Especies de madera

Tilo: la madera de los tallistas

La madera de tilo no es una madera espectacular como ulm o acacia, dar este nedrept să-l ignorăm. Este la fel cum am neglija copilul cuminte și silitor, dând mai multă atenție celui inteligent, dar neastâmpărat. Pentru că teiul este un lemn care nu creează probleme, care se usucă fără deformări deranjante, fără să crape și care se prelucrează foarte ușor. Cu toate că are rezistența roble, este apreciat în primul rând pentru ușurința cu care poate fi sculptat. Sa vedem ce surprize mai ascunde teiul și lemnul de tei.

madera de tilo

Bătrânul tei

Teiul este unul dintre copacii cei mai vechi de pe planetă. Se consideră că a apărut încă din cretacic, lemn de tei fosilizat descoperindu-se în mai multe locuri din emisfera nordică. Este un copac longeviv care poate trăi mai mult de 1000 de ani.  De exemplu, în grădina Castillo Imperial de Núremberg este un tei despre care se spune ca a fost sădit în urmă cu peste 1000 de ani de soția regelui Heinrich al II al Germaniei (Rex Romanorum). Și Slovenia are un tei celebru – Najevska lipa – ce are peste 700 de ani și care este folosit ca loc de întâlnire pentru diverse evenimente.

Cel mai cunoscut tei din România este Tilo de Eminescu aflat în Grădina Copou din Iași. Este un simbol al orașului și are peste 500 de ani. Un alt tei celebru se află și la Bârnova, considerat a avea aproape 700 de ani sau în Maramureș. Aici se află Teiul Unirii, al lui George Pop de Băsești, considerat a avea peste 300 de ani. Legenda spune că la umbra acestui tei s-au întalnit cei care au pus la cale Marea Unire.

Teiul este considerat de oamenii satelor un lemn sfânt pentru că „acolo unde este un tei nu trăznește niciodată”. De aceea este folosit la construirea bisericilor sau a obiectelor folosite în biserică. De Rusalii, crenguțe de tei sfințite sunt puse la poartă pentru a apăra gospodăria de rele.

Tilo

Există peste 30 de tipuri de tei în toată lumea, care diferă prin forma frunzelor, a florilor sau prin dimensiuni. Pe lângă acestea mai sunt și alte câteva specii hibride rezultate din încrucișarea primelor. Cel mai răspândit în Europa este Tilia europaea, un hibrid între Tilia cordata y Tilia platyphyllos. Dacă aveți curiozitatea să căutați informații în engleză despre tei trebuie să căutați tilo o linden tree. Diferite tipuri de tei există în America de Nord, Orientul Mijlociu, China sau Japonia, arealul de dezvoltare fiind în emisfera nordică. Copacul crește până la înălțime de 20-40 m și diametrul de 1,5-2 m. Are o coroană bogată fiind apreciat pentru faptul că reține foarte mult praf din atmosferă (pe locul trei, după stejar și ulm). Florile – mici inflorescențe la capătul unei tije subțiri – sunt galbene și au un miros inconfundabil care învăluie orașele spre sfârșitul lui mai.

Teiul este foarte apreciat pentru puterile sale tămăduitoare. Cele mai cunoscute sunt utilizările florilor, ca remediu pentru tuse, răceală sau stări nervoase sau anxioase. Dar în farmacie, atât umană cât și veterinară, se folosește și lemnul sau scoarța copacului.

Características de la madera de tilo

Chiar dacă sunt atât de multe specii de tei, diferența între lemnul lor este insesizabilă. Culoarea este alb gălbuie spre crem, cu tente ușor roșiatice sau verzui. Se închide la culoare odată cu vârsta ajungând spre galben închis sau maro deschis. Alburnul nu se deosebește de duramen, iar inelele anuale sunt foarte puțin vizibile. Fibra este dreaptă, uniformă, omogenă și fină.

Densitatea lemnului de tei este de 560 kg/m³ când lemnul este uscat. Este un lemn ușor cu toate că are o rezistență foarte bună. Se usucă destul de repede, nu crapă, iar deformările în timpul uscării sunt foarte mici. Are însă o durabilitate medie spre mică, fiind atacat cu ușurință de ciuperci sau insecte. De aceea nu este un lemn recomandat pentru folosirea la exterior.

Lemnul de tei se prelucrează ușor, atât cu mașini cât și manual. La prelucrarea manuală trebuie folosite scule foarte bine ascuțite pentru că are tendința de scămoșare. Se lipește ușor cu adeziv și poate fi băițuit, tamizado, engrasado sau lăcuit fără probleme. Am menționat că teiul seamănă mult cu álamo, diferența fiind dată de culoarea ușor roșiatică și fibra puțin mai densă. Acest lucru face ca teiul să se coloreze mult mai uniform comparativ cu plopul care se pătează cu ușurință.

madera de tilo
foto sirsa: woodshopdirect.co.uk
Utilizări ale lemnului de tei

Pentru că este ușor și moale lemnul de tei se lucrează foarte ușor, fiind probabil cel mai folosit lemn pentru sculptura manuală. Este foarte apreciat de începători pentru că nu opune rezistență și nu crapă. Este folosit sub formă de cherestea, revestimiento estético o técnico, placar.

La madera de tilo se fabrica marcos para cuadros o espejos. Este o foarte bună materie primă pentru obiecte decorative, gen linguri sau mici sculpturi. Se strunjește cu ușurință obținându-se boluri sau alte tipuri de vase. Fiind ușor, din el se fac chitare electrice și alte instrumente muzicale.

Se face și mobilă din lemn de tei. A fost o perioadă când, alături de plop, era folosit intens pentru obținerea mobilierului numit arte pobre. Era preferat plopului datorită ușurinței în prelucrare, dar la acea vreme era mult mai scump. Între timp diferența de preț nu mai este atât de mare, plopul crescând și el ca valoare. Am descoperit diferența dintre cele două specii finisându-le. Ca aspect general nu erau foarte diferite, culoarea ușor roșcată a teiului făcând diferența. La finisare, însă, diferența era ca de la cer la pământ. În timp ce plopul este foarte greu de colorat ieșind aproape mereu cu pete și necesitând uniformizare ulterioară, teiul se colorează frumos, uniform, având rareori nevoie de retușuri.

Pentru că este ușor, în ciuda rezistenței scăzute la exterior, se folosește pentru obținerea persianas. Se recomandă, însă, montarea în locuri protejate cu copertine sau unde fereastra este mai retrasă spre interior. Iar pentru bucuria copiilor (și nu numai) este folosit la fabricarea marionetelor, adică a actorilor principali ai teatrelor de păpuși.

Articolul întregește colecția Especies de madera, pe care o puteți accesa oricând pe site. Dacă ar putea fi interesant și pentru alții, puteți distribui. Iar întrebările, neclaritățile sau completările, lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat. Așa cum deja v-ați obișnuit, vă voi răspunde. 🙂

madera de tilo
foto: danishteakclassic.com
Etiquetas

Mihaela Radu

Mihaela Radu es ingeniera química, pero su pasión es la madera. Lleva más de 20 años trabajando en este campo, siendo el acabado de la madera lo que la ha definido durante este periodo. Ha adquirido experiencia trabajando en un instituto de investigación, en su propia empresa y en una multinacional. Desea seguir compartiendo su experiencia con quienes sienten la misma pasión, y mucho más.

10 comentarios

Añade un comentario

Este sitio utiliza Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

  • ¡Saludos!
    Necesito un consejo...
    Quiero hacer una terraza cubierta y una valla en forma de riffle con madera de tilo. Postes, vigas, soporte de tablas (no sé el nombre técnico).
    ¿Es adecuada esta madera para tal fin? En caso negativo, ¿cuáles serían las desventajas en comparación con la madera de abeto?
    Gracias.

    • No se recomienda por ser una madera más blanda. Los arañazos y las muescas se producen más rápidamente que en otras especies.
      Mucho más adecuados son el haya, el fresno, el roble o la madera blanda.

    • Sí, es correcto.
      La madera puede presentarse en diversas formas: madera, chapa, virutas (para tableros de aglomerado, por ejemplo), serrín, harina o polvo. El término "madera maciza" se refiere al uso de madera en forma de astillas, maderas o vigas. En la práctica, "madera maciza de tilo" significa madera de tilo, no su densidad o peso.

  • ¡Hola!
    Me gustaría comprar una cómoda de madera maciza de tilo americano para guardar libros, ropa y otros enseres domésticos en el interior, en algún lugar donde la temperatura a veces sea baja, porque no siempre utilizamos el lugar.
    ¿Se recomienda la cal para esto?

    • ¡Buenas noches!
      Si la zona no está húmeda, no hay problema.
      Al ser cómodo, creo que ya está protegido con barniz o aceite.
      Si no lo está, mi recomendación es darle una capa de aceite o cera. Estaría más protegido de la suciedad y de la absorción excesiva de humedad.

  • Lo he tallado en madera de tilo y al ponerle barniz ha hecho unas vetas marrones en la fibra, ¿qué me aconsejas que haga para que no queden esas vetas?

    • Las rayas pueden deberse a varios motivos: la madera no se ha lijado bien, el barniz ha sido demasiado espeso, la brocha no es de buena calidad y no se aplica uniformemente.
      Mi recomendación es lijar bien la madera antes de aplicar el barniz. La madera de tilo es más blanda y necesita un lijado más fino. Utilice papel de lija de grano 150 o 180. Después de lijar, limpia bien el polvo con un paño de algodón suave y limpio (una camiseta vieja).
      Utilice barniz incoloro. Con barniz de color, si las transiciones se superponen, aparece una raya oscura en la superposición. Si desea teñir, es mejor teñir la madera antes y, una vez seca, aplicar barniz incoloro.
      Diluya el barniz antes de aplicarlo. Queda mucho mejor si aplica 2-3 capas finas en lugar de una gruesa.
      En lugar de una brocha, utiliza un pincel pequeño. Las encontrarás en tiendas de barnices y pinturas. Es mucho más uniforme. Ten en cuenta que existen trafaletas especiales para barnices con base diluyente. Los que son para barnices al agua no duran, ya que la esponja se ensancha demasiado al entrar en contacto con el diluyente.
      ¡Buena suerte!

Categorías

Suscribirse al boletín de noticias

Boletín de noticias del viernes por la mañana
Información y asesoramiento de expertos

es_ESEspañol