Înțepăturile în pelicula de lac sau vopsea apar uneori ca un defect în urma pulverizării materialelor de finisare pe lemn sau panouri din MDF. Cauza poate fi aerul din porii lemnului sau din interiorul plăcii de MDF, uscarea prea rapidă cu prinderea solventului în peliculă, pulverizarea materialelor pe bază de apă după cele pe bază de solvent sau invers fără ca pistolul și traseele să fie bine curățate, ulei scăpat de la compresor, apă de la compresor sau pe traseele pistolului de pulverizare. Chiar dacă de fiecare dată se vede ca și cum pelicula de lac sau vopsea ar fi înțepată cu un ac subțire, există diferențe la aspectul general al defectului în funcție de cauza care a dus la apariția lui. De exemplu, referitor la imaginea de mai jos, opinia mea este că apa de la compresor sau de pe furtun a ajuns în pistolul cu care se pulverizau materiale pe bază de solvent. De ce apare apa la compresor, ce se întâmplă când picături din această apă ajung în pistolul de pulverizare, cum ajunge ulei de la compresor pe trasee și cum rezolvăm astfel de probleme, în cele ce urmează.
Pe ce considerente am spus că, în cazul imaginii de deasupra, celelalte defecte sunt excluse
Luft in den Poren des Holzes. Când lacul sau vopseaua sunt prea vâscoase și porii mari, aerul nu reușește să iasă din pori și este prins în peliculă. Defectul apare după aplicarea primului strat de grund și după șlefuirea lui se văd mici înțepături în peliculă. Acestea urmează de obicei desenul format de pori.
Die Luft in der MDF-Platte. MDF este un material obținut din fibră de lemn. Placa este mai afânată la interior și mai densă pe suprafețe, unde există și un strat de parafină care o protejează de umiditate. În urma frezării sau a șlefuirii mai intense se ajunge la partea mai afânată cu putere de absorbție mai mare. Aerul din această zonă tinde să iasă și la fel ca în cazul aerului din pori, poate fi prins în peliculă. Înțepăturile se văd din loc în loc sau răspândite pe toată suprafața, în funcție de cât de afânată este placa. În general, apare la MDF de slabă calitate. Pentru a arăta ca în imaginea de mai sus ar trebui ca MDF-ul de slabă calitate să fi fost șlefuit mai mult doar în aceea zonă. În acest caz în acea zonă ar fi fost o foarte ușoară denivelare care ar fi reflectat diferit lumina.
Uscarea rapidă cu prinderea solventului în peliculă. Se întâmplă mai ales vara când este foarte cald și grundul sau lacul se întăresc înainte ca solventul să iasă. Picăturile foarte mici de solvent fac să apară mici găuri ca niște înțepături după șlefuirea grundului sau suprafață rugoasă, neplăcută la atingere, pe lac/vopsea. Și în acest caz înțepăturile sunt răspândite, neuniform, pe toată suprafața.
Pulverizarea materialelor pe bază de apă după cele pe bază de solvent sau invers. Materialele pe bază de solvent nu sunt compatibile cu cele pe bază de apă și nu pot fi amestecate. Dacă se pulverizează un lac pe bază de apă după un material pe bază de solvent (sau invers) și pistolul nu a fost bine spălat, pot apărea picături de solvent în lac care, prin pulverizare, sunt răspândite pe toată suprafața. Defectul este vizibil ca înțepături de ac răspândite neuniform pe toată suprafața. La fel se întâmplă și dacă incinta unde s-a pulverizat nu este bine aerisită înainte să se schimbe materialul. Vaporii de solvent din atmosferă cad pe suprafața proaspăt vopsită și determină apariția înțepăturilor. Mai multe informații despre astfel de defecte găsiți hier.
De ce apare apa pe traseele de pulverizare și cum se vede defectul
Apa la compresor provine din aer. Comprimarea aerului pentru a ajunge la presiunea dorită determină condensarea vaporilor de apă. Cu cât umiditatea din atmosferă este mai mare, cu atât se strânge mai multă apă la compresor. Apa acumulată trebuie îndepărtată din când în când și pe traseu trebuie montate filtre. Filtrele trebuie să fie cât mai performante pentru a reține umiditatea. Am văzut situații când filtrul nu a făcut față umidității din aer și apa a apărut în bucata mică de furtun aflată între filtru și pistol.
Când o picătură de apă ajunge în pistol, presiunea din aer o transformă în mii de picături foarte mici, la fel cum face cu lacul sau vopseaua. Dacă materialele de finisare sunt pe bază de solvent între ele și apă va apărea incompatibilitatea. Când micile picături de apă cad pe peliculă apare o separare, la fel ca atunci când o picătură de apă cade în ulei sau benzină. Fiind vorba de dimensiuni de ordinul micronilor, nu se vede ca un crater ci ca o înțepătură. Defectul apare grupat, multe înțepături adunate într-un loc, pentru că apa nu ajunge continuu în pistol ci din când în când, făcând ca defectul să apară aleatoriu.
Uleiul de la compresor determină același tip de defect
La fel se poate întâmpla dacă ajunge ulei pe trasee. Uleiul poate proveni tot de la compresor. În pistol, asupra picăturii de ulei acționează aerul comprimat și o transformă în foarte multe picături foarte mici care cad pe suprafața finisată. Înțepăturile apar atât la produsele pe bază de apă, cât și la cele pe bază de solvent.
Puteți verifica dacă există scăpări de ulei suflând aerul din pistol, fără lac sau vopsea, pe o sugativă sau un șervețel absorbant alb. Dacă există ulei, micile picături uleioase se vor vedea imediat pe suprafața hârtiei.
Cum rezolvăm problema
În primul rând trebuie să ne asigurăm că există risc foarte mic să ajungă apă pe trasee. Asta înseamnă filtre performante și trasee mai scurte. În perioadele cu umiditate crescută compresorul trebuie controlat mai des și îndepărtată apa acumulată.
Defectul poate fi ameliorat dacă de adaugă în lac un aditiv anticrater. Nu va elimina apa, dar va reduce tensiunea superficială a lacului și va permite o întindere mai bună. Defectul nu va mai fi atât de evident și va putea fi reparat mai ușor. Găsiți astfel de materiale la furnizorii de lacuri și vopsele profesionale pentru lemn.
Dacă deja aveți suprafețe cu înțepături, întâi căutați și îndepărtați cauza. Pentru remediere, suprafața trebuie șlefuită până la îndepărtarea totală a înțepăturilor. Nu șlefuiți doar superficial pentru că straturile următoare vor accentua defectul. Se șlefuiește toată suprafața, nu doar local. Apoi se aplică un alt strat de lac sau vopsea.
Ich hoffe, Sie finden die obigen Informationen nützlich. Ergänzungen sind wie immer willkommen. Und wenn Sie Fragen haben, können Sie diese in dem unten stehenden Feld stellen. Ich bin sicher, ich werde Ihnen antworten.
Kommentar hinzufügen