Events

How to become a master carpenter in Germany

In the heart of the largest exhibition dedicated to wooden constructions, Dach+Holz 2024, we had the opportunity to talk to Wolfgang Schafitel, Head of International Affairs at Bildungszentrum Holzbau in Biberach, an institution recognised throughout Europe for its excellence in training wood professionals.

Bildungszentrum Holzbau are capacitatea de a instrui până la 1.300 de ucenici anual, fiind unul dintre cele mai mari centre de ucenicie în construcții din lemn din Germania, posibil chiar cel mai mare din Europa. Wolfgang Schafitel descrie cu mândrie structura programului de ucenicie: „Ucenicii petrec primul an în școala profesională, unde se concentrează pe învățarea elementelor de bază și a tehnologiilor specifice. Următorii doi ani sunt structurați într-un model dual, combinând educația teoretică cu practica în companii.”

Instituția deține facilități avansate, inclusiv două mașini de tăiat CNC și diverse alte echipamente moderne, care pregătesc ucenicii nu doar să devină dulgheri competenți, ci și să urmeze specializări suplimentare după absolvire. Wolfgang Schafitel subliniază că după cei trei ani de studiu, absolvenții pot alege să devină maeștrii dulgheri sau să urmeze cursuri suplimentare în domenii precum proiectare CAD și BIM.

Centrul nu se limitează doar la educația locală. „Participăm activ în programul Erasmus Plus și am colaborat anterior în proiecte Leonardo, permițând un schimb cultural și profesional cu școli din Ungaria, Marea Britanie, Danemarca și Franța”, explică Schafitel. Această deschidere internațională permite studenților din afara Germaniei să experimenteze practici de construcție diverse, contribuind la o înțelegere mai profundă a domeniului.

Interviul cu Wolfgang Schafitel oferă o perspectivă asupra modului în care Bildungszentrum Holzbau își asumă rolul important în formarea noilor profesioniști în industria construcțiilor din lemn din Germania, subliniind angajamentul față de inovație și calitate. În contextul creșterii interesului pentru construcțiile durabile și ecologice, acest centru educațional răspunde nevoilor actuale și viitoare ale pieței.

Wolfgang Schafitel subliniază importanța oferirii unei educații de înaltă calitate care îmbină tradiția artizanală cu cele mai recente tehnologii și practici din industria construcțiilor din lemn. Prin această abordare, educația aplicată devine fundamentală în formarea profesioniștilor competenți și pregătiți să facă față unei industrii în continuă schimbare.  Interviul oferă, de asemenea, informații esențiale despre traseul profesional necesar pentru a deveni dulgher sau maestru dulgher.

Vizionați, mai jos, interviul video realizat cu Wolfgang Schafitel, responsabil pentru afacerile internaționale la Bildungszentrum Holzbau din Biberach, la Dach+Holz 2024.

About the author

Dan

I've had the chance to work in various departments. Thus I gained experience in Finance, Accounting, Logistics, Sales, Operations, Marketing. I am a team player and an all around player. I am an entrepreneur, I coordinated the sale of a wood varnish and paint business to a multinational. In 2016 I discovered the digital world, publishing and online marketing. Since then I have moved my accumulated experience and skills online.

Add comment

Add a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Categories

Subscribe to newsletter

en_USEnglish