Diverse Fabricare case din lemn Panouri

Noua clădire din lemn adăpostește primăria și gara

Noua construcție din lemn a gării din Växjö, Suedia este eficientă din punct de vedere energetic. Clădirea a fost construită în cartierul de nord Växjö, unde se afla vechea gară și la etaj sunt birourile primăriei.

În 1991, micul oraș suedez Växjö, care este înconjurat de păduri de pini și lacuri, și-a propus să fie primul oraș din lume care să fie complet lipsit de combustibili fosili până cel târziu în 2050. Valoare emisiei de CO2 pe locuitor este deja una dintre cele mai scăzute din Europa. Växjö este considerat neoficial „cel mai verde oraș din Europa” și – similar cu multe alte orașe scandinave – este adesea numit și „oraș din lemn”. Din această perspectivă, pare evident că pentru noua clădire a gării și a primăriei a fost ales designul care utilizează în principal lemn masiv. Identitatea lui Växjö se reflectă nu numai în alegerea materialelor proiectului, ci și în soluțiile tehnice durabile.

Clădirea a fost construită pe schelet din lemn. Are în compoziție diverse elemente din lemn industrializat, glulam și grinzi, precum și CLT. La etaj au fost folosite elemente BSH. Acoperișul are o formă impresionantă, curbată și a fost realizat din 125 de elemente CLT. Construcția clădirii a fost împărțită în 3 faze și a fost realizată sub o construcție temporară tip cort, care avea o lungime de aproximativ 120 m, o lățime de aproximativ 35 m și o înălțime de 35 m. S-au folosit 3.100 m³ de CLT, 1.100 m³ de glulam și panouri de lemn masiv tristratificat.

Clădirea are o suprafață totală de aproximativ 16.400 m² și adăpostește noua primărie cu o suprafață de 13.770 m². Gara este la parter și are 1.850 m². Găzduiește săli de așteptare, magazine și restaurante precum și un spațiu public de aproximativ 780 m². Acesta reprezintă centrul social din interiorul gării, cu poduri pietonale și trei intrări principale, care fac legătura între cartierele din centrul orașului Växjö. Construcția are un acoperiș elegant, înclinat abrupt, cu suprafețele exterioare ale clădirii dominate predominant de sticlă, în timp ce interioarele sunt aproape în întregime din lemn. La nord și est, clădirea se arată ca o clădire cu două etaje, cu un acoperiș lung, înclinat, care reduce anvelopa clădirii și asigură astfel un consum mai mic de energie.

Clădirea din lemn cu două fațade înclinate și secțiuni vitrate spectaculos este noul loc de întâlnire al orașului și, în același timp, este și un punct de reper care a atras multă atenție încă din faza de construcție. Elementele din lemn industrializat au fost livrate, descărcate și montate sub cortul de protecție împotriva intemperiilor. Acest lucru a asigurat menținerea calității ridicate a materialului și a putut fi instalat rapid fără pierderi de timp din cauza influențelor meteo. Cortul a oferit nu numai protecție împotriva umezelii, ci și un mediu de lucru bun pentru toți cei care au lucrat la proiect.

Un video panoramic cu mai multe detalii mai jos. Clic pe imagine și mișcați stânga-dreapta, sus-jos pentru a vedea detaliile.

Sursa și credit foto: © binderholz © Anders Bergön

Categorii

Abonează-te la newsletter