Application de l'adhésif - panneaux

Broyeur de bois : choix du bois et de la colle. Recommandations d'entretien

Vorbind cu oameni implicați în domeniul lemnului aflu tot felul de povești și întâmplări legate de lemn, de utilizarea și prelucrarea lui. Așa s-a întâmplat și zilele trecute când am aflat că într-o perioadă producătorii de tocătoare din lemn primeau o mulțime de reclamații și retururi de produse și nu înțelegeau care este cauza. Cu timpul au descoperit că vinovata era mașina de spălat vase. Nu mi-a trecut niciodată prin minte că oamenii se gândesc să spele un tocator din lemn în mașina de spălat vase. Problema este că acest lucru nu-i face bine tocătorului dacă la fabricarea lui s-au folosit adezivi D3, adică adezivi rezistenți la umiditate, dar nu și la fierbere. Pentru astfel de condiții este nevoie de un adeziv D4. Pornind de la povestea tocătoarelor returnate, am început să caut și alte informații despre acest subiect.

déchiqueteuse de bois

sursa foto: zelembor.com

Tocătorul – prezent în orice bucătărie. Tipuri de tocătoare

România este unul dintre cei mai mari producători de tocătoare din Europa. Cum este greu să găsești o bucătărie în care să nu existe cel puțin un astfel de obiect, cu siguranță tocătoarele românești se găsesc în multe case din Europa.

În trecut tocătoarele erau făcute dintr-o singură bucată de lemn. Pentru a evita curbarea, pentru a le face mai rezistente, dar și pentru a folosi mai eficient lemnul, acum sunt făcute din panneaux en bois massif. Din acele panouri formate din bucăți de cherestea îmbinate în dinți pentru a le face mai lungi și apoi lipite între ele pentru a forma un panou. Pentru a fi și mai rezistente, mai multe panouri se lipesc unele peste altele, exact ca la obținerea placajului.

La obținerea panourilor se pot folosi diferite esențe de lemn. Dacă diferența de culoare dintre ele este mare, tocatoarele vor avea desene foarte interesante.

Un tocător foarte apreciat pentru aspectul lui este cel obținut din bucăți de lemn astfel lipite încât la fața și dosul tocătorului să fie capetele de fibră (end grain). Aspectul este foarte interesant și este accentuat dacă tocătorul este vopsit. Însă nefinisat nu este recomandat ca tocător de măcelar sau pentru a tăia carnea, pentru că absorbția este mai mare comparativ cu tocătoarele normale. În schimb, dacă finisarea este făcută cu ulei și astfel este blocată absorbția, este mult mai rezistent deoarece cuțitul nu taie fibrele ci pătrunde printre ele.

déchiqueteuse de bois

sursa foto: givui.com

De ce un tocător din lemn

Dacă apar probleme de absorbție, de curbare sau de dezlipiri (dacă adezivul nu este bine ales) de ce să alegem un tocător de lemn? Nu sunt mai bune cele din plastic?

Studiile au arătat ca lemnul este antibacterian și antimicrobian, fiind foarte igienic pentru utilizare în bucătărie. Pare ciudat, dar bacteriile și microbii se dezvoltă mult mai bine în microtăierurile din tocătoarele de plastic.

Un tocător de lemn este mai ușor de curățat și de întreținut decât unul de plastic. Dacă este curățat corect poate dura o viață. În plus poate fi tratat cu substanțe (uleiuri) care împiedică absorbția apei în profunzime, iar dacă suprafața pare prea afectată de tăieturi, o simplă șlefuire aduce la suprafață lemnul curat.

Lemnul este un material biodegradabil și o sursă regenerabilă. Deci, alte argumente în favoarea alegerii lemnului. În aceste vremuri când atenția acordată mediului este, din fericire, din ce în ce mai mare, sunt argumente deloc de neglijat.

déchiqueteuse de bois
sursa foto: bemine.co
Alegerea lemnului

Cel mai bun lemn folosit pentru obținerea tocătoarelor este cel dur, cu densitate mare și pori mici, cât mai închiși. Duritatea și densitatea mare îl face rezistent în timp, iar porii mici împiedică absorbția.

La nivel mondial cele mai folosite esențe sunt cele de bambus, arțar, tec et cerise. Pentru că sunt estetice, se fac și tocătoare din chêne ou nuc, dar se aleg speciile cu porii cât mai mici.

La noi foarte folosit pentru tocătoare este fagul. Se folosesc și résineux pentru că au miros placut, dar sunt mai puțin rezistente. Plopul este folosit pentru cioplirea lingurilor si al copăilor, dar nu este folosit la obținerea tocătoarelor pentru că este moale. Când se fac din panouri multistrat fețele pot fi din lemn dur, iar miezul din lemn mai moale.

déchiqueteuse de bois
source de la photo : custommade.com
Ce tip de adeziv este cel mai potrivit pentru încleierea tocătoarelor

Matefy Csaba, de la Szolvegy Târgu Mureș, mi-a spus despre problemele întâmpinate de producătorii de tocătoare din lemn și mi-a explicat și cum au apărut. În trecut era recomandat adezivul D3 pentru îmbinări, pentru că era suficient de rezistent la umiditate încât să nu apară probleme de dezlipiri.

Cu timpul tehnologia a evoluat și dotarea bucătăriilor cu mașini de spălat vase a început să fie ceva obișnuit. Acum mașina de spălat vase nu mai este privită ca un lux ci ca o necesitate, așa că mulți nici nu concep să nu o aibă în bucătărie.

Inițial nimeni nu s-a gândit că mașinile de spalat vase ar fi cauza creșterii numărului de reclamații. Pe ambalaj era menționat modul de întreținere și se specifica clar că nu trebuie spălate în mașina de spălat. Numai că ambalajul sau eticheta se aruncă imediat, iar instrucțiunile de folosire nu prea sunt citite.

Așa că tocătoarele din lemn ajungeau în mașina de spălat alături de farfurii, tacâmuri și cratițe. Uneori acest lucru se întâmpla imediat după cumpărare, fiind considerat ca o sterilizare înainte de utilizare. Tehnologia de spălare implică apă fiartă și abur supraîncălzit, condiții la care un adeziv D3 nu rezistă. Tocătorul ieșea din mașină bucăți și așa apăreau reclamațiile.

S-a încercat o perioadă educarea publicului cu articole de genul „Cum să îngrijești un tocător de bucătărie”, dar era clar că nu aceasta era soluția. Așa că tot mai mulți producători de adezivi și-au îndrumat clienții către adezivi D4, asigurându-i că diferența de preț va fi acoperită de lipsa reclamațiilor. Solvegy a hotărât să recomande numai adezivi TISZABOND D4 producătorilor de tocătoare din lemn, spunându-le că este singurul mod în care un tocător din lemn îmbinat poate supraviețui într-o mașină de spălat vase.

déchiqueteuse de bois
sursa foto: thepatriotwoodworker.com
Protejarea tocătoarelor pentru o întreținere ușoară și o viață cât mai lungă

Finisarea tocătoarelor nu este necesară, dar un tocator de lemn finisat se întreține mai bine. Tocătorul din bucătărie este un lemn intens folosit, supus la umiditate, la abraziune (prin curățare) și de aceea dacă se găsește un mod care să-l protejeze fără să fie toxic este bine să fie folosit.

Cea mai bună variantă este uleierea. Uleiul pătrunde adânc în lemn și-l protejează împiedicând absorbția de apă. În același timp permite lemnului să varieze dimensional fără apariția fisurilor de peliculă. Uleiul se aplică ușor, cu o cârpă de bumbac sau cu pensula, după care excesul se șterge. Un tocător uleiat este mult mai ușor de întreținut, absorbția în profunzime a sucurilor rezultate în urma folosirii fiind împiedicată.

Avantajul folosirii uleiului pentru protecție este existența unei game destul de largă de unde se poate alege. Huile de lin și cel de nuc sunt cele mai folosite pentru că polimerizează și asigură o protecție mai bună.

O altă variantă este uleiul mineral, apreciat pentru că este transparent, fără culoare, gust și miros. Nu este însă un ulei care polimerizează așa că trebuie așteptat mai mult pentru uscare. Mai pot fi folosite amestecuri de ulei (de in, de cocos) cu ceară de albine. Important este ca produsele să fie naturale, sănătoase, fără substanțe chimice adăugate.

Cu timpul, din cauza folosirii, uleiul de la suprafață se duce fiind spălat de apă. Tocătorul va căpăta un aspect mai tern și mai uscat atunci când nu este folosit (nu este umed). Pentru a fi folosit în continuare trebuie să i se aplice un alt strat de ulei. Înainte însă trebuie foarte bine curățat:

  • Se spală foarte bine cu apă. Dacă se folosește detergent de vase se ține îndelung sub jet de apă
  • Pentru îndepărtarea mirosurilor se poate freca cu zeamă de lămâie amestecată cu sare sau cu un amestec de oțet și bicarbonat de sodiu. Se spală după aceea foarte bine cu jet de apă
  • Curățarea se face pe ambele părți chiar dacă se folosește doar pe o parte. Absorbția de apă se face în mod egal și lemnul nu se deformează.
  • După spălare se lasă să se usuce foarte bine înainte de a aplica stratul de ulei.
déchiqueteuse de bois
sursa foto: seriouseat.com

Recomandarea de a nu spăla tocătoarele în mașina de spălat este încă valabilă.

Nu toți producători folosesc adezivi D4 așa ca e bine să nu riscați.

A propos de l'auteur

Mihaela Radu

Mihaela Radu est ingénieur chimiste, mais elle a une grande passion pour le bois. Elle travaille dans ce domaine depuis plus de 20 ans, la finition du bois étant ce qui l'a définie pendant cette période. Elle a acquis de l'expérience en travaillant dans un institut de recherche, dans sa propre entreprise et dans une multinationale. Elle souhaite continuer à partager son expérience avec ceux qui ont la même passion - et plus encore.

Ajouter un commentaire

Ajouter un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les spams. Découvrez comment les données de vos commentaires sont traitées.

Catégories

S'abonner à la lettre d'information

fr_FRFrançais