar desenul da.

 • Buna ziua,

  Va scriu acest mesaj in speranta ca ma puteti ajuta cu un raspuns util.

  In urma cu putin timp am achizitionat lemn de terasa rasinos, tratat maro, impregnat impotriva insectelor si ciupercilor – in ideea de a-l folosi la constructia unui gard.

  In momentul de fata, doresc sa vopsesc lemnul in culoarea alb, dar vopseaua alba pentru lemn, de exterior, nu prinde (banuiesc ca asta se intampla din cauza faptului ca lemnul este tratat).

  Ma puteti ajuta cu un sfat / o informatie cu privire la ceea ce trebuie sa folosesc pentru a putea vopsi lemnul in culoarea alb (cat mai opac)?

  Va multumesc tare mult!
  Constantin

 • BUna ziua
  Am nevoie de un sfat. Am un gard din lemn de pin destul de mare (L de 90 m, H de 1,80m – fata/spate) care primul an dupa ce il dau cu grund+lac incolor se exfoliaza partial (pe lemnul de sustinere a scandurilor in prima faza).
  Deja l-am dat de 2- 3 ori in 7 ani si pare inutil efortul de a-l intretine. Sta vara in soare dar si in vant ploaie etc. in restul anului.
  Acum e scorojit partial dupa 2 ani (o parte a lui) si jupuit total dupa 4 ani (partea pe care n-am mai avut putere sa o termin acum 2 ani)
  Va rog sa-mi recomandati un produs care sa aiba garantie ca nu se exfoliaza la soare + intemperii macar 5 ani – sau 10 sau 15…
  Cu recunostinta
  Marilena

  • Buna ziua,
   Trebuie sa folositi produse care nu fac pelicula, adica ceara (impregnanti cerati) sau ulei. Din pacate aceste produse nu vor impiedica lacul deja existent sa nu se mai exfolieze. Ar trebui sa-l curatati total si sa dati cu impregnant cerat sau cu ulei, sau sa aplicati unde deja lacul nu mai este acum, urmand sa continuati la anul cand se duce si restul de lac.
   Ceara si uleiul sunt mai putin rezistente in timp comparativ cu lacul, dar au avantajul ca nu fac pelicula. Ele sunt „spalate” in timp de ploaie si in functie de cantitatea aplicata initial, ar trebui sa mai aplicati un strat dupa 2-3 ani (daca considerati ca este nevoie).
   Toate cele bune!

   • Buna ziua. Am un gard acuma facutsi as vrea sa l dau cu impregnantii cerati. Exista si pe culoarea alba? Imi puteti da un nume de produs? Multumesc

    • Buna ziua. Exista si culoarea alba, dar culoarea nu acopera fibra asa cum o face o vopsea. Din acest motiv culoarea alba este mai mult culoarea untului, nu este acel alb de hartie.
     Pentru astfel de produse este bine sa apelati la furnizori de lacuri si vopsele pentru lemn. Veti primi si indicatiile necesare pentru aplicare si intretinere.
     Toate cele bune.

     • Buna ziua! Am cumparat recent o casuta de gradina. Am tratat lemnul pana acum cu ulei de in sicativat. Pot folosi in continuare lazura? Multumesc si numai bine!

     • Pentru a putea sa aplicati lazura, trebuie sa fie tot pe baza de ulei, sau sa fi trecut mai mult timp de cand ati aplicat uleiul si a fost „spalat” de ploaie. Altfel nu are aderenta. Daca lemnul este foarte imbibat in ulei este posibil ca nici un alt material pe care il aplicati deasupra sa nu aiba aderenta.
      Toate cele bune!

 • Buna seara . Va rog sa-mi spuneti daca o suprafata de 100 m2 de lemn (brad) vopsita cu Trilak sau Trinat (cred ca lac pt exterior) culoarea Palisandru , se poate vopsi cu vopsea tot marca Trilak .

  Suprafata este in interior .

  Multumesc

  • Buna ziua,
   Nu marca este importanta, cat natura vopselei. Daca lacul a fost pentru exterior, atunci s-ar putea si fi fost pe baza de apa. In acest caz se poate aplica un strat de vopsea deasupra. Trebuie insa sa curatati suprafata (stearsa cu carpa cu apa si detergent pentru a indeparta murdaria acumulata in timp) si sa slefuiti usor pentru ca stratul de vopsea sa aiba aderenta.
   Toate cele bune!

 • Sarut mana! Multumesc pentru raspuns. Lemnul nu este imbibat cu ulei de in. Si eu cred ca trebuie folosita lazura pe baza de ulei. Imi puteti recomanda ce anume sa folosesc. Multam fain pentru raspuns! Noapte blanda!

 • Buna ziua,
  Am gasit o multime de lucruri interesante printre articolele Dumneavoastra. Imi puteti da Va rog un sfat, am un dulap din pin care sta la balcon,…nu este inca vopsit cu nimic dar ar fi necesar. Cum as putea sa ii dau culoare dar sa nu isi piarda nuanta. Din cite am citit, pinul necesita o altfel de tratare ca sa nu isi schimbe culoarea. Multumesc.

  • Buna ziua.
   Inteleg ca vreti sa protejati dulapul, fara a schimba culoarea naturala a pinului. Ideea este ca pinul isi schimba culoarea foarte repede (imediat dupa taiere), mai ales daca sta in lumina directa (afara). Deja si-a schimbat culoarea si continua procesul cu fiecare zi care trece (va deveni din ce in ce mai inchis la culoare – galben-maroniu). Din pacate, lemnul care sta afara nu poate fi protejat cu lacuri total transparente. Ele trebuie sa contine o cantitate de pigment. Astfel de produse schimba putin culoarea lemnului dar nu sunt ca vopselele, sa acopere lemnul. Fibra lemnului continua sa se vada. Cautati in comert lazuri transparente si luati culoarea pin (sau ceva asemanator: douglas, rasinoase).
   Succes!

 • Buna ,as dori o indicatie cum sa protejez o structura exterioara din lemn de rasinoase pentru un balcon si as vrea sa stiu cu ce produs sa il dau sa il protejez cel mai bine lemnul nu este finisat . Multumesc mult.

  • Buna seara,
   Folositi lazura sau ceara hidrodiluabila colorata pentru exterior. Nu folositi produse total transparente (trebuie sa contina putin pigment) si nici foarte lucioase pentru a avea rezistenta in timp. Recomandate sunt produsele care nu fac pelicula (cum este ceara) pentru ca cele care fac pelicula, daca aceasta se fisureaza in timp, se cojeste si arata urat.
   Toate cele bune.

 • Bunăseara. Am cumpărat o lazură de la Kaufland și este prea închisă la culoare. Se poate interveni pentru o culoare mai deschisă ? Mulțumiri anticipate.

  • Buna seara,
   Daca este pe baza de apa puteti dilua cu apa, dar nu mai mult de 10%. Dezavantajul este ca va ridica mai mult fibra lemnului si suprafata va fi mai rugoasa.
   Cel mai bine este sa luati un lac incolor pentru exterior, din aceeasi gama (aceeasi marca) si sa faceti amestecul dintre cele 2 in proportia care sa duca la culoarea dorita.
   Daca nu exista lac incolor puteti cauta culori dechise din aceeasi gama (pin, douglas, etc) pentru a face amestecul.
   Toate cele bune.

   • Mulțumesc mult petru sfaturi și dacă nu vă supărați, voi avea în vedere, în continuare, acest loc de unde o persoană răbdătoare ajută pe cei mai puțin inițiați. Vă mulțumesc încă odată.

 • Sarut mana… am si eu o intrebare. Am facut rafturi pentru o camara, sunt de lemn de brad si sunt finisate. Acum cu ce ar fi cel mai indicat sa le dau pentru a le proteja mai bine si sa fie si frumoase? Eu as vrea culoarea mahon sau ceva apropiat…. multumesc mult….

  • Buna seara,
   Ce inseamna sunt finisate, au deja dat bait sau lac? Daca da, atunci trebuie sa dati cu ceva compatibil cu straturile de dedesupt. Cel mai simplu ar fi sa luati o lazura pe baza de apa culoarea mahon. Asa nu veti ava probleme indiferent cu ce este finisat ( in afara de ceara si ulei).
   Toate cele bune.

 • Buna ziua,

  Va rog mult sa ma ajutati la urmatoarea dilema: am cumparat recent o casuta de gradina din lemn de pin; nu pare sa fi fost acoperita cu nici un strat protector. Avand in vedere ca o vom amplasa in gradina in plin soare, ce tratament ar trebui aplicat lemnului? Vrem sa pastram pe cat posibil aspectul si culoarea naturala a lemnului, fara a-l colora. Este obligatoriu si un tratament impotriva albastririi lemnului?

  • Buna seara,
   Va recomand impregnant cerat sau lazura. Din pcatate, pentru a rezista cat mai bine, trebuie sa aiba putina culoare. Pigmentii sunt cei care sunt rezistenti la radiatia UV. Pureti cumpara lazura culoare pin sau brad (orice rasinos). Culoarea este asemanatoare lemnului, are transparenta, dar este si protejat. Impotriv albastrelii (mucegaiul aslbastru – specific lemnului) sunt substanti speciale insecto-fungicide. Inainte erau adaugate astfel de substante in impregnanti sau lazuri. Din cauza noilor cerinte ale CE acum se vand separat. Atat lazurile si cerurile, cat si solutiile insecto-fungicide se gasesc in magazinele de bricolaj sau in cele de profil.
   O solutie de tratare naturala a lemnului gasiti aici.
   Toate cele bune.

   • Buna ziua,

    Multumesc foarte mult. Totusi daca folosesc produse de ex. Kreidezeit, este cazul sa dau intai cu ulei de grunduit si apoi cu lazura, sau folosesc doar lazura?

    O zi frumoasa,
    Lucian Berar

    • Buna ziua,
     Din cate stiu este suficient sa aplicati lazura, dar cel mai bine este sa vorbiti cu cei de la Naturalpaint (naturalpaint.ro) care distribuie aceste produse. In site-ul lor exista si fisele tehnice ale produselor (inclusiv lazura), unde puteti gasi indicatii tehnice.
     Toate cele bune.

 • Buna ziua,

  Bazandu-ma pe experienta dvs., va rog frumos sa ma ajutati cu 3 raspunsuri la urmatoarele intrebari:
  1. ce produs sa folosesc pentru protejarea unui blat de masa din lemn de stejar vechi de 100 ani caruia nu vreau sa ii stirbesc din frumusete?
  2. ce produs similar exista pe piata romaneasca pentru: https://www.amazon.com/Rust-Oleum-260165-Touch-Polyurethane-Quart/dp/B00714ZOOA. As vrea sa finisez cu un astfel de produs mobila vopsita cu chalk paint Annie Sloan, utilizata in bai (umezeala).
  3. care este produsul echivalent pe piata romaneasca pentru Mineral Spirits?

  Va multumesc din suflet pentru timpul alocat si pentru ca existati!
  Toate cele bune,

  • Buna ziua,
   1. Va recomand ulei: Danish oil, ulei de tung sau uleiuri naturale (ex.Kreidezeit de la Naturalpaint).
   2. Pare a fi un acrilpoliuretanic hidrodiluabil. Din link nu-mi dau seama. Ar fi bine totusi sa folositi un lac tot de la Annie Sloan. Vopselele sunt cretoase, speciale si ar trebui ca ce dati deasupra sa aiba aderenta. Din cate stiu au si ei un lac destul de dur. Oricum ar trebui un lac hidrodiluabil dur. Incercati unul de parchet, Puteti folosi si uleiuri dure pentru parchet.
   3. Mineral Spirit este un solvent obtinut prin distilarea petrolului. La noi, pe vremuri, se chema Petrosin si era folosit si pentru spalarea parchetului. Nu stiu daca mai exista sub acest nume. Se mai intalneste ca terebentina sau diluant sintetic pentru vopselele pe baza de ulei.
   Toate cele bune.

   • Buna ziua,
    Am facut o casa din lemn de brad,nu am inchis-o in interior pentru a se usca,insa nu am dat unele coji de pe lemn.Dupa 3 luni am dorit sa fac un tratament la lemn insa am avut surpriza sa aud sub coji carii.
    Am decojit cojile existente,am curatar cariile care aparusera si am dat un prim strat cu ulei de in.
    V-as ruga sa ma sfatuiti cum as putea sa protejez cat mai bine si mai de lunga durata lemnul deoarece o sa-l inchid cu vat sirigips.
    Va multumesc.

    • Buna ziua. Ar trebui sa vedeti daca nu au ramas larve in lemn, pentru ca sunt foarte rezistente si traiesc ani de zile in lemn. Despre cari gasiti mai multe informatii aici. Este bine sa-l tratati inainte de a-l acoperi. In articol gasiti cate ceva si despre tratamente. Solutiile le gasiti de vanzare si pe net, atat pentru prevenire cat si pentru lemn atacat de cari.
     Toate cele bune.

 • Buna ziua,va rog sa ma ajutati cu un sfat : am construit o mansarda din lemn de brad, cumparat din comert si as dori sa-l vopsesc in alb.Trebuie sa-l dau cu un grund si apoi cu vopsea ? Ce ma sfatuiti?

  • Buna ziua,
   Ca sa fie lemnul fin si placut la atingere, ar trebui sa slefuiti dupa ce aplicati primul strat. Daca folositi un grund, acesta va adera mai bine la lemn, va acoperi mai bine lemnul si se va slefui mai usor. Dupa slefuire puteti aplica un strat de vopsea. Sunt insa si produse (in general cele DIY) care se pot aplica strat peste strat fara probleme si se poate face si slefuirea intre straturi. Cand va hotarati asupra unei vopsele cititi intotdeauna recomandarile si modul de lucru. De obicei, daca are nevoie de un grund inainte, acest lucru este trecut pe eticheta.
   Succes!

 • Buna ziua!As dori sa intreb cu ce sa incep.Am un gard din lemn(uscat)nerindeluit si nu stiu cu ce sa-l dau,nu as vrea sa ajung la o culoare de cires,roscat.cu recunostinta va multumesc.Ce ám de facut ?

  • Buna ziua,
   Puteti aplica impregnant cerat in culoare cires (in puteti gasi la magazinele de bricolaj) sau bait (impregnant) pentru exterior cires dupa care ulei pentru exterior. Dupa parerea mea sunt cele mai bune variante pentru un gard. Varianta cu lac este mai riscanta. S-ar putea ca lacul sa crape din cauza miscarilor lemnului si sa se scorojeasca. Ca se il refaceti trebuie sa-l curatati total. Uleiul sau ceara, chiar daca sunt in timp „spalate” de ploi, pentru a reface finisajul este suficient aplicarea unui alt strat.Daca folositi baituri aveti grija sa fie pentru exterior. Colorantii normali nu rezista afara.
   Toate cele bune!

 • Buna ziua,
  1.Cu ce sa protejez treptele unei scari de stejar astfel incat sa ramana culoarea (aspectul) cat mai apropiata de cea naturala? (ce etape de lucru se impun?)
  2. Cu ce pot proteja peretii unui hambar (scandura de brad) si sa ramana la aspect cat mai apropiat de aspectul natural. O parte din scanduri sunt inegrite : se poate inlatura negreala?
  Multumesc,

  • Buna ziua,
   1. Un lac destul de dur si care nu schimba culoarea lemnului este lacul acrilic pe baza de solvent. Este catalizat 20-25%. Un lac mai dur este cel poliuretanic, cu catalizare 100%, dar culoarea lemnului va vira putin spre galben. Etapele ar fi: slefuirea in alb, grunduire (un strat de grund este suficient), slefuirea intre straturi pentru a indeparta fibra ridicata si lacuirea. Va recomand sa nu aplicati straturi groase si sa nu folositi lac lucios, pentru ca este mult mai usor de intretinut si eventualele zgarieturi sunt mult mai putin vizibile.
   2. Negreala de pe scanduri este mucegai. Il puteti indeparta cu hipoclorit de sodiu (inalbitor de rufe). Alte solutii gasiti aici. Protectia poate fi facuta cu ulei de in (sicativat ca sa se usuce mai repede) sau cu impregnant hidrodiluabil cerat. Puteti folosi si lac pentru exterior, dar veti pierde din aspectul natural. Protectia cu ulei si ceara este mai putin rezistenta in timp si trebuie improspatat din cand in cand (1-2 ani, in functie de cat de „spalat” de ploaie este hambarul).
   Toate cele bune!

   • Bună seara. Noi avem scaune din stejar la sufragerie vechi de 40 de ani și întrebarea mea este cu ce sa tratam lemnul ? Vă mulțumesc

    • Buna ziua.
     As avea nevoie de mai multe amanunte. Cum anume sa-l tratati? Vreti sa restaurati mobilierul, sa-l revopsiti sau numai sa-l curatati?
     Pentru restaurare e bine sa apelati la un specialist.
     Daca vreti sa-l relacuiti puteti sa o faceti cu lac pe baza de apa pe care-l gasiti in magazinele de bricolaj. Este compatibil cu majoritatea lacurilor. Inainte ar trebui sa slefuiti usor scaunele (cu bureti abrazivi fini, tot din magazinele de bricolaj) pentru a indeparta mizeria acumulata in timp si ceara de la produsele de curatare. Dupa aceea stergeti praful rezultat cu o carpa curata si aplicati lacul. V0r fi necesare 2-3 straturi.
     Daca vreti sa-l curatati spalati cu apa calda si detergent neagresiv (sapun), stergeti imediat cu carpa uscata de bumbac, lasati sa se zvante si aplicati, tot cu carpa, un strat fin de ceara transparenta pentru mobila. Lasati 3-4 ore (sau de pe o zi pe alta) si lustruiti usor cu o carpa moale de bumbac sau cu pasla.
     Daca niciuna dintre variante nu este cea dorita de dumneavoastra va rog sa-mi dati mai multe amanunte.
     Toate cele bune!

 • buna ziua,
  cum recomandati sa se trateze lemnul de la niste ferestre termopan montate cu 10 ani in urma, care sunt expuse la soare, temperaturi ( -25C pana la +50C), vant, zapada, etc)? Au avut o pelicula care s-a exfoliat, cu propietati elastice si semi-transparente. Daca puteti sa imi indicati niste produse profesioniste, eventual si marca sau locul de achizitie, nu ma deranjeaza.
  va multumesc anticipat.

  • Buna seara,
   Cele mai bune solutii folosite acum pentru lemnul la exterior sunt lacurile pe baza de apa pentru exterior. Toate firmele care vand lacuri si vopsele pentru lemn au astfel de produse. Finisajele facute cu aceste lacuri sunt garantate intre 5 si 10 ani, bineinteles cele care rezista mai mult sunt mai scumpe. Problema cu aceasta rezistenta este ca dupa timpul recomandt incep sa apara fisurile, aproape invizibile, care daca nu sunt „tratate” se extind si lacul se exfoliaza. In cazul acestor finisaje se recomanda o intretinere a ferestrelor la 3-4 ani. Adica ferestrele se sterg cu carpa uda pentru a indeparta murdaria, se slefuiesc usor pentru ca lacul sa aiba o aderenta mai buna si se aplica cu pensula un strat de lac din cel folosit initial. Un alt mod de a prelungi viata finisajului este ca maca r o data la 2 ani, inainte de anotimpul rece, sa se stearga rama ferestrei cu o carpa cu ulei de in (sau alt ulei de intretinere). Ploile, zapada, vantul vor „manca” din stratul de ulei lasand lacul intact.
   Toate cele bune!

   • buna ziua,
    cum recomandati sa se trateze lemnul de la niste ferestre termopan montate cu 10 ani in urma, care sunt expuse la soare, temperaturi ( -25C pana la +50C), vant, zapada, etc)? Au avut o pelicula care s-a exfoliat, cu propietati elastice si semi-transparente. Daca puteti sa imi indicati niste produse profesioniste, eventual si marca sau locul de achizitie, nu ma deranjeaza.
    va multumesc anticipat.

    • Va multumesc pentru sfaturi. Am intalnit o solutie de intretinere asemanatoare cu descrierea dvs, formata din 2 substante, unde de curatare, alta de intretinere-hidrofoba (Set de întreţinere pentru ferestre – Sikkens). Analizand mai atent lemnul deteriorat, am constatat ca este mai degradat acolo unde a batut mai mult soarele (nu au fost plasele de tantari). Lemnul, molid, ferit de plasele de tantari (rulouri) este foarte putin deteriorat, desi plasele de tantari au stat ridicate tot timpul in anotimpul rece (din octombrie-aprilie). Deci contrar asteptarilor mele, nu frigul si zapada le-a deteriorat, ci soarele si caldura. In acest caz trebuie sa ma gandesc sa le protejez primavara-vara.

     • Daca a fost deteriorat mai mult de soare inseamna ca lacul nu a avut rezistenta foarte buna la UV. Este bine sa aplicati lacuri pentru exterior semitransparente, au rezistenta mult mai mare. Daca ati luat kit-ul de intretinere de la Sikkens, puteti lua lacul tot de la ei, au produse bune. Lacurile trebuie sa contine obligatoriu absorberi UV. Este ca la cremele de protectie pentru piele. Soarele este foarte agresiv si ar ajuta mult daca ati avea copertine.
      Toate cele bune!

 • Buna ziua,
  Am un gard exterior, din scanduri, in zona Berceni.
  Ar trebui sa il dau cu grund antiinsecte si apoi cu lazura sau sunt alte solutii ?
  Multumesc mult

 • Buna ziua! Am achizitionat un dulapior impregnat cu bait de culoare inchisa, bruna, (cred ca se numeste „venghe””teak african” culoarea) si doresc sa deschid culoarea, mai apropiata de restul mobilierului care este „stejar auriu”. Cum pot face acest lucru? Multumesc.

  • Buna seara.
   Era mai simplu invers. 🙂 Ar trebui sa indepartati tot finisajul si sa refinisati. Adica sa aplicati decapant, sa-l lasati un timp sa actioneze dupa care se ndepartati lacul cu o racleta. Dupa aceea stergeti cu o carpa cu diluant suprafata pentru a indeparta din colorant. Va fi greu sa ajungeti la o colorare uniforma. Daca vreti sa indepartati de tot slefuiti pana ajungeti la lemn. Dupa aceea aplicati culoarea dorita, lasati sa se usuce si aplicati lacul. Este destul de laborios.
   Nu stiu care este parerea dumneavoastra despre finisajele de tipul distress sau shabby chic. Daca va plac eu v-as sfatui sa aplicati un strat de vopsea intr-o culoare dechisa (alb crem, gri deschis, etc). Lasati sa se usuce dupa care slefuiti muchiile si pe unde mai considerati. Aplicarea o faceti cu pensula fara sa doriti o aplicare perfecta. Asa veti obtine un dulapior interesant deschis la culoare cu mult mai putin efort.
   Succes!

   • Buna ziua, am o intrebare:)

    Am o masa pe care am vopsit-o cu vopseaua acrilica Borma Wachs efectul de creta (stilul shabby chic). Aceasta masa va sta in baie ca si suport pentru lavoar. Cu ce fel de lac pot sa o dau avand in vedere ca o sa fie umiditate si apa destula pe ea…

    Mi sa recomandat un lac de yacht dar este alchidic..se poate folosii un lac pe baza de ulei daca am ca si baza vopsea acrilica?

    Multumesc mult de ajutor.:)

    • Buna ziua,
     Daca masa va sta in baie este obligatoriu sa o protejati. Impotriva umiditatii puteti folosi ceara transparenta. Daca vreti sa aiba si rezistenta mecanica atunci trebuie sa aplicati un lac cu o duritate mai mare (poliuretanic, acrilic cu intarire). Cel mai bine este sa luati de la Borma Wachs lacul recomandat de ei pentru aplicare peste vopsea acrilica. Asa veti fi sigura si de aderenta si de rezistenta in mediul cu umiditate ridicata.
     Toate cele bune!

 • Buna Ziua . Vreau sa schimb culoare rustica de toate usile interioare din lemn de brad la casa noastra, care au culoare deschisa, dar ma trebuie o vopsea speciala care sa mearga peste lac existent Nitrocelulozic, si sa le fac la o noanta de maro inchis de nuc. Existe o vapsea speciala pt asta? Este foarte grau si costisitor sa slefuiesti usile ca sa indepartezi lacul existent si sa aplici dupa altul nou…. de asta caut o vapsea care sa mearga peste un lac Nitrocelulozic… existe ceva? va multumesc mult

  • Buna seara.
   Folositi vopsele nitrocelulozice. Exista si in magazinele de specialitate (nitroemail). Sau puteti comanda culoarea la un distribuitor de materiale de finisare. De obicei acestia au masini de facut culori si puteti gasi o culoare care sa vi se potriveasca. Trebuie sa ii cereti sa faca culoarea in baza nitrocelulozica. Fiind o culoare mai inchisa nu vor fi probleme. La culori deschise pot aparea probleme din cauza culorii galbuie a lacului nitrocelulozic.
   Toate cele bune!

 • Bună am de făcut un raft din lemn într un beci (pivnită) cu ce îmi recomandati să dau cu bait sau lac lemnul mai respiră daca dau cu lac ?se poate exfolia lacul? Vă multumesc anticipat

  • Buna ziua,
   Baitul numai coloreaza lemnul nu-l protejeaza. Lacul este cel care face pelicula si protejeaza. Daca vreti sa fie rezistent la actiuni mecanice (lovituri, zgarieturi) atunci folositi lac. Nu va fi problema cu lemnul daca este bine uscat. Este modul in care se face finisarea oricarui mobilier. Daca nu aveti astfel de cerinte de rezistenta eu as opta pentru finisare cu ulei sau ceara. Puteti folosi ceara pentru lemn sau pentru mobila sau ulei de in. Lemnul este protejat impotriva umiditatii si chiar daca exista variatii dimensionale din cauza umiditatii finisajul nu pateste nimic.
   Toate cele bune!

 • Buna ziua! Observ ca stapaniti foarte bine acest domeniu asa ca va rog sa ma ajutati cu un raspuns daca se poate. Am un shop online unde vand jucarii tip kendama, probabil ca ati auzit de ele si din cauza faptului ca modelele pe care le comand ajung sa fie vandute si de alti comercianti, neavand control asupra designului, doresc sa le vopsesc in tara. Marea problema este ca nu stiu ce tip de vopsea sa folosesc. Pe langa vopseaua colorata pe care o gasim in mai multe variante am nevoie si de ultimul strat de vopsea „sticky” sau „rubber” care face ca bila kendamei sa nu fie alunecoasa. Intrebarea este: aveti idee sub ce denumire gasim la noi aceste doua tipuri de vopsea si unde o putem gasi? Va multumesc!

  • Buna seara.
   Aveti nevoie de o vopsea foarte elastica si rezistenta in acelasi timp, cu foarte buna aderenta. Cred ca cea mai buna ar fi vopseaua de tip clor-cauciuc, dar nu stiu daca se mai fabrica. La nivel de CE sunt probleme cu produsele ca u clor in compozitie. Vopselele hidrodiluabile, adiva dispersiile acrilice in apa unt, de asemenea, elastice. Trebuie avut insa grija cu la aderenta. Daca nu este bine slefuit inainte pentru a crea o aderenta buna, stratul de vopsea se deslipeste la lovituri puternice, dupa care se jupoaie ca o piele arsa de soare. Inca o idee: vopselele mate sunt mai putin alunecoase decat cele lucioase.
   Toate cele bune!

 • Pentru o casa in zona de munte care are ultimul etaj alcatuit din birne la exterior as dori sa reconditionez lemnul care cred ca are o vechime de 70 de ani. Pot sa aplic o vopsea de exterior direct pe suprafata lemnului sau trebuiesc alte etape si materiale ? Unele birne au si crapaturi. Aproximativ 100 metri patrati. As aprecia mult o suggestie.

  • Buna seara. Este bine sa verificati si sa slefuiti inainte lemnul (cu hartie cu granulatia 150-180 sau bureti abrazivi medii). Dupa aceea puteti aplica vopseaua. Vopseaua trebuie sa fie rezistenta la exteruior. Crapaturile pot fi chituite cu chit de lemn, dar eu le-as lasa asa pentru ca au mai mult farmec. Daca au rezistat pana acum inseamna ca nu afecteaza rezistenta.
   Toate cele bune!

 • Buna seara,peste 2 luni voi fi un fericit tatic de baietel.
  Pregatirile pentru bebe sunt in plina desfasurare,acum sunt la partea pattut pentru bebe
  Detin un patut din lemn, trebuie reconstruit.
  Am slefuit cu banda abraziva 80 dupa 150 a iesit foarte bine, probabil avea lac pe baza de apa.
  Acum vreau sa l vopsesc alb mat. Am cumparat de la Oskar Aqua Matt vopsea pe baza de apa,alb contemporan.
  Este corect:
  1 mana grund pentru lemn pe baza de apa de la Oskar
  2-2 maini vopsea Aqua Matt.
  Dupa ce aplic prima mana de grund trebuie slufuit?
  Sau intre cele 2 maini de vopsea?
  Ce penson recomandati pentru aplicarea vopselei? Multumesc.

  • Buna seara.
   Felicitari si sa va bucurati din plin de noua postura.
   Revenind la patut: slefuirea trebuie facuta dupa aplicarea si uscarea stratului de grund. Se face mult mai usor comparativ cu slefuirea vopselei si ajuta la obtinerea unui strat de vopsea cu tuseu placut. Produsele fiind pe baza de apa vor ridica fibra lemnului asa ca, dupa aplicarea grundului, suprafata nu va mai fi la fel de fina ca inainte. Slefuiti cu hartie abraziva 280 sau 320 sau cu bureti abrazivi fini. Cumparati o pensula buna pentru a nu lasa par si a fi suficient de groasa incat sa permita o aplicare cat mai buna a vopselei. Puteti folosi si pensule de plastic, dar de buna calitate. Daca modelul permite puteti folosi si trafalet. Exista unii mici foarte buni pentru astfel de aplicati.
   Succes!

 • Buna ziua,
  Multumim pentru articolele utile si pentru recomandari.
  Am si eu nevoie de un sfat. Doresc sa finisez o camera la casa de la tara. Peretii camerei sunt in intregime acoperiti de lambriuri din lemn, podea din lemn, grinzi la vedere. Totul din molid si rindeluit doar.
  Este ok daca la peretii din lambriuri intai slefuiesc bine, aplic bait si grund? Credeti ca ar mai trebuie si un lac deasupra? Eu consider ca nu, avand in vedere ca este vorba de perete.
  La podea in schimb dupa bait si grund as aplica si un lac de parchet.
  Ar fi bine asa?
  Multumesc frumos,
  Cristian

  • Buna ziua.
   Eu recomand ca intotdeauna sa se finalizeze cu lac pentru ca este facut special pentru a avea proprietati superficiale bune: rezistenta la zgariere, patari, loviri, etc. Grundul este facut sa adere bine la suprafata, sa aiba corp mai mare pentru a „incarca” bine si sa se slefuiasca usor. Puteti lasa si numai grunduit, dar daca veti dori sa-l curatati peste o perioada spalandu-l s-ar putea sa nu se curete foarte bine.
   In ceea ce priveste podeaua, aveti dreptate. Este bine sa finalizati cu un lac de parchet.
   Toate cele bune!

   • Va multumesc tare mult ☺. As mai avea o intrebare: Pe peretii casei, la exterior, chiar daca este sub streasina, ajunge sa dau cu lazur?

    • Puteti folosi lazura. Sa fiti atent cand o cumparati sa fie specificat pentru exterior. In general lazura din magazinele DIY este un amestec de lac si bait pentru exterior si nu mai are nevoie de alta protectie. Mentioneaza si pe eticheta acest lucru.
     Succes!

     • Multumesc din nou . Ultima intrebare, promit : Inainte de a lacui, grundul trebuie slefuit? Am facut un test si prin slefuire se zgarie si baitul.

     • Slefuirea este importanta pentru aderenta si pentru a netezi suprafata. Folositi o hartie abraziva mai fina (280 sau 320) sau bureti abrazivi fini. Daca aplicati cu pensula stratul depus este subtire si ajungeti usor la bait. Aplicati 2 straturi de grund, la distanta de 2-4 ore, fara slefuire intre ele. Slefuiti a doua zi dupa ce straturile s-au uscat complet si aplicati lacul in aceeasi zi in care ati facut slefuirea.

 • Buna ziua

  Dorim sa vopsim peretii din interiorul unei cabane din lemn.Acestia nu au mai fost vopsiti sau lacuiti de la constructia cabanei( 9 ani),acum fiind foarte uscati.Ne-am tot uitat si citit pe net dar toate comentariile si pareriile sunt confuze si multe,ceea ce ne-a derutat:)
  Ce ne recomandati sa folosim pentru a vopsi acesti pereti? Am dori sa oferim si protectie dar si nuante de culoare peretiilor.
  Va multumim anticipat.

  • Buna ziua.
   Inteleg ca peretii sunt din lemn. Este important de stiut cu ce au fost vopsiti inainte. Spuneti ca nu au mai fost vopsiti de 9 ani. Daca se vad a fi uscati e posibil sa fi fost ulei. Daca este asa este suficient sa mai aplicati inca 1-2 straturi de ulei de in, cu pauza de o zi intre ele si stergand excesul pentru a nu ramane suprafata lipicioasa. Uleiul poate fi aplicat si peste bait, dupa uscare, in cazul in care vreti sa colorati lemnul. O metoda simpla este sa folositi ulei colorat. In comert exista lazuri colorate pe baza de ulei.
   Daca ar fi fost aplicat lac in urma cu 9 ani imi este greu sa cred ca pelicula ar fi disparut total in acest timp lasand sa se vada lemnul uscat. Pentru a va da un sfat m-ar ajuta sa stiu cum a fost protejat lemnul in urma cu 9 ani.
   Toate cele bune!

   • Inainte au fost doar lacuiti,adica acum 9 ani.De atunci nu am mai facut nimic la ei.
    Acum lemnul este foarte uscat si are o culoare galbuie.
    Nu a mai fost dat cu nimic pe ei
    Ma gandeam sa folosesc iazura 2 in 1 de la kober in 2 straturi
    ce credeti?

 • Buna,
  Am nevoie de ajutorul dumneavoastra. Lambriurile de la streasina si capriorii vreau neaparat sa fie deschise la culoare (alb) insa nu as opta pentru vopsea un ulei. Oare daca il dau cu grund inchis la culoare si apoi cu lazura 3 in 1 alba semitransparenta, va iesi ceva frumos sau imi va da sotul cu el in cap? Vreau neaparat alb, insa sa se pastreze si fibra lemnului,
  M-ar ajuta daca nu ati folosi atatia termeni tehnici/chimici, astfel incat sa-mi fie usor sa identific in oferta comerciala a magazinelor genul de produse la care va referiti 🙂 Multumesc!

  • Buna ziua. Exista lazura alba pe baza de apa pe care o puteti folosi. Daca nu gasiti puteti folosi vopsea alba pe baza de apa pentru exterior pe care sa o diluati cu apa in asa fel incat sa se vada lemnul. Nu dati cu lac deasupra (indiferent daca este pe baza de ulei sau apa) pentru ca lacul ingalbeneste si veti obtine un crem in loc de alb.
   Daca nu vreti sa se vada fibra, numai sa se vada ca, sub vopsea, este lemn, atunci puteti folosi lazura 3 in 1 fara a da cu grund sub ea. Sunt suficiente 2 straturi de lazura.
   Toate cele bune!

   • Buna ziua. Am gard, balcoane si terasa din lemn de larice. Montate acum 1 an, date cu bait cu lac (culoare nuc). Dupa iarna, de pe mana curenta a balconului (unde a stat zapada), mai ales acolo unde au fost noduri a sarit baitul.
    Cum sa procedez pentru a proteja lemnul? Din cate am citit in articol, baitul nu prea protejeaza (repet, am folosit un bait cu lac). Multumesc.

    • Buna ziua.
     Banuiesc ca ati folosit lazura (pentru exterior). Este amestec de lac si bait. Puteti folos acelasi material pe care sa-l aplicati pe zonele unde a sarit culoarea. Slefuiti usor zona inainte pentru ca lazura sa aiba aderenta. Poate fi aplicat local, nu trebuie sa colorati tot. Aveti nevoie de putina atentie pentru ca reparatia sa nu fie foarte vizibila.
     In noduri exista resina care are tentinta sa iasa la suprafata si impinge in lacul de deasupra. De aceea in acele zone produsele peliculogene (lac, lazura, grund) se desprind mai usor. In nod exista si taninuri care pot chiar decolora baitul de deasupra.
     Toate cele bune!

 • buna seara .as vrea si eu sa vopsesc o magazie din osb montat nou ce vopsea trebuie sa folosesc si denumirea care stiti ca este mai buna si sa imi spuneti daca il mai grunduiesc [eu nu as mai vrea ].vam ultumesc

  • Buna ziua,
   Puteti folosi vopsele alchidice (pe baza de ulei). Sunt foarte rezistente la exterior si acopera bine. Merg si fara grund. Gasiti vopselele in magazinele de specialitate sau in cele de bricolaj. Este o vopsea cu care nu aveti surprize. Diferenta este la cat de bine si repede acopera. Asta inseamna continut de pigment. Cu cat vopseaua este mai scumpa cu atat continutul de pigment este mai mare.
   Toate cele bune.

 • Buna!

  Vreau sa fac niste, asa-numite, „raised beds” sau straturi ridicate in gradina. In acestea se vor planta legume pentru consum.

  Acestea se vor construi din lemn, grinzi de 10 x 10 la colturi, si cherestea (dulapi) de 5 x 25 laterale.

  Din punct de vedere ecologic si pentru siguranta alimentelor as fi tentat sa nu le tratez in nici un fel, insa climatul din Romania si cheresteaua de brad nu fac casa buna pentru mult timp din cate stiu. Asadar ce imi recomandati, exista ceva prin care sa imi protejez structurile acestea din lemn si sa nu fiu nevoit sa le refac la fiecare 2 ani, dar in acelasi timp sa mananc linistit legumele produse in interiorul acestora fara sa ma gandesc la contaminare cu compusi plastici, metalici, etc…

  Va multumesc,
  Dan

  • Buna ziua.
   Pentru a fi linistit va recomand uleiurile naturale. Uleiul de in este o varianta mai usor de gasit si mai ieftina. Din pacate, finisajele cu ulei trebuie improspata, uneori si la 1 an, pentru ca ploaia il spala in timp.
   Puteti folosi si vopsele pentru exterior pe baza de ulei. Sunt mai rezistente in timp. Trebuie insa sa folositi din cele ecologice pentru ca exista si variante care contin metale grele.
   Existe si produse pe baza de apa pentru exterior, dar ele nu inseamna si ecologic. Trebuie sa fie specificat acest lucru pe eticheta.
   Eu as alege uleiul natural de in, chiar daca ar trebui sa reimprospatez din cand in cand finisajul.
   Toate cele bune!

 • buna ziua. am doua usi de lemn de brad,pentru interior,facute de un tamplar.sunt chituite ,finisate si as dori sa le vopsesc -albe.trebuie tratat lemnul cu ceva in prealabil sau doar aplic vopseaua alba? ce vopsea imi recomandati ? pe baza de apa? nu stiu ce sa aleg.

  • Buna ziua.
   Daca sunt pentru interior, ar fi bine sa folositi inainte un grund. De obicei este recomandat in instructiunile de pe eticheta vopselei ce fel de grund sa folositi. Aplicati grundul, slefuiti dupa uscare, daca nu este bine acoperit aplicati un al doilea strat si slefuiti din nou dupa uscare. La final aplicati vopseaua alba. Este bine sa slefuiti intre straturi, mai ales daca vopseaua este pe baza de apa, pentru a obtine usi fine la atingere. Altfel riscati sa va zgariati cu ele.
   Daca sunt pentru exterior este bine sa aplicati inainte un produs de protectie (insectofungicid), dupa care puteti aplica vopseaua.
   Daca folositi vopsea pe baza de apa trebuie facuta slefuire intre straturi. Cu vopselele pe solvent fibra se ridica mult mai putin. Puteti folosi vopsele alchidice (pe baza de ulei) atat la interior cat si la exterior. Sunt vopsele rezistente.
   Toate cele bune!

     • Buna seara!D-na Mihaela am si eu o intrebare la dumneavoastra.Am cumparat si eu un leagan de brad si nu este lemnul uscat.Ar trebui sa l mai las in soare?Cat timp?Care sunt pasii care trebuie sa i urmez ca sa-l protejez,adica cu ce sa il dau?(ordinea ma interesa).O sa fie tinut in soare,ploi,zapada si trebuie protejat.Multumesc mult.

     • Buna seara.
      Nu trebuie lasat in soare. Uscarea lemnului nu se face niciodata la soare pentru ca accelereaza iesirea apei, se creaza tensiuni si apar crapaturile. Pentru ca este inca verde eu l-as proteja cu ulei. Uleiul de in este rezistent la exterior, protejeaza foarte bine impotriva umiditatii si ce este foarte important, lasa lemnul sa faca schimbul natural de umiditate cu mediul. In felul acesta nu riscati ca finisajul sa crape. In timp, din cauza intemperiilor uleiul se duce si trebuie reimprospatat. Pana atunci lemnul se stabilizeaza si puteti sa-l finisati cum doriti. Uscarea s-ar putea sa dureze si 1-2 ani. Depinde de cat timp a fost taiat si in ce perioada (continutul de apa din interior depinde de perioada cand a fost taiat).
      Toate cele bune!

     • Deci o sa il dau cu ulei de in,dar apoi pot sa il dau direct cu lac?Sau inainte de lac mai trebuie dat cu altceva?Lacul „yacht” e bun sa dau pe leagan?

     • Cu lac il dati dupa cel putin 1 an. Ar fi bine ca inainte de lac sa-l dati cu un impregnant pentru exterior sau sa folositi o lazura 2 in 1 sau 3 in 1, fara sa mai dati lac.
      Lacul pentru yacht-uri este rezistent la umiditate dar mai dur decat lacurile pentru exterior si pot aparea fisurile daca lemnul se misca cu variatia de umiditate. Este bine sa folositi un lac pentru exterior.
      Toate cele bune!

 • Buna seara,
  Am cautat, am citit, dar nu m-am lamurit si atfel vin catre dvs. cu rugamintea de a ma indruma.
  Am o bucata de trunchi de salcam (luata din magazia de lemne) de aproximativ 120 de centimetri pe care doresc sa o pastrez in casa, ca obiect decorativ.
  As dori sa pastrez si coaja pe aceasta bucata de salcam, astfel ca nu pot face protejarea acesteia cu bait/grund/lac sau lazura (daca am inteles bine ceea ce am citit).
  Ma puteti indruma, va rog, cu privire la solutiile/materialele pe care ar trebui sa le folosesc in vederea protejarii acestei bucati de lemn impotriva daunatorilor si a altor factori care pot afecta lemnul in timp?
  Va multumesc foarte mult pentru timpul acordat!

  • Buna ziua.
   Puteti incerca sa protejati lemnul cu solutii insectofungicide care se gasesc in magazinele de specialitate sau in cele online. Puteti aplica solutia pe toata suprafata cu o pensula (si peste coaja) sau prin pulverizare. Problema este ca, daca exista daunatori intre coaja si trunchi si lemnul este taiat de curand (coaja este bine prinsa de trunchi) solutia va ajunge mai greu sau nu va ajunge deloc la ei. Partea buna este ca lemnul de salcam este foarte taninos si, daca exista daunatori, vor ataca numai superficial lemnul. Un mediu umed si cald favorizeaza daunatorii. Insa daca nu crapa, salcamul rezista bine in timp (este lemn de rezistenta pentru case). Taninurile il protejeaza.
   Gasiti mai multe informatii in link-ul de mai jos.
   Toate cele bune!
   https://revistadinlemn.ro/2016/11/02/salcamul-cel-puternic-rezistent-si-frumos/

 • Buna ziua! As dori sa reconditionez o mobila veche, sculptata, acoperita cu un strat de lac semilucios.
  Decolorat in anumite zone. Pot folosi o lazura colorata? In magazine am primit raspunsuri contradictorii.
  Va multumesc!

  • Buna ziua.
   Lazura este un lac colorat pentru exterior. In principiu, daca este pe baza de apa, puteti sa o folositi, dar nu cred ca este cea mai buna solutie.
   Daca mobila s-a decolorat este posibil ca deteriorarea sa fi ajuns la lemn. Este de preferat sa se incerce, de acele portiuni, sa se aduca la aceeasi culoare folosind un bait (daca lacul este indepartat total) sau lac colorat. Dupa aceasta reparatie locala lacuiti toata mobila cu un lac transparent (pe baza de apa, sau nitrocelulozic).
   Inainte sa incepeti, mobila trebuie curatata de murdaria acumulata in timp. Se spala simplu, cu apa si detergent, dupa care se sterge bine cu carpa. Lacul se aplica dupa zvantarea totala. Pentru a creste aderenta, suprafata mobilei se slefuieste usor cu burete abraziv fin.
   Daca mobila a fost ceruita trebuie mai intai indepartat stratul de ceara, pentru ca nimic nu are aderenta pe ceara.
   Succes!

 • Buna ziua! Am construit un gard din scandura uscata si trasa la abric, slafuita. As dori sa-mi spuneti cum il pot proteja, cu ce anume si care sunt pasii. Lemnul este la exterior. Va multumesc.

  • Buna ziua!
   Eu as folosi ulei de in sau ceara hidrodiluabila pentru exterior (impregnant cerat). Sunt produse care intra in lemn si protejeaza foarte bine impotriva umezelii, dusmanul lemnului folosit la exterior. In plus, aceste produse nu fac pelicula. Lacurile au perioada de rezistenta mai mare, dar exista riscul sa crape din cauza variatiei de umiditate din aer ce duce la variatii dimensionale ale lemnului. Apa de la precipitatii intra in crapaturi si scorojeste pelicula. Pentru a reface finisajul trebuie indepartat total stratul de lac prin slefuire si aplicat lacul din nou.
   Uleiul sau ceara au perioada de garantie mai mica decat a lacului pentru ca, in timp, precipitatiile le „spala”. Refacerea insa este foarte simpla, pur si simplu se mai da inca un strat de ulei sau ceara, fara alte operatii. Veti observa cand trebuie sa reuleiati pentru ca apa nu mai aluneca pe lemn si incepe sa fie absorbita.
   Aplicarea se face simplu, cu pensula, 2-3 straturi, cu timp de uscare de o zi intre ele. La final, daca exista exces de ulei neabsorbit, trebuie sters pentru ca devine lipicios.
   Succes!

 • Buna seara,
  Am o rugăminte, poate ma puteti ajuta intr-o problema. Am un parchet din lemn de mahon care sa zgâriat in unele locuri. Cu ce ma sfătuiți sa dau ca sa acopăr aceste zgârieturi.
  Va Multumesc!

  • Buna ziua!
   Cel mai simplu este cu ceara incolora. Sunt firme care au ceara dura pentru podele. Daca zgarieturile sunt mari si foarte vizibile, slefuiti-le usor cu un burete abraziv fin inainte de a aplica ceara.
   Daca a fost indepartata si culoarea (adica este lemn vopsit in culoare mahon), inainte de aplicarea cerii, trebuie sa refaceti culoarea. In magazinele de profil exista creioane sau ceara de retus. Dupa aceea aplicati ceara.
   Toate cele bune!

 • Bună ziua. Am descoperit de curând pagina dumneavoastră și mi-a plăcut răbdarea cu care răspundeți fiecărei situații. În ceea ce mă privește, am două probleme: de curând mi-a fost construită o filigorie de grădină (ciupercă) din lemn de stejar, cu tavanul din șipci de brad.
  1. Cu ce trebuie să tratez lemnul pentru a-i păstra culoarea naturală dar și pentru a-l proteja împotriva deteriorării și insectelor?
  2. Aș putea să tratez cu ceva lemnul de brad, de pe tavan, pentru a-l aduce la nuanța stejarului?
  Vă rog să-mi răspundeți punctual, cu etapele necesare. Dacă aveți sugestii de branduri, nume de vopsele, v-aș fi foarte recunoscător. Vă mulțumesc foarte mult pentru răbdare.

  • Buna ziua.
   Multumim pentru aprecieri.
   1. Pentru exterior nu trebuie folosite produse total transparente pentru ca nu sunt rezistente la radiatia UV care deterioreaza si lacul si lemnul in timp. Va recomand sa folositi lazura cerata hidrodiluabila pentru exterior sau lazura pe baza de ulei pentru exterior. Sunt produse pe care le puteti gasi in magazinele de bricolaj.Ambele contin o cantitate mica de pigment pentru a firezistente, fiind semitransparente (se vede lemnul, nu este total acoperit).
   Aplicarea nu este dificila. Se aplica lazura, se lasa sa se usuce si s aplica stratul urmator. Cu pensula ar trebui aplicate 2-3 straturi. Pentru o suprafata fina lemnul ar trebui slefuit inainte primul strat cu hartie abraziva cu granulatia 150 sau 180 sau cu bureti abrazivi medii. De asemenea, dupa uscarea primului strat de lazura, neteziti usor cu dosul hartiei de slefuit. Aceasta netezire nu este obligatorie, dar face suprafata mai fina, mai placuta la atingere.
   2. Folositi lazura culoare stejar. Veti ajunge la culoare, dar efectul va fi diferit pentru ca cele 2 esente sunt foarte diferite. Stejarul are pori si o textura dura, pe cand lemnul de rasinoase este mai moale, are multe nodiro si nu are pori.Aplicarea se face la fael ca mai sus.
   Succes!

   • Vă mulțumesc pentru operativitatea cu care ați răspuns. Am sunat la unii distribuitori dar m-au băgat în ceață total. Dacă mi-ați putea sugera niște denumiri de produse pe care le considerați dumneavoastră optime pentru soluțiile date, atât pentru varianta 1 cât și pentru cea de-a doua, mi-ați fi de mare ajutor.
    Vă rog să mă scuzați pentru insistență dar mi-e frică să nu se degradeze lemnul. Vă mulțumesc.

    • Nu stiu denumirile exacte ale produselor ficarei firme. Trebuie sa cautati lazura pentru exterior, pe baza de apa sau pe baza de ulei. In magazinele de bricolaj gasiti astfel de produse(Kober, Sadolin, Savana). Puteti incerca si la distribuitorii de produse pentru lemn. Ei vand de obicei produse profesionale pentru ateliere si fabrici, dar lazurile pentru exterior pot fi folosite fara probleme. Sunt multe marci pe piata in care puteti avea incredere (ICA, Renner, Sayerlack, Sirca).
     Succes!

 • Buna ziua. Doresc sa ma sfatuiti in legatura cu protejarea unei mese din lemn de sheesham, netratata, care este amplasata pe o terasa acoperita. Care este cel mai bun tratament de protectie avand in vedere ca masa este amplasata in exterior, in razele soarelui? In magazine sunt multe solutii: ulei de in, lazura, ceara,lac, iar din aceasta cauza sunt nehotarat, confuz. In care din cele 4 variante se aplica grund.
  Va multumesc

  • Buna seara.
   Dupa parerea mea, cel mai bine ar merge uleiul. Pa;isandrul indian este un lemn foarte frumos si uleiul l-ar pune in evidenta. Trebuie insa sa folositi ulei usor pigmentat (lazura pentru exterior pe baza de ulei) pentru a fi rezistent si la radiatia UV nu numai la umiditate. Rezistenta mecanica nu este foarte mare la ulei, dar lemnul este suficient de dur. Peste ulei puteti da un strat de ceara pentru o rezustenta mai mare in timp a finisajului.
   Se poate aplica si lac. In acest caz trebuie aplicat initial 1-2 straturi de lac, dupa care se aplica un strat de lac. Daca sta in soare folositi lac pentru exterior.
   Toate cele bune!

 • Bună seara! Am aplicat un strat de lazura pe o ușă de interior construită din rama de lemn și pal. E tipul de ușa de cămară de la bloc. Datorită structurii acesteia, lazura lasă să se vadă diferența materialelor. Pot aplica vopsea peste aceasta lazura? În prealabil aplicării lazurii am îndepărtat vechile straturi de vopsea cu flexul cu discuri abrazive. Vă mulțumesc!

  • Buna seara!
   Puteti aplica vopsea. Daca ati folosit lazura pe baza de ulei aplicati deasupra vopsea pe baza de ulei. Pentru cele pe baza de solvent sau pe baza de apa folositi vopsea pe baza de apa. Singura exceptie este lazura cerata. Peste ea nu se mai poate aplica altceva.
   Inainte de a aplica stratul de vopsea spalati lazura cu apa si detergent daca aplicarea e fost facuta de mai multa vreme, pentru a indeparta stratul de murdarie acumulata. Slefuiti usor cu un burete abtaziv pntru a avea o aderenta mai buna.
   Toate cele bune!

 • Buna ziua! Am si eu o terasa placata cu cherestea de brad trasa la abric,pe care as vrea sa o vopsesc intr o culoare inchisa,Va rog a ma sfatui cu ce as putea sa ii dau pentru intretinere a nu se deteriora fiind la exterior si ce produse ar trebui folosite dorind o culoare inchisa .Multumesc,astept raspunsul dumneavoastra.

  • Buna seara!
   Folositi lazura pentru exterior pe baza de ulei sau pe baza de apa. Eu inclin spre cea de ulei, dar si cele pe baza de apa sunt bune, mai ales daca au si continut de ceara. Astfel de lazuri se gasesc in comert, in magazinele de bricolaj. Cumparati din cele 2 in 1 sau 3 in 1. Sunt gata colorate. Daca doriti culoare inchisa puteti cumpara nuc inchis, nuc rustic, wenge, abanos.
   Verificati ca lazurile sa fie pentru exterior. Cele pentru interior nu au colorantul rezistent la radiatia UV.
   Toate cele bune!

 • Buna seara eu si sotul meu suntem tineri antreprenori si am inceput sa reconditionam mobila veche sa le vopsim pe alb din maro de exemplu si alte lucrări de restaurare dar in legătură cu mesele ce tip de vopsea imi recomandați sa folosesc sau ce procedeu trebuie urmat ca blatul meselor sa fie fin si nu zgripturos avand in vedere ca noi nu le slefuim vopseaua veche decât daca este foarte veche si e umflată?
  Va multumesc anticipat!

  • Buna seara.
   Chiar daca nu o indepartati total, vopseaua veche trebuie slefuita putin. Slefuirea este foarte importanta pentru a obtine o suprafata fina. Se face cu hartie abraziva cu granulatia min.280 sau bureti abrazivi fini.
   Si lacurile folosite sunt importante. Pentru suprafete foarte fin si rezistente foarte bune la temperaturi ridicate sau alcool cel mai bun este lacul poliuretanic.
   Un tuseu foarte placut se obtine si prin ceruire. Aplicati un strat de ceara dupa care lustruiti ceara cu carpa fina de bumbac sau folosind discuri de pasla si masina de slefuit rotativa.
   Toate cele bune!

 • Buna ziua
  Avem o casa in constructie cu o terasa sub acelasi acoperis. Are 6 stalpi mari din brad sculptati partial cu motive nationale. In octombrie 2017 pe cand se ridica structura si acoperisul i-am dat cu 2 maini de grund si 2 maini de lazura incolora pe baza de solvent (Sadolin). A capatat o culoare de ocru care nu prea ne incanta. Preferam o nuanta mai deschisa (culoarea naturala a lemnului de brad)
  Acum ne apropiem de finalul constructiei si am facut garduletul si balustradele terasei din stejar.
  Nu ne place ce iese. Nu reusim sa le aducem pe toate la aceiasi culoare chiar daca am slefuit stalpii inapoi la lemn. Vrem sa ramanem cu fibra lemnului la vedere.
  avem 2 variante:
  1. sa lasam garduletul si balustradele din stejar.
  2. sa refacem garduletul si balustradele din brad (molid)
  Treaba e ca vrem sa aiba in final o culoare cat mai uniforma si sa fie bine protejati de UV,i intemperii, etc.
  Ce ne sfatuiti sa facem ?
  Cu multumiri

  • Buna ziua!
   Daca doriti uniformizare in culoarea naturala a lemnului, nu o veti obtine folosind doua esente de lemn atat de diferite. Lemnul folosit este foarte diferit ca desen, culoare, structura si asta se vede imediat.
   Pe de alta parte, e greu sa pastrati lemnul de rasinoase (brad, molid) in culoarea naturala pentru ca el se inchide la culoare in mod natural si procesul este accentuat si accelerat de radiatia solara.
   Si mai exista o problema. Produsele perfect transparente nu protejeaza lemnul de radiatia UV. Pntru a fi protejat trebuie sa folositi produse care contin o cantitate de pigment. Este vorba de 2-5%, in asa fel incat sa continua sa fie transparente, dar sa nu fie total incolore. Toate produsele pentru exterior contin o mica cantitate de pigment. Cum lemnul de rasinoase are o culoare foarte deschisa orice adaos de culoare se va vedea si-i va schimba nuanta naturala.
   Eu as folosi pentru finisare o lazura pe baza de ulei in culoarea pin sau miere. Sunt culori deschise care nu schimba foarte mult culoarea naturala. Uleiul va fi absorbit in interior si va proteja lemnul impotriva umiditatii iar pigmentul din lazura va proteja impotriva radiatiei UV. Uleiul va da un aspect mai rustic terasei pentru ca nu va face pelicula asa cum fac lacurile.
   Toate cele bune!

    • Suntem intr-un magazin de bricolaj si au lazuri pe baza de apa si pe baza de solvent, nu pe baza de ulei cum ne recomandati dvs. Ce sa fac?

     • Daca cele pe baza de solvent sunt alchidice le puteti cumpara. Sunt foarte asemanatoare uleiului natural. Incercati si la magazine specializate pentru lemn. Acolo sunt mai multe sanse sa gasiti.

 • Rog ajutoooor! Am vopsit parchetul cu o vopsea Danie universală cu uscare rapida și in loc sa obțin un crem deschis, a ieșit un bej rozaliu. Arată ca purcelușii din desenele animate. Cu ce aș putea să dau peste ca să iasă bej deschis?

  • Buna seara.
   Daca este vopsea si acopera total lemnul, atunci va trebui sa aplicati peste ea culoarea crem pe care o doriti. Cand cumparati vopseaua amestecati foarte bine si aplicati apoi pe o bucata mica de lemn si lasati sa se usuce. Asa vedeti daca este culoarea dorita. Ca sa acoperiti total va trebui sa dati 2 straturi.
   Daca este bait peste care veti aplica lac, incercati sa treceti cu o carpa sau cu buretele cu diluant pe deasupra (daca baitul a fost pe baza de solvent). Poate a fost prea concetrat. Daca nu reusiti va trebui sa slefuiti si sa incercati cu baitul mai diluat sau cu un alt bait in culoarea dorita.
   Toate cele bune!

 • Buna seara, trestia (rogojina din stuf) cu ce trebuie tratata ca sa fie mai rezistenta la capriciile vremii? As prefera ceva incolor. Multumesc.

  • Buna ziua,

   vreau sa termin o lampa din lemn si am niste nelamuriri. finisaju dorit este similar cu https://redposie.com/blog/wp-content/uploads/2014/10/IMG_8752.gif
   vreau sa dau cu bait alb; bait de nuanta bleu si inchis cu lac mat.
   1.lemnu e de esenta moale si din cate am citit exista riscu sa se pateze neuniform, si se recomanda grunduit inainte. daca dau cu grund, si dupa vin cu bait, nu o sa mai adere la lemn pierzand din desen. nu?
   2. nu prea gasesc bait de culoare. pot sa iau unu transparent si sa il amestec cu pigment? sau poate stiti o sursa buna?

   multumesc.

 • Dragă Mihaela poți sa mi răspunzi am uși din lemn vechi de apartament vopsite culoarea palisandrului pot fără șmirghel sau decapant să o colorez de exemplu culoare lemn natur stejar și ce vopsea îmi recomanzi pe bază de apa sau……Mulțumesc aștept raspuns pe email

 • As dori sa mi spune ti ce să folosesc pentru uși am culoare inchisă ca cea a palisandrului cu ce o pot deschide cu baiț lazură ca să o fac culoarea stejarului sau a lemnului natur ce să folosesc ?Ms.

  • Buna seara!
   Daca finisajul este transparent nu puteti deschide culoarea fara sa indepartati stratul existent. Trebuie indepartat stratul de lac prin decapare dupa care slefuiti pentru a indeparta baitul palisandru. Dupa ce ajungeti la lemn puteti relua finisajul intr-o culoare mai deschisa.
   Daca finisajul este opac (adica nu se vede fibra lemnului) nu este nicio problema sa schimbati culoarea finisajului. Alegeti culoarea dorita si aplicati-o peste finisajul existent. Inainte va trebui sa spalati usa cu apa si detergent pentru a indeparta murdaria depusa in timp. Stergeti bine si lasiti sa se zvante. Dupa aceea slefuiti usor toata suprafata cu un burete abraziv fin pentru a mari aderenta la suport. Pentru a fi sigur ca straturile sunt compatibil folositi o vopsea pe baza de apa. Aplicati min. 2 straturi pentru a acoperi bine culoarea initiala.
   Succes!

 • Buna seara!
  Am o intrebare careia i-am cautat raspuns si n-am gasit nimic pe internet…
  Intamplator (din aproape in aproape) am intrat si pe websiteul dvs si sper ca ma puteti lamuri:
  Am cumparat anul trecut o cutie mare de Kober Ecolasure Extra, pe baza de apa pentru a intretine lemnaria exterioara. Nu l-am folosit atunci, dar l-am tinut in garaj, perfect inchis…
  Astazi, cand l-am deschis, am constatat ca are un aspect „branzit”, ca si cum un imens burete imbibat cu colorant ar fi fost indesat in cutie. Am incercat sa-l amestec, dar este ca o masa semicompacta, ca un amestec de rumegus si bait…
  Se mai poate face ceva cu el? (recunosc ca sunt profan in materie)
  Mentionez ca este inca in termenul de garantie, expira in 2 ani.
  Va multumesc anticipat pentru raspuns!

  • Buna seara!
   Este posibil sa fi inghetat peste iarna. Produsele pe baza de apa nu trebuie depozitate la temperaturi sub 5 grd.C. O alta cauza poate fi caldura foarte mare care a polimerizat produsul. Verificati conditiile de depozitare pe eticheta, ar trebui sa fie mentionate.
   In starea in care spuneti ca este produsul acum nu mai poate fi folosit. El este deja transformat (polimerizat) in produs final. Oricat l-ati amesteca si l-ati dilua nu se mai transforma in lazura.
   Imi pare rau ca va pot da o veste mai buna.
   Toate cele bune!

   • Va multumesc pentru raspunsul prompt si complet!
    Sincer, va dau dreptate: in garaj produsul a avut parte de conditii extreme ( atat de frig cat si de caldura), fapt ce probabil a condus la compromiterea continutului…
    Oricum, stiti cum se spune: „another day another lesson learned !”
    Data viitoare voi STI sa citesc cu atentie conditiile de pe eticheta 🙂
    Va doresc numai bine!
    LS

 • Buna ziua,

  vreau sa termin o lampa din lemn si am niste nelamuriri. finisaju dorit este similar cu https://redposie.com/blog/wp-content/uploads/2014/10/IMG_8752.gif
  vreau sa dau cu bait alb; bait de nuanta bleu si inchis cu lac mat.
  1.lemnu e de esenta moale si din cate am citit exista riscu sa se pateze neuniform, si se recomanda grunduit inainte. daca dau cu grund, si dupa vin cu bait, nu o sa mai adere la lemn pierzand din desen. nu?
  2. nu prea gasesc bait de culoare. pot sa iau unu transparent si sa il amestec cu pigment? sau poate stiti o sursa buna?

  multumesc.

  • Buna ziua.
   Pentru a obtine efectul respectiv se foloseste patina (stratul albastrul).
   1. Daca lemnul este moale exista intr-adevar posibilitatea sa apara pete. Grundul este o solutie, dar numai aplicat foarte diluat. Practic, grundul pe care-l aplicati trebuie diluat 1:1 cu solventul lui (apa sau solvent organic, in functie de ce fel de grund folositi) si sa aplicati in cantitate mica astfel incat sa se absoarba in lemn fara saformeze pelicula. El va functiona ca o bariera si baitul se va aseza uniform (va fi absorbit uniform).
   2. Cum spuneam, efectul se obtine cu patina de culoare cupru oxidat (este un verde usor albastrui). Gasiti astfel de produse la magazinele cu produse pentru lemn, cele care vand si lacuri si vopsele. Acestia vand in general produse profesioniste, cele facute special pentru fabrici, si au si astfel de patine.
   Daca veti aplica un bait albastru peste baitul alb efectul va fi diferit. Puteti se aplicati bait alb, peste el un strat de grund transparent pentru protectie, iar peste acest grund un strat subtire de vopsea albastra. Dupa uscare slefuiti partial astfel incat sa indepartati culoarea albastra numai prin unele locuri unde va aparea cea alba. Metoda se cheama distressed si aveti un link mai jos unde este descrisa pe larg. Daca nu aplicati grundul vopseaua se ia mult mai greu.
   Cu bait si patina insa veti obtine si efectul si se va vedea si lemnul.
   Succes!
   https://revistadinlemn.ro/2016/09/06/distress-metoda-invechire-mobilei/

 • Buna ziua. Care este cea mai buna metoda de a proteja un gard de exterior din scandura din lemn de brad care are nut si feder ( in sensul de a interveni cat mai rar pentru intretinerea acestuia)? Acum scandurile sunt doar slefuite. Nu conteaza culoarea sau felul substantei cu care va fi dat, ci numai o intretinere cat mai rara ( este greu de scos scandurile de pe capriori si sa le revopsesc). Si daca substanta recomandata de dvs. poate fi data la pistol ( merge mult mai repede) sau este obligatoriu la pensula. Multumesc.

  • Buna ziua.
   Rezistenta cea mai mare in timp o au lacurile pentru exterior. In momentul in care trebuie refacut finisajul este insa mai dificil pentru ca scandurile trebuie slefuite si tot procesul trebuie luat de la inceput.
   Exista si varianta tratarii cu ulei sau ceara pentru exterior. Rezista mai putin in timp (1-3 ani, in functie de cat de mult ploua, cat de agresiv este soarele, etc), dar este mult mai simplu de refacut. In momentul cand lemnul capata un aspect mai uscat, fara luciul matasos de la inceput, nu trebuie decat sa mai aplicati un strat de ulei sau ceara, fara alte operatii pregatitoare.
   Dumneavoastra trebuie sa hotarati care pare cea mai simpla varianta. Toate substantele prezentate mai sus pot fi aplicate si cu pistolul.
   Toate cele bune!

 • Bună ziua va rog sa ma ajutați cu o informație va rog. Acum îmi fac scările interioare din lemn masiv (frasin) și vreau sa fie culoarea alb dar în același timp sa se vadă și formele lemnului. Nu știu dacă se poate și ce produse ar trebui sa folosesc!

  • Buna seara!
   Se poate. Puteti aplica bait alb, dupa care sa aplicati lacul. In acest caz insa nu veti avea un alb perfect ci unul usor galbui din cauza nuantei lacului. Pentru ca nuanta sa difere foarte putin folositi lac acrilic pe solvent sau lac pe baza de apa.
   O alta solutie este sa aplicati vopsea alba. Aplicati 2 straturi de vopsea mai diluata, astfel incat stratul final sa nu fie gros. Aplicati un prin strat, lasati sa se usuce si slefuiti pentru a obtine o suprafata cu tuseu placut. Apoi aplicati inca un strat. Veti acoperi fibra lemnului, dar desenul va fi vizibil, mai ales daca vor exista fladere (acel desen cu linii curbe)
   Toate cele bune!

 • Buna ziua! Am si eu un foisor din lemn facut acum 7-8 ani si netratat cu nimic pana acum. Lemnul s-a deteriorat a facut unele pete care duc spre albastrui, s-a inegrit si vreo doi trei stalpi au crapat. Cum l-as putea salva? Puteti sa-mi dati un sfat va rog? Eu m-am gandit sa slefuiesc stalpii si grinzile, dupa sa aplic o solutie gen antikarii de la sadolin si la sfarsit un lac, ma gandeam tot la un produs sadolin, lanzul sau tinova, ar fi ok la ce ma gandesc sau ma sfatuiti altceva. Va multumesc anticipat si astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra.

  • Buna ziua.
   Petele albastre si negre sunt de mucegai. Ar trebui ca, dupa slefuire, sa tratati lemnul si cu o solutie insectofungicida. Nu stiu daca solutia anticari de la Sadolin contine si astfel de substante, verificati daca scrie pe eticheta. Produsele de care spuneti sunt de buna calitate, cu rezistenta foarte buna in timp. Sistemul la care v-ati gandit este bun: anticari si apoi Tinova. Eu sunt adepta uleiurilor pentru ca nu fac pelicula si dau lemnului un aspect foarte natural. Rezista intr-adevar mai putin si finisajul trebuie reimprospatat la 2-3 ani, in functie de cate precipitatii a avut de „indurat”. Avantajul este ca refacerea se face mult mai usor comparativ cu un finisaj cu pelicula.
   Daca mucegaiul ramane si dupa slefuire (pete negre si albastre) inseamna ca a patrins mai adanc in lemn si trebuie acordata mai multa atentie. Hipocloritul de sodiu (inalbitorul ieftin de rufe) este foarte eficient. faceti o solutie cu apa 2:1, aplicati pe lemnul slefuit sim lasati sa absoarba. Pata neagra ar trebui sa dispara. Solutia poate fi aplicata si pe lemnul doar sters de mucegai, chiar si pe mobila.
   Toate cele bune!

 • Buna ziua. Am facut de curind o mansardare a podului casei, folosind placi de OSB tratate ignifug si fungicid si acoperite cu lazura Sadolin cu pigment de culoare (brad). Problema mea este ca lazura nu acopera suficient OSB-ul si suprafata nu foarte estetica a placilor este foarte vizibila. Mai mult, constructorul a utilizat un adeziv deschis la culoare pentru rosturile dintre placi, care strica si mai mult aspectul estetic al podului, intrucit lazura nu il poate acoperi uniform si acesta este foarte vizibil (si din pacate nu este foarte uniform). Exista vreo solutie de a acoperi uniform placile de OSB in acest caz (lac cu bait inteleg ca nu se poate, insa poate o varianta de vopsea pe baza de apa)? Alternativ, ma gindeam la un tapet lipit cu un adeziv pe baza de apa, insa din nou nu stiu cum va interactiona adezivul acestuia cu substantele de acoperire utilizate pe placi. As aprecia opinia Dvs. Multumesc.

  • Buna ziua.
   Inteleg ca este vorba despre un finisaj de exterior, din acest motiv ati folosit lazura. Pentru o acoperire buna aveti nevoie de o vopsea. Vopselele contin o cantitate mult mai mare de pigment si acoperirea va fi mult mai buna. Imperfectiunile suportului se vor mai estompa, dar nu vor disparea. Pentru a avea o suprafata dreapta ar trebui chituita. Nicio vopsea nu reuseste sa indrepte suprafata.
   Puteti folosi vopsea pe baza de apa pentru exterior, vopsea alchidica sau vopsea pe baza de ulei. Daca folositi vopsea pe baza de apa incercati sa nu o diluati. Apa suplimentara intra mai repede in OSB. Daca sunteti nevoit sa diluati nu depasiti 5%.
   Vopsea pe baza de ulei pentru exterior gasiti si in magazinul Iscusit.Market.
   O lipire mai sigura a tapetului ati obtine cu un adeziv poliuretanic. Adezivii pe baza de apa (de tipul poliacetat de vinil) trebuie sa aiba cel putin una din parti care sa absoarba adeziv. Daca OSB-ul este tratat cu solutie de ignifugare pe baza de silicat, care sigileaza placa si nu prea permite absorbtia in interior va fi greu sa absoarba ceva. Adezivii poliuretanici insa lipesc aproape orice si sunt si foarte rezistenti la umiditate.
   Sper sa va fi fost de folos.
   Toate cele bune!

   • Multumesc foarte mult pentru sfaturi, sint foarte apreciate! Desi constructorul a utilizat lazura, finisajul este de fapt la interior (podul unei case), pe care as fi vrut sa-l pot utiliza ca o mica mansarda (este prevazut cu fereastra, iar accesul este relativ facil). Am retinut sugestiile Dvs. si, chiar daca este la interior, voi folosi unul dintre tipurile de vopsea de exterior mentionate. Nu sint interesat foarte mult de planeitatea suprafetelor (care este rezonabila), ci de aspectul estetic al spatiului si solutiile propuse ar trebui sa ajute. Multumesc inca o data. O zi placuta.

  • Buna ziua!
   Cu vopsea sau lazura pe baza de apa sau cu vopsea sau lazura pe baza de ulei.
   Vopseaua acopera total lemnul si nu se mai vede desenul pe cand lazura coloreaza, dar lemnul este in continuare vizibil.
   Produsele pe baza de apa au rezistenta mai mare in timp. Fac pelicula si din acest motiv este posibil sa apara crapaturile din cauza miscarii naturale a lemnului. Refacerea finisajului este mai dificila pentru ca trebuie indepartat vechiul finisaj prin slefuire sau decapare si aplicat unul nou.
   Produsele pe baza de ulei protejeaza foarte bin impotriva umiditatii, nu fac pelicula, dar rezistenta in timp este mai mica si dependenta de cat de mult ploua direct pe suprafata (uleiul este „spalat” in timp de ploi). Refacerea este insa mult mai simpla, fiind suficient sa se aplica inca un strat de vopsea sau lazura.
   Mai multe informatii despre finisarea lamnului la exterior gasiti in link-ul de mai jos.
   In magazinul online Iscusit.Market puteti gasi atat vopsea pe baza de ulei cat si lazura.
   Toate cele bune!
   https://revistadinlemn.ro/2018/08/03/12-reguli-simple-pentru-a-avea-constructii-din-lemn-rezistente-la-exterior/

 • Am o ambarcatiune din lemn (o lotca ) ,cand a fost noua am dat corpul cu ulei de in fierbinte in 5 straturi apoi am vopsit_o cu o vopsea din comert .Partea de deasupra liniei de plutire s-a mentinut binisor dar cea imersata s-a exfoliat iar apa spala uleiul in timp .Unde as putea gasi vopsea clasica pe baza de ulei de in sau ce procent de sikativ sa bag in ulei sa-l fac sa se intareasca ca vopseaua si sa fie elastic . Terebentina ma poate ajuta la ceva ? Sau cum pot prepara eu vopseaua si grundul pe baza de uleu ? Sau poate aveti dumneavoastra vreo reteta pentru ambarcatiuni (o combinatie de grund +vopsea ) Cu respect !!I.V.

  • Buna seara.
   Din pacate nu va pot ajuta. Nu am deloc experienta cu produsele pentru barci.
   Din ce am vazut pe la altii folosesc pentru finisare rasini epoxidice sau lacuri epoxidice.
   In ceea ce priveste uleiul, terebentina este un diluant natural pentru ulei. Poate ajuta in masura in care il dilueaza mai bine si ii permite intrarea adanca in lemn. Uleiul poate fi fiert pentru a-l face sa se usuce mai repede. De aceea se si numeste ulei fiert. Acum uscare se rezilva cu sicativi (de fapt niste catalizatori metalici care grabesc reactia dintre ulei si oxigenul din aer pentru ca uleiul sa se intareasca, sa se usuce). Procentul de sicativ in ulei nu ar trebui sa depasasca 5-6%.
   Vopselele clasice de ulei se gasesc greu acum si sunt scumpe pentru ca folosesc produse naturale. Cele care au caracteristici asemanatoare cu vopselele clasice sunt vopselele alchidice. Se gasesc si pentru uz marin. Uleiuri folosite sunt in mare parte sintetice.
   Toate cele bune!

 • Buna, am o scara din beton, pe care vreau sa aplic trepte din stejar stratificat, treptele deja le am de la un magazin de bricolaj, am contactat mai multi meseriași insa sumele cerute mi se par astronomice, asa ca am hotărât sa ma apuc singur. Acum nu știu exact pasii pt ca scara sa aibă un aspect lucios de culoarea mahonului. Ma puteti ajuta cu pasii care ar trebui urmati?

  • Buna ziua.
   Nu este usor sa obtineti un finisaj lucios, mai ales daca sunteti incepator. Cu unul mat ar fi mai simplu. Luciul scoate in evidenta orice defect si este foarte sensibil la praf.
   Mai intai trebuie sa slefuiti treptele. Chiar daca par a fi slefuite, este bine sa faceti operatia inainte de baiturire pentru a evita aparitie petelor. Slefuiti cu hartie abraziva 180 sau 220 sau cu bureti abrazivi medii. Desprafuiti si aplicati bait. Cumparati bait mahon tot de la magazinele de bricolaj. Nefiind montate puteti cumpara bait pe baza de solvent sau pe baza de apa. Cel pe baza de solvent se usuca mai repede iar riscul de patare este mai mic. Mirosul este cel deranjant, dar puteti face operatia afara.
   Dupa ce baitul s-a uscat aplicati primul strat de lac de parchet. Exista lac atat pe baza de solvent cat si pe baza de apa. Se poate aplica cu pensula, trafaletul sau pistolul. Dupa ce primul strat s-a uscat (timpul de uscare este indicat de producator), se slefuieste cu hartie abraziva 280 sau 320 sau cu burete abraziv fin pentru a obtine o suprafata fina, cu tuseu placut, care nu agata. Se desprafuieste si se aplica stratul urmator. Daca suprafata este suficient de fina nu mai este necesara si slefuirea celui de-al doilea strat. In acest caz se lasa sa se zvante 30-45 min, dupa care se aplica stratul urmator fara slefuire. Daca suprafata nu este suficient de fina se lasa si acest strat sa se usuce dupa care se slefuieste, se desprafuieste si se aplica al 3-lea strat. Pentru ca este un finisaj lucios trebuie aplicate min.3 straturi altfel finisajul nu are profunzime.
   Atunci cand cumparati lac de parchet acesta trebuie sa fie lucios.
   Puteti gasi si in magazinul Iscusit.Market lac de parchet, atat pe baza de apa, cat si pe baza de solvent, si instructiunile de utilizare.
   Succes!

  • Va mulțumesc pentru recomandare, o sa aleg varianta mata, dupa cum spuneați si dumneavoastră, pentru varianta mata trebui făcuți aceeași pași?

   • Este acelasi mod de lucru. Singura diferenta este ca puteti reduce numarul de straturi, dar nu mai putin de doua. Totusi, aplicarea facandu-se cu pensula sau trafaletul, va recomand sa aplicati 3 straturi.
    Succes!

    • Buna ziua, ma scuzați ca tot revin cu întrebări, am citit diferite articole care induc ideea ca pentru finisarea treptelor sunt recomandate uleiurile, dvs ce părere aveți, cu ce anume sa finsez pentru o rezistenta durabila, sau sa nu ma trezesc ca se curbeaza sau crapă in timp, treptele sunt din lemn de stejar stratificat

     • Buna seara.
      Uleiul este folosit pentru ca protejeaza foarte bine la umiditate, lasa lemnul sa se miste in mod natural cu modificarile de umiditate si arata foarte bine ca finisaj. Rezistenta foarte mare nu are cum sa dea si nu poate fi comparat cu un finisaj cu lac special pentru parchet cu trafic intens. Un lemn uleiat nu se curbeaza daca lemnul este bine uscat iar stejarul stratificat este foarte rezistent si stabil in timp.
      Folosirea uleiului in acest caz tine de ce va doriti dumneavoastra. Eu as alege uleiul pentru ca arata foarte bine, nu formeaza pelicula si lemnul arata foarte natural. Nu va asteptati sa se intretina la fel de usor si sa aiba aceeasi rezistenta la zgariere ca un lac poliuretanic, dar se comporta foarte bine. Poate fi spalat, nu apar zgarieturi pentru ca nu exista pelicula (se zgarie numai lemnul daca agresiunea este foarte puternica – un cui sau ceva asemanator), nu apar crapaturi, iar daca este nevoie sa se refaca finisajul este suficient sa se aplica inca un strat de ulei.
      Sper sa fi fost de ajutor.
      Toate cele bune!

     • Buna seara, mulțumesc pentru răspuns, in cazul uleiului care este procedura de aplicare, trebuie aplicat de mai multe ori sau șlefuit, pentru ca probabil mai mult ca sigur o sa folosesc ulei, nu știu ce înseamnă ușor sau greu de întreținut dar daca ofera un aspect natural este tot ce îmi doresc, si oricum traficul din casa nu este ca cel dintr-un magazin sau hotel.

     • Buna seara!
      Uleiul se aplica in exces cu pensula sau trafaletul, se lasa 30-45 min ca lemnul sa absoarba, dupa care excesul este sters cu carpa. Se lasa se sa usuce pana a doua zi (24 ore) si se aplica inca un strat, in aceleasi conditii. Inaintea aplicarii uleiului lemnul trebuie foarte bine slefuit pentru a avea un tuseu placut (cu bureti abrazivi medii sau hartie abraziva granulatia 150 sau 180) si apoi desprafuit. Daca dupa primul strat de ulei lemnul prezinta asperitati se slefuieste usor cu burete abraziv fin sau cu hartie abraziva cu granulatia 280 sau 320.
      Se pot aplica 2-4 straturi.Important este ca lemnul sa absoarba cat are nevoie. Nu este necesara slefuirea dupa fiecare strat. Stergerea surplusului este obligatorie pentru ca altfel raman pete lipicioase.
      In magazinul Iscusit.Market gasiti ulei pentru pardoseli de la Kreidezeit. Produsele de la Kreidezeit au avantajul ca sunt naturale, fara adaosuri de natura chimica sau sicativi pe baza de metale grele.
      Toate cele bune!

  • Buna ziua.
   Este evidentiat asa datorita absorbtiei diferite. Acele bucati de lemn sunt taiate transversal (perpendicular pe fibra), nu in lungul fibrei. Toata suprafata reprezinta capete de fibra (end grain) iar desenul este facut de inelele anuale, asa cum arata ele si atunci cand este taiat un copac (desen partial, in cazul acelor bucati). Absorbtia este foarte mare si diferita, in cadrul aceluiasi inel anual, intre lemnul timpuriu si cel tarziu. Fiecare inel anual va avea o zona care absorbe foarte mult si se va inchide mult la culoare, se va innegri (lemnul timpuriu) si o zona care va absorbi mai putin si va ramane mai deschisa la culoare (lemn tarziu). Foarte bine se vede efectul pe lemnul de rasinoase (brad, molid, pin, larice).
   Puteti obtine efectul folosind un bait obisnuit pentru lemn, in culoarea dorita. Ceea ce conteaza aici este taierea lemnlui.
   Toate cele bune!

 • Am rugamintea sa-mi raspundeti la urmatoarea situatie: La o casa veche, intre etajul intai si mansarda, constructorul a facut tavanul din grinzi de rasinos de 15 cm/ 25 cm la o lungime a acestora de 5,5 m, puse la o distanta una de alta de 75 de cm interax. Aceasta lucrare s-a facut toamna in urma cu doi ani. Lemnul a fost verde, nu a fost uscat. Grinzile au fost arse cu lampa de gaz si au fost date cu ulei de in. Intre timp, unele dintre acestea au crapat,crapaturile fiind destul de mari,va rog sa-mi spuneti cum sa fac sa acopar aceste crapaturi,deoarece vreau sa las grinzile la vedere. Ce materiale sa folosesc? Cu multumiri.

  • Buna dimineata!
   Trebuie sa folositi chit de lemn. Se gasesc tot felul de chituri, in culori care reproduc culoarea lemnului (stejar, nuc, pin) cu rezultate chiar spectaculoase. Cele termoplastice sunt o solutie buna.
   Pentru crapaturile nu foarte mari pot fi folosite si chituri realizat din aracet amestecat cu praf de lemn rezultat de la prelucrarea lemnului sau lac nitrocelulozic amestecat cu praf de lemn.
   Crapaturile in grinzi sunt insa estetice, multi le fac special pentru ca dau un aspect de vechi, de rustic incaperii. S-ar putea ca grinzile crapate sa arate mult mai bine decat cele reparate. Problema cu adevata importanta este daca sunt afectate din punct de vedere al rezistentei si in acest caz, chitul nu rezolva problema.
   Toate cele bune!

   • Buna ziua .Multumesc pentru raspuns .Daca permiteti inca cateva intrebari ?
    Daca lemnul era uscat in uscator tot crepa ?
    Grinzile sunt montate de 2 ani ,sunt deja uscate ?
    Cum imi dau seama daca grinzile sunt afectate din punct de vedere a rezistentei ?
    Si daca puteti sa imi recomandati un chit de o calitate superioara .Va multumesc mult !

    • Buna seara.
     – Ar trebui sa nu mai crape pentru ca se presupune ca a juns la umiditatea de echilibru. Aceasta umiditate depinde de mediu. In zona din care face parte tara noastra umiditatea pentru lemnul tinut la interior este intre 8 si 12% iar pentru cel folosit la exterior 14-18%. Daca umiditatea scade foarte mult, cum se intampla in timpul iernii, echilibrul se strica, lemnul ceadeaza umiditate, apar tensiuni in lemn si este posibil sa apara crapaturi.
     – Lemnul uscat in conditii naturale, la stiva, are nevoie pentru a ajunge la echilibru de 1 an pentru fiecare 2,5 cm + inca 1 an. La interior depinde de cat de bine a fost ventilata incaperea.
     – Un constructor va poate spune. Depinde cat de profunde sunt crapaturile si care este riscul ca ele sa cedeze.
     – In link-ul de mai jos este o demonstratie cu chit Novoryt. Pe chitpentrulemn.ro gasiti chituri si informatii despre chituire.
     Toate cele bune!
     https://revistadinlemn.ro/2017/11/07/umplerea-nodurilor-cazatoare-sau-cazatoore/

 • Bună seara!
  Mă alătur și eu grupului și vă mulțumesc pentru toate sfaturile pe care le postați.

  Îmi doresc să confecționez un panou decorativ, asemănător acestuia: https://www.etsy.com/listing/220551197/wood-wall-art-reclaimed-wood-wall?ref=shop-shares-carousel-photo
  Ce ar trebui să folosesc: pigment sau culoare? Nu știu care ar fi cea mai bună soluție pt a păstra desenul natural al lemnului. Eu voi încerca să folosesc lemn de brad și nu știu cum să-l ”pictez”…
  Mulțumesc și vă doresc spor în toate cele bune!

  • Buna seara!
   Este un panou „end grain”, facut cu lemn asezat cu capatul de fibra in sus, nu in lungul fibrei.
   Pentru a obtine acel efect trebuie sa intai sa ardeti superficial lemnul (colorare prin ardere – metoda japoneza Shou Sugi Ban). Apoi se slefuieste suprafata astfel incat desenul lemnului sa fie foarte vizibil (contrastul dintre lemnul tarziu si cel timpuriu sa fie cat mai mare). Dupa slefuire si desprafuire se aplica un bait colorat (albastru, verde, nuc deschis, etc). La final, dupa uscarea baitului, protejati suprafata cu ulei ( de in, de tung, Danish oil).
   In articolul despre colorare prin ardere veti gasi si astfel de finisaj. Nu este pentru end grain, dar modul de lucru este acelasi. Diferenta este absorbtia mai puternica la end grain si o slefuire putin mai dificila.
   Toate cele bune!

 • Buna ziua. Care este cea mai buna metoda de a proteja o voliera construită in totalitate din osb?Mentionez ca construcția a fost tratata cu lac protector 2in1 marca Qober,dar deoarece lacul nu acoperă in totalitate osb-ul au inceput sa se desprinda bucati din el din cauza intemperiilor.Constructia are 2 ani de zile si o puteti vedea in linkul de mai jos.
  https://www.sunphoto.ro/CrescatoriaBrinzea/Crescatoria_Brinzea/111723778
  Astept raspunsul dumneavoastra.Multumesc

  • Buna ziua!
   OSB este de mai multe calitati. Pentru exterior trebuie folosit cel special, pentru constructii si rezistent la umiditate. OSB-ul obisnuit trebuie foarte bine izolat pentru a nu putea sa absoarba apa. Altfel, la fel ca PAL-ul, absoarbe umiditate, su umfla si se deterioreaza in timp. Ar fi trebuit foarte bine protejata placa pe toate partile, inclusiv muchiile, cu lac sau vopsea pentru exterior. Trebuie evitat contactul cu pamantul pentru a nu da posibilitatea absorbtiei de umiditate.
   Vopseaua are o rezistenta mai buna in timp la soare (radiatia UV). La umiditate si lacul si vopseaua, daca sunt pentru exterior, rezista la fel.
   Toate cele bune!

 • Buna ziua. Care este cea mai buna metoda de a proteja o voliera realizata in totalitate din Osb?Precizez ca,construcția a fost tratata cu lac protector 2in1 Qober,dar din cauza ca lacul nu acoperă in totalitate au inceput sa se desprinda bucati din osb din cauza intemperiilor.Ar fi o variantă sa folosesc o vopsea?Constructia are 2 ani de zile.Am pus un link mai jos sa vedeti despre ce este vorba.Astept raspundul dumneavoastră .Multumesc

  http://www.sunphoto.ro/CrescatoriaBrinzea/Crescatoria_Brinzea/111723769

 • va rog sa ma ajutati cu un sfat ! Am o masa ptr terasa lemn brad nud ,vreau sa aplic pe ea tehnica de ardere japoneza a lemnului . Dupa aceasta operatie o pot da cu lazura de culoare antic ? Multumesc frumos !

  • Buna ziua.
   Se poate aplica lazura. Cel mai frumos arata daca, dupa ardere, periati putin lemnul pentru a indeparta partea mai arsa si a deschide fibra. Este si un mod de a creste absorbtia in lemn. Daca este foarte ars (in stilul metodei japoneze Shou Sugi Ban de protectie a lemnului la exterior), lemnul nu absoarbe nimic. Stratul de arsura functioneaza ca un strat protector.
   Puteti gasi mai multe informatii in link-ul de mai jos.
   Toate cele bune!
   https://revistadinlemn.ro/2017/06/27/arderea-lemnului-de-la-protectie-la-colorare/

 • Pentru mdf ce vopsea si grund recomandati ? pe baza de apa sau solvent ? ce gasesc in magazinele de bricolaj nu-mi prezinta incredere, mai ales ca mdf este un material destul de sensibil la umiditate.
  Va multumesc anticipat pt. raspuns.

  • Buna seara!
   Cea mai buna varianta pentru MDF, din punctul meu de vedere, sunt materialele poliuretanice pe baza de solvent. Pot fi folosite si produsele pe baza de apa, dar conteaza foarte mult calitatea lor. Produsele profesionale pe baza de apa (cele cu care se finiseaza in fabrici) sunt astfel facute incat sa nu fie absorbite in cantitate mare de MDF. De altfel, recomandarea este sa nu fie diluate nu mai mult de 5% cu apa si numai daca este necesar.
   Importanta este si calitatea MDF-ului. Atunci cand materialul este mai putin dens si poros, absorbtia este mai mare. Folosirea unui material hidrodiluabil cu un continut mare de apa poate crea probleme. Dar si in acest caz, daca in loc de 1 strat gros se dau mai multe straturi subtiri cu uscare si slefuire intre ele, puteti obtine un produs de calitate.
   Toate cele bune!

 • Buna ziua,

  As avea nevoie si eu de un sfat. Tocmai ne-am mutat in casa noua si am comandat niste scari interioare din lemn de stejar. Toate bune si frumoase, doar ca dupa ce scarile au fost instalate si eu am venit sa le vad am constatat ca nuanta pe care am ales-o nu arata deloc ca cea pe care o am acum pe scari.

  Pe scurt, as vrea sa le schimb culoarea. Treptele sunt din stejar stratificat si sunt finisate cu lac pe baza de apa.

  Care ar fi pasii pe care ar trebui sa ii facem ca sa putem schimba culoarea treptelor? As vrea sa inchidem nuamta dintr-un stajar natur care bate mai mult spre galben inspre ceva tot natural dar mai inchis.

  Va multumesc anticipat pentru raspuns!

  • Buna ziua.
   Exista doua variante. Puteti aplica peste finisajul existent un strat de lac colorat (acelasi lac in care se pune o cantitate de colorant pentru a ajunge la culoarea dorita). Colorantul trebuie sa fie pe baza de apa pentru a fi compatibil cu lacul. Inainte de aplicare, lacul existent ar trebui slefuit pentru ca stratul nou sa aiba aderenta. Daca stratul de lac initial este gros s-ar putea ca efectul sa nu fie cel dorit. Pentru ca nu va putea marca porii, culoarea va ramane la suprafata, avand un aspect asemanator plasticului.
   Cealalta vatianta este mai radicala. Trebuie sa slefuiti tot finisajul, pana ajungeti la lemn, sa baituiti lemnul in culoarea dorita, dupa care sa aplicati min. 2 straturi de lac transparent dur (pentru trafic intens). Aspectul va fi placut pentru ca, prin colorare, desenul natural al lemnului este pus in valoare iar lacul isi va pastra transparenta.
   Toate cele bune!

 • Buna ziua am o casuta de lemn pentru gradina care as dori sa o ajut impotriva intemperiilor, cu ce credeti ca ar fi mai bn sa o vopsesc? Specific ca ea are deja dat un strat de ceva pe ea de cand am cumparato dar nush ce ,,lasur ” cred, dar datorita intemperiilor a inceput sa se duca din culoare si sa se degradeze lemnul. Ce ma sfatuiti sa reaplic pe ea lasur sau vopsea? Va multumesc.

  • Buna ziua!
   Cea mai mare rezistenta o are vopseaua (pentru exterior). Pelicula protejeaza impotriva umiditatii iar continutul mare de pigment protejeaza impotriva soarelui. Dezavantajul este ca lemnul nu mai este vizibil.
   In cazul dumneavoastra problema poate fi vechiul strat. Daca exista pelicula care se desprinde, ea se va continua sa se desprinda si daca aplicati vopsea peste ea. Pentru a anu avea astfel de surprize ar trebui curatata intai si apoi aplicat noul finisaj.
   Toate cele bune!

 • Am nevoie de o alta opinie. Am construit in toamna anului trecut o casa cu mansarda din lemn. Am inchis mansarda cu OSB si geamuri termopan. Grinzile au fost tratete cu o substanta pe baza de apa ingnifug, antifungic si insecticid. Unele grinzi erau mai uscatele altele mai putin (cu greu gasesti pe piata lemn de brad cu umiditatea ideala). Am inchis casa si in primavara asta cand m-am dus acolo unele grinzi erau mucegaite cu mucegai negru (parea superficial). Am dat vata minerala jos de pe pereti si am constatat ca doar unele grinzi erau mucegaite iar altele in stare perfecta. La sfaturile construtorului am lasat geamurile deschise si infestarea a stagnat. Am inceput sa rindeluiesc grinzile infestate 1,5mm pentru a le trata grund si lazura.
  Constructorul mi-a recomandat lazura alchidica (EXCLUS pe baza de apa) si sa tratez cat mai repede doar cu lazura (kober 3in1) grinzile neinfestate pentru a nu risca infestarea lor. Cele infestate mi-a sugerat sa le rindeluiesc si sa le tratez momentan doar cu grud si sa las caldura verii sa le usuce perfect iar in toamna sa le dau cu vopsea sau lazura.

  Intrebarile mele sunt:
  ce sa fac? sa dau cu lazura acum peste grinzile neinfestate sau sa le las si pe acestea sa se usuce mult mai bine?
  daca le las netratate exista riscul ca odata cu caldura sa se intinda mucegaiul si la acestea? (casa este extrem de ventilata momentan).
  Lazura mai permite ca lemnul sa piarda umiditate natural?
  Aceste grinzi urmeaza sa fie acoperite cu vata minerala si rigips …nu vreau ca dupa cativa ani sa ma trezesc ca in spatele rigipsului este plin de mucegai negru (care in timp poate fi mortal).
  Documentatia veche din ind. lemnului spune ca uscarea ideala a lemnului se face prin ventilatie naturala si expunerea lui minim la succesiunea a 4 anotimpuri (in fct de grosimea semifabricatelor). Eu din pacate nu am avut cum sa cumpar lemnul cu 2 ani inainte de a incepe constructia. Lemnul dupa amenajarea interioara va fi complet acoperit (de rigips) este lazura suficienta pentru lemnul sanatos(2 straturi cu pistolul). Lazura exista si foarte viscoasa prefer sa o folosesc pentru grinzile de la sarpanta care sunt inclinate.
  Astept raspunsurile dvs. pareri, opinii, sfaturi.
  Multumesc.

  • Buna ziua!
   Motivele pentru care apare mucegaiul sunt umiditatea crescuta a lemnului, lipsa ventilatiei si materialele ce acopera lemnul ce nu permit circulatia vaporilor (atentie, a vaporilor, nu a apei).
   In situatia de acum ar trebui indepartat mucegaiul existent pentru ca este sursa pentru alte infestari. Lemnul curat ar trebui tratat cu o solutie insectofungicida (la gasiti in comert). Sunt pe baza de apa, dar asta permite intrarea in lemn. Altfel, substanta va ramane la suprafata si protectia va fi scazuta. O solutie „casnica” impotriva mucegaiului este hipocloritul de sodiu (clorul pentru albitul rufelor). Este o foarte buna solutie impotriva mucegaiului negru. Hipocloritul concentrat se dilueaza cu apa (1 parte la 3 parti de apa) si se aplica cu pensula (prin pulverizare va fi mai dificil din cauza mirosului). Il puteti aplica si peste zonele deja protejate, cu pelicula.
   Lasati apoi sa se usuce ventiland foarte bine spatiul. Uscarea are cea mai mare eficienta atunci cand aerul circula. Circulatia aerului este mai importanta decat temperatura. Ganditi-va cat de repede se usuca strazile, dupa ploaie, cand bate vantul, chiar daca temperatura este scazuta.
   Dupa 2-3 zile dupa ce ati aplicat solutia de potectie si ati lasat sa se usuce, protejati lemnul cu ulei de in. Este o solutie foarte buna impotriva umiditatii. In plus, uleiul lasa lemnul sa faca schimbul natural de umiditate cu mediul si umiditatea poate iesi in continuare. In felul acesta nu ramane umiditate in lemn care poate duce la dezvoltarea unor insecte, daca larvele sunt deja existente in lemn.
   Atunci cand acoperiti lemnul cu izolatie si rigips folositi si folie perspiranta. Aceasta folie protejeaza impotriva apei, dar lasa umidirarea din lemn sa iasa. Se evita astfel aparitia condensului care duce la mucegai si putrezire.
   Ati mentionat ca aveti lazura groasa pe care o veti aplica pe capriori. Nu aplicati strat gros pentru ca exista riscul sa crape. In plus, absorbtia in lemn este redusa ceea ce duce la aderenta redusa. La protejarea lemnului regula este: nu un strat gros ci mai multe straturi subtiri. Protectia si rezistenta sunt mult mai bune.
   Toate cele bune!

   • Va multumesc foarte mult!
    Eu am inceput sa curat cu rindeaua tot lemnul infestat pentru a inlatura complet mucegaiul.
    Din ce inteleg imi recomandati asa:
    1. pensulare cu solutie de clor dupa ce curat de mucegai?
    2. uscare prin ventilatie (72h)
    3. impregnare cu ulei de in (pensulare sau pulverizare?)
    4. lasat lemnul sa se usuce pe timp de vara.
    5. inainte de amenajarea interioara pot da cu lazura pe capriori? sau nu mai are rost?
    6. etapa finala vata minerala, bariera de vapori (folie aluminiu) si final Rigips.

    Va rog sa imi confirmati punctul 5 sau daca am inteles ceva gresit.

    • Buna seara!
     1. Puteti folosi si alta solutie impotriva mucegaiului, nu este obligatoriu hipocloritul. Important este sa aiba efect impotriva mucegaiului negru. Eu am folosit aceasta varianta si a dat rezultate bune.
     3. Pensularea este mai potrivita. La pulverizare aveti pierderi mari care creaza o atmosfera neplacuta. Daca uleiul este gros diluati-l cu white spirit (petrosin) pentru a intra cat mai bine in lemn astfel incat protectia sa fie maxima.
     5. Produse precum lazurile sunt recomandate pentru lemn la exterior. Dumneavoastra aveti nevoie, la interior, de protectie insectofungicida si de protectie la umiditate. In plus, aveti nevoie de o acoperire care sa permita schimbul de umiditate cu mediul. Uleiul de in face bine lucrurile astea. Singura lipsa ar putea fi o protectie mai puternica impotriva insectelor (a carilor). Clorul s-ar putea sa nu fie suficient. Daca lemnul este uscat suficient (sub 15%) riscul de atac al insectelor este foarte redus.
     Toate cele bune!

  • Buna ziua!
   Fiind usi din lemn masiv cel mai potrivita ar fi o vopsea pe baza de apa pentru ca este mai elastica. Lemnul are variatii dimensionale in functie de umiditate si o vopsea pe baza de apa permite acest lucru. Daca le vopsiti dumneavoastra este bine sa folositi vopsele care se gasesc in magazinele de bricolaj (Kober, Sadolin, Savana, etc). Sunt mai simplu de aplicat. Daca le face cineva de meserie, produse bune sunt cele de la ICA, Sirca, Sayerlack, Renner, Milesi, etc. Sunt multe produse foarte bune pe piata. Importanta este insa si aplicarea. Daca nu sunt respectate indicatiile si cea mai buna vopsea poate duce la un rezultat nesatisfacator.
   Toate cele bune!

 • Buna ziua ! Multumesc cerului ca am descoperit acest website . Dupa parerea mea , prin raspunsurile pertinente pe care le dati , raspundeti la foarte multe probleme importante care framanta pe cei care se intereseaza de lemn . Si , in virtutea afirmatiilor facute , va adresez si eu o serie de intrebari : acum , la inceputul lunii Aprilie , urmeaza sa construiesc o casa din lemn , undeva intr-o zona de deal … va rog sa-mi spuneti ,dupa ridicarea structurii de lemn ( grinzi , capriori , asteriala etc ) trebuie sa las un timp structura sa se ‘linisteasca’ ( si cat timp ?) , cu ce substante sa tratez structura de lemn inainte de a purcede la finisajele de interior si exterior( ulei de in ,lazura etc), care sa fie timpul de uscare dupa fiecare mana de substante data pe lemn ? Va multumesc ! Si o alta intrebare stringenta : cum procedez pentru a ma abona la revista d-voastra ?

  • Buna seara!
   Sa le luam pe rand:
   – din cate stiu, singurii producatori de case care lasa lemnul sa se aseze sunt constructorii din case din busteni. Folosesc lemn adus direct din padure si este nevoie de timp pentru a se usca. In acest timp casa se „aseaza”. De aceea este nevoie de un anumit tip de prindere a ferestrelor pentru a nu fi probleme din cauza tasarii. Cei care fac case pe structura de lemn sau din structuri prefabricate folosesc lemn uscat in uscatoare profesionale sau industrializat (grinzi lamelare, OSB, placaj, CLT) care nu mai are nevoie sa se aseza. Este stabil dimensional asa ca se poate lucra cu el fara probleme. Va sfatuiesc sa va consultati si cu un inginer constructor (in special un structurist) pentru a evita orice probelme legate de rezistenta;
   – structura de lemn la interior trebuie tratata cu substante insectofungicide si cu produse ignifuge (asta daca nu folositi lemn tratat). De obicei sunt substante concetrate, pe baza de apa. Este bine sa tratati intreaga structura pentru a nu avea probleme in viitor;
   – si lemnul de la exterior trebuie tratat cu substante insectofungicide. In plus trebuie protejat de umiditate si de radiatia UV. Un bun tratament impotriva umiditatii este uleiul de in. Trebuie aplicat in exces, astfel incat lemnul sa absoarba cat are nevoie, dar surplusul trebuie sters. Uleiul nu formeaza pelicula si ramas deasupra, devine lipicios in timp. Uleiul de in poate fi folosit si la interior, fara probleme. Rezistenta la exterior a uleiului este insa scazuta, pentru ca este spalat in timp de ploaie. De aceea, un astfel de finisaj trebuie improspatat dupa 1-2 ani. Uleiul total transparent nu protejeaza impotriva radiatiei UV. Pentru aceasta are nevoie de un adaos de pigment colorat de 4-5%.
   La exterior lemnul poate fi tratat si cu lazuri, lacuri sau vopsele. Vopsele sunt cele mai rezistente in timp pentru ca acopera total lemnul. Asta este si dezavantajul lor. Lacurile total transparente (fara un mic continut de pigment) nu protejeaza impotriva soarelui. Toate lacuri din comert, cele pentru exterior, au acest mic continut. El nu influenteaza transparenta. Lazurile sunt cele mai folosite produse la exterior. Sunt un fel de materiale 2 in 1 sau 3 in 1, continand coloranti, produse ce formeaza pelicula si uneori, insectofungicide.
   Uscarea in cazul uleiului este de 24 de ore intre straturi. La celelalte produse trebuie sa consultati indicatiile producatorului.
   – pentru a va abona la Revista din Lemn tiparita intrati pe link-ul de mai jos. Sunt descrisi acolo toti pasii de urmat. Revista tiparita are 2 anul acesta, ca si anul trecut, e numere, unul in martie si celalalt in septembrie. Numarul din martie are ca tema casele din lemn.
   Sper sa va fi fost de ajutor. Si multumim pentru aprecieri! 🙂
   Toate cele bune!
   https://revistadinlemn.ro/2019/03/21/interesati-sa-vada-santier-casa-pasiva/

   • Buna ziua ! Sunt nou abonat si am citit cu interes comentariile dumneavoastra despre casele de busteni. Am o astfel de cabana, am lasat-o sa se aseze 4 ani inainte de a pune ferestrele. Am avut o discutie in contradictoriu cu cei de la Qfort care au montat ferestrele acum doua saptamani si nu prea au tinut cont de fantele de culisare . Au prins ferestrele cu holsuruburi lungi si partea de sus, ce a ce implica o eventuala presiune in cazul in care cabana va continua sa se taseze. Argumentul lor a fost ca asa se face, altfel nu imi pot oferi garantie. Ce ma linisteste este ca spatiul in partea superioara a ramas de cca 3 -4 cm, ce va permite culisarea ferestrelor implicand doar usoara indoire a holsuruburilor. Care este parerea dumneavoastra? Pentru exterior, caut o lazura cu protectie pt o perioada mai lunga, gen Bondex. https://www.manomano.fr/lasure-exterieure-410?model_id=4485738&referer_id=543413 Am mai folosit-o in trecut si este net superioara la ce am gasit pe piata noastra la vremea aceea. Ce marca de lazura comercializata in Romania ma sfatuiti sa folosesc? Va multumesc !

    • Buna ziua.
     Specialistii spun ca o casa din busteni are nevoie de 3-5 ani pentru a ajunge la echilibru si a se finaliza tasarea. Miscarile importante sunt in primii ani, asa ca dupa 4 ani cred ca nu mai exista pericolul sa lucreze atat de mult incat sa creeze probleme ferestrelor. Iar faptul ca ati acceptat varianta lor constructiva pentru a primi garantie ete un lucru bun, dupa parerea mea. Daca vor aparea probeme (ccea ce nu cred) puteti sa cereti schimbarea ferestrelor.Din ce stiu eu produsul despre care producatorul spune ca rezista cel mai mult este Tinova de la Sadolin (12 ani). Indiferent insa de ce spun producatorii, rezistenta materialelor este diferita in functie de zona in care este casa, de expunere fata de punctele cardinale, de cat de expusa este la intemperii siradiatia UV. Respectarea tehnologiei de aplicare, cu toti pasii implicati, este de asemenea foarte importanta pentru o rezistenta buna in timp. Iar daca faceti si o intretinere periodica a finisajului la 3-4 ani este posibil ca finisajul sa ramana intact pentru o perioada mult mai lunga de 12 ani. Intretinerea se poate face cu ajutorul unor uleiuri de intretinere care se aplica peste finisaj. Aproape toate firmele au astfel de produse.
     Toate cele bune!

 • Buna ziua! In primul rand felicitari pentru munca pe care o depuneti si rabdarea cu care raspundeti tuturor! Sper ca o sa ma puteti ajuta si pe mine. Vreau sa vopsesc un set de masa cu scaune de bucatarie din lemn. Setul este alb si as vrea sa il pastrez asa, insa in timp vopseaua s-a uzat si necesita o improspatare. Nu stiu ce fel de vopsea a fost folosita, insa finisajul e mat. Ce produse ma sfatuiti sa folosesc, avand in vedere mediul (abur, grasime de la mancare) pentru o rezistenta cat mai mare in timp? Va multumesc!

  • Buna seara!
   Va multumesc pentru aprecieri.
   Cele mai rezistente produce folosite pentru finisarea mobilierului de bucatarie sunt cele cu intarire chimica (poliuretanice). Cum insa nu stiti natura vopselei albe si nu intentionati sa o indepartati ci numai sa o improspatati, va recomand sa folositi o vopsea alba pe baza de apa. Produsele hidrodiluabile sunt compatibile cu majoritatea lacurilor. Totusi, pentru a va asigura ca nu apar probleme, testati produsul pe o zona mai ascunsa. Daca vopseaua nu aluneca pe suprafata si nici nu crapa dupa uscare atunci nu vor exista probleme.
   Inainte de aplicarea vopselei mobila trebuie degresata pentru a avea aderenta. Spalati mobila cu apa si sapun sau apa si detergent de vase, stergeti bine si lasati sa se zvante. Pentru o aderenta mai buna ar fi bine sa slefuiti usor suprafata cu un burete abraziv fin. Vopseaua va avea insa aderenta si fara slefuire pentru ca este mata. Incercati sa o folositi cat mai putin diluata. Daca raman dare de la pensula diluati cu putina apa, insa nu mai mult de 5-10%.
   Succes!

   • Buna seara.

    Am cumparat niste rigle de lemn pentru gard. Lemnul este uscat. As vrea sa-l dau cu un lazur deschis la culoare. Ceva de la Sadolin (am inteles ca sunt printre cele mai bune). Dumneavoastra ce-mi recomandati, cum sa procedez cu lemnul? Va multumesc!

    • Buna ziua!
     De obicei, pentru garduri, recomand protejarea cu lazuri colorate pe baza de ulei. Protejarea cu ulei este foarte buna impotriva apei iar culoarea protejeaza impotriva razelor UV. Uleiul rezista mai putin decat lacul, dar este mai usor de intretinut si refacut. Lacurile au rezistente mai mari, dar ele sunt date pentru conditii in care lemnul respectiv nu sta direct in soare si in bataia ploilor. Fara intretinere periodica niciun finisaj nu dureaza 8-10 ani. Iar daca nu se face intretinerea la 2-3 ani si incepe sa se cojeasca va trebui sa indepartati tot stratul cojit inainte de a aplica un alt strat de finisaj. Din acest motiv recomand uleiul. El este indepartat in timp de ploi (nu se cojeste) si trebuie reaplicat la 1-2 ani, in functie de cat de ploios a fost anul. Nu necesita alte pregatiri inainte de aplica inca un strat.
     In legatura cu produsele Sadolin, stiu ca au un produs – Tinova – pentru care dau cea mai mare rezistenta din piata, 12 ani. Repet insa, fara intretinere, niciun produs nu rezista, mai ales daca este direct in ploaie, soare si vant, fara niciun fel de protectie.
     Toate cele bune!

 • Buna seara!
  Apreciez mult raspunsurile dumneavoastra si as dori sa stiu daca pot folosi lazura de exterior si la interior.
  Adica vreau sa vopsesc niste grinzi aparente.
  Daca imi puteti da si un sfat cum sa procedez sau ce sa folosesc mai bun pentru aceasta lucrare v-as fi mult recunoscator.
  Multumesc!

  • Buna ziua!
   Se poate folosi lazura de exterior pentru interior. Lazura pentru exterior are pigmenti rezistenti la lumina directa si radiatia UV si rezistente buna la factorii externi (precipitatii, vanturi). Folosirea ei la interior nu deranjeaza cu nimic ci numai veti pierde din calitatile ei, devenite inutile la interior. In trecut aceste substante contineau si insectofungicide ceea ce le facea sa nu poata fi folosite pentru finisarea lemnului cu care se venea in contact in mod frecvent. Acum sunt putine produse care folosesc astfel de substante (din cauza legislatiei restrictive) iar daca folositi lazura pentru grinzi aparente nu este nicio problema.
   Eu as face altfel acele grinzi. Le-as vopsi mai intai cu un bait in culoarea dorita, as lasa sa se usuce, dupa care le-as aplica 2 straturi de ulei. Vor capata un aspect natural foarte autentic.
   Toate cele bune!

 • Cum procedez la finisarea unui tavan interior lambrisat cu rășinoase ca sa scot in evidenta fibra si să-i dau un aspect plăcut? Fara ardere!

  • Buna ziua!
   Prin periere cu peria de sarma, urmata cu slefuire cu granulatie 150 sau 180 pentru ca lemnul sa-si recapete finetea. Peria nu trebuie sa aibe perii foarte fini pentru ca zgarie lemnul.
   O usoara evidentiere a fibrei se obtine si daca se coloreaza lemnul cu un bait pe baza de apa. Absorbtia este diferita si se obtine o profilare usoara a lemnului, sesizabila mai mult la atingere. Fiind tavan nu cred ca este o solutie viabila.
   Evidentierea fibrei se face si prin sablare – slefuire cu nisip – dar este nevoie de pistol special. Metoda este similara cu cea prin care se curata straturile vechi de vopsea. Daca lambriul este montat operatiunea este dificila si aveti nevoie de un specialist.
   Toate cele bune!

 • Buna ziua

  Am o casa care are foarte mult lemn la exterior . Tatal meu a fost tamplar iar lemnul era sufletul lui . Si a pus suflet la casa aceasta… nu numai tamplaria este din lemn ci si balcoanele si terasa . La acestea din urma am nevoie de schela pentru a lucra la ele . De aceea trebuie sa folosesc produse care sa protejeze lemnul cat mai mult timp . Va rog din suflet sa ma ajutati cu o recomandare in acest sens .

  • Buna ziua!
   Produsul pentru care producatorul da cel mai lung timp de viata (12-15 ani) este Tinova, de la Sadolin. Dar rezistenta unui finisaj depinde de multe lucruri: de modul de aplicare, timpul de uscare, cum este orientata casa (catre ce punct cardinal), cat de protejata este suprafata (este direct in ploaie sau in soare sau are copertina), cum este clima in zona, salinitatea aerului din zona, etc. Toate acestea fac ca suprafata finisata sa aiba timp de viata diferit, uneori pe zone ale aceleiasi case. De aceea va recomand sa folositi produse profesionale, de la firme care fac lacuri si vopsele pentru lemn destinate fabricilor (ICA, Sirca, Milesi, Renner, Sayerlack, etc) si sa cereti toate indicatiile necesare privind aplicarea. Solicitati o tehnologie de lucru si respectati-o intocmai. Numai asa veti avea un timp de viata pentru finisajul facut cat mai aproape de maximum dat de firmele rexpective (8-10-12 ani).
   Pentru a prelungi acest timp intretinerea este foarte importanta. Inteleg insa ca este dificil sa fie facuta.
   Toate cele bune!

   • Va multumesc mult pentru raspunsul dumneavoastra. Casa este situata in Curtea de Arges si doar pe partea din nord nu este lemn. Din cate stiu , tata a folosit initial lacuri pe baza de rasini . Cred ca va trebui sa tin cont si de acest lucru in alegerea produselor. Voi merge chiar maine la una din reprezentantele recomandate de dumneavoastra .

 • Buna ziua,
  De curand am terminat de construit o casuta de gradina din lemn (imbracata in lambriuri) si doresc sa o vopsesc cu culoarea gri si alb, pentru protejarea lemnului am folosit:
  – 1 strat de ulei de in in prima faza, umeaza sa ii mai dau un strat dupa ce se usuca
  – urmeaza sa dau doua straturi de vopsea alchidica pentru lemn (Kober Ideea)
  – ma gandeam ca dupa vopsea sa aplic lac pentru lemn (Kober Yacht Plus) pe baza de rasini alchidice
  Este ok aceasta ordine? Tin sa mentionez ca lemnul este uscat, curatat si slefuit.

  Va multumesc!

  • Buna ziua!
   Vopseaua este mai rezistenta in timp comparativ cu lacul. Pigmentii continuti stau in calea radiatiei UV protejand atat stratul de finisaj cat si lemnul. Lacul poate fi folosit din ratiuni estetice pentru ca da profunzime si luciu. S-ar putea insa sa cedeze mai repede decat stratul de vopsea.
   Ordinea este buna. Nu exagerati cu uleiul. Daca lemnul nu are aspect uscat la 24-48 de ore dupa aplicarea stratului de ulei, nu mai aplicati inca in strat. Uleiul in exces din lemn se poate dilata in zilele calde de vara si poate impinge in pelicula, desprinzand-o. Am vazut astfel de fenomen la ferestre de lemn tinute o perioada in ulei. Vara ferestrele pareau ca plang cu lacrimi de ulei.
   Toate cele bune!

   • Buna ziua,
    Va multumesc frumos pentru raspuns, din pacate se usuca mai greu ulei de in din cauza vremii ploioase.
    O zi buna sa aveti!

 • Am descoperit in cautarile-mi de prin retea, site-ul dvoastra ! Nu stiam de el si descopar un dialog intens si bogat, evident, foarte folositor noua, celor care folosim lemnul… L-am rulat, e adevarat, putin in viteza (mi-am propus sa-l rasfoiesc pe indelete…!), dar nu am gasit raspunsul la intrebarea mea principala…
  Am devenit, de putin timp, producator oficial de jucarii din lemn si metal (acesta din urma folosit doar pentru asamblarile componentelor…!). Nu am iesit inca pe piata din cauza hartiilor si dosarelor impuse de legislatia actuala si ma bucur ca v-am gasit, fiindca mi-ati putea deveni un ajutor, un sprijin in activitatea mea. Astfel, imi puteti recomanda niste manuale, un ABC pentru cunoasterea tipurilor si a caracteristicilor lemnului cu metodele de prelucrare a lui, fiindca, desi aveam o alta parere, constat multe lacune in secretele tehnicilor de lucru…(am prelucrat indeosebi metalul, pana acum…) Sunt din Craiova, daca mi-ati putea recomanda maestri, meseriasi de prin zona mea de la care sa pot invata ceva…sau daca cei care citesc pot face asta…
  Si inca o ultima intrebare…: ce vopsele, grunduri, lazuri, etc. imi recomandati (marci, tipuri, calitati…) pentru folosirea la jucariile din lemn astfel incat „sa nu existe riscul unor efecte nocive asupra sanatatii umane, cauzate de expunerea la substante chimice sau preparate care intra in compozitia jucariilor…” (citam din HG 74/2011, Legea sigurantei jucariilor…!).
  Va multumesc anticipat,
  Ionel Cinca, Craiova

  • Buna ziua.
   Din pacate nu prea exista documentatie in limba romana. Multi dintre cei cu care discut cumpara carti din Anglia. Eu am mai cumparat de la Facultatea de Industrializarea Lemnului, de la Brasov (Universitatea Transilvania) sau de la Facultatea de Arhitectura sau de Constructii, dar sunt mult prea tehnice, scolastice.
   In revistadinlemn.ro gasiti multa informatie tehnica. De mai bine de 3 ani de cand scriem am abordat tot felul de subiecte. Veti gasi caracteristicile speciilor de lemn, imbinari, moduri de prelucrare, materiale despre lacuri, adezivi, slefuire, finisare, etc. Sper sa va ajute.
   Produsele ce pot fi folosite pentru jucarii trebuie sa aiba specificat acest lucru in fisa tehnica, altfel nu sunt acceptate. De exemplu, lacurile poliuretanice, dupa ce sunt uscate in profunzime si se considera reactia chimica incheiata (14 zile) devin inerte chimic si pot fi folosite pentru finisarea jucariilor sau al patuturilor. Dar daca acest lucru nu este specificat in documentatia tehnica a lacului nu veti primi aprobarile pentru jucarii.
   Un alt aspect este cel legat de produsele pe baza de apa. Pe acestea trebuie sa fie specificat ca sunt bio sau eco. Unele produse pe baza de apa pot fi mai toxice decat cele pe baza de solvent. Singurul lor avantaj este ca nu sunt inflamabile.
   Uleiurile naturale stiu ca sunt potrivite pentru finisarea jucariilor. Sunt firme care vand astfel de uleiuri care lucreaza cu firme ce fac jucarii. Uleiul mineral este folosit pentru finisarea bolurilor si a obiectelor din lemn folosite in bucatarie.
   Mesteri din zona nu-mi vin deocamdata in minte, dar am sa ma gandesc. La Ramnicu Valcea este cineva care face jucarii din lemn si stiu ca era acum ceva timp in plin proces de omologare (Nicolae Rosioru).
   Sper sa va fi fost de folos.
   Toate cele bune!

 • Buna ziua ! Realizez tablouri cu tehnica string art si recent am primit o comanda pentru un tablou la dimensiuni mari, mai exact 60X80 cm. Eu folosesc lemn din brad si la cumparare nu este uscat. La dimenisunile acelea lemnul se va incovoia. Credeti ca as putea folosi un anumit tip de lac pentru a incetini acest proces ? sau cunoasteti o metoda prin care as putea oprii incovoierea ? Va multumesc !

  • Buna seara.
   Spre rusinea mea, nu stiam ce este string art. Ma bucur insa ca mi-ati dat ocazia sa aflu.
   Cred ca cel mai bun lucru pe care-l puteti face este sa-i faceti ranforasi pe spate (lipiti lemn pe cele 2 diagonale). Ele vor opune rezistenta si vor anula tensiunea data de fire.
   De asemenea, pentru controlul uscarii, aplicati pe marginea panoului, acolo unde sunt capetele de fibra (zona de taiere a panoului) parafina sau ceara. Apa va iesi astfel mai incet, tensiunile vor fi mai mici si riscurile de deformare sau crapare vor scadea. Din pacate nu exista un lac care sa impiedice deformarea lemnului in timpul uscarii. Singura modalitate in care lemnul poate fi conservat la umiditatea de la taiere, fara sa apara probleme, este scufundarea in rasina epoxidica. Dar la dimensiunile astea este foarte dificil.
   Toate cele bune!

 • Buna ziua, am dori sa vopsim pazia la acoperiș in culoarea alb, dar încercând să folosim Kober Ecolasure rezultatele au fost slabe la acoperirea cu culoare a lemnului. Am folosit impregnantul recomandat, fără succes. Ați putea sa ne recomandati o varianta prin care să obținem o acoperire buna? Mulțumim!

  • Buna seara!
   Ma gandesc ca ati folosit o lazura care a avut putere de acoperire mai mica. In general, lazura coloreaza lemnul fara a-l acoperi total. Daca vreti ca acoperirea lemnului sa fie completa trebuie sa folositi vopsea, nu lazura sau impregnant. Cu 2 straturi de vopsea cu siguranta veti reusi o buna acoperire a lemnului. Folositi vopsea pentru exterior (alchidica).
   Toate cele bune!

 • Buna ziua,
  O mare rugaminte. Am cuparat o casuta (lambriuri din lemn brad) pentru fetita, pentru exterior. Acum dorim sa o protejam… Considerati ca e suficienta utilizarea grundului si a lazurii? Sau ar mai fi nevoie si de altceva?
  Multumesc mult!

   • Buna ziua!
    Este suficient daca folositi grund si lazura/vopsea pentru exterior. In general, lemnul folosit pentru astfel de casute folosite la exterior are un minim de tratament pentru protectia impotriva ciupercilor, insectelor si a mucegaiului. Iar unele grunduri (aplicate ca prim strat) au si astfel de substante insectofungicide.
    Evitati materialele incolore sau culoarea alba. Sunt cele mai putin rezistente la exterior.
    Toate cele bune!

 • Buna ziua,

  Am achizitionat recent o casuta de vacanta din lemn de brad. Firma ce a livrat-o mentioneaza ca lemnul a fost tratat in timpul uscarii si ca tot ce mai trebuie facut este aplicarea unui lac/ulei/lazuri 3 in 1 dupa finalizarea montajului.

  Este corect daca folosim grund Sadolin Base iar apoi vopsea alba? Ideea e ca ne dorim casuta in culoarea alba dar am vrea sa putem aplica si un tratament lemnului inainte de vopsea.

  Multumim pentru toate informatiile oferite pe acest site si astept raspunsul dvs. in speranta ca ne puteti confirma pasii ce trebuie urmati si daca peste acest grund putem aplica vopsea. Eventual daca puteti sa ne recomandati tipul/brandul de vopsea intr-o calitate cat mai buna.

  • Buna ziua.
   Daca firma spune ca este lemn tratat inseamna ca au folosit insectofungicide pentru a proteja lemnul de atacul insectelor, al mucegaiului albastru si al ciupercilor. Majoritatea firmelor care construiesc case fac acest tratament.
   Acum trevuie sa protejati lemnul impotriva umiditatii si a radiatiei UV. Sadolin este una dintre cele mai bune marci, asa ca ati ales bine. Aplicati mai intai Sadolin Base, 2-3 straturi cu uscare intre ele, conform instructiunilor. Apoi aplicati 2 straturi de vopsea alba Sadolin Extra.
   Toate cele bune!

   • Buna ziua,

    Va multumesc pentru raspunsul prompt. Sadolin Base am gasit, vom folosi incolor. Insa Sadolin Extra alb nu gasesc decat asa: https://www.dedeman.ro/ro/lac/-lazura-pentru-lemn-sadolin-extra-mahon-interior/-exterior-10-l/p/5007571 si mi se pare ca nu e chiar alb. Am retineri sa nu iasa alb galbui. Ma gandeam daca o varianta ok ar fi vopsea alchidica pentru lemn / metal, Kober Opal, interior / exterior, alb (ca aici https://www.dedeman.ro/ro/vopsea-alchidica-pentru-lemn/-metal-kober-opal-interior/-exterior-alb-2-5-l/p/5014883)

    Finisajul il vrem mat, de aceea ma gandeam ca ar merge acest Kober. Ca idee, ne dorim sa iasa ca aici: https://www.casablancaolimp.com/photos/

    Multumesc anticipat pentru timpul acordat atat mie cat si altora confuzi ca mine 🙂

    O zi frumoasa!

    PS: imi cer scuze daca cumva nu am voie sa postez linkuri, va rog sa le stergeti daca e nevoie. Am adaugat pentru a intelege dvs. mai bine la ce variante ma refer.

    • Buna ziua.
     V-am recomandat Sadolin Extra pentru ca deja ati ales grundul Sadolin. Cred ca este bine sa fie folosit sistemul complet de la acelasi furnizor. Daca apar probleme, cand sunt folosite materiale de la mai multi furnizori dau vina unii pe ceilati pentru ce s-a intamplat.
     Inteleg insa ca vreti sa acoperiti total lemnul, sa folositi vopsea. In acest caz varianta Kober este mai buna, fiind vopsea alba. Sadolin Extra este lazura, nu are aceeasi capacitate de acoperira ca vopseaua. Nu are rost sa mai folositi Sadolin Base. Este un grund care asigura aderenta lazurilor Sadolin la lemn. Din fisa tehnica a vopselei Kober (pe care o puteti descarca de pe link-ul pe care mi l-ati trimis) nu recomanda un grund ca prin strat ci spune sa va asigurati ca vopseaua are aderenta. Adica suprafata sa poata absorbi vopsea.
     Vopselele alchidice sunt rezistente la exterior.Practic, ele sunt varinata sintetica a vopselelor pe baza de ulei de odinioara.
     In timp este posibil ca vopseaua sa capete o nuanta foarte usor galbuie, sa nu ramana acel alb curat, stralucitor, ca in fotografii, pentru ca albul este culoarea cea mai putin rezistenta la exterior.
     Toate cele bune!

 • Buna ziua,

  Imi puteti recomanda o vopsea alba de exterior?
  Doresc sa vopsesc lambriurile de la sageac.

  Multumesc frumos

  • Buna ziua.
   Sageacul este o parte protejata a casei asa ca nu va trebuie o vopsea cu proprietati extraordinare. Important este ca vopseaua pe care o cumparati sa fie rezistenta la exterior. In magazinele de bricolaj sau de profil gasiti o multime de vopsele rezistente la exterior (Kober, Savana, Oskar, Policolor, Danke, Pitura).
   De retinut ca vopseaua alba este cel mai putin rezistenta la radiatia solara dintre toate culorile. In timp poate capata o culoare usor galbuie, mai ales daca sta in bataia soarelui. Fiind sageac, nu este cazul.
   Toate cele bune!

 • Bună ziua!
  Am făcut un mobilier de grădină din stejar vechi ( goron). Stă tot timpul afară, neacoperit.
  Vă rog să-mi recomandați un produs /metodă de protejare a lemnului.
  Mul/umresc frumos!

 • Buna ziua. Va rog mult daca m ati putea ajuta. Am un gard vechi din lemn de esenta tare (cred ca stejar). De a lungul timpului l am vopsit cu diferite vopseluri pe baza de diluant sau apa. Acum l am slefuit pana am ajuns la fibra lemnului si indepartat tot. Ce mi recomandati pentru a ajunge la culoarea maro inchis, dar sa fie doar culoare, fara a se vedea structura lemnului. Eu am achizitionat un impregnant de la kober pe baza de apa si un spor villa yacht de la policolor tot pe baza de apa. Am citi ca acesta din urma ar putea crapa. Ce ma sfatuiti pt un rezultat de durata si o culoare cat mai pronuntata? multumesc

  • Buna seara!
   Daca vreti sa nu se vada lemnul va recomand vopsea pe baza de ulei de in (sau alchidica) sau vopsea pe baza de apa pentru exterior.
   Vopseaua pe baza de ulei are o buna rezistenta la umiditate si este suficient de elastica. La fel si vopseaua pe baza de apa pentru exterior. Vopseaua pentru yacht este probabil foarte dura de aceea exista riscul de crapare. Vopselele dure au elasticitate mai scazuta si pot crapa cand lemnul se misca in mod natural. Vopsele facute special pentru a finisa lemnul la exterior sunt mai elastice, ceea ce le permite sa se miste odata cu lemnul fara a crapa. Sunt in schimb mai putin dure (rezistenta mai scazuta la zgariere).
   Pentru a avea o culoare intensa aplicati 2-3 straturi de vopsea.
   Toate cele bune!

 • Bună ziua!
  Aș dori să-mi recomandați ce produs pot folosi pentru lambriu de interior din rășinoase. Doresc să rămână structura lemnului cât mai naturală. Mulțumesc.

  • Buna ziua!
   Folositi ulei de in sau de tung. Lemnul va fi protejat fara sa formeze pelicula, ramanand un aspect foarte placut. Produsele de la Kreidezeit sunt iarasi foarte potrivite pentru finisarea lemnului. Sunt amestecuri de uleiuri naturale care protejeaza bine lemnul si ii pastreaza aspectul natural.
   Daca vreti sa folositi lacuri, puteti folosi atat pe baza de solvent cat si pe baza de apa. Aplicati insa max.2 straturi subtiri pentru ca pelicula formata sa nu fie groasa. Folositi lacuri mate, nu lucioase.
   Toate cele bune

    • Buna ziua!
     Pentru a fi protejat impotriva carilor, a mucegaiului si ciupercilor, folositi o solutie insectofungicida pe baza de apa aplicata direct pe lemn. Astfel de produse se gasesc in magazinele de bricolaj sau de specialitate.
     Pentru lemnul care nu se vede, este suficient. Nu are rost sa aplicati lacuri sau alte protectii pe un lemn ascuns, deja protejat de constructie. Daca exista riscul sa fie supus la umiditate crescuta permanenta, trebuie protejat cu ulei sau lac pe baza de apa.
     Pentru lemnul vizibil va recomand ulei si ceara. Intai ulei, 2 starturi cu 24 de ore timp de uscare intre ele si la final, ceara. Folositi ulei de in, de tung sau amestecuri de uleiuri pentru lemn produse de diferite firme (Kreidezeit poate fi o solutie). Pentru pardoseli, daca doriti o rezistenta foarte buna la zgariere, folositi lacuri cu intarire. Va recomand lacurile pe baza de apa. Eliminati astfel mirosul neplacut din casa si riscul de incendiu. Puteti folosi si ulei si/sau ceara, sistemul acesta insa nu are rezistenta mecanica a unui lac cu intarire. Daca lemnul este de esenta tare (stejar, frasin, salcam) riscul aparitiei zgarieturilor este mai mic. Exista ulei si ceara speciale pentru pardoseli.
     Toate cele bune!

 • Buna ziua. La o anexa (fara incalzire) de langa casa, am montate de 3-4 ani, doua usi de lemn, lucrate de dogar, una din lemn de brad sau molid, alta din lemn de stejar. Ambele usi sunt pe acelasi perete, cu expunere directa la razele soarelui, orientate Est-Sud. Pana acum au fost tratate cu un strat de ulei mineral (nu ulei de in), care a fost deja absorbit. Din pacate, pragurile s-au innegrit. Pentru a creste durata de viata a acestora, dar si pentru a le asigura un aspect cat mai placut estetic, as dori sa va intreb care este tratamentul corespunzator de urmat (lazura sau vopsea), atat la exterior, cat si la interior. Va multumesc frumos pentru raspuns.

  • Buna seara!
   Uleiul este un tratament bun impotriva umiditatii, dar trebuie refacut din cand in cand (pentru ca este indepartat in timp de precipitatii) si trebuie sa contina si o cantitate de pigment (sa fie usor colorat) pentru a rezista la radiatia UV. In cazul dumneavoastra, fiind atat de expuse, urile ar trebui reuleiate anual.
   Partea neagra ar trebui slefuita pana ajungeti la lemn curat si apoi protejata.
   Daca doriti sa folositi un alt sistem de protectie ar trebui sa folositi lazuri si lacuri pe baza de ulei sau white spirit (petrosin) pentru a fi compatibile cu uleiul ramas inca pe lemn. Produsele pe baza de apa nu se inteleg cu uleiul.
   Cea mai buna protectie, cu rezistenta mare in timp, este vopseaua pentru exterior. In cazul acesta insa pierdeti frumusetea naturala a lemnului, desenul lui natural nemaifiind vizibil. Lazura putin colorata are o buna rezistenta in timp si are avantajul ca lemnul ramane vizibil.
   Toate cele bune!

 • Bună ziua.

  Am comandat un blat pt lavoarul baie din stejar masiv, lemnul va fi doar finisat.
  Ce tratament trebuie aplicat pentru impermeabilizarea acestuia, având în vedere umiditatea din baie ?
  Vă mulțumesc !

  • Buna ziua!
   Prin finisarea existenta inteleg ca va referiti la slefuire. Puteti folosi lacuri cu intarire (poliuretanic, acrilic) sau ulei. Lacurile protejeaza un timp mai indelungat, protectia cu ulei trebuie refacuta din timp in timp. Cea cu ulei este mult mai frumoasa si pune foarte bine in evidenta frumusetea stejarului. Trebuie insa sa protejati foarte bine lemnul, aplicand 2-3 straturi de ulei, cu stergere la 30-45 min. dupa aplicare si uscare timp de 24 de ore intre straturi. Aplicarea se face pe ambele fete si pe canturi, inclusiv acolo unde exista decupari. Puteti folosi ulei de in, de tung, sau amestecuri precum ulei Kreidezeit sau Danish oil.
   Toate cele bune!

 • Buna seara,

  Doamna Mihaela, am o relatie love-hate cu acest site, pe care l-am descoperit de curand si accidental.
  Desi sunt un om tare ocupat si stresat – mult peste medie, oricum prea ridicata si aceasta, cel putin in Bucuresti – la prima intalnire mi-am „pierdut” aproape o noapte intreaga citind cu nesat articole la intamplare. Toate bine scrise, utile si interesante, sa nu zic chiar pasionante, dar a doua zi am fost nauc la birou…
  La a doua intalnire s-a intamplat la fel, asa ca de-atunci am inceput sa-mi iau seama si sa-mi controlez impulsurile… iar acum vizitez site-ul doar cu program.

  Raposatul meu tata si-a inceput viata profesionala ca ucenic la un ebenist polonez, stabilit in Romania in perioada interbelica si specializat intrucatva in piese de lemn pentru caroserii… o adevarata arta. Probabil de la tatal meu am mostenit pasiunea si interesul pentru lemn – din pacate, nu si priceperea 🙁

  Ceea ce ma aduce la subiect.
  Mi-a intrat in cap sa-i construiesc cu mana mea primul pat „adevarat” nepotelului meu. Primul nepotel, primul pat, sper sa mai fie nevoie sa fac si altele. Un pat din lemn, care sa-i ramana amintire „de la budicu” (nu e greseala de tastare) – macar pana l-o face lemn de gratar.
  Ma lovesc de mai multe probleme, majoritatea cauzate de nepriceperea de care vorbeam, dar in contextul acestui articol, ce vreau sa va intreb este – dvs. ce vopsea (alba) ati alege pentru o astfel de piesa de mobilier? Nu exista alta optiune decat vopsea alba, aceasta fiind solicitarea explicita a beneficiarului 🙂

  Multumesc – atat pentru sugestia pe care o astept, cat si pentru intregul site.

  • Buna ziua!
   Cred ca este cel mai frumos compliment pe care l-am primit de cand am lansat revista online. Nu-mi imaginam ca poate crea dependenta. Va multumesc, atat eu cat si colegii mei. Mai adaug doar ca, datorita dumneavoastra, mi-a fost bine toata ziua, in ciuda faptului ca am trecut si pe la dentist. 🙂
   Sa va traiasca nepotelul! Vopseaua pentru patut trebuie sa fie ecologica. Nu mergeti pe ideea ca, daca este pe baza de apa, este ecologica. Nu este asa, dar multi vanzatori o sa incerce sa va convinga de contrariu. Pe cutia de vopsea trebuie sa scrie ca este ecologica si poate fi folosita pentru finisarea jucariilor sau a patuturilor pentru copii. Din pacate nu va pot indruma catre o marca anume. Dar pe net sunt mai multe marci care spun ca vopseaua lor este ecologica (vitex, carusel, edecorator). Vitex stiu ca foloseste un cititor si este multumit de calitate. Dar el nu vrea neaparat ecologica. Trebuie vazut daca exista si aceasta varianta.
   Puteti folosi si vopsele naturale pe baza de ulei (Kreidezeit), recomandate pentru finisarea jucariilor. Sunt insa mai putin rezistente din punct de vedere mecanic decat vopsele pe baza de rasini.
   Promit ca am sa ma mai interesez si va anunt daca gasesc ceva.
   Toate cele bune!

   • Buna ziua,

    Ma bucur ca ati interpretat mesajul meu ca pe un compliment. Exact asta s-a si dorit sa fie, un compliment, anume unul cat se poate de sincer.
    As mai adauga unul, pentru dvs. si pentru toti comentatorii de-aici deopotriva. Pentru cine petrece mult timp pe Internet, pe forumurile media online si pe diverse platforme de comentarii, atmosfera amicala, calma, relaxata si impaciuitoare de-aici e ca un balsam pentru un creier intoxicat cu de badarania, ura si ostilitatea gratuite care predomina in comentariile de pe cele mai frecventate site-uri romanesti.

    Revenind la subiect, am optat in cele din urma pentru Vitex Aquavit Eco (si pentru nu stiu ce amorsa mi-au recomandat cei de-acolo). Nu stiu cat de eco o fi, dar macar are niste certificari, iar oamenii par sa fi luat discutia in serios dincolo de aspectele de marketing. E ceva mai scumpa decat vopselele care se gasesc in lanturile DIY, dar nu dramatic mai scumpa.
    Sper sa apuc sa vopsesc nava spatiala in weekendul care vine. O sa revin cu niste impresii la nivelul meu de amator.

    Cu bine!

 • buna seara.
  Ma adresez dumneavoastra cu urmatoarea rugaminte :
  construiesc un foisor din lemn de brad si doresc ca la final sa tratez lemnul cu vopsea/lac/etc. de culoare gri deschis.
  Imi puteti recomanda va rog ce este mai indicat – vopsea, lac, lazura etc., pasii ce trebuiesc urmati in prealabil si eventual un producator anume ?
  Va multumesc foarte mult !

  • Buna ziua!
   Cea mai rezistenta la exterior este vopseaua, urmeaza lazura si cel mai putin rezistent este lacul.
   Eu as folosi pentru foisor o lazura colorata pe baza de ulei. Produsele Kreidezeit sunt foarte bune, din punctul meu de vedere. Aplicate corect dureaza ani de zile.fara intretinere.
   Lazuta pe baza de uli nu este dificil de aplicat. Lemnul trebuie sa fie slefuit inainte. Se aplica un prim strat, in exces, se lasa sa se alboarba 30-45 min, dupa care se sterge excesul. Se lasa sa se usuce pana a doua zi (24 ore), dupa care se aplica inca un strat, in aceleasi conditii. Daca constatati ca lemnul inca mai absoarpe, mai aplicati un start. Cu cat lemnul va absorbi mai mult ulei, cu atat va fi mai bine protejat. Pentru a reduce costurile puteti aplica un prim strat de lazura incolora pentru exterior (un fel de grund).
   Toate cele bune!

   • Buna ziua, v am descoperit azi si sunt foarte incantata. Felicitari pentru munca d-stra!

    As avea o intrebare. As dori sa cumpar gardulete din lemn de la Dedeman pt a imprejmui un mormant pentru 1-2 ani. Va rog sa mi spuneti cum sa procedez mai departe. Cred ca este dat cu bait, din ce am vazut in imagini. Ar fi bine sa continui cu 1 -2 straturi cu lazura? in mesajul anterior ati scris ca se aplica lazura in exces in primul strat si apoi se indeparteaza excesul dupa 40 minute. Cu ce se indeparteaza excesul ?
    Multumesc pt raspuns si succes in tot ceea ce intreprindeti!

    • Buna ziua!
     Multumim pentru aprecieri!
     Daca este vorba despre lazura pe baza de ulei de in, da, excesul trebuie sters. Uleiul de in nu se usuca total si ramane lipicios. Excesul se indeparteaza cu o carpa moale de bumbac.
     Puteti folosi si lazura pe baza de apa si in acest caz nu mai este nevoie sa stergeti excesul. Aplicati cu pensula 2 straturi, cu uscare intre ele. Daca este vorba doar de 1-2 ani, toate lazurile pe baza de apa existente pe piata rezista fara sa se scorojeasca.
     O alta varianta este vopseaua alchidica, dar fibra lemnului nu va mai fi vizibila.
     Toate cele bune!

     • Multumesc pentru raspuns!

      Pentru stralucirea mobilei am incercat foarte multe produse si fara succes,

      credeti ca as putea incerca sa folosesc lazura sau un anume lac pentru lemn?

      Astept raspunsul autorizat al d-stra.

     • Buna ziua!
      Lazurile sunt produse care coloreaza si protejeaza lemnul folosit la exterior. Nu sunt pentru a da luciu lemnului.
      Pentru luciu trebuie sa cumparati un lac lucios.
      Luciul se masoara cu ajutorul gradului de luciu si, in mare, de la 0 la 40 sunt lacuri mate, intre 40 si 80 sunt lucioase, iar intre 80 si 100 sunt cele cu luciu oglinda (sau luciu inalt).
      Luciu oglinda este greu de obtinut, chiar daca se foloseste un lac cu luciu inalt, pentru ca depinde foarte mult de conditiile de aplicare. Luciul se datoreaza reflectiei luminii. Cu cat suprafata este mai plana si mai lipsita de impuritati, cu atat reflecta lumina mai bine si luciul va fi mai inalt.
      Scuze pentru aceasta introducere, dar urma sa va spun ca este greu de obtinut un luciu frumos in conditiile de acasa.
      Luciul este si greu de intretinut. Praful si amprentele se vad mult mai bine pe o suprafata lucioasa decat pe una mata.
      Sfatul meu este sa folositi un lac semilucios (cu grad de luciu intre 40 si 60). Restrictiile de aplicare sunt mai mici, mobila va avea un luciu discret, satinat si intretinerea va fi mai usoara.
      Pentru mai multe informatii despre mobilierul lucios accesati si link-urile de mai jos.
      Toate cele bune!
      https://revistadinlemn.ro/2020/01/16/7-reguli-pentru-luciu-perfect-pe-lemn-si-mdf/
      https://revistadinlemn.ro/2017/04/25/lac-mat-sau-lac-lucios-alegerea-sigura-sau-cea-riscanta/
      https://revistadinlemn.ro/2017/07/26/ce-este-polisarea-de-ce-este-nevoie/

 • Buna ziua,
  as dori sa schimb nuanta mobilei de bucatarie care este de stejar, sa ii dau un bait si lac mai inchis peste lacul actual care s-a cam dus, de preferinta un lac pe baza de apa, dar fara sa trebuiasca smirgluire. As dori sa mi spuneti daca se poate acest lucru si eventual denumirile baitului si lacului de care am nevoie.Va multumesc.

  • Buna ziua!
   Este greu sa obtineti o lacuire de calitate fara slefuire. Daca lacul vechi a sarit, noul strat de lac nu va opri bucatile de lac ramase sa se desprinda. In timp ele se vor desprinde de lemn cu tot cu stratul nou de lac. Un alt motiv pentru care ar trebui facuta slefuirea este ca, pentru a avea compatibilitate cu straturile vechi, ar trebui sa folositi un lac pe baza de apa care, daca suprafata nu este slefuita, are aderenta scazuta. La cea mai mica lovitura se desprinde si poate fi jupuit de pe toata suprafata ca o piele.
   Exista insa o situatie in care puteti sa lacuiti fara slefuire. Daca initial mobilierul a fost facut cu lac nitro. Cum este un lac foarte folosit s-ar putea sa aveti aceasta sansa. Puteti verifica cu acetona (dizolvant pentru oja). Puneti putin pe o bucata de vata si incercati sa stergeti lacul intr-o zona ascunsa. Daca se ia este lac nitro. In acest caz cumparati lac nitro transparent si bait pe baza de solvent in cuoloarea dorita (se gasesc in magazinele de bricolaj gen Dedeman, Hornbach, Brico Depo sau in cele care vand produse pentru lemn). Puneti bait in lac astfel incat sa ajungeti la nuanta dorita (verificati pe o bucata de lemn). Aplicati apoi lacul colorat pe mobila cu pensula sau trafaletul cu burete rezistent la solvent, in 2 straturi, cu uscare intre ele.
   Inainte insa de a aplica lacul colorat trebuie sa degresati mobila, adica sa o spalati (o stergeti bine) cu apa si detergent. Dupa spalare o stergeti cu carpa uscata si o lasati sa se zvante pana a doua zi, dupa care o puteti lacui.
   Aveti mai jos un link care va poate fi de ajutor.
   Toate cele bune!
   https://revistadinlemn.ro/2017/06/13/cum-sa-aduci-la-viata-cufarul-vechi-din-pod/

 • Am descoperit acest site, in căutarea unor moduri in care sa reconditionez o lada de zestre veche. Lemnul este destul de afectat de trecerea timpului si nu prea stiu ce tratamente sa ii aplic, as fi foarte recunoscătoare daca v-ati face putin timp sa imi Spuneti cu ce ar trebui sa încep. Va mulțumesc anticipat! Sa stiti ca apreciez foarte mult persoanele care acorda timp si devotare vechilor meșteșuguri. Va respect munca!

 • buna ziua, am cumparat recent o casuta de gradina din lemn de molid netrat, a-ti putea sa-mi indicati ce tip de tratament si protectie sa folosesc? multumesc

 • Buna ziua,
  Am si eu masuta mica de cafea, lasata de bunici. Masa este din lemn, insa lacul de ea s-a dus pe alocuri si acum nu mai are un aspect prea placut. Voiam sa dau peste un strat de ulei colorat sau chiar si ceara, insa dupa ce am citit articolul nu stiu daca nu cumva ar fi mai bine lazura.
  Dvs. ce mi-ati recomanda?

  • Buna ziua!
   Folosiți lacuri sau vopsele pentru parchet. Exista astfel de materiale atât pe baza de apă, cât și pe bază de solvent. Dacă dușumeaua este montată vă recomand sa folosiți lac pe bază de apă pe care sa-l aplicati cu trafaletul cu burete dur. Se aplica 2-3 straturi, cu uscare între ele și șlefuirea primului strat pentru ca suprafața să rămână netedă, să nu agațe. Șlefuirea se face cu burete abraziv fin sau cu hârtie abrazivă cu granulație 280 sau 320.
   Toate cele bune!

 • Buna ziua ! as avea cateva intrebari daca ma puteti ajuta. As dori sa vopsesc o masa din stejar masiv cu o culoare generala opaca peste care as dori sa fac cateva modele cu vopsea UV sau vopsea normala daca nu este posibil cu una UV. As dori sa stiu daca este posibil sa realizez asa ceva si daca da pentru ce grund sau pentru ce finish ar trebui sa optez? Si daca ar mai trebui pregatit lemnul cu altceva inafara de smirghel si grund? As vrea sa mentionez ca este vorba despre o masa de bucatarie. De altfel, daca aveti si alte sfaturi pentru mine sau sigestii de produse pe care sa le folosesc in general as fi recunoscatoare, e prima data cand fac asa ceva. Va multumesc mult si o zi frumoasa !

  • Bună ziua!
   Uscarea în UV implică temperaturi ridicate în locul în care ajunge radiația. De aceea trebuie să folosiți o vopsea suport cu intarire chimica (poliuretanică sau hidrodiluabila cu intaritor). Sunt rezistente si radiația nu le afectează.
   Puteti folosi si o vopsea nitro ca suport peste care să faceti modelele cu vopsele acrilice de pictură. Nu interacționează intre ele. Va trebui insă să fixati totul cu un lac pentru a fi sigură că nu se ia modelul. Un lac acrilic pe solvent protejează bine și nu modifină culorile. Protecția poate fi făcută și cu o ceară incoloră, dar este sensibilă la temperaturi ridicate și pătări cu alcool. Fiind masă de bucătărie, poate fi o problemă.
   Slefuirea este importantă pentru că asigută aderența lacului la lemn și finețea finală a suprafeței mesei. Slefuirea lemnului se face cu burete abraziv madiu, iar cea a lacului cu burete abraziv fin. Aveți mai jos link-uri despre șlefuire.
   Pentru a obtine o suprafață plăcută la atingere, șlefuiți stratul de grund după uscare. Fibra lemnului se ridică cand aplicați grundul, se incarcă cu grund și după uscarea lui devine dură și neplăcută la atingere.
   Succes!
   https://revistadinlemn.ro/2016/08/02/slefuirea-pentru-pasionatii-de-bricolare/
   https://revistadinlemn.ro/2017/01/16/ce-este-si-de-ce-este-importanta-slefuirea-intre-straturi/

   • Buna. Am o problema cu treptele din stejar pt placat scara din beton din sufragerie.
    Am dat două miini de oskar silicon lazuri (bait pt lemn scrie pe cutie). O treaptă am șlefuito între cele două miini cu șmirghel p240,
    Altă treaptă nu am șlefuito ,
    A treia treaptă nu am șlefuit și a treia mi a am dat cu borna wachs parquet oil 30 gloss.
    Problema e că toate se exfoliază cînd dau cu unghia.
    Ce as putea face? Se mai pot șlefui sa o iau de la zero cu alte produse?

    • Bună!
     Oskar silicon lazură este un lac pentru exterior. Lacurile pentru exterior sunt mai moi, mai elastice, nu sunt potrivite pentru finisarea scărilor sau a parchetului/
     In ceea ce privește uleiul de parchet de la Borma, cred că ați aplicat un strat prea gros. Trebuia diluat pentru a intra în lemn și a avea aderență. Întotdeauna este mai bine să aplicați 2-3 straturi mai diluate decât unul gros.
     Pentru ca lacurile să aibă aderență la lemn trebuie să șlefuiți înainte lemnul. Șlefuirea se face cu hârtie abrazivă cu granulația 150-180 sau cu burete abraziv mediu. După șlefuire se desprăfuiește și apoi se aplică lacul.
     Toate cele bune!

 • Buna ziua,
  Am facut acoperisul unei case cu lemn de brad care nu este uscat + o mica terasa cu stalpi de sustinere tot din lemn de brad.
  Acoperisul este perfect etans si nu ajunge apa la lemn.
  Urmeaza sa pun pazia si sageagul.
  Doresc sa aplic un tratament la pazie, sageac, stalpii din brad, scandurile pe care sunt sipcile pe care este pusa tabla.
  Ce solutie imi recomandati pentru o protectie eficienta a materialelor mentionate mai sus?
  Multumesc anticipat pentru raspunsul Dvs.

  • Bună ziua!
   Ar trebui tratat mai întâi cu o soluție insecto-fungicidă pentru a-l proteja de atacul insectelor și apariția mucegaiului. Fiind lemn neuscat riscul atacului este mai mare. Găsiți astfel de soluții în comerț. Sfatul meu este să folosiți o soluție special pentru așa ceva, nu combinații cu lac sau vopsea (gen 3 în 1). De obicei sunt soluții concentrate pe care le diluați cu apă în funcție de tipul lemnului.
   După tratare, aplicați ulei de in colorat, ulei de tung sau lazură pe bază de ulei. Produsele pe bază de uleiuri naturale lasă sa iasă umiditatea din lemn.
   Succes!

 • Buna seara. Putetabsi, va rog, sa imi spuneti daca un obiect de lemn dat cu lazura poate fi vopsit? Am folosit lazur gros translucid de la Sadolin si este absolut ingrozitoare culoarea. Nu este deloc ca pe cutie. Multumesc si spor in toate!

 • Buna ziua.
  Am niste scari de brad (lemn brut, netratat, nevopsit) inca nemontate. Lemnul a stat ani de zile la uscat. Ce straturi trebuie sa aplic, ce produse sa folosesc (ma pierd prinde solutii impregnante, baituri, lacuri si alte asemenea)? Scarile vor fi montate la interior, trafic scazut. As vrea sa ii dau o nuanta de stejar fara sa acopar totusi complet fibra. Oare e posibil?
  Multumesc.

  • Bună ziua!
   Este posibil să colorați lemnul stejar și apoi să-l lăcuiți, lăsând astfel fibra vizibilă. Materialele folosite sunt baiț stejar, pe bază de solvent sau de apă și lac pentru parchet, de asemenea, pe bază de solvent sau de apă. Sunt materiale pe care le găsiți în magazinele de bricolaj sau în cele care vând lacuri și vopsele pentru lemn. Mai există o variantă, să folosiți lac de parchet colorat stejar. Lac, nu vopsea, pentru ca fibra lemnului să rămână vizibilă. În acest caz trebuie ca aplicarea să fie uniformă pentru că altfel apar dâre de culoare. De asemenea, culoarea se va închide cu numărul de straturi aplicate.
   Înainte de a începe finisarea treptelor, este bine să aveți grijă la următoarele aspecte:
   – înainte de finisare, țineți treptele câteva zile la interior pentru aclimatizare. Umiditatea lemnului trebuie să ajungă la echilibru cu umiditatea mediului pentru ca, după finisare, să nu existe mișcări însemnate ale lemnului care duc la crăpături în lac.
   – lemnul trebuie șlefuit bine înainte de aplicarea baițului. Astfel colorarea va fi uniformă, fără pete. Șlefuirea se face cu hârtie abrazivă cu granulația 150 sa0 180 sau cu burete abraziv mediu.
   – șlefuiți după uscarea primului strat de lac pentru a obține suprafețe fără asperități. La colorare fibra lemnului se ridică puțin, iar după aplicarea lacului, fibra devine foarte dură și zgârie. Se șlefuiește cu hârtie abrazivă cu granulația 280 sau 320 sau cu burete abraziv fin. Nu șlefuiți după baiț pentru că stricați uniformitatea culorii.
   – Chiar dacă culoarea este stejar, aspectul scărilor la final va fi diferit față de lemnul de stejar din cauza desenului specific, al fibrei, care este diferit la brad față de stejar.
   Las și câteva link-uri, poate vă sunt de ajutor.
   Toate cele bune!
   https://revistadinlemn.ro/2019/04/18/greseli-din-exces-de-zel-la-slefuirea-manuala-a-lemnului/
   https://revistadinlemn.ro/2017/01/16/ce-este-si-de-ce-este-importanta-slefuirea-intre-straturi/
   https://revistadinlemn.ro/2018/12/06/colorarea-lemnului-recomandari-pentru-un-aspect-fara-pete/
   https://revistadinlemn.ro/2021/03/18/am-colorat-parchetul-cu-lazura-iar-lacul-aplicat-deasupra-s-a-exfoliat-unde-am-gresit-si-cum-pot-remedia/

 • Buna ziua. Am cumpărat un apartament care are ferestrele din lemn stratificat, dar sunt decolorate de soare la bază.Puteți va rog sa îmi spuneți ce materiale sa folosesc ptr a le reda un aspect nou? Mulțumesc.

  • Bună ziua!
   Bănuiesc că vorbiți despre finisajul cu care sunt acoperite ferestrele. În acest caz înseamnă că s-au folosit produse fără rezistență la razele UV și finisajul ar trebui îndepărtat și refăcut. Sunt convinsă că există și mici fisuri în peliculă sau chiar o parte din ea a sărit în zona respectivă. Dacă s-ar aplica o vopsea peste, pelicula deja afectată se va desprinde și va sari cu tot cu noul finisaj.
   Pentru finisare puteți folosi lazuri sau vopsele (dacă vreți ca lemnul să fie complet acoperit) pe bază de uleiuri (Kreidezeit este o marcă bună) sau pe bază de apă (ICA, Sayerlack, Sirca, Renner, etc).
   Dacă totuși pelicula nu pare afectată, puteți reîmprospăta finisajul cu uleiuri sau lacuri de întreținere. Găsiți astfel de produse la firmele care vând produse profesionale pentru finisarea ferestrelor și în magazinele de bricolaj.
   Toate cele bune!

 • Buna ziua,

  Recomandati-mi, va rog, un baiț pozitiv pentru lemn. Vreau sa finisez o comoda din lemn. Mulțumesc anticipat! Numa’ bine!

  • Bună ziua!
   Ei aș apela la cei de la Lomilux (ICA) să mi-l facă. Au reprezentanță și laboratoare în multe orașe.
   Sau puteți apela la un truc. Aplicați întâi un grund transparent diluat pentru a controla absorbția in lemn, iar după uscare și șlefuire folosiți un baiț obișnuit. Lemnul ar trebui să se coloreze pozitiv.
   Succes!

 • Buna ziua.ce imi recomandati sa dau pe o cabana de lemn pt.a o proteja atat la exterior cat si la interior ( umezeala , carii , etc. )?

  • Bună seara!
   Împotriva carilor și a altor insecte puteți trata lemnul cu Bochemit Anticari. Este o soluție foarte eficientă, cu efect nelimitat.
   Pentru protecție cred că cea mai bună variantă sunt lazurile pe bază de ulei. Lazurile precolorate de la Kreidezeit sunt foarte rezistente. Dacă sunt corect aplicate, iar zona nu are o climă foarte agresivă (aer sărat, perioadă foarte lungă cu zăpadă, etc), pot rezista 5-8 ani.
   Pentru interior puteți folosi tot produse Kreidezeit (uleiuri și ceruri pentru interior).
   Toate cele bune!

  • Bună seara!
   In primul rând ar trebui să alegeți un lemn mai rezistent la putrezire, salcâm de exemplu. In link-ul de mai jos aveți și alte exemple de specii rezistente la putrezire.
   Apoi, ar trebui ca apa să nu băltească la bază. Adică să se facă o moviliță de pământ la bază care să oblige apa să se scurgă.
   Puteți proteja parii cu ulei. Având în vedere că roșiile vor fi în imediata apropiere, folosiți ulei de in, ulei mineral sau astfel de produse naturale.
   Toate cele bune!
   https://revistadinlemn.ro/2019/06/12/cele-mai-rezistente-specii-de-lemn-la-exterior/

 • Buna Mihaela,

  Am descoperit de cateva zile revista si e foarte interesanta si iti/va multumesc pentru initiativa, pot spune ca am cunostinte mai dezvoltate in domeniu, o sa vad cu o sa fie cu practica… Pe langa laude as vrea sa iti adresez o intrebare la care nu am gasit raspuns in sutele de comentarii. Sunt in proces de a reabilita o rulota din 1971. Podeaua a fost facut dintr-un fel de placaj laminat, iar structura peretilor pe sipci de lemn. Intrebarea mea este la podea tinand cont ca o sa fie expusa la umiditate am ales un placaj din lemn stratificat cu ce sa il tratez pentru umezeala la care va fi supus? De asemenea ce tratament ar fi ok pentru sipcile din pereti, ele nefiind neaparat expuse la umezeala?
  Multumesc mult pentru informatiile pretioase ce le impartasiti cu noi!!! <3 <3 <3

  • Bună seara!
   Mulțumim pentru aprecieri! Este un efort de echipă.
   Pentru pardoseală, poți merge pe două variante, în funcție de preferințe: ulei pentru pardoseli sau lac rezistent la trafic. Uleiul dă un aspect natural, are rezistență foarte bună la umiditate, dar rezistență mecanică mai scăzută. Dacă aș merge pe această variantă, aș alege uleiul pentru pardoseli de la Kreidezeit, Este mai scump, dar este de bună calitate. Dacă vrei o rezistență mecanică mai ridicată sfatul meu este să alegi un lac pentru pardoseli pe bază de apă. Se aplică ușor, cu trafaletul, iar lipsa solvenților te scapă de persistența mirosului specific în acel spațiu destul de mic. În acest caz aș merge pe lacul de parchet pe bază de apă de la ICA pe care îl găsești la Lomilux. Au magazine, reprezentanți sau agenți aproape în toate orașele.
   Indiferent de metoda aleasă, placajul trebuie finisat pe ambele părți și pe toate muchiile pentru a bloca intrarea umidității.
   În cazul șipcilor pentru pereți aș merge mai mult pe un tratament împotriva însectelor și a mucegaiului. Produsele Bochemit sunt de foarte bună calitate, dar găsești tratamente insectofungicide și la Lomilux.
   Succes!

 • Buna ziua, am parcurs textul integral dar daca ar fi posibil ati putea va rog sa mi dati o parere avizata asupra lazurilor poliuretanice?
  Informatiile despre acest tip de lazura sunt destul de putine, inteleg ca rezistenta in timp pentru utilizarea lemnului de exterior ar fi foarte buna, dar ca aspect sunt recomandate? Multumesc anticipat!

  • Bună ziua!
   Lazurile/impregnanții poliuretanici pentru exterior sunt amestecuri de rasini alkidice și poliuretanice (cele pe bază de ulei) sau acril-poliuretanice, cele pe bază de apă. Au rezistențe foarte bune la exterior, dar rezistența este condiționată de modul corect de aplicare. Față de lacurile poliuretanice pentru interior, cele pentru exterior au rezistența mecanică și transparența diminuată de adaosurile de absorberi UV și alte materiale care le fac rezistente la radiația UV. Duritatea este mai reducă și pentru că trebuie să fie mai elastice pentru a nu crăpa când lemnul variază dimensional odată cu variația umidității exterioare. Vopselele sunt mai rezistente ca lacurile, cele pe bază de apă, în general, mai rezistente decât cele pe solvent (ulei).
   Toate cele bune!

   • Multumesc mult pentru raspuns, oarecum m a mai luminat.
    In ziua de astazi marketingul este foarte agresiv si nu da informatii chiar reale asupra unui produs (conteza doar vanzarea) si doar cineva cu experienta ar putea face o recomandare corecta.
    Un ultim sfat as dori sa va cer: daca in viitor mai trebuie aplicata peste o lazura poliuretanica un nou strat ar putea apare probleme de aderenta intre noul si vechiul strat? Ca daca da, atunci ar trebui sa reevaluez ce produs initial aplic sa nu creez situatii care puteau fi evitate.
    Multumesc si o zi frumoasa!

    • La cele pe bază de apă, cu siguranță. În general, lacurile care se întăresc prin reticulare (polimerizare) nu mai sunt sensibile la produsele care vin deasupra. Pentru a crea aderență trebuie să apară acele rizuri fine lăsate de materialul abraziv pe suprafața lacului.
     La astfel de finisaje este foarte importantă întreținerea. Nu trebuie să ajungeți la faza în care lacul începe să se scorojească pentru că atunci trebuie îndepărtat tot stratul vechi pentru a reface finisajul. Întreținerea presupune acoperirea suprafețelor finisate cu uleiuri de întreținere. Găsiți astfel de produse la toți producătorii și distribuitorii de materiale de finisare. Întreținerea se face o dată la 1-2 ani. Aplicarea se face la sfârșitul verii-începutul toamnei astfel încât ploile să ”spele” uleiul, nu lacul. Întreținut așa, dacă protecția este făcută astfel încât apa să nu ajungă la lemn, finisajul poate dura zeci de ani.
     Toate cele bune!

  • Mulțumesc pentru aprecieri!
   Dacă lemnul terasei este tratat cu ulei, întreținerea făcută o dată la 1-3 ani, în funcție de calitatea uleiului, prelungește mult viața lemnului. Lemnul uleiat are un aspect de lemn ud cu un luciu satinat specific. Când acest luciu dispare și lemnul capătă un aspect uscat este lemn că trebuie făcută întreținerea.
   Dacă lemnul este tratat cu lacuri pentru exterior, o ungere anuală cu un produs de protecție (există astfel de produse și în magazinele de bricolaj), de preferință toamna, înaintea anotimpului rece, prelungește viața finisajului.
   Dacă lemnul folosit a fost tratat în autoclavă, rezistența lui la umiditate este mult mai bună, dar și în acest caz trebuie protejat pentru că soarele îi va schimba culoarea. Întreținerea se face la fel ca în cazurile de mai sus.
   Toate cele bune!

 • Și a doua întrebare: Dacă aș pune un covor de vinil pe o punte de lemn, lemnul de sub covor își va schimba culoarea?

  • Nu, nu-și va schimba culoarea pentru că este protejat de razele soarelui. Atenție însă ca acel covor să nu rețină apă pentru că va duce la mucegăirea lemnului și în final, la putrezire.

 • Buna ziua! Am citit toate comentariile dar nu am gasit un raspuns la intrebarea mea. Ce as putea sa aplic pe usile de interior din lemn masiv de brad? As dori ceva care sa scoata in evidenta fibra lemnului dar sa ofere si putina protectie, daca credeti ca e necesara. O zi placuta !

  • Bună ziua!
   Lemnul de brad este mai moale comparativ cu alte specii (stejar, fag, pin) și își schimbă culoarea în timp, îngălbenindu-se. Fiind ușă de interior nu are nevoie de protecție superioară la umiditate sau radiația solară. În acest caz este importantă protecția la șocuri mecanice
   Eu aș colora lemnul și l-aș finisa cu un lac pe bază de apă. Colorarea va scoate în evidență desenul natural al lemnului și va estompa îngălbenirea. Lacul va proteja suprafața de șocurile termice și de eventualele stropiri cu apă.
   Nu recomand uleiul, decât dacă este unul recomandat pentru astfel de acoperiri. Uleiul de in, de exemplu, îngălbenește și el în timp, iar protecția la șocuri mecanice este foarte scăzută.
   Toate cele bune!

   • Cand spuneti ca ati colora lemnul, va referiti sa aplic bait inainte de lacuire sau sa aplic direct lacul? Daca aplic numai lacul, mai scoate in evidenta fibra?

    • Baițul aplicat înainte de lăcuire.
     Lacul este transparent, fibra se va vedea, dar prin colorare este evidențiată mai mult și se maschează îngălbenirea lemnului. Puteți folosi un baiț deschis la culoare, care să nu schimbe foarte mult actuala culoare a lemnului. Dar prin absorbtia lui diferită, desenul lemnului este pus în evidență.

     • Mi-e frica sa nu fac vreo prostie asa ca va mai deranjez cu o intrebare: Pot sa aplic Oskar Silikon Lazur, dupa care Oskar Aqua Lac incolor? Sau recomandati-mi va rog, ceva compatibil . Va doresc sanatate si continuati ceea ce faceti, ma bucur ca v-am descoperit!

     • Din fișele tehnice pe care și dumneavoastră le puteți descărca de pe net, rezultă că nu se poate. Oskar Silikon Lazur este lazură pe bază de solvent care colorează și protejează lemnul, atât la interior, cât și la exterior. Adică este și baiț și lac.
      Oskar Aqua Lac Incolor este un lac pe bază de apă care poate fi folosit direct pe lemn sau pe grund.
      Pentru uși luați un baiț simplu, nu o lazură. Găsiți în magazinele de bricolaj baiț pentru lemn în diverse culori. După uscarea completă, puteți aplica lacul de mai sus sau orice alt lac incolor transparent pe bază de apă. Dacă baițul este complet urcat, nu are importanță dacă a fost pe bază de apă sau de solvent. Nu va influența lacul aplicat deasupra.
      Toate cele bune!

 • Buna ziua, articolul este ideal pentru oricine nu are habar intre atitea denumiri ca solutii pentru tratarea lemnului.
  Din nou am nevoie de un sfat.
  Am cumparat citeva ferestre termopan din lemn masiv. Calitatea este net superioara la tot ce am vazut ca lemn stratificat la noi dar cum sunt folosite stratul de protectie e cam prafuit.
  Din tot ce am citit pe la dvs prin articole am inteles ca nu ai cum sa afli exact ce s-a folosit.
  Din ce imi dau seama dupa tot ce am citit pe aici ar fi lazura pe baza de apa. Fibra lemnului se vede si e f putin lucios, mai repede se simte la mana luciul si cind te uiti de aproape atent. Culoarea nu este inchisa, seamna putin cu stejarul…cred.
  Presupun ca la ferestre si mai ales in strainatate respectiv Austria de unde au fost aduse, ca nu au folosit altceva. Daca stiti ca se pot folosi si alte produse va rog sa-mi spuneti pentru ca vreau sa le revopsesc. Tot lazura trebuie folosit, nu?
  La inceput pina sa pun mina pe ele sa simt acel luciu credeam ca le pot da cu ulei de in pe interior, ar fi fost mai frumos.
  Pe exterior nu as vrea sa folosesc lazura pe baza de apa dar presupun ca nu am cum decit daca smirgherluiesc tot lemnul bine dar e f greu cu stica pe el avind acea margine siliconica de protectie.
  Va rog daca imi puteti oferi o marca buna si cit mai naturala. Mi-ar fi placut mult kreidezeit dar din ce am citit produsele lor merg doar pe lemnul netratat inainte cu nimic.
  Va multumesc frumos pentru un eventual raspuns!

  • Bună seara!
   Mă bucur că ați revenit! 🙂
   Există 2 posibilități: să fie finisate cu sistem pe bază de apă sau pe bază de ulei. Înclin să cred că sunt făcute cu materiale pe bază de apă. Este sistemul folosit acum în majoritatea fabricilor de ferestre.
   Dacă arată bine, fără zgârieturi sau zone în care culoarea lipsește, nu este foarte dificil. Trebuie să le spălați pentru a le degresa (aveți link mai jos cu pregătirea pentru revopsire), să le șlefuiți ușor cu un burete abraziv fin sau cu hârtie cu granulație 280 sau 320 și să aplicați un strat de lac pentru exterior. Nu trebuie îndepărtat stratul vechi ci doar create condițiile pentru ca stratul nou să aibă aderență la cel vechi. Este bine să folosiți tot produse profesionale. Puteți folosi lac marca ICA – distribuitor Lomilux (îi găsiți în mai toate orașele mari) sau la distribuitori. Au o serie de produse ecologice, Arborea (aveți link mai jos). Sunt și alte mărci de produse profesionale – Sirca, Milesi, Sayerlack, Renner.
   Succes!
   https://revistadinlemn.ro/2020/10/29/ce-trebuie-sa-stii-daca-vrei-sa-revopsesti-mobila-sau-usile-de-lemn/
   https://revistadinlemn.ro/2020/06/25/rezistenta-de-peste-10-ani-pentru-ferestrele-din-lemn-finisate-cu-arborea-bio/

   • Buna seara,
    Am o mica mare problema. Azi am slefuit o fereastra. Fiind second fiecare e cu modelul ei :))) Asta era cea mai mare si masiva. Are ornamental acele cruciulite din lemn peste sticla…vai, si acum mai am un mic tremur al mainilor de la vibratia aparatului de slefuit.
    Pe partea exterioara avea o vopsea groasa cred ca ulei ca era lucioasa si opaca. Se vedea clar ca peste cea originala care sigur era o lazura ( se vedea pe canturile din interior pe linga feronerie) a dat cu aceasta vopsea neagra.
    A trebuit sa slefuiesc cu smierghel de 60 si ulterior unul de 180. Acum am o fereastra nou nouta din lemn. E superb lemnul parca e nou. Problema e alta ca nu cred ca pot folosi lazura pe baza de apa pentru ca din ce am citit la specificatii ICA – Arborea clasic aceste lazuri se vopsesc doar la orizontal. Scria ca dupa uscare poti ridica produsul la vertical. Atunci am inteles ca fiind pe baza de apa se scurge aiurea si coloreaza neuniform. Problema e ca eu nu am cum decit vertical la fereastra.
    Intrebarea mea….gresesc in logica si pot da cu ea pe vertical fara probleme?
    Stiu ca va bat la cap…imi cer iertare dar sunteti specialistul meu. De citeva luni ne-am mutat la tara, o casa veche dar superba si o renovez cum pot de bine fara bani multi dar de calitate.
    O seara placuta!

    • Bună ziua!
     Produsele profesionale pentru finisarea ferestrelor, așa cum sunt și cele de la ICA, au o proprietate numită tixotropie. Aceasta se manifestă ca o vâscozitate aparentă, adică lacul este mult mai gros și poate fi aplicat pe verticală, riscul să apară scursuri fiind mic. Aceste lacuri nu se diluează mai mult de 5% (cazuri extreme, 10%) pentru a nu pierde această proprietate. Aveți un link mai jos unde veți găsi explicații complete privind tixotropia.
     În concluzie, puteți folosi acest lac chiar dacă ferestrele sunt montate. Pornind de la lemn trebuie să folosiți sistemul complet pentru a avea rezistență bună în timp. Acest sistem cuprinde impregnant, grund și lazura sau doar impregnant și 2 straturi de lazură, în funcție de recomandările producătorului.
     Dar dacă ați ajuns la lemn curat puteți folosi și lazura colorată Kreidezeit, așa cum ați dorit inițial. Pentru rezistență bună trebuie să aplicați minimum 2 straturi, iar lazura să fie colorată.
     Succes!
     https://revistadinlemn.ro/2017/01/24/ce-sunt-lacurile-tixotropice-si-cand-se-folosesc/

 • Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu un mic proiect legat de un dulap vechi (a fost al bunicii), vopsit cu cateva straturi subtiri de vopsea verde (2-3 straturi). M-am gandit sa il reconditionez incepand cu demontarea, apoi voi slefui fiecare placa in parte cu un slefuitor cu vibratii, suflarea prafului si eventual stergerea cu un diluant slab, dar mai departe nu stiu ce sa aplic. In afara de varianta in care as putea sa aleg vopseaua, m-am gandit ca ar arata bine daca as aplica ceva transparent sau semitransparent astfel incat sa se vada umbrele lasate de slefuitor. Rugamintea mea este sa ma sfatuiti cu privire la aplicare, va multumesc si va doresc o zi buna!

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomână