Panouri

Placajul – placa flexibilă din foi de lemn

Nu cred să existe cineva care să nu fi auzit de placaj. Este un material obținut prin lipirea unui număr impar de foi de furnir, dispuse perpendicular una peste cealaltă, folosit atât în industria de mobilă, cât și în construcții. Placa rezultată este mult mai stabilă dimensional decât o placă similară de cherestea.

placaj furnir

Spre deosebire de cherestea, placajul crapă mult mai greu atunci când este fixat în cuie și are aceeași rezistență atât pe orizonatală cât și pe verticală.

placaj

Când și cum a apărut placajul?
În 1797, Samuel Bentham, un inginer naval britanic cu foarte multe invenții în domeniul său de activitate, a aplicat pentru înregistrarea unui patent pentru mai multe mașini de debitat furnire. În aplicațiile patentului, el descrie obținerea unui produs prin încleierea mai multor furnire, practic prima descriere a ceea ce înseamnă astăzi placaj. În acea perioadă, furnirele se obțineau în gatere, numai prin tăierea plană din buștean a unor foi de lemn.

Cincizeci de ani mai târziu, Immanuel Nobel, tatăl lui Alfred Nobel, vede potențialul industrial al noului material. Își dă seama că un astfel de produs multistrat va avea o rezistență superioară față de placa de cherestea și inventează o mașină (un strung) pentru a obține furnire prin derularea bușteanului, furnire care stau la baza placajului de astăzi.
Sunt puține informații privind primele utilizări ale strungului. În ediția din 1870 a dicționarului francez Le Robert apare însă o descriere a obținerii furnirelor prin derulare. Se poate astfel presupune că procedeul a ajuns în Franța în jurul anului 1860.

În SUA placajul a ajuns în 1865 și în foarte scurt timp a început producerea lui industrială. Din 1925 diferite tipuri de placaj au început să fie folosite și în construcții.

Placajul este de mai multe feluri: placaj din lemn ușor, din lemn dur, din lemn tropical, fexibil, decorativ, pentru construcții navale sau pentru avioane.

barca placaj

Construcție structură lemn acoper...
Construcție structură lemn acoperiș Nuba Club, Mamaia

Placajul pentru avioane este produs din furnire de mahon și/sau mesteacăn, lipite cu adeziv foarte rezistent la căldură și umiditate.

Astfel de placaje au fost folosite pentru construcția avioanelor de luptă din ce de-al doilea război mondial.

Avion de Havilland Mosquito

Cel mai cunoscut a fost bombardierul britanic Mosquito denumit și The Wooden Wonder (Minunea din lemn). Photo

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

5 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter