Deco&Design - Crafting ideas

Reclaimed wood, the easiest way to get old-looking objects

Iubim lemnul și de aceea suntem pentru exploatarea lui rațională și pentru recuperare ori de câte ori acest lucru este posibil. Casele și construcțiile vechi sunt o foarte bună sursă de lemn recuperat. Recuperarea lui este un act de responsabilitate față de mediu și în același timp se obține un material apreciat de designerii de produs și de interior. Din reclaimed wood se fac floors și pereți decorativi, mobilă și obiecte de decor cu aspect vechi autentic. Folosirea acestui tip de lemn duce la obținerea unui obiect nou și vechi în același timp. Lemnul are încrustat în el timpul și dă senzația că vine cu parte din poveștile trăite, un martor mut al unor vieți trecute. Și asta îi dă valoare și greutate.

Posibilitățile de recuperare sunt chiar mai multe decât am crede

Nu numai casele și acareturile vechi sunt surse de lemn recuperat. Aceste surse sunt folosite în special de firmele pentru care lemnul recuperat este materia prima. Prin natura producției au nevoie de bucăți mari de lemn, de grinzi, stâlpi sau alte părți „cu greutate” care să le ofere o cantitate cât mai mare de lemn.

Pentru cei care se gândesc la activități de bicolaj sau la obiecte făcute într-un atelier, sursa de lemn vechi poate fi mai vastă. Poate fi folosit mobilierul vechi, părți dintr-un gard înlocuit, scările vechi din lemn, pergole îmbătrânite, chiar și tocătoarele vechi din bucătărie. Toate sunt sursă de lemn și veți fi surprinși să descoperiți sub stratul murdar și închis la culoare, lemn curat și sănătos. Nu spun că nu sunt și situații când lemnul poate fi putrezit sau attacked by curries astfel încât folosirea lui să devină imposibilă. Sunt și astfel de situații, dar lemnul trebuie verificat în întregime. Pentru că există posibilitatea ca numai o parte să fie putrezit iar restul foarte bun.

O altă sursa de lemn recuperat este mobila veche  sau ușile și ferestrele înlocuite cu altele mai performante. Ce puteți face cu ușile vechi v-am arătat deja here. Dar și mobila veche poate fi folosită. Dacă nu este foarte distrusă, cu mici reparații și o refinisare poate fi transformată astfel încât să vă facă plăcere să o folosiți. Iar dacă este distrusă, cu siguranță puteți recupera o față de sertar, un picior sau o bucată de blat. Astfel de bucăți cu siguranță pot fi folosite pentru a obține obiecte sau amenajări interesante.

O altă sursă de lemn recuperat sunt ambalajele din lemn – lăzi, lădițe, cutii, paleți.

reclaimed wood
sursa foto: sonsofsawdust.com
reclaimed wood
sursa foto: jarmakwood.com
Tratamente și prelucrări înainte de folosire

Este greu de folosit lemnul așa cum este el recuperat dintr-o construcție sau dintr-o fereastră sau mobilă veche. Riscul infestării cu insecte este mare și este bine să verificăm acest lucru înainte de folosire. Existența găurilor de cari este un semn, dar nu aveți siguranța că în interior există încă larve. Puteți verifica dacă apare praf de lemn proaspăt în dreptul găuri de la o zi la alta. Dacă da, atunci sunt larve în interiorul lemnului.

Dacă sunt găuri, este mai sigur să porniți de la premiza că există larve. Nu este simplu să scăpați de ele, dar nici imposibil. Iar un lemn recuperat având găuri naturale de cari este mult mai apreciat. Există în comerț soluții pentru tratarea lemnului afectat. Atenție, soluțiile care protejează lemnul pentru a nu fi atacat de cari nu sunt eficiente atunci când există deja cari în lemn.

Sunt și metode mai simple de tratament, mai ales în cazul bucăților mici de lemn. Lemnul poate fi pus în congelator și înghețat sau poate fi pus în cuptor la temperaturi de 60-70ºC. „Afumarea” repetată cu soluții speciale sau tratarea cu soluție de antigel sunt alte metode prin care puteți scăpa de cari.

Culoarea lemnului învechit de vreme este foarte la modă acum. Sunt acele tonuri de gri care merg de la gri albăstrui la gri închis. Dacă nu va place culoarea sau este mult prea murdar lemnul atunci puteți îndepărta stratul superficial prin șlefuire sau rindeluire. Cu cât îndepărtați mai puțin cu atât va rămâne mai mult din efectul natural.

Scândurile care au stat multă vreme afară au și acel efect de structuring – desenul lemnului în relief din cauza diferenței apărute în timp între lemnul târziu și lemnul timpuriu. Astfel de lemn, foarte fin rindeluit, capătă un aspect patinat foarte interesant.

reclaimed wood
sursa foto: funkyjunkinteriors.net
Ce se poate face cu lemn recuperat

Lemnul recuperat din construcții poate fi folosit pentru garduri, foișoare, pergole sau la construirea altor acareturi. De altfel, acesta era un obicei la sate în trecut. Îmi amintesc demolarea diverselor acareturi în copilarie, în timp  ce eram la țară, în vacanță. Mai întâi nu au mai fost oile, pe urmă vaca și porcul. Pe măsură ce bunica, singură și bătrână, nu mai avea putere să le țină, construcțiile în care animalele erau adăpostite erau dărâmate vara, în concediu, de tata împreună cu unchiul meu. Niciodată lemnul vechi nu era aruncat. Era pus de-o parte și sortat. Ce era foarte stricat, putrezit sau foarte mâncat de insecte, era pus pentru foc. Celălalt era verificat, se scoteau cuiele și era pus la adăpost pentru alte lucrări. Mesele folosite afară – pe care mâncam vara – toate erau făcute din astfel de lemn. Niciodată nu se recurgea la tăierea copacilor dacă lucrarea putea fi făcută cu lemnul vechi.

Cu lemn recuperat se pot face obiecte decorative, blaturi de mese sau măsuțe de cafea, scaune, pereți decorativi, tablii de pat, pardoseli. Poate fi folosit la diverse lucrări pentru a reduce cantitatea de lemn „nou” folosită.

reclaimed wood
sursa foto: homefixated.com
reclaimed wood
sursa foto: zinhome.com
reclaimed wood
sursa foto: ana-white.com
Care este cel mai potrivit finisaj

Cel mai bun finisaj pentru lemnul recuperat este cel natural – oil and wax. Ele pun cel mai bine în evidență aspectul vechi al lemnului. Lemnul poate fi lăsat cu patina căpătată în timp sau poate fi colorat în mod obișnuit cu baiț, după care se aplică uleiul. Pentru o protecție mai bună se poate da ceară ca ultim strat.

Un mod de a folosi lemnul recuperat care duce la obținerea unor obiecte deosebite este împreună cu epoxy resin. Blaturile de mese făcute din bucăți de lemn recuperat și rășină epoxidică, transparentă sau colorată, sunt foarte apreciate acum. În plus, chiar dacă este infestat, dacă este pus în rășină nu mai există pericolul ca acei cari să iasă și să infesteze și alte obiecte din lemn.

Dacă sunteți pasionat de bricolaj nu vă gândiți imediat la lemn „nou” atunci când vreți să faceți o lucrare. Verificați mai întâi posibilitatea de a folosi și lemn recuperat din diverse surse. Veți face astfel economii și s-ar putea să obțineți un obiect cu și mai mult farmec. Succes!

reclaimed wood
photo source: trendir.com
reclaimed wood
sursa foto: javi333.com

About the author

Mihaela Radu

Mihaela Radu is a chemical engineer but has a great passion for wood. She has been working in the field for more than 20 years, wood finishing being what defined her during this period. She gained experience working in a research institute, in her own company, as well as in a multinational. She wants to continuously share her experience with those who have the same passion - and more.

Add comment

Add a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Categories

Subscribe to newsletter

en_USEnglish