Art&Craft

Atelierul de mobilă pictată al lui Claudiu Bixa, din Râșnov

Cum am aflat de Atelierul de mobilă pictată din Râșnov? Chiar de la Claudiu Bixa, cel care îl deține. Când am lansat revista, Claudiu Bixa urmărea cu interes fiecare postare, având întotdeauna un cuvânt bun pentru noi. Ne-a plăcut interesul său și am vrut să aflăm dacă activitatea sa are legătură cu lemnul. Așa am descoperit că se ocupă cu restaurarea mobilei pictate vechi, dar și că este un apreciat pictor de firme și alte obiecte din lemn. Povestea omului, dar și a pictorului și restauratorului de mobilier vechi ne-a plăcut și ne-a determinat să o împărtășim cu voi.

pictor de firme

Talentul moștenit de la tată, pictor de biserici

Pictura pentru Claudiu Bixa este mediul în care s-a născut și a crescut, tatăl său fiind pictor de biserici timp de peste 40 de ani. Cu toate că soarta l-a dus la Râșnov, s-a născut și a petrecut copilăria la Turda, în județul Cluj. Anii frumoși, petrecuți acolo și-au pus amprenta asupra personalității sale. A fost încurajat să creadă în ce este bine și frumos, să înfăptuiască tot ceea ce își dorește.

După o perioadă s-au mutat la Hunedoara, unde și-a început ucenicia pe lângă tatăl său, în biserică. Era lăsat să facă în special decorațiunile. La 19 ani a plecat în armată. Atunci a descoperit că este talentat la pictarea literelor, așa că și-a petrecut armata pictând pancarte la Brașov. I-a plăcut atât de mult încât a dorit să continue și după armată și așa că a ajuns să picteze tot ce însemna propagandă vizuală la Combinatul Siderurgic Hunedoara, lucru pe care l-a făcut până în 1989.

Cum după revoluție propaganda vizuală a dispărut, a intrat pe piața liberă, devenind pictor de firme. Spune cu tristețe că probabil este ultima generație de pictori de firme din România, fiind o meserie pe cale de dispariție. În 1993 a deschis un atelier profesional de pictură grafică publicitară, așa cum se numea pe atunci și a început să lucreze, studiind în paralel marketing. După un an de muncă, trebuind să plătească „dările” la stat, i s-a părut nedrept că  acestea reprezentau 44% din munca sa. A realizat că statul nu sprijină cu nimic creatorii și, influențat și de cursul de marketing, a început să se gândească să emigreze.

pictor de firme

pictor de firme

pictor de firme

Emigrarea în Grecia

Și a făcut-o în 1996, plecând în Grecia unde a locuit 16 ani și care a devenit a doua lui patrie. Spune că a fost o decizie foarte bună care este convins că traiul acolo l-a influențat pentru totdeauna. S-a adaptat atât de bine că nu credea că se va mai întoarce vreodată. În Grecia a trăit tot în lumea culorilor și a creației, ocupându-se de zugrăvit și de pictură. Acolo a învățat termenul „tehnotropia” – tehnica artistică. A folosit produse speciale pentru a imita marmura, lemnul, piatra sau pentru a patina materialele. Aceleași tehnici le folosește și acum în proiectele sale, folosind materiale importate din Grecia.

Din cauza crizei din Grecia, în 2012 a fost nevoit să se repatrieze. Și a făcut-o la Râșnov, o zonă pitorească cu mult lemn și tradiție. A redescoperit încet-încet România, readaptându-se. Fiind o zonă săsească, exista tradiție în mobila pictată. Așa că s-a axat pe acest domeniu și a început să facă pictură pe mobilă. A studiat pictura pe mobilă transilvăneană, a exersat și a descoperit particularitățile stilului. Și-a deschis acasă un atelier, autorizat în 2014 pentru activități de firme rustice, mobilier pictat și decorațiuni rustice.

atelierul de mobilă pictată

Un nou domeniu – mobilierul reciclat

La Râșnov a descoperit o nouă dragoste și anume dragostea pentru lemn, pentru lemnul vechi, încărcat de istorie și amintiri. A axat activitatea atelierului pe minitâmplărie și atelier de pictură. Așa a început să recondiționeze lăzi de zestre sau mobilier vechi. Îi place să picteze flori pe plăci de lemn vechi, ce pot fi folosite ca decorațiuni. Descoperă treptat un nou domeniu – reciclarea de mobilă, care este un trend în creștere în România. O mobilă veche poate deveni, cu puțin efort și fantezie, o piesă frumoasă și utilă de mobilier.

Toată experiența acumulată îi e acum de folos în lucrul cu lemnul. După 4 ani de activitate a ajuns cunoscut în zonă, dar nu numai. A realizat lucrări pentru clienți chiar și din afara țării. Își respectă foarte mult clienții, iar aceștia îi apreciază profesionalismul, seriozitatea și promptitudinea.

Pentru că totul este făcut cu dragoste, pasiune și respect.

atelierul de mobilă pictată

pictor de firme

atelierul de mobilă pictată

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian