Panouri

Placaj de lemn – placa flexibilă din foi de lemn

Placajul este un panou obținut prin lipirea unui număr impar de foi de furnir, dispuse perpendicular una peste cealaltă. Panourile de placaj sunt folosite atât în industria de mobilă, cât și în construcții, placajul fiind mult mai stabil dimensional decât un panou similar din cherestea. De asemenea, placajul crapă mult mai greu atunci când este fixat în cuie și are aceeași rezistență atât pe orizontală, cât și pe verticală.

placaj

Când și cum a apărut placajul?

În 1797, Samuel Bentham, inginer naval britanic cu multe invenții în domeniul său de activitate, a aplicat pentru înregistrarea unui patent pentru mai multe mașini de debitat furnire. În aplicațiile patentului, el descrie obținerea unui produs prin încleierea mai multor furnire, care, de fapt, este prima descriere a ceea ce înseamnă astăzi placaj. În acea perioadă, furnirele se obțineau în gatere, numai prin tăierea plană din buștean a unor foi de lemn.

Cincizeci de ani mai târziu, Immanuel Nobel, tatăl lui Alfred Nobel, vede potențialul industrial al noului material. Își dă seama că un astfel de produs multistrat va avea o rezistență superioară față de placa de cherestea și inventează o mașină (un strung) pentru a obține furnire prin derularea bușteanului, furnire care stau la baza placajului de astăzi.
Sunt puține informații privind primele utilizări ale strungului. În ediția din 1870 a dicționarului francez Le Robert apare, însă, o descriere a obținerii furnirului prin derulare. Se poate astfel presupune că procedeul a ajuns în Franța în jurul anului 1860. În SUA, placajul a ajuns în 1865 și în foarte scurt timp a început producerea lui industrială. Din 1925, diferite tipuri de placaj au început să fie folosite și în construcții.

Placajul de lemn a fost folosit la construcția avioanelor de luptă din de-al doilea război mondial

Placajul este de mai multe feluri: placaj din lemn ușor, din lemn dur, din lemn tropical, flexibil, decorativ, pentru construcții navale sau pentru avioane.

Placajul pentru avioane este produs din furnire de mahon și/sau de mesteacăn, lipite cu adeziv foarte rezistent la căldură și umiditate. Astfel de placaje au fost folosite pentru construcția avioanelor de luptă din de-al doilea război mondial.

Avion de Havilland Mosquito

Cel mai cunoscut a fost bombardierul britanic Mosquito denumit și The Wooden Wonder (Minunea din lemn). Photo

Sper să considerați utile informațiile. Ca de obicei, completările sunt binevenite. Iar dacă aveți întrebări sau neclarități, lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat. Sigur voi răspunde.

Etichete

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

5 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

Newsletter vineri dimineața
Informații și sfaturi de la experți

ro_RORomână