FAI DA TE - Tecniche di finitura

Smalto francese, il metodo classico di applicazione della gommalacca

Vă promiteam când am scris despre gommalacca, că voi relua subiectul pentru a spune mai multe despre Smalto francese – metoda specială de aplicare a acestui lac natural. Nu uit promisiunea, așa că urmează o serie de detalii și sfaturi care cu siguranță vă vor face să doriți să lăcuiți măcar un lemn mic folosind această metodă. Cel puțin la mine asta a fost reacția.

french polish
fonte: home-dzine.co.za

Procedeul de aplicare shellac este unul de lungă durată, repetitiv, care implică multă manoperă. Tehnicile de aplicare țin foarte mult de fiecare specialist în parte, experiența căpătată în timp ajutându-i să găsească metoda care se potrivește cel mai bine cu modul lor de lucru. Indiferent de tehnica folosită există câteva elemente comune: pregătirea lacului, a suportului, a tamponului de aplicat și principiile obligatorii din timpul aplicării.

french polish
fonte: canadianwoodworking.com

Prima operațiune este obținerea lacului din fulgi. După cum ați văzut, shellac-ul se comercializează mai ales sub formă solidă pentru că nu rezistă foarte mult gata pregătit. Există și astfel de lac, dar conține o serie de aditivi care îi prelungesc viața și care pot influența calitatea finală. De aceea cel mai bine este ca lacul să fie pregătit de cel care-l aplică. Fulgii sau nasturii de shellac se dizolvă în spirt denaturat (alcool industrial). Există mai multe proporții în care se poate face diluția, dar cele mai folosite sunt:

  • 350-360 g/l de alcool – pentru aplicări ca prim strat (primer sau grund) sau pentru aplicări în domeniul picturii, pentru pregătirea suportului. În acest caz se folosește numai shellac deparafinat;
  • 240-250 g/l de alcool – proporția cea mai folosită pentru aplicare și șlefuire;
  • 100-120 g/l de alcool – straturile finale care se aplică fără șlefuire intermediară și care dau luciul oglindă.

Fulgii se aleg în funcție de culoarea dorită și se mărunțesc foarte bine într-un mojar pentru a se dizolva mai ușor.

french polish
fonte: alibaba.com

Este bine sa folosiți recipiente de sticlă cu capac pentru a putea agita amestecul. Nu folosiți recipiente metalice pentru că interacționează cu componenții. După cântărire, măsurare și amestecare, se pune capacul, se agită bine amestecul și se lasă 1-2 zile pentru dizolvare completă. La final se filtrează printr-un ciorap fin de damă pentru a îndepărta impuritățile. Dacă este o perioadă rece, pentru dizolvare mai rapidă, puteți pune vasul cu lac într-unul cu apă caldă. Atenție, vasul nu se pune direct pe foc sau în apă fiebinte pentru că temperatura ridicată strică lacul.

Etapa următoare este pregătirea tamponului cu care se face aplicarea, șfam cum îi spun specialiștii. Se poate face din vată, bucăți de bumbarc din tricouri vechi sau lână, care se pun într-o bucată de finet sau de bumbac, se strâng bine și se înnoadă pentru a nu se desface în timpul aplicării. La final, tamponul se bate de câteva ori de o suprafață plată pentru a se teși și a se așeza. Partea de jos trebuie să fie bine întinsă și plată, fără cute, cusături sau găuri, din cauza cărora lacul poate fi aplicat neuniform.

french polish
fonte: instructables.com

Înaintea aplicării lacului suprafața lemnului trebuie pregătită și șlefuită foarte bine. Zgârieturile și găurile se repară. Dacă finisajul va fi satinat, lemnul dur cu porii mari (nuc, stejar) se șlefuiește cu hârtie abrazivă cu granulatie 400, iar cel fin cu porii mai mici si (paltin), cu 600. Pentru luciu oglindă se folosește hârtie cu granulația 600, respectiv 800. Instrumentele muzicale se șlefuiesc cu 1000.

french polish
fonte: reedrestoration.co.uk

Încărcarea cu lac a tamponului se face cu multă grijă și turnând lacul puțin câte puțin. Cel mai bine este să se folosească o pipetă. Tamponul nu trebuie să mustească, dar nici să fie uscat. Se poate testa pe dosul palmei, unde trebuie să-l simțiți umed, iar lacul nu trebuie să se scurgă. La final pe tampon se pun câteva picături de olio minerale, ulei de nuc sau de măsline. Uleiul de in nu este bun pentru că este prea viscos. Uleiul ajută tamponul să alunece, iar lacul nu rămâne prins pe lemn în cantitate mare. Încărcarea tamponului este momentul când experiența își spune cuvântul. Veți știi care este cantitatea potrivită de lac sau de ulei numai după ce veți începe să lucrați. Dacă tamponul se blochează pe suprafață înseamnă că s-a pus prea mult lac sau prea puțin ulei.

Toate fiind pregatite puteți începe aplicarea propriu-zisă a lacului, cu mișcări continue circulare sau sub forma cifrei 8. Nu vă opriți niciodată pentru că acolo va apărea o adâncitură. Nici dacă din tampon picură lac mișcarea nu trebuie să înceteze. Se continuă mergând către margine. Oprirea nu trebuie făcută brusc ci tot ca o continuare a mișcării. Din rotirea mâinii practic se iese la marginea piesei.

french polish
fonte: conservation-design.com

Shellac-ul se usucă repede comparativ cu alte lacuri sau cu uleiul, în 5-10 min. După fiecare aplicare suprafața se șlefuiește pentru îndepărtarea eventualelor denivelări. Chiar dacă se usucă în 5 min. este bine ca șlefuirea să se facă după 20-30 min. La început se șlefuiește cu granulația 800, după care se continuă cu 1000, 1200 sau cu lână de oțel fină. Pentru a obține o suprafață frumoasă sunt necesare chiar și 30 straturi sau mai mult. Pentru luciu oglindă se folosește pentru ultimile straturi lac mai diluat și nu se mai face șlefuirea între straturi.

french polish
fonte: frenchpolishcourse.com

Aplicarea shellac-ului nu este un lucru simplu și e bine să apelați la firme specializate dacă proiectul implică vechi piese de mobilier care trebuie să iasă perfect.  Exact ca în articolul despre recuperare mobili di 100 anni fa.

french polish
foto sopra: jltrestoration.com

Mihaela Radu

Mihaela Radu è un ingegnere chimico ma ha una passione per il legno. Lavora nel settore da più di 20 anni e la finitura del legno è ciò che l'ha definita in questo periodo. Ha acquisito esperienza lavorando in un istituto di ricerca, nella propria azienda e in una multinazionale. Vuole condividere continuamente la sua esperienza con chi ha la stessa passione, e non solo.

10 commenti

Aggiungi un commento

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.

  • Credo che ci sia un errore nell'articolo per quanto riguarda la concentrazione di gommalacca/alcool.
    Se fosse come nell'articolo 35 - 36 gr/l di alcool, significherebbe una concentrazione di gommalacca di 3,5 %. Troppo poco?
    Il valore corretto è 350gr/l di alcol.

  • Grazie per l'articolo,
    Ho una domanda: ho ereditato dei mobili degli anni '20, curvati e impiallacciati in radica di noce e da quello che ricordo mi era stato detto che sarebbero stati laccati con il serlac, quale sarebbe la soluzione per rinfrescarne la lucentezza, perché dopo 2 rifugi durante la guerra, il tempo e le intemperie hanno lasciato il segno. Inizialmente volevo venderlo, ma non trovando acquirenti e vedendo i prezzi (ridicoli a mio avviso - rispetto agli attuali mobili in legno tagliato) ho deciso di provare ad integrarlo nello spazio. Grazie in anticipo per i vostri consigli,
    Cordiali saluti, Sorin Crasi

    • Ciao!
      E vi ringraziamo per averci seguito!
      All'epoca, nel 1920, l'olio e la gommalacca erano le uniche possibilità. Credo di sapere di cosa stai parlando, ho visto mobili in noce di questo tipo con ante curve di armadi e comò. Il mio consiglio è di pulire il mobile e poi passare la cera e la lucidatura. È il metodo più semplice e pratico. Pulire con un panno morbido (cotone), che non graffi, e con acqua e detersivo per piatti o sapone. Immergete il panno nell'acqua, strizzatelo bene e strofinate accuratamente il mobile. Quindi ripassare con un panno morbido e asciutto. Se necessario, ripetere l'operazione. Con il tempo lo sporco si accumula e si fissa con i moderni prodotti di pulizia (!) contenenti cere sintetiche. Infine, lasciate arieggiare bene il mobile prima di passare la cera.
      Utilizzare una cera per mobili commerciale. Applicare uno strato molto sottile su tutta la superficie e poi passare un panno morbido e asciutto. Di seguito è riportato un link dove è possibile trovare altre soluzioni per rinfrescare la finitura.
      Tutto il meglio!
      https://revistadinlemn.ro/2017/12/04/sfaturi-pentru-improspatarea-finisajului-mobilierului-si-al-pardoselilor-din-lemn/

      Potete anche approfondire i vostri argomenti preferiti nelle riviste stampate. È ancora possibile abbonarsi per ricevere le riviste pubblicate nel 2019 cliccando sul link sottostante. 
      Grazie!
      https://revistadinlemn.ro/product/abonament-2019/

  • Ciao! Mi sono servite molto le tue indicazioni sull'applicazione del selac. Ne sapevo qualcosa, ma non esattamente l'intero processo. Sono un accordatore e tecnico di pianoforti e attualmente sto lavorando alla finitura di un pianoforte con il selac. Ho pulito la vecchia finitura con uno sverniciatore e poi con carta vetrata a grana 240, 400, 800 e 1000. L'impiallacciatura di questo pianoforte ha molti pori, prima di lavarlo ho strofinato con polvere abrasiva molto fine e alcool, che ha dato buoni risultati coprendo i pori. Ho iniziato la rifinitura con il sigillante, momentaneamente sulla grande copertura superiore, dopo 60 mani ho ottenuto una superba lucentezza a specchio. Ho però due domande:
    1) Esiste un modo più semplice per riempire i pori del legno senza rovinare il "disegno"? perché con 1 m2 ho dovuto strofinare 2 ore con la polvere abrasiva per coprire tutto.
    2) Infine vorrei applicare una mano di cera protettiva per la finitura selac, che tipo di cera mi consigliate in modo che non cambi assolutamente la lucentezza e rimanga esattamente come è ora? Ho visto che in commercio c'è della cera microcristallina, cosa mi consigliate?
    Grazie in anticipo. Cordiali saluti.

    • Ciao!
      Sono lieto di essere stato utile.
      1. Esistono stucchi che riempiono i pori. Si possono trovare presso i rivenditori di stucchi speciali per legno.
      2. La cera microcristallina deriva dalla raffinazione del petrolio. È neutra, stabile nel tempo, non cambia il colore del supporto e resiste ai raggi UV. Lo stesso vale per la Renaissence Wax, la cera utilizzata dai restauratori. Si può usare per proteggere la finitura, ma deve essere lucidata molto bene per mantenere la sua brillantezza.
      Tutto il meglio!
      https://revistadinlemn.ro/2017/03/29/renaissance-wax-ceara-restauratorilor-dar-nu-numai/

      • Vi ringrazio molto per i vostri consigli. Nel frattempo ho trovato un fondo incolore per riempire i pori del legno. Non ho ancora avuto modo di provarlo su altro, non sono sicuro che l'alcool dello shelac reagisca in qualche modo.

  • Informazioni molto utili. Mi piace che Wood Magazine tratti l'argomento in modo obiettivo, esaminando sia i pro che i contro di un determinato processo. Congratulazioni!

Categorie

Iscriviti alla newsletter

Newsletter venerdì mattina
Informazioni e consigli dagli esperti

it_ITItaliano