Este uimitor cum reușesc japonezii să devină cunoscuți și respectați prin lucruri aparent simple, dar făcute cu migală și respect pentru tradiție. Am văzut acest lucru la arta delicată a asamblării lemnului prin care sunt realizate ușile glisante tradiționale sau când am povestit despre figurinele Sasano Bori, atât de apreciate încât sunt făcute cadou primului ministru la ceremonia de învestire. Tot despre figurine va fi vorba și astăzi. Și anume, despre păpușile Kokeshi, colecționate de cunoscătorii genului din întreaga lume.
Nașterea unei tradiții
Păpușile Kokeshi sunt specifice regiunii Tohoku din nordul Japoniei. Zona era recunoscută pentru stațiunile ei încă din trecut. În secolul al XVII-lea, meșterii tâmplari care realizau boluri și tăvi pentru ceai, au început să facă, aproximativ în același mod și păpuși pentru a fi vândute ca suveniruri celor care veneau în stațiuni.
Sunt și alte variante ale apariției lor. Se crede că au fost făcute inițial ca obiecte pentru masaj folosite în stațiuni. Alte surse susțin că păpușa a fost făcută ca jucărie-amuletă pentru a fi dată copiilor să-i apere de rău și să le poarte noroc. O altă variantă este că păpușile erau date femeilor care pierdeau un copil, păpușa fiind cea care ducea mai departe spiritul copilului.
Indiferent de motivul pentru care au fost create, ele au intrat pentru totdeauna în moștenirea culturală a Japoniei.
Păpuși simple, dar foarte expresive
Jucăriile sunt foarte simple și sunt făcute din lemn, prin strunjire. Corpul păpușii este simplu, subțire și drept, fără brațe sau picioare. El sugerează corpul îmbrăcat în chimono. Capul este rotund și este făcut separat, dintr-o altă bucată de lemn. Este bine fixat, dar se poate răsuci. Atunci se aude un scârțâit asemănător scâncetului unui copil, de aici și asocierea cu copilul în credințele populare.
Păpușile tradiționale sunt pictate în roșu și negru, rareori galben. Pictarea este făcută manual, cu pensule fine, ca o caligrafie. Trăsăturile feței sunt realizate din câteva linii, dar de fiecare dată fața are o altă expresie.
Fiecare păpușă este unică, fiind diferită prin ceva de o alta, aparent identică.
Trecut și prezent în realizarea păpușilor Kokeshi
Păpușa tradițională este făcută de la început până la sfârșit de o singură persoană numită kokeshi-kojin. El este cel care alege arborele, îl taie și îl usucă, apoi decupează bucata potrivită pentru a fi prelucrată. După aceea, lemnul este prelucrat prin strunjire pentru a obține păpușa. În trecut, pentru strunjire era nevoie de două persoane. Maestrul avea nevoie de un ajutor care răsucea lemnul cu ajutorul unei sfori înfășurate în jurul bucății de lemn, în timp ce el strunjea lemnul.
După prelucrările mecanice, urmează pictarea și finisarea păpușii. Pentru a avea mâna sigură, maestrul face operațiile a doua zi, pentru a fi odihnit. Este explicația pentru care figurile realizate la începutul zilei sunt mult mai expresive decât cele din a doua parte a zilei.
Păpușile sunt pictate pe corp cu diverse flori, plante, linii sau alte simboluri. Pentru cele tradiționale, modul în care sunt pictate arată școala și regiunea unde au fost făcute, uneori chiar și persoana. Există 11 școli recunoscute de kokeshi, fiecare cu stilul ei: Tsuchiyu, Yajiro-kei, Togatta, Naruko, Hijiori, Sakunami, Zao, Kijiyama, Nanbu, Yamagata și Tsugaru. Acestea transmit din generație în generație meșteșugul realizării păpușilor și arta pictării lor.
După cel de-al doilea război mondial au apărut păpuși moderne – creative Kokeshi, ca urmare a creșterii popularității lor. Designul nu mai este atât de rigid, formele sunt mai rotunjite, amintind de silueta feminină. Sunt folosite tot felul de culori și chiar unele accesorii, cum ar fi umbrela.
Maeștrii din zona Tohoku
Păpușile Kokeshi sunt remarcabile prin simplitatea și expresivitatea lor. Există în continuare în zona Tohoku maeștrii care fac astfel de păpuși tradiționale. Din păcate, cutremurul urmat de tzunami, care a devastat zona în 2011, i-a obligat pe mulți să se mute. Totuși, tradiția continuă să existe în zonă. Mai jos, puteți urmări la lucru un maestru kokeshi-kojin.
Adaugă comentariul