Essences de bois

L'érable, un beau bois aux multiples usages

Am văzut nu de mult la prietenul nostru Nicu Ivănescu – cred că vi-l amintiți, cel cu căsuța de lemn de la Valea Zânelor – câteva fotografii cu o scară făcută dintr-un lemn pe care nu reușeam să-l identific. L-am întrebat ce lemn este și mi-a spus că este arin. Nici despre copac nu știam cine știe ce. Cunoștințele mele se reduceau la faptul că poate fi găsit pe malurile râurilor, dar despre lemnul de arin, în afară că există, nu stiam nimic. Așa că am început să mă documentez și am aflat lucruri chiar interesante.

bois d'érable
https://www.facebook.com/xylino.ro/

Sunt multe specii de arin răspândite peste tot în lume. Cel ce se găsește natural în toată Europa, nord-vestul Asiei și nordul Africii este Alnus glutinosa, cunoscut și sub numele de arinul negru sau arinul european. Este specia care crește și la noi.

Arinul (sau aninul, este același lucru) preferă solurile umede și lumina, fiind întâlnit în mlaștini, pe malurile râurilor sau la marginile pădurilor. Este un copac pionier, așezându-se în locuri unde nu există alți copaci. În timp apar și alte specii, formand împreună o pădure. Din păcate, în pădure arinul nu rezistă. Copacii pe care îi face să se așeze lângă el îi aduc sfârșitul. Fiind mare iubitor de lumină ajunge să piardă ramurile inferioare, rămânând numai cu o coroană mică în vârf, iar lăstarii ce ies din semințe mor din lipsă de lumină. Din fericire semințele sunt ușoare și pot fi purtate de vânt și o lună, așa că ajung la distanțe mari.

bois d'érable
source de la photo : en.wikipedia.org

Copacul crește până la 20-30 m, rar mai înalt de atât. La tinerețe are trunchiul drept și înalt, cu coaja gri verzuie și netedă și crengi subțiri ce nu formează coroană. La maturitate formează o coroană arcuită cu ramuri strâmbe, iar coaja se închide la culoare și crapă. Este plantat pentru stabilizarea malurilor râurilor si pentru a controla inundațiile. Frunzele sunt bogate în azot iar cele care cad pe pământ și se descompun reprezintă un îngrășământ foarte bun pentru copacii din jur (nuc, brad ou plop).

bois d'érable
Source de la photo : https://www.facebook.com/xylino.ro/

Arinul poate trăi până la 160 de ani, dar e bine să fie tăiat până la 60-70 de ani pentru că după această vârstă începe să formeze inimă de putregai. Lemnul de arin tânar are culoarea mai deschisă, galben-roșiatică, dar pe măsură ce se maturizează culoarea se închide, devenind mai roșiatică. Are fibra delicată și uniformă, dreaptă sau răsucită, în funcție de condițiile în care s-a dezvoltat, inele anuale sunt puțin vizibile iar porii sunt mici și răspândiți în tot inelul anual.

bois d'érable

surso foto: rarewoodsandveneersLemnul de arin este un lemn moale care nu este recomandat ca lemn de rezistență în construcții. Totuși sunt date care arată că a fost folosit la fundația multor catedrale mediaevale și chiar la construcția pilonilor podului Rialto din Veneția. Și asta pentru că este foarte rezistent sub apă. Este un paradox, pentru că deasupra pământului rezistența lui la putrezire este scăzută și după taiere, trebuie debitat repede în scânduri și pus la uscat. În apă însă se pare că este în elementul lui, rezistența lui fiind considerabilă.

O altă calitate este rezistența la temperatură ridicată. Această proprietate, combinată cu rezistența la umiditate, îl face foarte bun pentru construcția saunelor. O proprietate importanta – conductivitatea termică redusă – îl face foarte potrivit pentru băncile sau fotoliile de relaxare din saună.

bois d'érable
source de la photo : esaunashop.com

Lemnul de arin este folosit pentru obținerea hârtiei și cartonului, a plăcilor fibrolemnoase, la fabricarea mobilei, ferestrelor, jucăriilor, creioanelor, bolurilor și platourilor. Rumegușul de arin este folosit la afumarea peștelui și a cărnii, având o aromă fructată foarte plăcută. Coaja, florile și fructele sunt foarte bogate în taninuri, fiind folosite la obținerea coloranților naturali. Tot ele se folosesc și în medicina naturistă, împotriva hemoragiilor sau a altor boli.

În mobilă se folosește atât cheresteaua cât și furnirul. Este un lemn moale și flexibil, care se lucrează usor atât manual cât și cu scule, se șlefuiește frumos și se colorează uniform. Se pot ob,ine diverse piese de mobilier și pentru că toată documentarea despre arin a pornit de la Nicu, mai jos sunt două dintre lucrările realizate de el cu lemn de arin.

bois d'érable
Source de la photo : https://www.facebook.com/xylino.ro/
bois d'érable
Source de la photo : https://www.facebook.com/xylino.ro/

Fiind moale se sculptează ușor, fiind folosit la obținerea lingurilor decorative.

bois d'érable
source photo : bloguluiflorica.blogspot.com

Se foloseste și la obținerea bolurilor, farfuriilor și platourilor din lemn.

bois d'érable
source photo : giftpoint.ro

Nu știu ce impresie v-a făcut vouă, dar pe mine arinul chiar m-a impresionat. Îl vedeam ca un copac decorativ de pe malul râurilor, fără să mă gândesc că poate avea atât de multe utilizări. Iar lemnul de arin mi se pare chiar frumos.

bois d'érable
source de la photo : auracabinetry.com

A propos de l'auteur

Mihaela Radu

Mihaela Radu est ingénieur chimiste, mais elle a une grande passion pour le bois. Elle travaille dans ce domaine depuis plus de 20 ans, la finition du bois étant ce qui l'a définie pendant cette période. Elle a acquis de l'expérience en travaillant dans un institut de recherche, dans sa propre entreprise et dans une multinationale. Elle souhaite continuer à partager son expérience avec ceux qui ont la même passion - et plus encore.

9 commentaires

Ajouter un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les spams. Découvrez comment les données de vos commentaires sont traitées.

  • Bonsoir,
    Mme Mihaela,
    J'ai déjà correspondu avec vous au sujet du formaldéhyde/parquet, à l'époque où j'en étais à ce chapitre, votre réponse m'a aidé,

    J'ai maintenant besoin d'un commentaire supplémentaire de votre part, notamment en ce qui concerne le chapitre sur les portes intérieures,
    J'ai acheté trois portes en chêne hdf pour les salles de bains et l'office, et trois portes en chêne massif pour les chambres et le salon, les portes en bois n'étant pas traitées, juste poncées, la couleur des six portes étant à peu près similaire, après de longues recherches j'ai décidé de donner aux portes en bois de l'huile de lin bouillie (eco) non diluée avec rien, sur le critère que la laque que j'ai utilisée avait des émissions de substances toxiques, Je n'ai donné que les charnières avec l'huile en question et j'ai trouvé qu'elles ont beaucoup foncé en couleur, maintenant cela ressemble plus à un bois de noyer, un brun foncé étant une grande différence avec la porte que je n'ai pas encore donné avec de l'huile, la question pour vous serait quelle est la solution pour restaurer la couleur de la charnière et quoi traiter les portes pour qu'elles gardent la couleur naturelle, ne pas être toxique, éventuellement je préférerais tout une huile, si vous pouvez recommander un produit/fournisseur.
    il est possible qu'il s'ouvre avec le temps, éventuellement après avoir séché définitivement, le produit acheté est "paint eco", fabricant "linum color ltd" de Lettonie, recommandé comme incolore.

    • Bonjour !
      Lorsque de l'huile est appliquée sur le bois, celui-ci s'assombrit. La différence se situe entre le bois sec et le bois humide (lorsque l'on passe un râteau humide sur du bois sec, non protégé). Je crois comprendre que chez vous, le changement est très important, ce qui me fait penser que vous avez utilisé une huile pour l'extérieur qui contient également des pigments.
      Pour retrouver la couleur d'origine du bois, il faut le laver avec de l'essence de térébenthine, du white spirit ou du diluant universel. Si le bois ne reprend pas sa couleur, c'est qu'il est devenu très foncé et qu'il faut le poncer pour enlever la couche huileuse en surface.
      Il est difficile de conserver la couleur d'origine du bois sans utiliser de vernis. Il existe un vernis acrylique à effet naturel, qui conserve l'aspect du bois presque inchangé, mais il ne s'agit pas d'un produit biologique. Essayez l'huile de lin très pure pour l'intérieur ou l'huile minérale.
      Une autre option consisterait à blanchir le bois avec du peroxyde d'hydrogène (perhydrol) et, après séchage, à appliquer de l'huile. L'huile assombrira le bois, mais la différence de décoloration compensera.
      Tous nos vœux de réussite !

      • bonne soirée,
        Merci pour votre réponse,
        L'huile minérale est-elle sans danger du point de vue de la toxicité ? Puis-je l'utiliser pour traiter la porte de la chambre d'enfant ?

        • Bonsoir !
          L'huile minérale est la plus sûre en termes de toxicité. C'est l'huile utilisée pour la finition des planches à découper, des bols et autres objets en bois utilisés dans la cuisine.
          Tous nos vœux de réussite !

  • Bonsoir. J'ai du bois d'érable et je voudrais réaliser un escalier intérieur. Que me conseillez-vous ? Il est utilisé pour des escaliers intérieurs. L'épaisseur est de 5 cm et l'humidité est de 11. Merci beaucoup !

    • Bonjour
      Vous pouvez fabriquer l'échelle en bois d'érable. Nicu Ivanescu, dont je parle au début de l'article, a réalisé un tel escalier dans une maison d'aspect rustique et il fonctionne très bien. L'érable est également un bois magnifique, vous y gagnerez donc aussi sur le plan esthétique.
      L'humidité est acceptable à l'intérieur (8-12%).
      Tous nos vœux de réussite !

Catégories

S'abonner à la lettre d'information

Lettre d'information du vendredi matin
Informations et conseils des experts

fr_FRFrançais