Miscellaneous

Transparent kindergarten

În Guastalla, regiunea Regio Calabria, Italia, există o grădiniță puțin spus interesantă. A fost construită pe ruinele a două școli distruse de cutremurul din 2012, după proiectul casei de arhitectură Mario Cucinella (MCA). Grădinița transparentă este o reproducere, într-o formă naivă, a burții balenei din povestea lui Pinocchio. În același timp este o construcție ecologică, durabilă și integrată total în natura înconjurătoare.

O clădire luminoasă, ecologică și autonomă

Imobilul este în cea mai mare parte transparent, suprafețele vitrate fiind întrerupte la intervale regulate de cadre din lemn de mari dimensiuni, curbe asemănătoare valurilor, decupate astfel încât să permită pătrunderea luminii naturale. Totul este astfel gândit încât, atunci când se privește de la un capăt la altul al clădirii, succesiunea cadrelor din lemn creează iluzia unei peșteri fără sfârșit.

Cum spuneam, grădinița este ecologica dar si autonoma. Este construită în totalitate din materiale naturale și/sau reciclate. Pe acoperișul gradiniței se află un sistem fotovoltaic care generează energie și unul pentru recuperarea apei de ploaie. Energia este folosită pentru obținerea apei calde necesare încălzirii spațiului. Apa de ploaie se folosește la baie și pentru irigarea spațiilor verzi exterioare. Sistemul de încălzire este reprezentat printr-un sistem de conducte care trec prin pardoseală. Grădinița a fost izolata fonic și termic folosindu-se tehnicile cele mai moderne.

arhitectura gradinita
source: inhabitat.com
arhitectura
source: inhabitat.com

 

Frapant este că totul a fost realizat în doar 6 luni, cu un cost de 1650 euro/mp. Grădinița poate găzdui până la 120 de copii. Toți acești copii sunt sub 3 ani.

About the author

Mihaela Radu

Mihaela Radu is a chemical engineer but has a great passion for wood. She has been working in the field for more than 20 years, wood finishing being what defined her during this period. She gained experience working in a research institute, in her own company, as well as in a multinational. She wants to continuously share her experience with those who have the same passion - and more.

Add comment

Add a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Categories

Subscribe to newsletter

en_USEnglish