Kunst&Kunsthandwerk

Atelierul de mobilă pictată al lui Claudiu Bixa, din Râșnov

Cum am aflat de Atelierul de mobilă pictată din Râșnov? Chiar de la Claudiu Bixa, cel care îl deține. Când am lansat revista, Claudiu Bixa urmărea cu interes fiecare postare, având întotdeauna un cuvânt bun pentru noi. Ne-a plăcut interesul său și am vrut să aflăm dacă activitatea sa are legătură cu lemnul. Așa am descoperit că se ocupă cu restaurarea mobilei pictate vechi, dar și că este un apreciat pictor de firme și alte obiecte din lemn. Povestea omului, dar și a pictorului și restauratorului de mobilier vechi ne-a plăcut și ne-a determinat să o împărtășim cu voi.

Schildermaler

Talentul moștenit de la tată, pictor de biserici

Pictura pentru Claudiu Bixa este mediul în care s-a născut și a crescut, tatăl său fiind pictor de biserici timp de peste 40 de ani. Cu toate că soarta l-a dus la Râșnov, s-a născut și a petrecut copilăria la Turda, în județul Cluj. Anii frumoși, petrecuți acolo și-au pus amprenta asupra personalității sale. A fost încurajat să creadă în ce este bine și frumos, să înfăptuiască tot ceea ce își dorește.

După o perioadă s-au mutat la Hunedoara, unde și-a început ucenicia pe lângă tatăl său, în biserică. Era lăsat să facă în special decorațiunile. La 19 ani a plecat în armată. Atunci a descoperit că este talentat la pictarea literelor, așa că și-a petrecut armata pictând pancarte la Brașov. I-a plăcut atât de mult încât a dorit să continue și după armată și așa că a ajuns să picteze tot ce însemna propagandă vizuală la Combinatul Siderurgic Hunedoara, lucru pe care l-a făcut până în 1989.

Als die visuelle Propaganda nach der Revolution verschwand, trat er in den freien Markt ein und wurde ein kommerzieller Maler. Er sagt traurig, dass er wahrscheinlich die letzte Generation von Werbemalern in Rumänien ist, ein aussterbender Beruf. 1993 eröffnete er ein professionelles Studio für Werbegrafik, wie es damals hieß, und begann zu arbeiten, während er gleichzeitig Marketing studierte. Nach einem Jahr Arbeit, in dem er seine "Abgaben" an den Staat zahlen musste, empfand er es als ungerecht, dass diese 44% seiner Arbeit ausmachten. Er erkannte, dass der Staat die Kreativen in keiner Weise unterstützte, und begann, auch beeinflusst durch das Marketingstudium, über eine Auswanderung nachzudenken.

Schildermaler

Schildermaler

Schildermaler

Emigrarea în Grecia

Și a făcut-o în 1996, plecând în Grecia unde a locuit 16 ani și care a devenit a doua lui patrie. Spune că a fost o decizie foarte bună care este convins că traiul acolo l-a influențat pentru totdeauna. S-a adaptat atât de bine că nu credea că se va mai întoarce vreodată. În Grecia a trăit tot în lumea culorilor și a creației, ocupându-se de zugrăvit și de pictură. Acolo a învățat termenul „tehnotropia” – tehnica artistică. A folosit produse speciale pentru a imita marmura, lemnul, piatra sau pentru a patina materialele. Aceleași tehnici le folosește și acum în proiectele sale, folosind materiale importate din Grecia.

Din cauza crizei din Grecia, în 2012 a fost nevoit să se repatrieze. Și a făcut-o la Râșnov, o zonă pitorească cu mult lemn și tradiție. A redescoperit încet-încet România, readaptându-se. Fiind o zonă săsească, exista tradiție în mobila pictată. Așa că s-a axat pe acest domeniu și a început să facă pictură pe mobilă. A studiat pictura pe mobilă transilvăneană, a exersat și a descoperit particularitățile stilului. Și-a deschis acasă un Werkstatt, autorizat în 2014 pentru activități de firme rustice, mobilier pictat și decorațiuni rustice.

Werkstatt für bemalte Möbel

Un nou domeniu – mobilierul reciclat

In Râșnov entdeckte er eine neue Liebe für Holz, für altes Holz, das voller Geschichte und Erinnerungen steckt. Er konzentrierte seine Werkstatttätigkeit auf Miniaturschreinerei und Malerei. So begann er, alte Kommoden und Möbel zu restaurieren. Sie liebt es, Blumen auf alte Holzbretter zu malen, die dann als Dekoration verwendet werden können. Allmählich entdeckt sie ein neues Feld - das Möbelrecycling, das in Rumänien immer mehr im Kommen ist. Ein altes Möbelstück kann mit ein wenig Mühe und Fantasie in ein schönes und nützliches Möbelstück verwandelt werden.

Toată experiența acumulată îi e acum de folos în lucrul cu lemnul. După 4 ani de activitate a ajuns cunoscut în zonă, dar nu numai. A realizat lucrări pentru clienți chiar și din afara țării. Își respectă foarte mult clienții, iar aceștia îi apreciază profesionalismul, seriozitatea și promptitudinea.

Pentru că totul este făcut cu dragoste, pasiune și respect.

Werkstatt für bemalte Möbel

Schildermaler

Werkstatt für bemalte Möbel

Mihaela Radu

Mihaela Radu ist Chemieingenieurin, hat aber eine Leidenschaft für Holz. Sie arbeitet seit mehr als 20 Jahren in diesem Bereich, wobei die Holzveredelung sie in dieser Zeit geprägt hat. Sie sammelte Erfahrungen in einem Forschungsinstitut, in ihrem eigenen Unternehmen und in einem multinationalen Konzern. Sie möchte ihre Erfahrungen kontinuierlich mit denjenigen teilen, die die gleiche Leidenschaft haben - und mehr.

Kommentar hinzufügen

Einen Kommentar hinzufügen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahren Sie, wie Ihre Kommentardaten verarbeitet werden.

Kategorien

Anmeldung zum Newsletter

de_DEDeutsch